Mitä biotiini hiuksille todella tekee? B7 vitamiini ja hiusten terveys


Biotiini, tunnetaan myös B7 vitamiinina, on keholle välttämätön ravintoaine, joka osallistuu muun muassa energia-aineenvaihdunnan toimintaan. Biotiinia löytyy luonnollisesti esimerkiksi kananmunan keltuaisesta, hiivasta, avokadosta ja viljoista. Mutta tiesitkö, että B7 vitamiinilla on kaiken muun lisäksi suuri rooli hiusten, kynsien ja ihon hyvinvoinnin kannalta? Olen kerännyt tähän artikkeliin kaikki hyödyt, jotka biotiini hiuksille tarjoaa, eli kannattaa lukea eteenpäin!

Sara Pietiläinen

HairLust

Sara on kauppatieteiden maisteri Copenhagen Business Schoolista, joka vastaa HairLustin toiminnasta Suomessa. Sara on aina ollut kiinnostunut kauneudesta ja hiustenhoidosta, ja hän kokeilee aina rohkeasti uusia kampauksia ja hoitovinkkejä saavuttaakseen kauniit ja terveet hiukset. Muut kyselevät usein häneltä neuvoja hiusten- ja ihonhoitoon, joita hän myös jakaa mielellään.Lue lisää.

Vakava B7 vitamiinin puutos on jokseenkin harvinaista, sillä saamme biotiinia usein riittävästi normaalista ruokavaliosta. Useammat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että normaalin ravinnon lisäksi saatu suuri määrä biotiinia vaikuttaa positiivisesti hiusten kasvuun sekä niiden yleiskuntoon. Voin ehdottomasti allekirjoittaa tämän! Mutta kuinka biotiini hiuksille todella toimii? Lue eteenpäin, niin kerron!

Biotiini, eli B7 vitamiini, liitetään useisiin hiusten hyvinvointia käsitteleviin artikkeleihin. Biotiini hiusten kasvulle on nimittäin kuin karkkia! Olen itse yrittänyt suosia ravintolisiä, joissa olisi runsaasti B7 vitamiinia, sillä tavoitteeni on saada täydet 5000 mikrogrammaa (mcg tai μg) biotiinia päivässä. Biotiini on vesiliukoinen vitamiini, joten suuretkaan annokset eivät aiheuta sivuvaikutuksia. Myös tästä syystä B7 vitamiinille ei ole määritelty tarkkoja päivittäisiä saantisuosituksia tai ravitsemussuosituksia. Itselle sopivien ravintolisien käytöstä voi kuitenkin aina kysyä lääkäriltä tarkemmin, jos asia mietityttää.

Tässä artikkelissa kerron siis, miten biotiini hiuksille toimii, mistä biotiinia saa ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Muista myös, että vaikka biotiini hiusten kasvua auttaakin, ihmeitä ei koskaan tapahdu yhdessä yössä.

Mitä on biotiini eli B7 vitamiini?

Aloitetaan aiheen käsittely selvittämällä, mitä biotiini oikeastaan on, ja miten biotiini hiuksille oikeastaan toimii. Biotiinilla on monta nimeä, ja saatat tuntea sen esimerkiksi termillä B7 vitamiini, tai H vitamiini. Se on yksi välttämättömistä B vitamiineista, ja se auttaa kehoa valmistamaan energiaa ravinnon hiilihydraateista, proteiineista ja rasvoista. Biotiinia saa luonnollisesti tasapainoisesta ruokavaliosta, mutta monet nauttivat myös ravintolisää ylläpitääkseen hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointia.

Biotiini hiuksille edistää muun muassa tervettä hiusten kasvua, sekä hiusten yleiskuntoa, ja B7 vitamiinin puutos voikin aiheuttaa pahimmassa tapauksessa normaalia runsaampaa hiustenlähtöä. Biotiinia sisältävä ravintolisä saattaa siis olla ratkaisu, jos koet yllättäen hiusten ohenemista. Mutta kerron tästä vielä lisää myöhemmin artikkelissa!

Biotiini hiuksille

Hiustenlähtö voi johtua monesta tekijästä, ja se oireilee jokaisella hieman eri tavoin. Tietyt lääkkeet, hormonaaliset muutokset, raskaus, stressi ja pitkät sairastelujaksot voivat esimerkiksi aiheuttaa hiustenlähtöä. Yleisin syy hiustenlähtöön on kuitenkin usein puutokset ruokavaliossa, ja siitä johtuvat vitamiinien ja mineraalien puutokset. Saat ehkä tarpeeksi proteiinia, välttämättömiä vitamiineja ja energiaa ruokavaliostasi, mutta kehosi tarvitsee myös hiilihydraatteja ja hieman hyviä rasvoja, sekä oikeita mineraaleja toimiakseen.

Biotiini tukee hiustenkasvua aineenvaihdunnallisten funktioiden kautta, ja se auttaa kehoa esimerkiksi valmistamaan proteiineista keratiinia, josta hiukset suurimmaksi osaksi koostuvat. Lisääntynyt keratiinin tuotanto edesauttaa myös terveiden hiusjuurien toimintaa, mikä puolestaan johtaa terveeseen hiustenkasvuun.

ASIAKKAIDEN ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT - KÄYTÖSSÄ HAIRLUST HIUSVITAMIINIT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Tulokset ovat yksilöllisiä, ja näkyviä tuloksia saadaan usein 2-4 kuukauden käytön jälkeen

Paljonko biotiinia tulee syödä?

Suurin osa ihmisistä saa tarvitsemansa biotiinin B7 vitamiinirikkaista ruoka-aineksista, kuten (μg = mikrogramma): 

 • Kananmunan keltuainen (53,0 μg/100g)
 • Kaura (27,0 μg/100g)
 • Kauraryynit (17,0 μg/100g)
 • Vaaleat sienet(16,0 μg/100g)
 • Pinaatti (6,9 μg/100g)
 • Juustoe, brie (6,2 μg/100g)
 • Maito (3,5 μg/100g)
 • Sianliha (5,0 μg/100g)
 • Porkkana (5,0 μg/100g)
 • Omena (4,5 μg/100g)
 • Tomaatti (4,0 μg/100g)
 • Häränliha (3,0 μg/100g)
 • Broileri (2,0 μg/100g)
 • Salaatti (1,9 μg/100g)

Puhdasta biotiinin lähdettä kutsutaan D-biotiiniksi, ja ruuasta sekä ravintolisistä saatu biotiini on usein juuri tätä. Valitettavasti eri ruoka-aineista, kuten yllämainituissa tuotteissa, biotiinia löytyy verrattain vähän, ja ruokavalion kautta saammekin B7 vitamiinia yhteensä vain noin 40 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Biotiinin, eli B7 vitamiinin, hyötyjä

Erilaiset vitamiinit, mineraalit ja ravintoaineet pitävät meidät nuorekkaina, energisinä ja terveinä, eikä B7 vitamiini ole tästä poikkeus. Biotiini hiuksille, kynsille ja iholle tarjottuna esimerkiksi ylläpitää niiden terveyttä ja hyvinvointia. B7 vitamiini toimii kehossa niin kutsuttuna koentsyymina, jonka tehtävänä on auttaa kehoa absorboimaan muita mineraaleja ja vitamiineja ravinnosta. Jos keholla on ongelmia vitamiinien imeytymisessä biotiinipuutokset vuoksi, voi lopputuloksena olla hiustenlähtöä, hauraat kynnet tai ikääntyvä iho. Biotiini hiusten kasvussa on siis hyvinkin oleellinen!

Muut vitamiinit ja biotiini hiusten kasvussa

Biotiini hiuksille on kuitenkin vain yksi vitamiini muiden hyvien hiusvitamiinien joukossa. Moni eri vitamiini ja mineraali edesauttaa terveiden ja paksujen hiusten kasvua, ja usein ne toimivat parhaiten yhdessä. Muun muassa foolihappo, sinkki ja seleeni ovat hiuksille tärkeitä vitamiineja. Lue toisesta artikkelistamme lisää, mitkä vitamiinit hiuksille auttavat hiustenkasvuun parhaiten, jos aihe kiinnostaa tarkemmin!

Dovepress*, eräs dermatologisen tutkimuksen organisaatio, julkaisi vuonna 2018 tutkimuksen biotiinin ja hiustenkasvun yhteydestä. Tutkimuksessa osoitettiin, että biotiini hiuksille todella aiheuttaa positiivisia vaikutuksia ravintolisän muodossa nautittuna.

Biotiinin puutostila

B7 vitamiinin puutostila voi johtaa esimerkiksi hiustenlähtöön, kynsien haurastumiseen, erilaisiin ihottumiin sekä neurologisiin oireisiin. B7 vitamiinin vajetta esiintyy esimerkiksi imettävillä äideillä tai geneettisistä, aineenvaihdunnallisista sairauksista kärsivillä. Myös monet muut asiat ja syyt voivat johtaa biotiinivajeeseen. Listaan muutamia niistä alempana:

 • Parenteraalinen ravitsemushoito
 • Rajut ruokavalion muutokset/dieetit
 • Joidenkin lääkitysten sivuvaikutus
 • Pitkäaikainen antibioottien käyttö
 • Suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti, joka vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen
 • Runsas alkoholinkäyttö

Biotiini hiuksille ravintolisän muodossa

Biotiinia sisältävä ravintolisä on hyvä idea, jos halutat tarjota kehollesi parhaat mahdollisuudet edellytykset hyvän ihon, terveiden hiusten ja vahvojen kynsien ylläpitoon. Saatat ehkä jo kärsiä katkeilevista hiuksista tai hauraista kynsistä? Voit tarkistaa myös yllämainitun listan B7 vitamiinin lähteistä, ja jos tuntuu, että et saa tarpeeksi B7 vitamiinia ruokavaliostasi, kannattaa hiusten hyvinvoinnin vuoksi miettiä ravintolisän käyttöä. Biotiini hiuksille on nimittäin kuin sauna suomalaiselle!

Esimerkiksi 21-75 vuotiaille naisille tehty sokkotesti B7 vitamiinin käytöstä paljasti, että biotiinipitoinen ravintolisä eli biotiini hiuksille vähensi hiustenlähtöä, ja paransi hiustenkasvua**.

Ravintolisän muodossa biotiini hiuksille voi löytyä esimerkiksi B-vitamiinipitoisesta ravintolisästä, tai suoraan hiuksille suunnatusta vitamiinivalmisteesta. Parhaat ravintolisät hiuksille sisältävät useita vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat synergiavaikutuksessa keskenään. Vitamiinit auttavat tällöin hiuksia kasvamaan ja ylläpitävät hiusten hyvinvointia sekä yksin, että yhdessä. B7 vitamiini ei ole ainoa välttämätön vitamiini hiuksille, vaan sen voi yhdistää esimerkiksi sinkkiin, seleenin, foolihappoon ja C-vitamiiniin, jolloin lopputulos on entistäkin parempi ja vaikutus aikaisempaa tehokkampi.

Muita hiuksille tärkeitä vitamiineja

C-vitamiini - vesiliukoinen vitamiini, jota löytyy esimerkiksi sitrushedelmistä. Se on välttämätön kehon kollageenin tuotannossa, sekä solujen suojaamisessa oksidatiiviselta stressiltä. C-vitamiini auttaa myös rautaa imeytymään paremmin.

Foolihappo - kuuluu B7 vitamiinin tavoin B-vitamiinien ryhmään. Se on välttämätön osa solujen uusiutumisessa, punasolujen tuotannossa sekä verenkierron toiminnassa. Foolihapon puute voi johtaa esimerkiksi hiustenlähtöön.

Seleeni - auttaa muun muassa ylläpitämään immuunijärjestelmän toimintaa, hormonaalista toimintaa sekä kilpirauhasen toimintaa. Edesauttaa tervettä hiustenkasvua sekä vahvojen kynsien kasvua.

Sinkki - mineraali, joka on osa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Edesauttaa biotiinin tavoin kynsien, hiusten ja ihon yleistä hyvinvointia. Lisäksi sinkki suojaa soluja oksidatiiviselta stressiltä.

Hyviä hiustuotteita ja hiustenhoitovinkkejä

Ennaltaehkäisy on avainsana hiustenhoitoon liittyen. On paljon helpompaa (ja nopeampaa) ennaltaehkäistä hiustenlähtöä sekä muita hiusongelmia, kuin hoitaa niitä, kun vahinko on jo tapahtunut. Runsaasti biotiinia sisältävän ruokavalion lisäksi on olemassa muutamia hiustenhoitotuotteita, joilla voit hoitaa hiuksiasi entistäkin paremmin, ja tarjota niille niiden ansaitsemaa hemmottelua. Omia hiustenhoitosuosikkejani ovat muun muassa:

1. Hair & Scalp Detox Scrub

Terveiden hiusten taustalla on aina terve ja hyvinvoiva hiuspohja. Kannattaa siis huolehtia hiuspohjan hyvinvoinnista, jos haaveilet terveistä, kauniista ja paksuista hiuksista. Itse käytän hiuspohjan kuorintaa kerran viikossa poistaakseni tuotekertymät, kuolleet ihosolut, lian ja pölyn perusteellisesti hiusten tyvestä. Hiuspohjan kuorinta myös stimuloi ja raikastaa hiuspohjaa, luoden täydelliset edellytykset terveelle hiustenkasvulle.

2. Hair Growth & repair Shampoo

Tämä sulfaatiton shampoo sisältää runsaasti vegaanisia mikroproteiineja kasviuutteista, kuten riisistä. Koostumus sisältää ekologisten kasviöljyjen lisäksi muun muassa Gluadin® Kera-P LM (Hydrolysoitu Kasviproteiini) – proteiinia, joka minimoi katkenneita hiuksia sekä haaroittuneita latvoja jopa 20%:lla. Sen on osoitettu myös parantavan hiusten yleiskuntoa 60 %:lla. Shampoosta löytyy omat versionsa sekä naisille, että miehille! Kaiken kaikkiaan HairLust shampoo on loistava tuote, joka sopii hyvin yhdistettäväksi biotiiniravintolisän kanssa.

3. Protein Reconstructor Hair Mask - hiusmaski

Jos hiuksesi ovat vaurioituneet tai rasittuneet esimerkiksi värjäyksen tai runsaan muotoilun seurauksena, kannattaa ottaa testiin HairLust:in Protein Reconstructor Hair Maski, joka on proteiinipitoinen hiusmaski. Uudelleenrakentava hoito korjaa kemiallisesti vahingoittuneita, elottomia ja hauraita hiuksia tarjoamalla hiuksille ja hiusjuurille niiden tarvitsemia avainproteiineja, kuten keratiinia ja kollageenia. Vahvistaa hiuksia ja niiden elastisuutta sekä ulkoisesti, että sisäisesti.

Toivon, että tämän artikkelin jälkeen ymmärrät paremmin, mitä biotiini hiuksille tekee, ja kuinka B7 vitamiinia voi hyödyntää hiustenkasvatusprojektissa, sekä kynsien ja ihon hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Biotiini hiusten kasvulle on välttämätöntä, joten mitä enemmän tiedät siitä, sitä paremmin hiukset voivat. Jos sinulla on kysyttävää, kokemuksia tai vinkkejä, voit osallistua keskusteluun alapuolella kommenttikentässä tai Instagramissa @thehairlust!

*www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136400/ **www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/

HairLust asiakasarvosteluja
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


5 kommenttia


 • Ulla

  Siis ruokavaliosta on nimenomaan aivan tosi hankala saada biotiinia, ainakaan suuria määriä, joita tarvittaisiin hiustenkasvun näkyviin muutoksiin. Itse olen aikaisemmin biotiinilisää, sillä ei ruuasta saa 5 milligrammaa millään päivittäin. Nyt kuitenkin vaihdoin näihin HairLust vitamiinikarkkeihin, sillä niitä on paljon hauskempi syödä ja ei varmasti tule unohdettua :D Samalla hiukset saavat myös muita tarpeellisia vitamiineja!!


 • greta95

  Onkohan biotiinia mahdollista saada yhtä paljon esimerkiksi ravinnosta? Jos ei haluaisi lisäravinteita syödä. Olisi kiva saada lisää vinkkejä, miten elämäntavoilla hiuksiin saisi sitä extrabiotiinia! Muuten pitää ehkä mennä vitamiinikarkkiostoksille :D


 • Liisa

  Pakko tulla kommentoimaan, että ostin HairLustin vitamiineja sellaisen 3 kuukauden pakkauksen alunperin luettuani juurikin tämän artikkelin, ja voin lämpimästi suositella niitä! Huomaan, että hiukseni ovat todellakin kasvaneet pidemmiksi ja että niitä pieniä hiuksia kasvaa todella paljon päänahasta👍!! Joten en voi muuta kuin suositella


 • Heidi

  Oonkin kuullut aiemmin, että biotiinista olisi hyötyä hiustenhoidossa ja tämä postaus olikin hyvä varmistus sille että pitäisikin lisätä sitä ruokavaliooni asap vaikka sitten vitamiinien muodossa (:


 • Karla

  Tosi hyvä artikkeli hiusten hoidosta! En todellakaan ole tajunnut, että biotiinin käytöllä on noin suuri vaikutus hiusten kannalta eli täytyykin ottaa se kokeiluun :)


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.