Hiusten vaalennus: Tämä sinun tulee tietää, jos haluat vaaleat hiukset


Todennäköisesti olet kiinnostunut aiheesta hiusten vaalennus, kun olet päätynyt juuri tähän artikkeliin. Mietit varmasti myös, kuinka hiusten vaalennus voi vaurioittaa hiuksiasi (etenkin jatkuva hiusten vaalennus). Siinä on toki omat riskinsä, kun vaalentaa hiuksiaan säännöllisesti - esimerkiksi hiuksen uloin kerros voi vaurioitua pysyvästi. Tässä artikkelissa kerron, kuinka hiusten vaalennus tehdään turvallisesti ja kuinka ylipäätään hoitaa hiuksia, jos omaa vaaleat hiukset.

Sofie Tidemand

Perustaja, HairLust

Sofie on yksi HairLustin perustajista. Hän on hiusnörtti isolla H:lla, joka rakastaa jakaa hiustenhoitokokemuksensa muiden kanssa. Sofie on kiinnostunut uusimpien hiustrendien, stailausvinkkien ja luonnollisten ainesosien oppimisesta ja testaamisesta, ja hän pyrkii pysymään ajan tasalla alan trendeistä. Parasta mitä hän tietää, on pystyä auttamaan ihmisiä.Lue lisää.

Haaveleitko siitä, että sinulla olisi vaaleat hiukset? Vaikka moni haaveileekin saavansa mahdollisimman vaaleat hiukset, minun täytyy muistuttaa, että hiusten vaalennus ei ole aina hyväksi hiuksillesi. Jos olet harkitsemassa hiusten vaalennusurakkaa, lue tämä artikkeli ensin. Kerron sinulle kuinka hiusten vaalennusaine toimii, yleiset virheet, joita tulisi välttää sekä millaista hoitoa vaaleat hiukset tarvitsevat. Tämän lisäksi vinkkaan sinulle, mikä on paras shampoo vaaleille hiuksille, jotta hiuksesi pysyvät varmasti terveinä, kiiltävinä ja viileän sävyisinä.

Mitä Tarkoittaa Hiusten Vaalennus?

Hiusten vaalennus on kemikaalinen prosessi, jonka tarkoituksen on vaalentaa hiuksia pigmentin taittamisella. Näin se toimii:

 • Alkaalinen aine avaa hiussuortuvan eli hiuksen suojaavan kerroksen.
 • Hapettava aine läpäisee hiussuortuvan ja liuottaa melaniinin eli pigmentin, joka antaa hiuksillesi niiden luonnollisen värin.

Mitä kauemmaksi aikaa jätät hiusten vaalennusaineen vaikuttamaan, sitä enemmän se liuottaa hiustesi omaa pigmenttiä ja sitä vaaleammaksi hiuksesi tulevat.

Tästä huolimatta yksi hiusten vaalennus ei välttämättä tee hiuksistasi supervaaleita tai valkoisia. Riippuen hiustesi luonnollisesta väristä, ne voivat värjääntyä keltaisiksi, oransseiksi tai punaisiksi. Todennäköisesti tarvitset siis toisenkin hiusten vaalennuskerran, jotta saat varmasti haluamasi vaaleat hiukset.

Kuinka Hiusten Vaalennus Vaikuttaa Hiuksiisi?

Kuinka paljon hiusten vaalennus sitten vaurioittaa hiuksiasi? Siinä on toki omat riskinsä, kun vaalentaa hiuksiaan säännöllisesti - hiuksen uloin kerros voi muun muassa vaurioitua pysyvästi. Näissä tilanteissa hius menettää kosteutta nopeasti, mikä tekee hiukset hauraiksi ja herkemmin katkeileviksi. Tiedäthän ne kauhutarinat, kun hiukset ovat menneet katastrofaaliseen kuntoon vaalennuksen jälkeen?

Hiusten vaalennus vaurioittaa hiuksia tiettyyn pisteeseen asti, mutta oikeilla hoitorutiineilla ja tuotteilla voit välttää niiden kunnon heikentymisen. Tästä lisää kuitenkin myöhemmin.

Kuinka Usein Voit Vaalentaa Hiuksiasi?

Jos suunnittelet hiusten vaalennusoperaatiota, yritä jättää vähintään 6-8 viikkoa vaalennuskertojen välille. Tämä antaa hiuksillesi riittävästi aikaa toipua edellisestä vaalennuksesta. Huomioi myös, että tummat hiukset vaativat useamman hiusten vaalennuskerran, ennen kuin saat vaaleat hiukset.

Yleiset Virheet Joita Tulisi Välttää Hiusten Vaalennuksessa

1. Hiusten vaalennus kotona

Luota minuun – tätä värjäysurakkaa et halua tehdä itse. Hiusten vaalennus on monivaiheinen prosessi ja se on hankala saada kerralla hyvännäköiseksi, vaikka kyseessä olisi kokenut kampaaja. Jos et tee sitä oikein, vaurioitat varmasti hiuksiasi – tarkoitan tilannetta, joss ahaluat leikata hiuksesi täysin lyhyiksi, kun ne ovat niin huonokuntoiset.

Suosittelen käyttämään aikaa oikean kampaajan löytämiseen. Kampaajan tulisi  mielellään olla kokenut juurikin hiusten vaalennuksesta sekä henkilöistä, joilla on vaaleat hiukset. Olisi myös suositeltavaa mennä ensin vain keskustelemaan paikan päälle hiusten vaalennustavoitteestasi sekä aiemmista hiusväreistä ennen kuin vaalennusaine menee lähellekään hiuksiasi.

2. Ole rehellinen kampaajalle

Hiusten vaalennus toimii parhaiten hiuksiin, joita ei ole koskaan aiemmin käsitelty kemikaaleilla sekä hiuksiin, jotka ovat vaaleanruskeat tai vaaleat luonnostaan. Kannattaa aina mainita kampaajalle, mikäli olet aiemminkin värjännyt hiuksiasi, sillä vaalennusaine ei välttämättä vaikuta yhtä tehokkaasti hiuksiin, joissa on jo aiempaa väriä. Tämä voi johtaa ei toivottuun sävyyn hiuksissa – tätä ei kukaan tietysti toivo.

Anna kampaajallesi tarkka tieto kaikista aiemmista hiusväreistäsi, jotta saat parhaimmaan hiusten vaalennustuloksen.

Voit saavuttaa vaaleat hiukset, vaikka sinulla olisikin hieman tummematkin hiukset. Varaudu kuitenkin siihen, että se vie hieman pidempään, ennen kuin saat haluamasi viileänsävyiset vaaleat hiukset.

3. Hiuksesi eivät ole valmiit vaalennukseen

Hiusten vaalennus vaurioittaa hiuksia lähes väistämättä, joten on hyvä idea varmistaa, että hiuksesi ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa ennen kampaaja-aikaasi. Tämä antaa hiuksillesi parhaan mahdollisuuden pysyä terveinä. Suosittelen käyttämään korjaavaa ja hoitavaa hiusmaskia, kuten tätä Hair Growth & Protection Hair Mask - hiusmaskia etenkin pari viikkoa ennen kampaajaasi.

hairlust arvio

Toinen hyvä vinkki on jättää shampoo välistä pari päivää ennen värjäysaikaasi, sillä juuri pesty hiuspohja ärsyyntyy vaalennusaineista herkemmin.

4. Latvojen vaalennus

Jos latvasi ovat jo vaaleat, ne eivät tarvitse hiusten vaalennusainetta uudelleen. Piste. Vaalennusaineen lisääminen myös latvoihin lisää riskiä siitä, että vaurioitat hiussuortuviasi pysyvästi. Ja kun tämä tapahtuu, voit tervehtiä uutta ystävääsi nimeltä vaurioituneet hiukset.

Hiusten Vaalennus - vaihtoehtoja

Yleisimmät hiusten vaalennusaineet ovat vetyperoksidi ja ammoniakki. Jotkut merkit mainostavat itseään "peroksidi-vapaina", mutta älä mene lankaan. Nämä merkit ovat vain vaihtoehtoinen hiusten vaalennusaine, joka on valitettavasti yhtä vaurioittava kuin peroksidi.

Onko olemassa luonnollisia vaihtoehtoja vaalennukselle? Eipä oikeastaan. Jos tavoitteenasi on saada supervaaleat hiukset, joudut todennäköisesti käyttämään jonkin sortin vaalennusainetta.

Jos haluat vaalentaa hiuksiasi vain vähän, voit kokeilla joitakin näistä vaihtoehdoista:

Sitruunamehu & Aurinko

Purista 2-3 tuoretta sitruunaa suihkepulloon ja sekoita se 2 ruokalusikalliseen öljyä sekä 200ml vettä. Suihkuta seos hiuksiisi. Anna kuivua muutaman tunnin auringossa. Huuhtele hiukset ja laita hoitoainetta, jotta hiuksesi eivät kuivu.

hiusten vaalennus sitruunalla

Kamomilla tee & Aurinko

Luonnonkosmetiikkaa kannattavat bloggaajat suosittelevat myös kamomilla teetä, jos haluaa vaaleat hiukset. Tarvitset tähän noin 5dl vahvaa kamomilla teetä (käytä 5 teepussia 5 desilitraan kuumaa vettä) ja purista mukaan vielä 2-3 sitruunaa. Sekoita ainekset keskenään ja suihkuta seosta suihkepullon avulla hiuksiin. Anna hiusten kuivua auringossa, huuhtele ja lisää hoitoaine.

hiusten vaalennus kamomillatee

Hunaja

Hunaja on toinen suosittu vaihtoehto hiusten vaalennusprosessiin. Sekoita 4-5rkl hunajaa 1 desilitraan tislattua vettä, 1rkl kanelia ja 1rkl oliiviöljyä. Anna seoksen seistä tunnin verran ja lisää sitä sitten pyyhekuiviin hiuksiin. Jätä seos ainakin tunniksi hiuksiisi ja pese hiukset normaalisti jälkeenpäin.

Hiusten vaalennus hunaja

Muistutan kuitenkin, että vaikka nämä ovat luonnollisia kotikonsteja hiusten vaalennukseen, voivat ne silti kuivattaa ja vaurioittaa hiuksiasi.

Kuinka Pitää Huolta: Vaaleat Hiukset

Hiusten vaalennus vaurioittaa hiuksia, siitä ei pääse mihinkään. Siitä huolimatta voit kuitenkin aina pitää huolta siitä, että käytät korjaavia ja vahvistavia tuotteita hiuksiisi (samalla vältät ärsyttävät keltaisen ja oranssin vivahteet). Tässä muutama vinkki:

1. Shampoo vaaleille hiuksille

Vaaleat hiukset tarvitsevat niille sopivat tuotteet, eli hopeashampoon ja hopeahoitoaineen. Yleisesti vaaleat hiukset tarvitsevat usein violetti-sävytettyjä shampoita, jotta hiukset eivät kellastu liikaa. Jos olet juuri vaalentanut hiuksiasi, olkoon tämä sinulle pieni muistutus!

Moni asia voi aiheuttaa sen, että vaaleat hiukset menettävät sävyään – mm. veden kovat mineraalit, vääränlaiset tuotteet ja lämpöraudat. Violetteja väripigmenttejä sisältävät tuotteet kuten HairLustin Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes Set neutralisoi ei-haluttuja sävyjä, jolloin vaaleat hiukset säilyvät viileän sävyisinä ja terveen näköisinä.

Hopeashampoo ennen ja jälkeen:

hairlust hair growth repair for blondes

*Hopeashampoo ennen ja jälkeen - käyttämällä HairLust Hair Growth & Repair Shampoo For Blondes. Tulokset ovat yksilöllisiä.

2. Vältä turhaa hiusten pesua

Vaikka sinulla olisi kuinka hyvä shampoo vaaleille hiuksille, suosittelen silti välttämään hiusten turhaa pesemistä. Miksi? Koska tällöin hiuspohjasi luonnolliset öljyt saavat rauhassa hoitaa hommansa eli kosteuttaa hiuksiasi. Sinun ei myöskään tarvitse tällöin muotoilla hiuksiasi yhtä useasti – mikä myös positiivinen asia, jos omaa vaaleat hiukset.

Jos hiuksesi näyttävät rasvaisilta jo päivän tai kahden jälkeen, suosittelen suihkuttamaan hieman kuivashampoota hiuksiisi. Jos hiuksesi rasvoittuvat aina helposti, on meillä siihenkin ratkaisu! Lue blogiartikkelistamme vinkit rasvoittuvien hiusten taltuttamiseen.

Tältä videolta näet, miten voit käyttää HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner for Blondes - hopeatuotteita vaaleissa hiuksissa.

3. Kokeile hiusten pesua vain hoitoaineella

Jos sinulla on vaaleat hiukset, voit huomata, että ongelma ei aina olekaan rasvainen tyvi vaan kuivat latvat. Jos latvasi tuntuvat kuivilta shampoon käytön jälkeen, kokeile pestä hiuksesi vain hoitoaineella. Tämä auttaa palauttamaan hieman kosteutusta latvoihin ilman, että hiuspohjasi luonnolliset kosteuttavat öljyt pestään pois.

4. Osta itsellesi syvähoitava hiusmaski

Vaaleat hiukset tarvitsevat runsaasti kosteutusta. Tähän loistava tuote on HairLustin Hair Growth & Protection Hair Mask - hiusmaski, jota voi käyttää esimerkiksi joka toisen pesun yhteydessä. Tämä vegaaninen tehokosteuttaja kosteuttaa, ravitsee ja korjaa vaurioituneita hiuksia. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa, jätä maski hiuksiisi hieman pidemmäksi aikaa ja anna sen tehdä taikojaan. Lue kirjaa, katso elokuva tai ota vaikka päiväunet! Huuhtele hiusmaski ja nauti pehmeämmistä sekä terveemmistä hiuksista.

5. Käytä hiuksiin jätettävää hoitoainetta

Kaikkien kaapista, joilla on vaaleat hiukset, tulisi löytyä hyvä hiuksiin jätettävä hoitoaine. Minun valintani? Tämä Hair Growth & Repair Leave-in Conditioner Mist. Se suojaa hiuksia päivittäiseltä rasitukselta sekä sitoo kosteuden hiuksiin.

6. Ravitse hiuksiasi proteiinilla

Hiuksen suojaava kerros muodostuu proteiinista nimeltä keratiini. Hiusten vaalennus vahingoittaa tätä proteiinia jättäen hiukset hauraammaksi. Siksi on siis todella tärkeää tarjota proteiinia hiuksille.

Vahvistaaksesi hiuksiasi, käytä tätä Protein Reconstructor Hair Mask -proteiinimaskia viikottain. Tämä uudelleenrakentava hiusmaski lisää hiuksiisi proteiinia jättäen hiukset vahvemmiksi ja elastisemmiksi.

7. Käsittele hiuksia hellävaraisesti, etenkin hiusten ollessa märät

Vaaleat hiukset ovat helposti hauraammat luonnostaan, joten suosittelen olemaan todella varovainen, kun selvität märkiä hiuksia harjalla. Käytä hentoa kampaa tai wet brush - hiusharjaa märkiin hiuksiin, ja tavallista hiusharjaa kuiviin hiuksiin. Aloita aina latvoista ja etene hellävaraisesti kohti tyveä.

8. Leikkaa vaurioituneet latvat

Jättikö hiusten vaalennus sinulle useita kaksihaaraisia? Suosittelen varaamaan ajan hiustenleikkuuseen. Kaksihaaraiset voivat edetä hiussuortuvaa pitkin aiheuttaen vielä pahempaa haarautumista ja katkeilua. Tästä syystä on tärkeää käydä säännöllisesti leikkaamassa vaurioituneet latvat.

9. Opi muotoilemaan hiuksia ilman lämpöä

Vaaleat hiukset ovat huokoisempia eli ne vahingoittuvat herkemmin lämpökäsittelystä. Kokeile siis nauttia luonnollisesta tyylistä! Hiusten vaalennuksessa on pieni "hyöty": hiusten vaalennus pullistaa hiussuortuvia hieman, eli saat pienen tuuhennuksen vaalennuksen yhteydessä.

On aika jättää suoristusraudat ja kihartimet nurkkaan, ja kokeilla muita muotoilutapoja. YouTube on täynnä tutoriaaleja, joilla saat hiukset kampauksilla eri näköisiksi. Jos kuitenkin käytät säännöllisesti lämpörautoja, varmista, että käytät laadukasta lämpösuojaa hiuksille.

10. Syö hiuksia vahvistavia ja kasvattavia vitamiineja

Hiukset, jotka ovat jo valmiiksi vahvemmat ja terveemmät eivät vaurioidu hiusten vaalennuksesta yhtä herkästi. Varmistaaksesi, että hiukset ovat parhaimmassa mahdollisessa kunnossa, kokeile Hair Growth Formula Gummies - hiusvitamiineja. Tämä vegaaninen ravintolisä hiuksille sisältää runsaasti biotiinia, joka tutkitusti edistää hiusten kasvua.

Jos vielä tämän infoiskun jälkeen haluat ryhtyä hiusten vaalennusoperaatioon, kaikki kunnia sinulle! Noudattamalla näitä hiustenhoitovinkkejä ja varmistamalla, että kaapistasi löytyy hyvä shampoo vaaleille hiuksille, olen varma, että olet valmiina matkaan kohti päämäärää nimeltä vaaleat hiukset.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • maikki

  Se on kyllä ihanaa kun hiukset vaalenevat kesällä ja ulkomaan matkoilla auringossa. Laitan joskus myös sitruunaa, vaikka se voikin olla vähän kuivattava!


 • Reetta

  Vaalennuksen kanssa kannattaa todellakin olla varovainen, muuten jää helposti värjäyskierteeseen! Itse värjään ainoastaan niin että juurikasvu ei erotu selvästi, joten hiusten voi antaa kasvaa rauhassa muutaman kuukauden ennen uutta vaalennuskertaa


 • VinkkiVilma

  Itse suosittelen kokeilemaan raidoitusta ensin! Raitojen avulla voit selvittää hieman hellävaraisemmin, kuinka hiuksesi reagoivat vaalennusaineeseen ja prosessiin. Eli kannattaa kokeilla pienellä määrällä vaalennusta ensin!


 • Bella

  Älkää hyvät ihmiset vaalentako hiuksianne! Pitäkää mieluummin huolta niistä hyvillä tuotteilla ja kantakaa oma hiusväri ylpeästi! Itse olen sen virheen kerran tehnyt, että vaalensin hiukset ja voi että mihin kuntoon ne joutuivat. Olen kuitenkin vihdoin saanut oman värin kasvatettua takaisin ja nyt olen hoitanut hiuksiani näillä luonnollisilla tuotteilla. Vaalennuksellekin on luonnollisempia vaihtoehtoja :D kannattaa ainakin miettiä tarkkaan! Tämä oli tosi hyvä artikkeli aiheesta.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.