Hilse: Mitä kuiva ja hilseilevä päänahka yrittää kertoa sinulle?


Ikävä asia, josta kukaan ei kovin mielellään puhu, mutta josta moni kärsii jossain vaiheessa elämäänsä: jep, puhun hilseestä. Oletpa sitten kärsinyt hilseestä vain muutamaan otteeseen tai aiheuttipa hilseilevä päänahka sinulle jatkuvasti päänvaivaa, niin tiedät, ettei se milloinkaan ole hauskaa. Onneksi hilseestä voi kuitenkin päästä eroon!

Sara Pietiläinen

HairLust

Sara on kauppatieteiden maisteri Copenhagen Business Schoolista, joka vastaa HairLustin toiminnasta Suomessa. Sara on aina ollut kiinnostunut kauneudesta ja hiustenhoidosta, ja hän kokeilee aina rohkeasti uusia kampauksia ja hoitovinkkejä saavuttaakseen kauniit ja terveet hiukset. Muut kyselevät usein häneltä neuvoja hiusten- ja ihonhoitoon, joita hän myös jakaa mielellään.Lue lisää.

Hilse voi estää sinua pitämästä lempikampaustasi, pitkittää hiusrutiineitasi, sekä pahimmillaan aiheuttaa särön itsetuntoosi. Tässä artikkelissa jaamme parhaat mahdolliset vinkit siihen, kuinka hilseilevästä päänahasta pääsee eroon lopullisesti.

Haluatko tietää, mikä aiheuttaa hilseen, ja kuinka voit päästä siitä eroon? Jatka lukemista, niin opit, kuinka karkottaa hilse sekä hilseilevä päänahka.

Mistä hilseilevä päänahka johtuu?

Yleisesti hilse johtuu hiuspohjamme ihosolujen uusiutumisesta. Kuten mitkä tahansa muutkin ihosolut, hiuspohjan ihosolut jakautuvat, lisääntyvät ja korvaantuvat uusilla. Kuolleet ihosolut irtoavat, ja tämä voi olla hilseongelmien alku ja juuri.

Jos hiuspohjan ihosolut uusiutuvat liian nopeasti, eikä ihon tasapaino säily, voi lopputuloksena olla hilseen lisääntyminen ja pahoin hilseilevä päänahka. Kuten yleensäkin, hilse voi johtua monista eri tekijöistä, joiden yhteisenä lopputuloksena on kuitenkin hilseilevä päänahka.

Seuraavaksi listaan yleisimmät syyt, jotka aiheuttavat hilsettä:

Hilseen aiheuttaja 1.Hiivasienen ylikasvu hiuspohjassa

Ehdottomasti yleisin syy hilseeseen on tietyn hiivasienen ylikasvu, joka löytyy luonnostaan päänahasta. Tätä hiivaa kutsutaan nimellä pityrosporum ovale tai malassezia furfur. Kun tätä hiivaa kasvaa liikaa, myös päänahan ihosolujen tuotanto lisääntyy, mikä johtaa suurempaan määrään kuolleita ihosoluja eli hilsettä hiuksissa. Tällöin ei ole väliä onko päänahka kuiva tai öljyinen, koska kun ihosoluja tuotetaan enemmän, myös useampi kuolee ja ilmenee hilseilevänä päänahkana.

Hilseen aiheuttaja 2. Hiuspohjasi on kuiva

Kuiva hiuspohja on juuri sitä, miltä se kuulostaakin - päänahkasi ei saa tarpeeksi kosteutusta ja hoitoa. Tällöin ihosi ärtyy, ja ongelmaksi alkaa muodostua hilseilevä päänahka.

Yleisimmät syyt erittäin kuivaan päänahkaan ovat kylmä ilma ja kuiva sää, ikääntyminen sekä vääränlaiset hiustuotteet, jotka sisältävät kuivattavia ainesosia, kuten esimerkiksi SL-sulfaatteja. Tästä artikkelista voit lukea lisää siitä miten ja miksi kannattaa valita SL-sulfaatition shampoo.

Hilseen aiheuttaja 3. Ruokavalio ja elämäntyyli kaipaavat muutosta

Yksipuolinen ruokavalio ja liikunnan puute voivat johtaa monenlaisiin terveysongelmiin, mutta tiesitkö, että ne voivat olla myös hilseen aiheuttajia. Sokeripitoinen ruokavalio voi saada hiuspohjasi tuottamaan enemmän mainitsemaani hiivasientä, joka lisää ihosolujen tuotantoa ja siten hilsettä.

Hilseen aiheuttaja 4. Päänahkasi on rasvainen ja/tai ärtynyt

Samoin kuin ihosi voi olla liian rasvainen ja reagoida rasvaisuuteen epäpuhtauksilla, hiuspohjasi reagoi samalla tavalla, jos sen ihorauhaset ylireagoivat ja tuottavat liikaa talia. Iho ärtyy ja sen kosteustasapaino järkkyy. Tällöin hilseen tuotanto hiuspohjassa lisääntyy.

Rasvoittuvat hiukset, ja sen aiheuttama hilseilevä päänahka voivat johtua monista eri syistä. Esimerkkeinä ovat muun muassa geenit, ruokavalio, hormonaalinen epätasapaino, raskaus ja vaihdevuodet. Lue toisesta artikkelista vinkkejä, jos erityisesti rasvoittuvat hiukset ovat ongelmanasi.

Hairlust arvio

Hilseen aiheuttaja 5. Peset hiuksiasi liian harvoin (tai usein)

Riippumatta hiustyypistäsi, hiuksia tulisi pestä noin 2-3 kertaa viikossa. Jos venytät hiusten pesuväliä liikaa, kaikki rasva, lika ja tuotteiden kerrostuminen voivat ärsyttää päänahkaa ja näin aiheuttaa hilsettä. Toisaalta myöskään liian usein pesu ei ole hyväksi, sillä se kuivattaa päänahkaa. Tärkeintä on löytää tasapaino ja itselle sopiva pesuväli, johon vaikuttaa myös miten paljon muotoilutuotteita käyttää, sillä ne on hyvä saada pestyä pois säännöllisesti.

Hilseen aiheuttaja 6. Käytät tuotteita, jotka ärsyttävät hiuspohjaasi

Tiedät varmasti muutaman ruoka-aineen, jotka ärsyttävät vatsaasi, mutta tiesitkö, että voi olla aivan yhtä monta hiustuotetta, jotka ärsyttävät hiuspohjaasi? Luit oikein. Kaikki tuotteet eivät sovi jokaiselle. Kyse on usein muutamista yksittäisistä ainesosista, jotka häiritsevät hiuspohjan tasapainoa, aiheuttavat kuivuutta, ärsytystä ja hilseilyä. Siksi ne tuotteet, joita käytät suihkussa, kuten esimerkiksi shampoosi, voivat olla pääsyyllisiä siihen, että hilse on koitunut ongelmaksi.

Harkitse vaihtamista tuotteisiin, jotka sopivat hiuspohjan hoitoon, ja joilla hilseilevä päänahka saadaan kuriin. Voi olla, että olet käyttänyt tuotteita, jotka eivät lainkaan helpota hilseongelmia, vaan päinvastoin. Suosittelemme harkitsemaan ekologista shampoota, joka ei sisällä SL-sulfaatteja, silikoneja, parabeeneja tai ftalaatteja, jos haluat päästä eroon hilseestä. Näistä ainesosista voit lukea lisää artikkelistamme, joka kertoo shampoosta hiustenlähtöä vastaan. Toinen hyvä vaihtoehto on käydä lääkärillä, joka voi tarvittaessa kirjoittaa reseptin erityiselle shampoolle hiivasientä vastaan. Kyseisen shampoon käytön ja hilseen häviämisen jälkeen on kuitenkin hyvä idea palata ekologisiin hiustenhoitotuotteisiin, jotta voit varmistaa ettei hiuspohjasi reagoi tuotteisiin uudelleen.

Hilseen aiheuttaja 7. Sinulla on ihosairaus, kuten psoriasis tai ekseema

Tietyt iho-ongelmat voivat aiheuttaa kuivan ja hilseilevän päänahkan. Suosittelen varmistamaan tilanteen ihotautilääkäriltä, mikäli epäilet iho-ongelmia tai ihosairauksia syyksi. Esimerkiksi psoriasiksen hoitoon on olemassa shampoita, jotka sisältävät ainesosia kuten mustikkauutetta, joka voi auttaa hilseilyyn.

5 vinkkiä siihen kuinka päästä lopullisesti eroon hilseestä

Jos olet saanut tarpeeksesi hilsevaikeuksista, löytyy onneksi monia keinoja, vinkkejä ja neuvoja, joilla saat hiuspohjasi takaisin hyvään kuntoon. Jatka lukemista, jos haluat tietää tavoista ja tuotteista, jotka auttavat, kun hilseilevä päänahka vaivaa.

1. Muuta ruokavaliotasi

Kuten mainitsinkin, ruokavaliollasi on suurempi merkitys hiuspohjasi hyvinvointiin, kuin osaat kuvitellakaan. Jos ongelmaksesi on koitunut hilse sekä hilseilevä päänahka, ja tuntuu, että mikään ei auta, yritä päivittää ruokavaliotasi.

Lisäämällä biotiinia, rautaa, omega-3 rasvahappoja, sekä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia ruokavalioosi, voit vaikuttaa hiuspohjan hyvien rasvojen ja luonnollisten öljyjen tuotantoon. Sen lisäksi mainitut ruoka-aineet vaikuttavat myös ihosi, hiustesi sekä kynsiesi hyvinvointiin. Jos näiden vitamiinien ja mineraalien lisääminen ruokavalioon tuntuu vaikealta, kokeile ravintolisien ottamista. Hiuksille tarkoitetun ravintolisän ottaminen on helppo tapa taata, että sekä hiuspohja että hiukset saavat tarvitsemansa ravintoaineet.

2. Löydä sopiva pesuväli

Toisaalta meille kerrotaan, että hiukset tulisi pestä heti kun ne rasvoittuvat ja toisaalta vain kerran viikossa, jotta hiukset eivät vaurioituisi. Mielipiteitä oikeasta hiustenpesurytmistä on monia, mutta molempien väittämien takana piilee totuus. Mitä useammin hiuksia pesee, sitä nopeammin ne rasvoittuvat, jotta hiuspohja välttyisi kuivumiselta. Mutta on silti tärkeää poistaa tali, lika ja tuotejämät säännöllisesti, jotta ne eivät järkyttäisi hiuspohjan tasapainoa. Siksi on tärkeää löytää tasapaino, jolloin hiuksia ei pestä liian usein tai harvoin. Jos sinulla on hilsettä, on erityisen tärkeää pestä hiukset säännöllisesti ja mieluiten miedolla ja ekologisella shampoolla, joka ei sisällä SL-sulfaatteja tai silikoneja. Miksi ekologisuus on tärkeää? Lue lisää täältä siitä miksiluonnonkosmetiikkaa kannattaa suosia shampoota valitessa.

Jos sinulla on hilsettä, suosittelemme että peset hiuksesi ainakin 2-3 kertaa viikossa. On myös tärkeää yrittää vältellä muotoilutuotteiden käyttöä suurissa määrissä, sillä ne voivat ärsyttää hiuspohjaa entisestään. Kuivashampoon ja hiuslakan kaltaiset tuotteet voivat olla erityisen haitallisia, elleivät ne ole erityisen mietoja ja luonnollisia. Näin annat hiuspohjallesi mahdollisuuden löytää luonnollisen tasapainonsa ja vältät päänahan kuivumisen ja ärtymisen, joka voi aiheuttaa lisää hilseilyä.

3. Kokeile hiuspohjan hoitoa tai kuorintaa

Yksi helpoimmista tavoista päästä eroon tuotekertymistä, kuolleista ihosoluista ja hilseestä on käyttää kerran viikossa hiuspohjan kuorintaa, joka sopii erityisesti hilseilevälle päänahalle. Hair & Scalp Detox Scrub on nimenomaan suunniteltu lian ja tuotekertymien poistoon, rasvoittumiseen sekä saamaan hilseilevä päänahka takaisin kuosiin. Sillä on myös virkistävä ja verenkiertoa vilkastava vaikutus, mikä saa hiustupit vastaanottamaan ravintoaineet tehokkaammin ja siten vahvistaa hiuksia sisäisesti.

Hiuspohjan kuorinta ennen ja jälkeen

Tämä vinkki on helppo toteuttaa - käytä tuotetta kerran viikossa suihkun yhteydessä, ja jälkeenpäin pese hiukset shampoolla ja hoitoaineella.

Valitettavasti on helppo unohtaa hiuspohjan hoitaminen arjessa. Mutta jos sinulla on ärtynyt päänahka ja hilsettä, niin on erityisen tärkeää huolehtia hiuspohjasta. Erittäin helppo tapa toteuttaa päänahan hoito päivittäisessä rutiinissasi on käyttää jätettävää hiuspohjasuihketta, kuten HairLust Scalp Follicle Treatment & Volumizer.Se suihkutetaan hiuspohjaan hiusten pesun jälkeen ja hierotaan kevyesti ihoon. Sen lisäksi, että suihke ravitsee päänahkaa hyvillä, luonnollisilla ja stimuloivilla kasviuutteilla, se tarjoaa myös hiuksille ekstra volyymia. Todella hyvä hoitokeino, joka auttaa sinua pääsemään eroon kutisevasta hilseestä ja saa päänahan takaisin oikeaan tasapainoon.

4. Vältä raapimista

Muistatko, kuinka äiti aina muistutti, ettei saa puristella näppyjä, vaikka kuinka tekisi mieli? Tiedän kyllä tunteen, kun välillä tekisi mieli vain raapia hilse pois (etenkin jos se aiheuttaa kutinaa), mutta todellisuudessa se on viimeinen asia, mikä kannattaa tehdä. Raapiminen voi vain ärsyttää ihoa enemmän tai jopa saada sen tulehtumaan tai haavoille.

Sen sijaan, että raapisit ja ärsyttäisit päänahkaa terävillä kynsillä, yritä hellävaraisesti painella päänahkaa kämmenillä helpottaaksesi kutinaa sekä minimoidaksesi ärsytystä.

Pyri vastustamaan hiuspohjan raapimista, jos se kutisee. Näin voit välttää tulehdukset ja hiusjuurien vaurioittamisen.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

5. Vaihda hiustenhoitotuotteesi

On aika vaihtaa tuotteita, jos tämän hetkinen hiustenhoitorutiinisi tekee hiuspohjastasi ärsyyntyneen. Hyvän shampoon ja hoitoaineen tulisi hoitaa, suojata sekä kosteuttaa hiuksia ja päänahkaa ilman, että ne aiheuttavat hilsettä tai ärsytystä.

Jos etsit tuotteita jotka hoitavat kaikki yllä mainitut asiat, tässä ne ovat. Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner tekee hiuksista näkyvästi terveemmät ja kiiltävämmät. Shampoota löytyy miehille omansa myös!

Hairlust arvio

Mutta älä jätä kaikkea suihkussa käytettävien tuotteiden varaan. Voit tehdä hiuspohjallesi suuren palveluksen nukkumalla oikeiden materiaalien päällä. Useimmat tyynyliinat on tehty materiaaleista jotka eivät hengitä kunnolla. Toisin kuin Pure Bamboo Pillowcase joka suojaa hiuksiasi ärsytykseltä, ja on hyödyllinen etenkin niille, joilla on hilseilevä päänahka.

Hiuspohjan hoitoja, jotka voit tehdä kotona, kun hilseilevä päänahka vaivaa:

Jos et ihan vielä halua hankkia uusia tuotteita, tai haluat nähdä tulokset saman tien, voit aina kokeilla tehdä itse hiuspohjan hoitotuotteita. Nämä onnistuvat ihan kotonakin!

Teepuuöljy:

Olet saattanut kuulla teepuuöljyn käyttämisestä aknea ja rasvaista ihoa vastaan, mutta tiesitkö, että se on erinomainen myös hilsettä ja hilseilevää päänahkaa vastaan?

Lisäämällä 4-5 tippaa teepuuöljyä shampooseesi, voit helposti luoda itsellesi hiuspohjan hoitoa vastaavan tuotteen, ja näin ollen vähentää hilsettä. Teepuuöljy auttaa hilseen kontrolloimisessa vähentämällä päänahan hiivan liikakasvua, ja siitä on myös apua kutinaan, jonka yleensä aiheuttaa hilseilevä päänahka.

Omenaviinietikka:

Toinen hyvä tuote, kun kuiva ja hilseilevä päänahka vaivaa, on vanha kunnon omenaviinietikka. Lisää joko ruokalusikallinen shampooseesi tai suihkuta sitä suihkepullon avulla päänahkaasi vähentääksesi hilsettä.

Omenaviinietikan luonnollinen hapokkuus auttaa vähentämään hilsettä aiheuttavien mikrobien kasvua, sekä tasapainottamaan päänahan pH arvoja.

hilse

Kookosöljy:

Ihana kookosöljy - mitä se ei parantaisikaan. Yllättäen se auttaa hoitamaan myös hilseilevää päänahkaa, kiitos kookosöljyn varsin kosteuttavan ominaisuuden.

Ennen hiustenpesua, hiero reilu määrä kookosöljyä hiuksiin ja päänahkaasi maskin tavoin. Anna sen vaikuttaa 15-20 minuuttia, ja pese hiuksesi tavalliseen tapaan. Toista tämä hiuspohjan hoito kerran viikossa helpottaaksesi hilseongelmaa.

hilse

Aloe Vera:

Lisää tuotteita, joita et välttämättä ole kuullut käytettävän hiuspohjan hoitoon. Me kaikki luotamme aloe veraan, kun iho on palanut auringosta. Kuten kookosöljy, myös aloe vera auttaa hilseilevän päänahan hoidossa ja kosteutuksessa. Tämän lisäksi aloe vera sisältää tulehduksia laskevia ainesosia, jotka voivat auttaa rauhoittamaan kutisevaa ja hilseilevää päänahkaa.

Aloe veran voi yhdistää seuraavaan vinkkiin sitruunan kanssa: hiero sekoitus hiuspohjaan naamion tavoin ja anna vaikuttaa ennen hiusten pesua.

hilse

Sitruuna:

Tämän kanssa täytyy olla tarkkana. Sitruuna voi aiheuttaa ärsytystä, jos päänahkasi on hyvin herkkä, mutta se toimii hiuspohjan hoitoon oikein käytettynä.

Jos haluat tehdä itse sitruunasta hiuspohjan hoitotuotteen hilsettä vastaan, suosittelen, ettet laita sitruunamehua suoraan päänahkaasi vaan sekoitat noin ruokalusikallisen kookosöljyn ja sokerin sekaan. Lopputuloksena sinulla on hellävarainen hiuspohjan hoito, jolla saat helposti poistettua iholle kerääntyneet tuotejäämät ja hilseen. Lopeta käyttö heti jos huomaat polttelua, punoitusta tai ärsytystä!

hilse

Suola:

Sokerin sijasta sekoita suolaa suosikkiöljyysi valmistaaksesi ihanan hiuspohjan kuorinnan. Kuorinnan jälkeen (olethan hellävarainen!) pese hiukset shampoolla ja hoitoaineella. Tämä alkaa olla jo tuttua, eikö vain?

hilse

Oliiviöljy:

Tämä löytyy melkein jokaisesta keittiöstä. Jos sinulla on usein kuiva ja hilseilevä päänahka, voi oliiviöljystä olla sinulle suuri apu.

Hiero 1-2 ruokalusikallista päänahkaasi noin minuutin ajan. Anna öljyn vaikuttaa 15-20 minuuttia, huuhtele ja pese hiukset normaaliin tapaasi. Tämä on myös loistava tapa korjata vaurioituneita hiussuortuvia ja kaksihaaraisia, sillä oliiviöljy on uskomattoman kosteuttava.

hilse

Nyt tiedät varmasti paljon enemmän hilseestä ja sen hoidosta. Toivon, että näiden vinkkien avulla hilse ja hilseilevä päänahka ovat sinulle pian historiaa!

Onko HairLust auttanut sinua pääsemään eroon hilseestä ja hilseilevästä päänahasta? Tai onko sinulla vinkkejä ja kokemuksia aiheesta? Näkisin mielelläni ennen ja jälkeen kuvia - muista merkitä Instagramissa @thehairlust!

HairLust asiakasarvosteluja
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Anne-Mari L.

  Yhdessä vaiheessa mulla kutisi päänahka jatkuvaan ja opin olemaan raapimatta, iho oli ihan ruvella! Hilseestä en ole päässyt vielä kokonaan eroon, mutta ennen seuraavaa pesua käyn tutkimassa keittiön kaapit jos kokeilisin noita kotihoitoja!!


 • venla

  Kärsin ajoittain hilseestä, mikä on kyllä ikävä vaiva. Tosi hyviä vinkkejä, monia en ollut kuullut aiemmin vaikka olen aiheesta lukenut. Kiitos!


 • Jasmin

  Oikeanlainen shampoo on ehdottomasti tärkein juttu jos päänahka oireilee. Itselle yleensä myös pesuvälin tihennys auttaa. Tuo kuorinta vaikuttaa myös todella kiinnostavalta.


 • Milla

  Tosi kivasti kirjoitatte! Hyviä vinkkejä täälläkin, mulla on talvisin niin ikävän kuiva päänahka että ei kyllä uskoisi. Nyt otan asiasta enemmän selvää ja ehkä hankin myös hiuspohjan kuorinnankin seuraavaksi.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.