Hiukset katkeilee? 10 vinkkiä miten korjata huonokuntoiset hiukset


On olemassa monia keinoja muokata hiuksia mieleiseksi - esimerkiksi hiusten värjäys tai vaalennus, sekä hiusten muotoilu erilaisilla laitteilla. Valitettavasti jotkut näistä toimenpiteistä voivat vahingoittaa hiuksia ja aiheuttaa hiusten katkeilua, elottomuutta ja kuivuutta.

Sofie Tidemand

Perustaja, HairLust

Sofie on yksi HairLustin perustajista. Hän on hiusnörtti isolla H:lla, joka rakastaa jakaa hiustenhoitokokemuksensa muiden kanssa. Sofie on kiinnostunut uusimpien hiustrendien, stailausvinkkien ja luonnollisten ainesosien oppimisesta ja testaamisesta, ja hän pyrkii pysymään ajan tasalla alan trendeistä. Parasta mitä hän tietää, on pystyä auttamaan ihmisiä.Lue lisää.

Mistä vaurioituneet, huonokuntoiset hiukset johtuvat? Voiko vaurioita korjata, ja miten hiuksia tulisi hoitaa, jos hiukset katkeilee tai jos sinulla on karkeat, elottomat ja kuivat hiukset? Jatka lukemista saadaksesi vastauksen näihin kysymyksiin.

Huonokuntoiset hiukset - mistä se johtuu?

Hiusten huonokuntoisuus, joka ilmenee esimerkiksi hiusten katkeiluna, kuivuutena ja elottomuutena, voi johtua monesta eri syystä. Käytän tässä esimerkkinä hiusten vaalennusta ja lämpölaitteiden käyttöä siitä, miten tietynlainen hiusten käsittely voi vaurioittaa niitä.

Hiuksemme saavat värinsä hiuksen ydinkerroksessa sijaitsevasta melaniini-nimisestä pigmentistä. Hiussuortuvissa on myös pintakerros, joka suojaa hiuksen ydinkerrosta ulkoisilta vaurioilta. Jos vaalennat hiuksiasi, tämän pintakerroksen hiussuomut avautuvat, jotta valkaisuaine pääse käsiksi ytimessä sijaitsevaan melaniiniin. Tämän prosessin seurauksena pintakerros vaurioituu, ja valkaisuaine poistaa hiuksista niitä luonnollisesti suojaavat kuidut ja öljyt.

Vaikka teoriassa hiuksen suojaavan pintakerroksen tulisi palautua entiselleen, näin ei kuitenkaan aina tapahdu. Hyvinvoiva hiuksen pintakerros on tasainen ja sileä, mutta jos pintakerroksen suomut vaurioituvat, siitä tulee epätasainen - tämän takia vaalennetut hiukset voivat olla karheat ja pörröiset. Vaurioituneen pintakerroksen takia kosteus pääsee myös karkaamaan hiuksista helpommin, joka saattaa aiheuttaa hiusten katkeilua ja tehdä hiuksista kuivat.

Kuten vaalennus, myös kuumat muotoiluvälineet tai kuumalla ilmavirralla puhaltava hiustenkuivaaja voivat vahingoittaa hiusten rakennetta ja kuluttaa hiuksia ajan myötä. Vaurioiden takia hiukset katkeilee ja kuivuu helpommin, ja ne näyttävät elottomilta ja tuntuvat karheilta.

Onko minulla huonokuntoiset hiukset?

Mistä tiedät, että hiuksesi ovat vahingoittuneet esimerkiksi vaalennuksen tai lämmöllä toimivien laitteiden takia? Alla muutama merkki siitä, että sinulla on vaurioituneet ja huonokuntoiset hiukset:

1. Luonnollisen kiillon menetys

Normaalisti hiusten suojaava pintakerros on tasainen ja sileä, ja se heijastaa siihen osuvaa valoa saaden hiukset näyttämään terveiltä ja kiiltäviltä. Vaurioitunut pintakerros on taas epätasainen, joten se saa hiukset näyttämään elottomilta.

kiillottomat hiukset

2. Takkuuntuminen

Vauriotuneiden suortuvien karkea pinta takertuu helposti toisiin suortuviin, joka johtaa takkuisuuteen.

takkuiset hiukset

3. Hauras ja kuiva

Koska hiusten suojaava pintakerros on vahingoittunut, vaurioituneet hiukset eivät kykene säilyttämään kosteutta yhtä hyvin kuin terveet hiukset. Tämä johtaa siihen, että hiukset ovat kuivat, ja haurauden takia hiukset katkeilee helpommin.

kuivat hiukset

4. Hapsottavat suortuvat

Hauraat ja kuivat hiukset katkeilee paljon helpommin. Tämä johtaa hapsottaviin lyhyisiin suortuviin ja hiusten pörröisyyteen.

pörröiset hiukset

5. Haaroittuvat hiukset

Huonokuntoiset hiukset ova hauraat, joka johtaa hiusten katkeilun lisäksi kaksihaaraisiin.

huonokuntoiset hiukset

Esiintyykö sinulla hiusten katkeilua tai muita epämieluisia merkkejä siitä, että sinulla on huonokuntoiset hiukset? Jatka lukemista, jos haluat lisätietoa siitä millaista hoitoa huonokuntoiset hiukset tarvitsevat.

Huonokuntoiset hiukset - millainen hoito sopii minulle?

Nyt kun olemme käyneet läpi mistä vauriot voivat johtua, puhutaan seuraavaksi siitä, voiko vahinkoja, kuten hiusten katkeilua ja elottomuutta, korjata.

Monet asiat voivat aiheuttaa hiuksille vaurioita, joten vaikka et olisi koskaan vaalentanut hiuksiasi, se ei tarkoita sitä, etteikö sinulla voisi ilmetä hiusten katkeilua tai kuivuutta. Kuten aiemmin mainitsin, hiuksia voivat vaurioittaa myös esimerkiksi lämmöllä toimivien muotoilulaitteiden käyttö, joka voi vahingoittaa hiustesi pintakerrosta samalla tavalla kuin vaalennus. Jos sinulla esiintyy merkkejä siitä, että sinulla on vaurioituneet hiukset, voit noudattaa näitä samoja ohjeita, johtui hiusten katkeilu tai huonokuntoisuus sitten mistä syystä tahansa!

Yleisiä virheitä huonokuntoisten hiusten hoidossa

On mahdollista, että hiustenhoitorutiinissasi on elementtejä, jotka eivät ole hyväksi hiuksillesi. Jos hiukset katkeilee tai sinulla on muuten huonokuntoiset hiukset, paras tapa hoitaa niitä on ennaltaehkäisy. Lue alta vinkkejä niistä asioista, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota hiustenhoidossa. Näin varmistat, että et aiheuta hiuksillesi enempää vahinkoa ja pidät hiuksesi terveenä myös tulevaisuudessa. Nämä neuvot pätevät oli sinulla sitten vaalennuksen tai lämmön aiheuttamia vaurioita, tai jos hiusten katkeilu, elottomuus ja kuivuus tuottavat sinulle ongelmia yleisesti.

Huonokuntoiset hiukset vinkki #1: Vääränlainen shampoo

Kannattaa tarkistaa, että shampoosi on tarkoitettu erityisesti vaurioituneille tai huonokuntoisille hiuksille. Vaurioituneet hiukset, kuten vaalennetut hiukset, tarvitsevat tietynlaista hoitoa.

Jos sinulla on vaalennetut hiukset, esimerkiksi Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes on erinomainen vaihtoehto. Tämä ravitseva hopeashampoo sisältää kreatiinia, B5-vitamiinia ja orgaanisia kasviuutteita kuten aloe veraa, mango- ja mustikkauutetta. Nämä ainesosat kosteuttavat ja suojaavat hiuksia, joka on erityisen tärkeää jos hiukset katkeilee tai ne ovat erityisen kuivat.

Koska tämä on hopeashampoo, se sisältää myös violettia pigmenttiä joka poistaa hiuksista ei-toivottua keltaisuutta. Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes -hopeashampoon pH-arvo on myös melkein sama kuin ihon normaali pH-arvo, joten se ei ärsytä hiuspohjaa.

Huonokuntoiset hiukset vinkki #2: Älä unohda hoitoainetta

Tämä on toivottavasti itsestään selvää, mutta älä koskaan skippaa hoitoaineen käyttöä, hiustesi kunnosta riippumatta. Tämä on erityisen tärkeää, jos hiukset katkeilee tai jos sinulla on muuten huonokuntoiset hiukset.

Vaikka mikä tahansa hoitoaine on parempi kuin ei hoitoainetta ollenkaan, kannattaa käyttää sellaista hoitoainetta, joka on tarkoitettu erityisesti vaurioituneille hiuksille, kuten esimerkiksi Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes. Tämä hoitoaine sisältää orgaanisia ainesosia, kuten aloe veraa, lakritsinjuuriuutetta, aprikoosinydinöljyä ja makeaaa manteliöljyä, jotka suojaavat hiuksia ja samalla hoitavat hiuspohjaa edistäen tervettä hiusten kasvua. Käytä hoitoainetta aina kun peset hiuksesi, jotta voit estää hiusten katkeilun, kuivuuden ja muut vauriot.

Huonokuntoiset hiukset vinkki #3: Syvähoito

Muistatko sen hiusten suojaavan pintakerroksen, josta puhuin aiemmin? Tämä pintakerros muodostuu proteiinista. Jos sinulla on vaurioituneet tai huonokuntoiset hiukset, on välttämätöntä, että käytät hiuksille tarkoitettua runsaasti proteiinia sisältävää syvähoitoa. Proteiini vahvistaa hiuksia ja suojaa niitä vaurioilta, näin estäen hiusten katkeilua ja elottomuutta.

Protein Reconstructor Hair Mask -hiusnaamio hyödyntää hydrolysoituja kasvi- ja hiivaproteiineja hiusten proteiinien uudelleenrakentamisessa tehden hiuksista vahvemmat ja kiiltävämmät. Vahvemmat hiukset katkeilee myös paljon vähemmän. Saat parhaat tulokset käyttämällä hiusnaamiota 1–3 kertaa kuukaudessa, riippuen siitä kuinka kuivat ja elottomat hiuksesi ovat ja kuinka paljon hiukset katkeilee.

Huonokuntoiset hiukset vinkki #4 Käsittele märkiä hiuksia oikein

Tiesitkö, että hiukset katkeilee helpommin ja ovat muutenkin herkempiä silloin kun ne ovat märät? Tämä pätee erityisesti, jos sinulla on huonokuntoiset hiukset. On siis tärkeää, että käytät oikeanlaista harjaa selvittäessäsi märkiä hiuksia. Tavallinen harja ei ole hyvä vaihtoehto!

Tavallisen harjan sijaan suosittelemme Detangle Wet Brush -harjan käyttöä, koska sen silikoniharjakset selvittävät hiukset hellävaraisesti, ilman että hiukset katkeilee. Lisäksi harjan ergonominen muotoilu tekee siitä mieluisan käyttää.

Huonokuntoiset hiukset vinkki #5: Muista tasoittaa latvoja

Jos tavoitteenasi on pitää hiuksesi pitkinä, saatat jättää latvojen tasoituksen väliin aika ajoin. Näin ei kannata tehdä! Huonokuntoiset ja vaurioituneet hiukset ovat alttiita haaroittumaan. Ilman tasoitusta hius voi haaroittua sen koko pituudelta, joka aiheuttaa hiusten katkeilua ja hapsottavia suortuvia.

Tasoita hiuksiasi vähintäänkin kerran kolmessa kuukaudessa, tai useammin, jos sinulla esiintyy kaksihaaraisia. Jos hiusten katkeilu tuottaa ongelmia ja haluat korjata huonokuntoiset hiukset, tasoitus on välttämätöntä!

Huonokuntoiset hiukset vinkki #6: Lämpösuojan käyttö

Kuten aiemmin mainitsin, lämmön avulla toimivat muotoiluvälineet voivat aiheuttaa pahoja vaurioita, jopa hyväkuntoisille hiuksille. Joten jos hiukset katkeilee jo ennestään, tai jos sinulla on jo valmiiksi vaurioituneet hiukset, et varmasti halua tehdä niille yhtään enempää haittaa!

Tämä ei tarkoita sitä, että joutuisit jättämään hyvästit suoristusraudallesi ikuisesti, mutta käytä aina lämpösuojaa, kuten Hair Strenghtening & Protection Hair Oil - hiusöljyä ennen hiusten muotoilua.

Voiko vaurioituneet hiukset korjata?

Valitettavasti ei. Ei ole olemassa konsteja, joilla voisit korjata vaurioituneet hiukset täysin. Kun vahinko on tapahtunut, hiusta ei voi korjata entisen kaltaiseksi. Onneksi hiukset kasvavat koko ajan! Jos sinulla on vaurioituneet hiukset tai huonokuntoiset hiukset, sinun tarvitsee vain pitää huolta hiuksistasi sillä aikaa kun uudet ja terveet hiukset kasvavat tilalle.

Toinen asia, jonka voit tehdä, on pitää huolta siitä, että vauriot eivät pahene. Tämä lieventää vaurioiden aiheuttamia vaikutuksia, kuten hiusten katkeilua tai haaroittumista.

trustpilot arvio

Huonokuntoiset hiukset - parhaat hoidot

Mitkä ovat parhaat hoitokeinot, jos esimerkiksi hiusten katkeilu, kuivuus ja elottomuus aiheuttavat sinulle ongelmia? Lue lisää saadaksesi lisätietoa siitä, kuinka vahingoittuneita hiuksia kannattaa hoitaa.

Jos hiukset katkeilee tai jos sinulla on vaurioituneet hiukset, esimerkiksin vaalennuksen tai kuumien muotoiluvälineiden käytön takia, siihen ei valitettavasti ole olemassa yhtä taianomaista hoitoa. On kuitenkin tapoja, joiden avulla voit varmistaa, että hiusten katkeilu tai muut vauriot eivät etene nykyistä pidemmälle. Muista, että hiuspohjasi kasvattaa uusia hiuksia koko ajan! Jos kohtelet hiuksiasi hellävaraisesti, saat siitä palkinnoksi kiiltävät ja terveet hiukset. Paras tapa hoitaa huonokuntoisia hiuksia on hiusten terveyttä edistävä hiustenhoitorutiini. Tässä minun suositukseni:

1. Vaalenna harvemmin (tai älä ollenkaan)

On itsestään selvää, että mitä harvemmin vaalennat hiuksiasi, sitä vähemmän vaurioita, kuten hiusten katkeilua, aiheutat! Yritä pidentää ajanjaksoa tyven värjäyksen välillä, ja vältä jo ennalta vaalennettujen kohtien uudelleenvaalennusta. Tai vielä parempi, älä vaalenna hiuksiasi ollenkaan!

2. Valmista hiuksesi vaalennukseen tai värjäykseen

Hyväkuntoiset hiukset kestävät kemiallisen käsittelyn, kuten vaalennuksen, paremmin kuin huonokuntoiset hiukset. Käytä proteiinirikasta hoitoa kuten Protein Reconstructor Hair Mask -hiusnaamiota ennen kampaamokäyntiä varmistaaksesi, että hiuksesi ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa ennen värjäystä tai vaalennusta.

3. Varo liikakäsittelyä

Hiukset ylirasittuvat, jos ne käyvät läpi monia kemiallisia prosesseja nopealla aikavälillä saamatta aikaa palautua. Esimerkiksi hiusten vaalennus kahdesti peräkkäin tai permanentin ottaminen ja hiusten vaalennus samaan aikaan ovat tosi rankkoja toimenpiteitä hiuksille. Näihin rankkoihin toimenpiteisiin ei kannata ryhtyä - ei nyt, eikä koskaan! Liikakäsittelyn johdosta hiukset katkeilee helpommin ja myös merkittävää hiustenlähtöä saattaa tapahtua!

Pyydä kampaajaltasi tarkempaa neuvoa, mutta suosittelisin itse ainakin viikkoa käsittelyjen välillä. Ja muista käyttää vahvistavaa hiusnaamiota usein sinä aikana!

4. Ole varovainen kloorin kanssa

Kloori on kemikaali, jota käytetään yleisesti esimerkiksi uima-altaissa. Jos olet luonnollisesti vaaleatukkainen, olet varmasti tietoinen, että kannattaa olla varovainen hiusten joutuessa tekemisiin kloorin kanssa. Miksi? Ensinnäkin kloori voi tehdä hiuksistasi vihreät (ja epäilisin, että tämä ei ole värivalintasi!). Toiseksi, kloorin vaikutus voi johtaa myös siihen, että hiukset katkeilee tai kuivuu.

Paras tapa välttyä kloorin aiheuttamilta vaikutuksilta on tietenkin olla kastelematta hiuksia ollenkaan kloorivedessä. Voit kuitenkin estää hiuksiasi imemästä kloorivettä itseensä, esimerkiksi huuhtelemalla hiuksesi normaalilla suihkuvedellä ennen altaaseen pulahtamista.

5. Suojaudu auringolta

Olet varmasti tietoinen kaikista niistä vaurioista, joita aurinko voi tehdä ihollesi? Ihosi lisäksi, aurinko voi myös vahingoittaa hiuksiasi, etenkin jos sinulla on huonokuntoiset tai vaurioituneet hiukset.

Ota tavaksi käyttää Hair Strengthening & Protection Hair Oil -hiusöljyä, jos aiot viettää pidemmän aikaa auringossa. Tämä ravitseva hiusöljy on muodostettu orgaanisesta kookosöljystä ja auringonkukansiemenöljystä, joiden on tieteellisesti todistettu suojaavan hiuksia luonnollisesti UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta.

6. Älä käytä kuumia muotoilulaitteita

Vaikka lämpösuojan, kuten Hair Strengthening & Protection Hair Oil - hiusöljyn, käyttäminen suojaa hiuksiasi vaurioilta, paras tapa suojata hiuksiasi on olla käyttämättä lämmön avulla toimivia laitteita lainkaan.

7. Ravitse hiuksiasi sisältäpäin

Muistatko kun sanoin, että kannattaa odottaa uusien hiusten kasvamista, jos sinulla on huonokuntoiset hiukset tai jos hiukset katkeilee? Paras tapa tukea uusien hiusten kasvua on terveellisen, paljon proteiinia, terveellisiä rasvoja, hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokavalio.

Ollaksesi varma, että saat kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita, mineraaleja ja vitamiineja, kannattaa harkita myös hiusten kasvua tukevan lisäravinteen ottamista, esimerkiksi Hair Growth Formula Gummies tai Hair Growth Formula Capsules. Nämä lisäravinteet ovat muodostettu kaikista niistä ravintoaineista, joita hiustuppesi tarvitsevat uusien, terveiden ja vahvojen hiusten kasvattamiseen.

Tämä neuvo kannattaa pistää mieleen, sillä lisäravinteen syönti on yksi tehokkaimmista hoidoista vaurioituneille hiuksille.

8. Investoi oikeanlaisiin hiuslenkkeihin

Jos sinulla on huonokuntoiset tai vaurioituneet hiukset, saatat ajatella, että hiusten kiinni pitäminen suojaa niitä. Silloin sinun ei ainakaan tarvitse käyttää kuumia muotoilulaitteita kovin usein! Mutta tavalliset hiuslenkit voit saada aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Miksi? Koska perinteiset hiuslenkit vetävät hiuksia, joka aiheuttaa hiusten katkeilua, etenkin jos sinulla on huonokuntoiset hiukset. Kokeile perinteisten lenkkien sijaan Hair Rings -hiuslenkkejä, jotka sitovat hiuksesi hellävaraisesti, ilman että hiukset katkeilee.

9. Älä käytä puuvillapyyhettä

Toinen helppo tapa hoitaa vahingoittuneita hiuksia on vaihtaa perinteinen puuvillapyyhe bambupyyhkeeseen. Bambu on materiaalina paljon hellävaraisempaa kuin puuvilla, joten se ei rasita hiuksiasi tai aiheuta hiusten katkeilua.

10. Kosteuta, kosteuta ja vielä kerran kosteuta!

Huonokuntoiset, vaurioituneet hiukset tarvitsevat kosteutta. Paras tapaa antaa hiuksillesi niiden kaipaamaa kosteutta on käyttää hiusystävällisiä öljyjä.

En nyt kehota, että levität ruokakomerosta löytyvää öljyä suoraan hiuksiisi (vaikka näinkin voit kyllä tehdä!). Tämän sijaan käytä Hair Growth & Protection Hair Mask -hiusnaamiota, joka on muodostettu hiuksia ulkoapäin ravitsevasta yhdistelmästä aloe veraa, oliiviöljyuutetta, sheavoita ja auringonkukansiemenöljyä.

Tämän on myös yksi tehokkaimmista hoidoista, jos sinulla on vaurioituneet tai huonokuntoiset hiukset.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Annu

  hiusnaamion käyttö joka pesussa on auttanut mulla ja nyt hiukset on tosi paljon paremmassa kunnossa. suosittelen todellakin vaihtamaan hoitoaineen tehokkaaseen naamioon, ei se haittaa vaikka käyttää useammin kuin pakkauksessa sanotaan :)


 • Maiju

  Kiitos vinkeistä! nyt pitää vaan päästä eroon värjäys kierteestä. vaikka hiukset tuleekin näyttämään kauheilta ekat kuukaudet niin varmasti ne tulee olemaan paremmass kunnossa


 • kimpsu48

  Pitääpä käydä taas leikkaamassa latvat, se tuntuu niin nurinkuriselta tässä hiustenkasvatus projektissa, mutta oon huomannut että sillä on todellakin vaikutus pitkässä juoksussa, ettei hiukset mee niin huonoon kuntoon!!


 • Sonja

  joo mun hiukset katkes ihan poikki kun blondasin niitö ihan liikaa.. nyt yritän kasvattaa omaa väriä takas ja välttää värjäystä kokonaan. pitäis kokeilla myös pyyhkeen vaihtoo!


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.