Alopecia areata: 7 parasta pälvikaljun hoitovinkkiä


Onko syy hiustenlähtöösi autoimmuunisairaus? Jos sinulla ilmenee nopeaa ja hajanaista hiustenlähtöä, syyllinen siihen voi olla autoimmuunisairaus nimeltään alopecia areata.

Rasmus Serup

Perustaja, HairLust

Rasmus oli mukana perustamassa HairLustin vuoden 2017 alussa ja hän on omistanut elämänsä ympäristöystävällisten ja innovatiivisten hiustenhoitotuotteiden kehittämiselle. Hän on aina ajan tasalla uusista tutkimuksista koskien hiuksia, hiuspohjaa ja hiustenlähtöä, mikä on tärkeää uusien ja tehokkaiden tuotteiden kehittämisen kannalta. Rasmuksella on kauppatieteellinen koulutus Copenhagen Business Schoolista ja hän on työskennellyt hiustenhoidon parissa viimeiset +6 vuotta kellon ympäri.Lue lisää.

Alopecia areata tunnetaan paremmin nimellä pälvikalju. Se on autoimmuunisairaus, joka johtaa usein karvojen lähtöön jollain kehon alueella tai joka puolella. Vaikka hiustenlähtö alopecia areatan johdosta ei yleensä ole pysyvää, sairauteen itseensä ei ole olemassa parannuskeinoa. Jotkut alopecia areatan hoitomenetelmät voivat kuitenkin auttaa hiuksia kasvamaan takaisin nopeammin.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa hiustenlähdöstä, hiusten takaisinkasvusta ja erilaisista keinoista alopecia areatan hoitoon.

Mikä on alopecia areata?

Alopecia areata on yleinen autoimmuunisairaus, joka saa aikaan odottamatonta ja hajanaista hiustenlähtöä. Immuunijärjestelmä suojelee kehoa ulkopuolisilta uhilta, kuten bakteereilta tai viruksilta, mutta alopecia areatasta kärsivien henkilöiden immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti heidän karva- ja hiustuppiensa kimppuun, joka johtaa hiustenlähtöön.

Onneksi alopecia areatan aiheuttama hiustenlähtö ei ole pysyvää. Koska karvatupet eivät tuhoudu taudin vuoksi, hiusten takaisinkasvu on mahdollista asianmukaisilla pälvikaljun hoitomenetelmillä (lisää hiusten uudelleenkasvusta myöhemmin).

Vaikka alopecia areatan aiheuttama hiustenlähtö ei yleensä ole pysyvää, sairauteen itseensä ei ole olemassa parannuskeinoa. Jotkut pälvikalju hoitomenetelmät voivat kuitenkin auttaa hiuksia kasvamaan takaisin nopeammin.

Erityyppisiä alopecioita

Alopecia areata vaikuttaa vain päänahkaan ja esiintyy pieninä ja sileinä kaljuina läiskinä. Joissain tapauksissa nämä kaljut alueet leviävät, kunnes kaikki hiukset ovat lähteneet. Tämä sairaus tunnetaan nimellä alopecia totalis. Karvojen lähtö voi myös levitä koko vartaloon, joka tunnetaan nimellä alopecia universalis.

Ei kannata kuitenkaan hätääntyä! Suurin osa alopecioista ei etene alopecia totalikseen tai alopecia universalikseen. Vaikka alopecia areata on melko yleinen, alopecia totalis ja alopecia universalis ovat hyvin harvinaisia.

Nopeita faktoja alopecia areatasta:

 • Jopa 147 miljoonalla ihmisellä maailmassa on alopecia areata.
 • Alopecia UK: n mukaan , neljällä viidestä alopecia areataan sairastuneesta ihmisestä esiintyy hiusten uudelleenkasvua vuoden kuluessa hiustenlähdöstä ilman pälvikalju hoitoa.
 • 20 prosentilla ihmisistä, joilla on alopecia areata, on perheenjäsen, jolla on sama sairaus.
 • Alopecia areataan ei ole olemassa parannuskeinoa.

HairLust arvio

Milloin alopecia areata yleensä ilmenee?

Alopecia areatan aiheuttamaa hiustenlähtöä voi esiintyä missä tahansa iässä, ja se vaikuttaa kaikkiin etnisiin ryhmiin ja sukupuoliin. Suurin osa pälvikalju ilmentymistä esiintyy kuitenkin ennen 30 vuoden ikää. Tästä syystä alopecia areata liitetään usein lapsiin ja teini-ikäisiin.

Alopecia areata voi uusiutua hiusten takaisinkasvun jälkeen. Monet ihmiset kamppailevat koko elämänsä ajan toistuvan hiustenlähdön kanssa. Toisilla pälvikalju taas ei uusiudu koskaan hiusten uudelleenkasvun jälkeen.

Terveellinen ruokavalio ja elämantavat ovat tärkeitä ja voivat vaikuttaa merkittävästi hiusten kasvuun.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

Mikä aiheuttaa alopecia areatan?

Alopecia areatan ajatellaan liittyvän geeneihin. Alopecia UK: n mukaan, noin yhdellä viidestä pälvikaljusta kärsivästä henkilöstä on perheenjäsen, jolla on sama sairaus.

Koska alopecia areata on autoimmuunisairaus, siitä kärsivillä henkilöillä on myös todennäköisemmin perheenjäseniä, joilla on joku muu autoimmuunisairaus, kuten psoriaasi, astma, allergioita tai punahukka.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja siitä, mikä laukaisee tämän autoimmuunivasteen. Jotkut uskovat stressin olevan alopecia areatan laukaiseva tekijä, mutta ei ole olemassa kliinistä näyttöä siitä, että se olisi totta kaikissa alopecia areata tapauksissa.

Alopecia areata ei ole tarttuva, eikä siihen ole liitetty mitään vitamiini- tai mineraalivajeita.

Alopecia areatan merkit ja oireet

Jos pohdit onko sinulla alopecia areata, kannattaa kiinnittää huomiota näihin merkkeihin ja oireisiin:

1. Pyöreä tai hajanainen kalju läiskä

Kolikon kokoiset kaljut alueet ovat alopecia areatan klassinen oire. Pälvikalju alkaa tyypillisesti pienenä ja sileänä kaljuna kohtana päänahassa. Tämä hiustenlähtö voi pysyä hajanaisena tai levitä, kunnes kaikki päänahan hiukset lähtevät.

Alopecia areata

2. Pistely

Joillakin pälvikaljusta kärsivistä esiintyy päänahan lievää pistelyä.

Alopecia areata pistely

3. Merkittävä hiustenlähtö lyhyessä ajassa

Toisin kuin androgeeninen alopecia (toinen yleinen hiustenlähdön muoto, joka tapahtuu erittäin hitaasti - esimerkiksi vetäytyvänä hiusrajana), alopecia areata aiheuttaa näkyvän hiustenlähdön melko nopeasti.

Alopecia areata hiustenlähtö

4. Kaikkien hiusten menetys

Joissakin tapauksissa pälvikalju voi edetä hajanaista hiustenlähtöä pidemmälle. Tähän hiustenlähdön muotoon viitataan termillä alopecia totalis.

alopecia totalis

5. Koko vartalon karvojen lähtö

Alopecia universalis tapauksissa kehon kaikki ihokarvat voivat lähteä.

alopecia universalis

Alopecia areatan diagnoosi ja hoito

Jos huomaat hajanaista hiustenlähtöä, varaa aika ihotautilääkärille. Muista, että mitä vähemmän hiustenlähtöä ehtii tapahtua, sitä todennäköisemmin koet hiusten täydellisen uudelleenkasvun.

Lääkärisi saattaa pystyä diagnosoimaan alopecia areatan pelkästään tarkastelemalla hiustenlähtöäsi, mutta pälvikalju hoitoa varten saatetaan tarvita lisätietoja, kuten sukuhistoria tai verikokeita.

Vaikka alopecia areataan ei ole parannuskeinoa, ihotautilääkärisi voi tarjota pälvikalju hoitomenetelmiä, kuten steroidivoiteita ja -pistoksia, oireiden hallintaan. Ei ole kuitenkaan takeita, että nämä alopecia areata-hoidot auttavat hiusten takaisinkasvuun.

Mutta älä huoli! Monissa tapauksissa hiusten uudelleenkasvua esiintyy itsestään ilman pälvikalju hoitoja. Hiusten uudelleenkasvu tapahtuu muutaman kuukauden tai jopa vuosien aikana. Joskus hiukset kasvavat takaisin vaaleina, etenkin ensimmäisissä pälvikalju esiintymissä.

Mahdollisuus hiusten takaisinkasvuun on parempi, jos hiustenlähtöä ehtii tapahtua vähemmän, joten ota yhteyttä lääkäriisi pikaisesti, jos huomaat pälvikaljun oireita.

7 vinkkiä hiusten uudelleenkasvuun

Sen lisäksi, että vierailet ihotautilääkärillä saadaksesi hoitoa alopecia areataan, voit kokeilla joitain näistä vinkeistä ja tuotteista. Ota huomioon, että vaikka jotkut näistä menetelmistä voivat auttaa hiusten uudelleenkasvuun, ne eivät estä uusien kaljujen alueiden muodostumista.

1) Käytä hiusten kasvua edistäviä lisäravinteita

hiusvitamiinit

Kuten aiemmin mainitsimme, vitamiinivajeiden ja alopecia areatan välillä ei ole tunnettua yhteyttä. Kuitenkin tämänkaltaisten hiusten lisäravinteiden käyttö auttaa varmistamaan, että hiuksesi kasvavat mahdollisimman tehokkaasti. Tämän lisäravinteen hiuksia hellivässä yhdistelmässä biotiinia, C-vitamiinia, E-vitamiinia, sinkkiä ja foolihappoa on kaikki mitä hiustuppesi tarvitsevat kasvun optimoimiseksi. Lisäksi niitä on saatavana hyvänmakuisina ja sokerittomina makeisina!

2) Käytä hellävaraista shampoota ja hoitoainetta

hellävarainen shampoo ja hoitoaine

Tuotteet, joita käytät hiusten pesemiseen, saattavat vaikuttaa alopecia areataan, joten kehon tulehduksellisen vasteen rajoittaminen vähentämällä altistumista voimakkaille kemikaaleille voi olla eräs pälvikalju hoito. Monissa shampoissa ja hoitoaineissa on ainesosia, joiden tiedetään ärsyttävän herkkää ihoa.

Valitse sen sijaan shampoo ja hoitoaine, jotka on valmistettu luonnollisista kasvua edistävistä ainesosista, kuten HairLustin sertifioidusti ekologinen Hair Growth Shampoo & Conditioner. Tämä shampoo ja hoitoaine ei tarjoa pelkästään hellävaraisemman puhdistuskeinon, vaan se ravitsee myös hiuksia ainutlaatuisella yhdistelmällä mikroproteiineja, vitamiineja ja mineraaleja.

3) Tehosta päänahan verenkiertoa

tehosta päänahan verenkiertoa

Toinen pälvikalju hoito, jota voit harkita, on päänahan verenkierron tehostaminen. Miksi? Koska veri kuljettaa syömäsi vitamiinit ja kivennäisaineet hiustuppeihisi - lisääntynyt verenkierto tuppeihin merkitsee niiden saavan enemmän ravintoaineita, joita ne tarvitsevat kasvattaakseen uusia terveitä hiuksia.

Yksi tapa parantaa päänahkasi verenkiertoa on hieroa päänahkaa sormillasi säännöllisesti. Rosmariiniöljyn käyttäminen voi myös parantaa päänahan verenkiertoa, minkä vuoksi suosittelen HairLustin sertifioidusti ekologisia Scalp Follicle Treatment & Volumizer - suihketta sekä Hair & Scalp Detox Scrub - kuorintaa. Scalp Follicle Treatment & Volumizerin käyttö voi parantaa päänahan terveyttä ja antaa oheneville hiuksille välittömästi lisää volyymia. Hair & Scalp Detox Scrub poistaa talin, hiustuotteiden ja kovan veden aiheuttamia kertymiä, mikä voi saada hiukset näyttämään tuuheammilta.

4) Vähennä stressiä

Vähennä stressiä

Jotkut anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että stressi voi olla vaikuttava tekijä alopecia areatan ilmentymisessä, joten yksi pälvikalju hoito voi olla stressin vähentäminen. Stressiä ja ahdistusta voidaan lievittää monilla tavoin, joten sinun täytyy kokeilla ja selvittää, mikä sopii sinulle parhaiten. Tässä muutamia ideoita, joilla pääset alkuun:

 • Päiväkirjan kirjoittaminen
 • Jooga
 • Aromaterapia
 • Meditaatio
 • Musiikin soittaminen tai kuunteleminen
 • Taiteet ja käsityöt
 • Liikunta
 • Ulkoilu
 • Leikkiminen lemmikkien kanssa
 • Akupunktio

5) Käytä aurinkovoidetta

Käytä aurinkovoidetta

Yksi hiustesi tärkeimmistä biologisista tehtävistä on päänahan suojaaminen auringon aiheuttamilta vaurioilta. Alopecia areatan aiheuttaman hiustenlähdön yhteydessä päänahkasi saattaa altistua UV-säteilylle, mikä ei pelkästään lisää ihosyöpäriskiä, se voi myös vaikeuttaa hiusten uudelleenkasvua.

Käytä aurinkovoidetta tai hattua päänahkasi suojaamiseksi aina, kun olet ulkona pidemmän aikaa.

HairLust arvio

6) Tulehduksia ehkäisevä ruokavalio

Tulehduksia ehkäisevä ruokavalio

Sokeriset ruuat, alkoholi ja jalostetut ruuat voivat laukaista tulehduksellisen vasteen kehossa. Jotkut myös uskovat, että yleisten ruoka-allergioiden aiheuttajien, kuten pähkinöiden, gluteenin ja maitotuotteiden, poistaminen ruokavaliosta voi auttaa hillitsemään kehon immuunivastetta. Siksi vähäsokerisen ja alkoholittoman anti-inflammatorisen ruokavalion noudattaminen saattaa toimia myös pälvikalju hoitona.

Suurten muutosten tekeminen ruokavalioosi voi olla vaikeaa, joten, jos harkitset tätä pälvikalju hoitoa, aloita tekemällä pieniä muutoksia vähitellen. Ajan myötä saatat pystyä tunnistamaan ne ruoat, jotka laukaisevat sinulla tulehduksen.

Lisäksi sinun tulisi yrittää sisällyttää ruokavalioosi ruokia, joilla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Tulehdusta ehkäiseviä ruokia ovat vihreät lehtivihannekset, marjat, kurkuma, parsakaali, inkivääri, kookosöljy, luonnonvaraisesti pyydystetty lohi ja luuliemi.

Ei ole takuuta, että tulehduksia ehkäisevän ruokavalion syöminen toimisi tehokkaana hoitona alopecia areataan, mutta terveellisen ruoan syömisestä ei ole koskaan haittaa!

7) Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt

Joillakin eteerisillä öljyillä tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat toimia pälvikalju hoitona. Laventeliöljy on mahdollisesti erittäin hyödyllinen hiusten kasvun edistämisessä. Vuoden 2016 tutkimuksessa laventeliöljyn paikallinen käyttö lisäsi hiustuppien määrää ja syvyyttä. Laventeliöljy edistää myös rentoutumista ja levollisuuden tunnetta, mikä voi auttaa vähentämään stressiä. Rosmariini on toinen eteerinen öljy, jonka ajatellaan edesauttavan hiusten kasvua. Vuoden 2015 tutkimus osoitti, että rosmariiniöljy oli tehokas hiusten kasvun edistämisessä. Toisen tai näiden molempien eteeristen öljyjen käyttö hieroessasi päänahkaasi voi auttaa hiusten uudelleenkasvussa.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin erittäin herkkiä eteerisille öljyille. Turvallisuuden vuoksi sekoita eteeriset öljyt aina kantajaöljyyn, kuten kookosöljyyn. Testaa pieni määrä seosta käsivartesi sisäpuolelle ennen päänahalle levittämistä varmistaaksesi, että siitä ei aiheudu sinulle reaktiota. Turvallisuus ennen kaikkea!

Jos sinulla on alopecia areata, et ole todellakaan yksin. Kaikenlainen hiustenlähtö voi kuitenkin olla erittäin ahdistavaa. Sen vuoksi monet ihmiset, joilla on alopecia areata tai muunkaltaista karvan lähtöä, hakevat apua ja vertaistukea tukiryhmistä.

Toivomme, että tästä kirjoituksesta on sinulle hyötyä! Jos sinulla on alopecia areata ja olet löytänyt alopecia areata hoidon, joka on toiminut sinulle, haluamme kuulla sinusta! Lähetä meille sähköpostia, tai jaa kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa alla olevassa kommenttiosuudessa.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


5 kommenttia


 • Taija

  Kannattaa todellakin mennä lääkärin vastaanotolle, jos tulee hiustenlähtöä. Tyttäreni sai nopeasti selville että hänellä on pälvikalju. Vaikka se ei mukavaa olekaan on huojentavaa tietää mistä on kyse.


 • Paula

  Mielenkiintoista luettavaa. Tästä oli apua!


 • Louna

  Hiukseni on lähteneet isoissa tukoissa viime viikkojen aikana. Pakko pitää hiuksia kiinni kokoajan ettei se näy :( Tilasin juuri ison satsin tuotteita ja todella toivon niiden auttavan! En tajunnut että näin nuorena (32 v) voisi kärsiä hiustenlähdöstä, mutta ei kai se niin harvinaista olekaan


 • Julia

  Miehellä on lähtenyt hiuksia läikikkäästi, olisikohan kyseessä tämä alopecia areata? Joka tapauksessa tästä löytyi hyviä ideoita mitä voitaisiin kokeilla!


 • Tuuli

  Kiitos tästä infopaketista! Luulen et mulla on pälvikalju, kun menetin hiukseni tietyiltä alueilta nopeasti. Tosi huojentavaa kuulla, että en oo ainoo joka kärsii tästä! Aion ottaa tuotteet testiin jos niistä olis apua


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.