Bambu vs. silkkityynyliina: 5 syytä valita bambutyynyliina


Pörröiset hiukset, kuiva iho tai allergiat – kaikista koituu joskus harmia, eikö? Usko tai älä, tyynyliinavalinnallasi voi olla suurikin merkitys näihin harmeihin. Jos olet aiemmin nukkunut puuvillaisen tyynyliinan päällä, nyt voisi olla aika tehdä asiaan parannus.

Sofie Tidemand

Perustaja, HairLust

Sofie on yksi HairLustin perustajista. Hän on hiusnörtti isolla H:lla, joka rakastaa jakaa hiustenhoitokokemuksensa muiden kanssa. Sofie on kiinnostunut uusimpien hiustrendien, stailausvinkkien ja luonnollisten ainesosien oppimisesta ja testaamisesta, ja hän pyrkii pysymään ajan tasalla alan trendeistä. Parasta mitä hän tietää, on pystyä auttamaan ihmisiä.Lue lisää.

Sekä silkkityynyliina, että bambu tyynyliina ovat suosittuja tuotteita kauneudenhoitopiireissä. Jatka lukemista, niin kerron sinulle, mitä hyötyjä bambu tyynyliinasta ja silkkityynyliinasta on, ja kumpi niistä mahtaa olla parempi valinta.

Vaikuttaako tyynyliina ihon ja hiusten kuntoon?

Kyllä vaikuttaa! Normaalisti tyynyliinat on valmistettu puuvillasta tai puuvilla/polyester sekoitteesta. Nämä materiaalit ovat toki edullisia, mutta ne ovat myös helposti hieman liian karkeita, etenkin hiuksille ja iholle. Ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi pörröiset hiukset ja painaumia kasvoihin.

Puuvilla on myös hyvin imukykyinen materiaali, jonka takia se imee suurimman osan hiusten ja ihon kosteudesta itseensä. Jos hiuksesi ja ihosi tuntuvat aina todella kuivilta herätessäsi, tiedät varmasti mitä tarkoitan.

Bambu-, satiini- ja silkkityynyliinat ovat puolestaan valmistettu paljon pehmeämmistä materiaaleista. Hiuksesi ja ihosi todella kiittävät niiden valitsemisesta, ja säästyt hiuksien turhalta venyttämiseltä sekä ärsytykseltä. Bambu-, satiini- ja silkkityynyliinat eivät myöskään ime turhaa kosteutta iholta ja hiuksilta, vaan auttavat niitä ylläpitämään niiden luonnollisen kosteuden.

Tulet huomaamaan suuren eron vaihtamalla bambu tyynyliinaan tai silkkityynyliinaan, etenkin jos löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Oma henkilökohtainen suosikkini on bambu tyynyliina.

Kenelle bambu tyynyliina ja silkkityynyliina sopivat?

Kuka siis hyöytyy eniten vaihtamalla tyynyliinan? Minäpä kerron sinulle.

Allergikot

Allergikot

Bambu tyynyliina ja silkkityynyliina sopivat allergikoille ja ne harvemmin ärsyttävät herkkää ihoa. Nämä materiaalit myös hylkivät pölypunkkeja. Pölypunkkiallergia on hyvin yleinen, ja siksi bambu tyynyliina tai silkkityynyliina on loistava valinta erityisherkälle iholle tai allergikoille.

Kuivaihoiset

Kuivaihoiset

Kuten jo mainitsinkin, bambu tyynyliina ja silkkityynyliina ylläpitävät paremmin luonnollista kosteutta, jonka takia ne sopii loistavasti ihmisille, joilla on kuiva iho.

Herkkäihoiset

Herkkäihoiset

Bambu tyynyliina ja silkkityynyliina ovat hyvin pehmeitä materiaaleja, jonka vuoksi on hyvin epätodennäköistä, että iho hankautuisi ikävästi yön aikana. Vähemmän hankausta tarkoittaa myös vähemmän turvotusta, mikä on ihanaa niille, joilla on herkkä iho.

Kiharat hiukset, vaurioituneet hiukset tai karheat hiukset

Kiharat hiukset, vaurioituneet hiukset tai karheat hiukset

Jos sinulla on jokin näistä hiustyypeistä, tiedät todennäköisesti, että pörröiset hiukset ovat lähes joka-aamuinen ongelma. Vaihtamalla tavallisen puuvillatyynyliinasi bambu tyynyliinaan näet varmasti suuren eron – et pelkästään aamulla, vaan koko päivän ajan. Tulet huomaamaan, että tyynyliinan vaihdon myötä myös hiustesi kunto paranee huomattavasti!

sofie

Puolen kilon silkkilangan tuottaminen vaatii noin 2,500 silkkitoukkaa ja heidän elämänsä. Silkkityynyliinat ovat siis kudottu tästä langasta.

Sofie Tidemand - COO HairLust

Miten hiukset hyötyvät?

Miten bambu tyynyliina ja silkkityynyliina auttaa hiuksia oikeasti?

Bambu tyynyliina ja silkkityynyliina ovat molemmat hyvin pehmeitä materiaaleja, jotka ovat eduksi etenkin pörröisille hiuksille. Puuvillaiset tyynyliinat aiheuttavat liikaa hankausta hiuksiin, vaurioittaen hiustuppea – tästä syystä on muodostunut termi "bedhead". Bambu tyynyliina ja silkkityynyliina ovat varsin pehmeitä pinnoiltaan, antaen hiustesi suorastaan liukua niiden pintaa pitkin. Kun pääset hankaavista materiaaleista eroon, tulet samalla huomaamaan, että myös hiusten pörröisyys vähenee.

Bambu- ja silkkityynyliinat sopivat myös erinomaisesti niille, joilla on kiharat, vaurioituneet tai karheat hiukset. Nämä hiustyypit ovat usein hieman kuivemmat luonnostaan, minkä vuoksi puuvillainen tyynyliina vain pahentaa asiaa. Bambu tyynyliina eikä silkkityynyliina ime kosteutta hiuksista nukkuessasi, joten voit herätä huomattavasti kosteutetummilla hiuksilla. Kuten varmaan jo tiedätkin, riittävä hiusten kosteutus on avainasemassa, jotta hiukset pysyvät terveinä ja vahvoina.

Hairlust arvostelu

Silkki, satiini vai bambu: Mikä on paras materiaali hiuksille?

Bambu tyynyliina

Bambu tyynyliina valmistetaan nopeasti kasvavasta bambukasvista. Kankaan valmistuksessa bambu murskataan ensin massaksi. Tämän jälkeen kuidut uutetaan massasta ja ne keritään langaksi. Bambu on kestävän kehityksen materiaali, sillä bambukasvi on luokiteltu ruohoksi ja saattaa näin ollen kasvaa kymmeniä senttejä päivässä.

Bambu tyynyliina: Hyödyt

 • Bambu on materiaalina erittäin pehmeä ja sitä on juurikin tästä syystä usein verrattu kashmiriin. Pehmeä ja hellävarainen materiaali vähentää hiusten pörröisyyttä ja takkuuntuneisuutta erittäin tehokkaasti.
 • Silkin tapaan myös bambu ylläpitää luonnollisen kosteuden ja ehkäisee pölypunkkien kasvamista.
 • Bambu on myös luonnostaan hengittävä ja viilentävä materiaali, joten tyynyä ei tarvitse kääntää jatkuvasti, jos haluaa kasvot vasten viileää. Voit myös hyvästellä rasvoittuvat hiukset!
 • Bambu tyynyliina on hyvin kestävä vaihtoehto ja se kestää moitteettomasti konepesun vuosien ajan.
 • Bambu on myös luonnostaan antibakteerinen, joten se sopii hyvin aknesta kärsiville. Bambu ei myöskään kerää hajuja ajan saatossa.

Bambu tyynyliina: Haitat

 • Vaikka bambu tyynyliina on ja tuntuu hyvin pehmeältä, se ei ole aivan yhtä pehmeä kuin silkkityynyliina. Olen tosin kuullut, että joidenkin mielestä silkkityynyliina on jopa liian pehmeä ja liukas pinnaltaan, jolloin se liukuu öisin pään alta.

Allaolevissa ennen ja jälkeen - kuvissa näkyy (vasemmalla), miltä hiukseni näyttivät sen jälkeen kun olin nukkunut tavallisella puuvillatyynyliinalla, ja (oikealla) miltä ne näyttivät yhden yön jälkeen nukuttuani bambutyynylinalla. Mieti miltä hiukseni näyttäisivät useamman kuukauden kuluttua!

HairLust bambus pudebetræk

Silkkityynyliina

Silkki valmistetaan silkkiäistoukkien koteloista. Silkkiäistoukat ovat tietyn typpisen koiden toukkia. Kun silkkiäistoukat munivat, niille syötetään mulperinmarjan lehtiä, kunnes ne kasvavat ja alkavat erittää silkkiä muodostaakseen itselleen kotelon. Nämä kotelot keitetään ja silkkiäistoukat valitettavasti kuolevat prosessissa. Tämän jälkeen silkki puretaan ja keritään langaksi. Noin puolen kiloon silkkiä tarvitaan noin 2500 silkkiäistoukkaa. Silkkityynyliina kudotaan tästä langasta.

Silkkityynyliina: Hyödyt

 • Silkin pehmeys vähentää hiusten pörröisyyttä
 • Silkki tuntuu upean ylelliseltä – siitä ei voida kiistellä! Tästä syystä silkkiset vuodevaatteet ovat olleet himoittu materiaali kuninkaallispiireissä.
 • Silkkityynyliina ei vedä pölypunkkeja puoleensa, ja sopii tästä syystä allergikoille.
 • Silkki on myös materiaalina antibakteerinen, ja sopii muun muassa aknesta kärsiville

Silkkityynyliina: Haitat

 • Silkki on melko kallis materiaali juurikin sen hankalan tuotannon takia. Silkkityynyliinalla on ehdottomasti sen omat hyötynsä, mutta voit saada ne samat edut myös hieman halvemmilla materiaaleilla, kuten bambulla.
 • Silkkityynyliina vaatii myös erityistä hoitoa. Jotta silkki kestää kauan, tulee se pestä hyvin varovaisesti. On suositeltua, että petivaatteet pestäisiin melkein viikottain ja tähän silkki ei juurikaan sovellu.
 • Silkkityynyliina on kudottu hyvin tiukasti kiinni, jonka takia ilma ei pääse kulkemaan kankaan läpi. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että tyyny tuntuu liian lämpimältä.
 • Silkin tuotannossa silkkiäistoukat kuolevat, joten tämä materiaali ei sovi vegaaneille tai niille, joille eläinten oikeudet ovat lähellä sydäntä.

Satiini tyynyliina

Entäs sitten satiini? Satiini on pehmeä, kiiltävä materiaali – hyvin samantyyppinen kuin silkki. Satiini on tosin valmistettu polyesterin ja viskoosin sekoitteesta.

Satiini tyynyliina: Hyödyt

 • Satiini on paljon edullisempi, koska se on valmistettu synteettisesti eikä luonnollisista kuiduista.
 • Satiini on kuitenkin hyvin pehmeä materiaali, joten se ei hankaa hiuksia tai ihoa.

Satiini tyynyliina: Haitat

 • Satiini ei ole materiaalina antibakteerinen kuten bambu ja silkki.
 • Satiini ei myöskään sovi allergikoille

Bambu tyynyliina vs. silkkityynyliina: Miksi bambu?

Silkkityynyliina ja bambu tyynyliina ovat molemmat loistavia vaihtoehtoja kauneusunia varten. Bambulla tosi on muutama valttikortti silkin sijaan:

 1. Bambu on arvoltaan parempi vaihtoehto. Bambukasvi kasvaa erittäin nopeast, jonka takia valmistukulut ovat hyvinkin alhaiset. Silkin teko on taas paljon pidempi ja kalliimpi prosessi. Bambu tuntuu aivan yhtä pehmeältä ja sileältä kuin silkki, ja se on jopa edullisempikin.
 2. Bambu on helppohoitoisempi. Bambu ei ole imukykyinen eli se hylkii tahroja eikä se värjäänny ajan saatossa. Bambu tyynyliina on myös konepestävä, joten jos se liikantuu, voit vain heittää sen pesukoneeseen. Silkkityynyliina tosin tarvitsee hellävaraisen pesun, jotta se kestää käyttöä mahdollisimman pitkään.
 3. Bambu on kestävä materiaali. Jopa useiden pesukertojen jälkeen bambu tyynyliina näyttää ja tuntuu kuin uudelta. Ne eivät myöskään purkaannu tai nukkaannu kovin herkästi. Valitettavasti silkkityynyliina ei ole yhtä kestävä ja se on materiaalin puolesta niin herkkä, että saattaa purkaantua pelkästä katkenneesta kynnestä.
 4. Bambu on hengittävämpi kuin silkki Bambu tyynyliina pysyy viileän tuntuisena läpi yön. Silkkityynyliina on kudottu tiukemmin, jonka takia se kerää lämpöä herkemmin.

Bambu tyynyliina on cruelty-free tuote toisin kuin silkkityynyliina, jonka valmistuksessa kuolee lukuisia silkkiäistoukkia.

Paras tyynyliina hiuksille: Suositukseni

Nyt on aika jakaa palkinto parhaalle tyynyliinalle (rumpujen pärinää)... Palkinto menee Pure Bamboo Pillowcase - bambu tyynyliinalle! Tämä allerkigoille sopiva antibakteerinen tyynyliina on valmistettu 100% bambusta. Tämä bambu tyynyliina on pehmeä ja ylellinen – tuntuu kuin nukkuisi pumpulin päällä. Se on valmistettu ympäristö- ja eläinystävällisesi, joten voit nukkua hyvällä omatunnolla jokaisen yön. Näistä syistä se on mielestäni paras tyynyliina hiuksille!

3 Tapaa Parantaa Hiusten Terveyttä Bambun Avulla

Jos haluat hemmotella hiuksiasi bambulla, kokeile näitä:

 1. Bamboo Towel Pillowcase - Jos käytät usein yön yli vaikuttavia hiusmaskeja, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä bambu pyyhetyynyliinaa. Tämä pehmeä ja imukykyinen tyynyliina suojaa tyynyäsi kosteudelta, jättäen hiuksesi pehmeiksi ja sileiksi.
 2. Bamboo Turban Hair Towel - Kuten kerroinkin aikaisemmin, puuvilla tyynyliinat voivat aiheuttaa turhaan pörröisyyttä ja takkuuntuneisuutta. Saman voi tehdä myös puuvillaiset pyyhkeet. Jos haluat vähentää pörröisyyttä, kokeile tätä pehmeää bambu-puuvilla sekoitteista hiuspyyhettä. Se myös kuivaa hiuksesi nopeammin kuin tavallinen pyyhe!
 3. Bamboo Hair Brushes – HairLustin bamboo hiusharjat ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto tavallisille hiusharjoille. Se on myös kestävämpi vaihtoehto verrattuna puuhun tai muoviin, sillä bambu kasvaa hyvin nopeasti luonnossa eikä se vaadi mitään kemikaaleja kasvaakseen tietyllä tapaa. HairLustilla on kolme eri harja vaihtoehtoa, jotka on suunniteltu eri hiustyypeille.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


9 kommenttia


 • IIDA

  Aiemmin käytin silkkityynyliinaa, mutta se tuhoitui pesussa. Turhautti kun se oli niin kallis :( Mutta bambu vaikuttaa mielenkiintoiselta. Otan ehdottomasti kokeiluun!


 • HairLust

  Hei Birgitta, Pure Bamboo Pillowcase – tyynyliinamme on tällä hetkellä loppuunmyyty, mutta täydennystä varastolle on tulossa parin viikon kuluessa. Kyseessä ei siis ole silkkinen vaan bambuinen tyynyliina. Voit siis tilata tuotteen sivuiltamme muutaman viikon kuluessa. Mikäli sinulla on lisää kysyttävää, ota meihin rohkeasti yhteyttä sähköpostitse: info@thehairlust.fi


 • Birgitta Virtanen

  Saako silkkityynyliinaa mistään?


 • Minna

  Voin ehdottomasti suositella HairLustin bambutyynyä! Se on aivan ihanan pehmeä <3 seuraavaksi testaan myös hiuspyyhettä


 • HairLust

  Kiitos asiantuntevasta viestistäsi, Anniel! Kiva kuulla, että artikkelista löytyi uutta tietoa myös sinulle. Olet aivan oikeassa, artikkelia voisi hieman päivittää erityisesti satiinista puhuttaessa. Artikkelin kirjoittaja on viitannutkin lähinnä puuvilla- ja polyesterisatiiniin.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.