Kuiva ja kutiseva päänahka? 10 parasta vinkkiä hiuspohjan hoitoon


Huomaatko usein raapivan päätäsi? Päänahan kutina ei ole kiva juttu! Onneksi on olemassa monia asioita, joita voit tehdä hoitaaksesi kuivaa ja kutisevaa päänahkaa.

Rasmus Serup

Perustaja, HairLust

Rasmus oli mukana perustamassa HairLustin vuoden 2017 alussa ja hän on omistanut elämänsä ympäristöystävällisten ja innovatiivisten hiustenhoitotuotteiden kehittämiselle. Hän on aina ajan tasalla uusista tutkimuksista koskien hiuksia, hiuspohjaa ja hiustenlähtöä, mikä on tärkeää uusien ja tehokkaiden tuotteiden kehittämisen kannalta. Rasmuksella on kauppatieteellinen koulutus Copenhagen Business Schoolista ja hän on työskennellyt hiustenhoidon parissa viimeiset +6 vuotta kellon ympäri.Lue lisää.

Hiuspohjan terveys on A ja O terveeseen, vahvaan hiustenkasvuun, joten kuiva ja kutiseva päänahka kannattaa hoitaa mahdollisimman pikaisesti. Jatka lukemista, jotta voit oppia mistä päänahan kuivuus johtuu, sekä vinkkejä siitä, mikä on paras kuivan ja kutiavan päänahan hoito. Lisäksi aion kertoa, miten voit tunnistaa onko kutinaan syynä kuiva päänahka vai hilse - vai jokin muu syy.

Mikä on kutiseva päänahka?

Päänahka on osa ihoa, joten se voi kutista ihan samalla tavalla kuin jokin muu osa ihoasi! Iholla yleisesti kutinaa aiheuttavat tekijät voivat olla myös syynä siihen, että sinulla on kutiseva ja ärtynyt päänahka; esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelu, ruokavalio, allergiat jne. Kutiseva päänahka voi kuitenkin johtua myös sellaisista tekijöistä, jotka esiintyvät ainoastaan hiuspohjan alueella (niistä lisää myöhemmin).

Mitä oireita kuiva päänahka aiheuttaa?

Isoin oire, jonka kuiva päänahka aiheuttaa, on sen kutina! Jos huomaat, että sinun täytyy raapia päätäsi jatkuvasti, tämä luultavasti tarkoittaa sitä, että sinulla on kuiva päänahka. Päänahan kutina voi myös aiheuttaa sen, että raavit sitä jopa nukkuessasi! On tärkeää yrittää välttää päänahan raapimista ja vahingoittamista, sillä rikkoutunut iho on alttiimpi tulehduksille. Etsi mieluummin syy päänahan kutinalle, jotta voit löytää oikean hoitokeinon mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi kuivan päänahan hoito on helppoa, jos vain tiedät sen aiheuttajan!

Toinen huomattava oire, jonka kuiva päänahka aiheuttaa, ovat putoilevat valkoiset hiutaleet, jotka usein sekotetaan hilseeseen.

Miksi minulla on kuiva hiuspohja?

Kuiva ja kutiseva päänahka aiheutuu usein siitä, että päänahan normaali kosteustasapaino häiriöityy. Tämä puolestaan voi johtua monesta eri syystä, mukaan lukien:

 • Ikä. Vanhetessamme, elimistömme tuottaa vähemmän luonnollisia öljyjä, joten ihomme on luonnollisesti kuivempi.
 • Hormonaaliset muutokset. Samalla tavoin hormonaaliset muutokset, (kuten vaihdevuodet) voivat tehdä ihosta kuivemman ja alttiimman kutinalle.
 • Stressi. Stressi aiheuttaa tulehduksia, josta kutiseva päänahka voi johtua. Stressi voi myös toimia päänahan kutinaa aistivien tuntohermopäätteiden laukaisijana, vaikka ihossa ei olisi edes mitään kutinaa aiheuttavaa tekijää! Pitääksesi stressitason kurissa, kokeile vaikkapa joogaa, meditaatiota tai päiväkirjaan kirjoittamista.
 • Geenit. Jos toisella (tai molemmilla) vanhemmistasi on kuiva iho, on todennäköisempää, että myös sinulla on kuiva iho.
 • Lämpötilan ja vuodenaikojen vaihtelu. Tämä on suurin syy siihen, miksi sinulla voi olla kuiva päänahka talvisin. Lämpötilojen ääripäiden välillä liikkuminen (esimerkiksi tullessasi kylmästä ulkoilmasta lämpimään sisätilaan) voi kuivattaa ihoa.
 • Huono ruokavalio. Päänahan kutina voi johtua myös siitä, että ruokavaliosi ei sisällä kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita.
 • Tupakointi. Tupakointi aiheuttaa tulehdusta ja kuivattaa ihoa, joka puolestaan voi olla syy siihen, miksi sinulla on kuiva hiuspohja.
 • Ilmansaasteet. Kuiva ja kutiseva päänahka voi johtua myös ilmansaasteiden aiheuttamasta tulehduksesta.
 • Allergiat ja ärsykkeet. Ärtynyt päänahka voi johtua esimerkiksi ruoka-allergiasta tai jonkin hiustenhoitotuotteen sisältämästä ainesosasta. Jotkut yleiset hiustuotteiden sisältämät ainesosat ärsyttävät ihoa, ja voivat olla syy siihen, että sinulla on kuiva hiuspohja.

kuiva päänahka ennen ja jälkeen

Päänahan kutina - milloin on syytä huoleen?

Mistä voit tietää onko kuiva hiuspohja ja kutiseva päänahka merkki jostain vakavammasta?

Jos sinulla on niin kutiseva päänahka, että raavit sitä jo verille, silloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Muita merkkejä siitä, että olisi hyvä varata aika lääkärille, ovat esimerkiksi kuivat ja hilseilevät laikut ihossa. Nämä ovat merkki siitä, että päänahan kutina aiheutuu jostakin muusta taustalla olevasta tekijästä, kuten esimerkiksi hilseestä, ekseemasta tai psoriaasista.

Myös hiustenlähtö kuivan ja kutisevan päänahan yhteydessä, on selvä merkki siitä, että hiuspohjaan tulee kiinnittää enemmän huomiota. Mm. hiuspohjan tulehdus tai ekseema voivat johtaa pahimmassa tapauksessa hiustenlähtöön. Hiuspohjan ongelmia ei siis kannata ylenkatsoa, vaan kuivan ja ärtyneen päänahan hoito kannattaa aloittaa heti, kun oireita ilmaantuu. Jos hiustenlähtö huolettaa, tai etsit hoitokeinoja siihen, voit lukea toisen artikkelimme, jossa käymme läpi yleisimmät syyt hiustenlähtöön.

Päänahan kutina voi kuivuuden lisäksi johtua monista eri syistä. Alla muita yleisiä syitä kutisevaan hiuspohjaan, joiden yhteydessä voi olla hyvä ajatus ottaa yhteyttä lääkäriin:

 • Allergia tai yliherkkyys kosmetiikan eri ainesosille. Erityisesti herkkäihoisten kannattaa kiinnittää huomiota tuotteiden ainesosiin, jotka voivat ärsyttää ihoa.
 • Nokkosihottuma aiheuttaa punaisia, kutisevia ja ärtyneitä läikkiä hiuspohjaan.
 • Täit ovat usein pienten lasten ja kouluikäisten ongelma, mutta niitä tavataan myös aikuisilla. Yleisin oire on päänahan kutina.
 • Syyhyä esiintyy harvoin pään alueella, mutta se saattaa aiheuttaa todella kovaa kutinaa hiuspohjassa erityisesti korvien ja niskan alueella.
 • Silsa on sieni-infektio iholla, joka voidaan hoitaa helposti sienilääkityksellä lääkärin ohjeiden mukaan.
 • Psoriasis saattaa myös aiheuttaa kutiavia, ärtyneitä ja punaisia läikkiä hiuspohjaan. Esimerkiksi päänahan kutina ja hiustenlähtö saattavat olla psoriasiksen oireita.

Hilse vai kuiva päänahka: Mikä on niiden ero?

Puhutaan seuraavaksi lisää hilseestä, joka usein sekoitetaan samaksi asiaksi kuin kuiva päänahka. Kuiva päänahka hilseilee tietysti kuivuutensa vuoksi, mutta kuiva päänahka ja varsinainen hilse ovat eri asia. Mistä sitten tiedät minkä tyyppisestä hilseilystä on kyse ja onko syynä päänahan kutinaan kuiva päänahka vai hilse? Näin voit erottaa ne toisistaan:

 • Hilse vai kuiva päänahka ero #1: Kuiva päänahka johtuu talin puutteesta hiuspohjassa, mutta hilse johtuu taas liian suuresta määrästä talia. Tämänkaltaisen hilseen aiheuttaa seborrooinen ihottuma (tunnetaan myös nimellä tali-ihottuma). Muita seborrooisen ihottuman oireita ovat esimerkiksi öljyinen, punoittava ja hilseilevä iho.
 • Hilse vai kuiva päänahka ero #2: Hilse aiheutuu usein sieni-infektiosta, mutta kuiva päänahka on usein ympäristöllisten ja elämäntyyliin liittyvien tekijöiden tulos.
 • Hilse vai kuiva päänahka ero #3: Hilseen aiheuttamat hiutaleet ovat isompia kuin ne hiutaleet, joita kuiva päänahka aiheuttaa. Tämän lisäksi hilseen aiheuttamat hiutaleet ovat usein öljyisiä ja kellertäviä väriltään, kun taas kuivat ja valkoiset hiutaleet ovat merkki siitä, että sinulla on kuiva päänahka.

Jos luulet, että sinulla on hilsettä, voit yleensä hoitaa sitä kotona hilseshampoon avulla.

Vaikka kuiva päänahka vaikuttaa olevan rasvoittuvan hiuspohjan vastakohta, ovat myös niiden oireet hyvin samanlaisia. Esimerkiksi päänahan kutina ja hilseily voivat olla vaivoina molemmissa tapauksissa. Täältä voit lukea lisää rasvoittuvan päänahan hoidosta.

Kuivan ja kutiavan päänahan hoito: pidä nämä ainesosat mielessä

Jos sinulla on kuiva hiuspohja, mikä on sitten paras kuivan ja kutiavan päänahan hoito? Paras kuivan ja kutiavan päänahan hoito on sellainen, joka sisältää yhden tai useamman näistä hiuspohjaa hellivistä ainesosista:

Aloe Vera

Aloe veran on todettu vähentävän ihon tulehduksia, kiitos sen sisältämien rauhoittavien entsyymien, hiilihydraattien ja kasvisterolien. Tämän takia se onkin erinomainen kuivan ja kutiavan päänahan hoito.

Theobroma kaakaovoi

Theobroma kaakaovoi on toinen erinomainen kuivan ja kutiavan päänahan hoito. Kaakaovoi sisältää runsaasti rasvahappoja, joista kuiva hiuspohja saa tarvitsemaansa kosteutta. Tämän lisäksi kaakaovoi luo kosteutta sisällään pitävän suojaavan kerroksen, joka varmistaa, että kuiva päänahka pysyy loitolla.

Oliiviöljy

Kuten kaakaovoi, myös olea europaea fruit oil (eli oliiviöljy) on erittäin kosteuttava ainesosa. Oliiviöljy sisältää luonnostaan runsaasti tulehdusta estäviä A- ja E-vitamiineja sekä hydroksityrosolia, joista on apua, jos sinulla on ärtynyt päänahka.

Kolloidinen kaurajauho

Jos sinulla on ollut vesirokko, olet jo ehkä kokenut kolloidisen kaurajauhon ihoa rauhoittavan vaikutuksen. Tämä hyvin hienoksi jauhettu kaurajauho, joka tunnetaan myös kaurasilkkinä, helpottaa mm. vesirokon aiheuttamaa kutinaa, vähentää tulehdusta ja kosteuttaa, joten siitä on myös apua, jos sinulla on kutiseva päänahka.

Acai-uute

Kiitos acain sisältämien antioksidanttien, kasvisterolien, vitamiinien, mineraalien sekä rasvahappojen, sitä pidetään superruokana. Acai-uute on mahtava kuivan ja kutiavan päänahan hoito, koska se auttaa rauhoittamaan ja korjaamaan kutisevaa päänahkaa, sekä suojaamaan sitä ärtymistä vastaan.

Mustikkauute

Mustikkauute on hyvin anti-inflammatorinen sekä kosteuttava, minkä ansiosta se onkin yksi paras kuivan ja kutiavan päänahan hoito.

Hairlust arvostelu

10 Tapaa, joiden avulla voit edistää päänahan hyvinvointia

Oli tavoitteenasi sitten rauhoittaa ärtynyt päänahka tai estää kuivan päänahan aiheutumisen alunperinkään, nämä hiuspohjan hoitotavat takaavat sen, että päänahkasi pysyy terveenä ja kosteutettuna.

1. Kosteuta hiuspohjaa

Kosteuta hiuspohjaa

Ensimmäinen suositukseni on Scalp Follicle Treatment & Volumizer -hiuspohjan hoitosuihke! Tämä hiuspohjaa uudistava hoito sisältää luonnollisia pohjoismaisia ainesosia, jotka rauhoittavat ja ravitsevat kutisevaa päänahkaa. Tämä suihke sisältää sekä aloe veraa että oliiviöljyä, joiden jo tiedät olevan kaksi mahtavaa kuivan ja kutiavan päänahan hoitoa! Parhaiden tulosten saamiseksi, käytä hoitoa yhdestä kolmeen kertaa viikossa.

2. Käytä shampoota, joka ei ärsytä

Käytä shampoota, joka ei ärsytä

Sulfaatteja sisältävät shampoot saattavat vaahdota hyvin, mutta ne saattavat myös ärsyttää ihoasi. Jos sinulla on ärtynyt päänahka, kokeile vaihtaa kosteuttavaan SL-sulfaatittomaan shampooseen, kuten Hair Growth & Repair Shampoo. Sen lisäksi, että tämä shampoo edistää hiuspohjan hyvinvointia, se myös vahvistaa hiuksia vegaanisten mikroproteiinien avulla. Vinkki: Meiltä löytyy myös erityisesti miehille suunniteltu versio!

3. Harkitse kuinka usein peset hiuksesi

Hiusten pesuväli

Vaikka käyttäisitkin maailman hellävaraisinta shampoota, jos peset hiuksesi liian usein, tuloksena on kuiva päänahka. Suurimmalle osalle hiusten pesu kaksi tai kolme kertaa viikossa on riittävää. Mutta jos esimerkiksi harrastat paljon liikuntaa, silloin sinun täytyy ehkä pestä hiuksesi hieman useammin.

Kuivashampoo voi auttaa vähentämään rasvaisuutta pesujen välissä, mutta kannattaa pitää mielessä, että kuivashampoo ei ole itse asiassa oikea shampoo. Tällä tarkoitan sitä, että se ei poista likaa, ylimääräistä talia tai tuotejäämiä hiuksista.

4. Lopeta muotoilutuotteiden käyttö

Lopeta muotoilutuotteiden käyttö

Kuivashampoo, lakka, hiusgeeli ja muut vahvat muotoilutuotteet kuivattavat hiuspohjan ihoa. Muista pestä hiukset erityisen hyvin, jos käytät paljon muotoilutuotteita, sillä muotoilutuotteista kertyy helposti tuotejäämiä hiuspohjaan, jolloin kuiva päänahka ärsyyntyy entisestään. Tuotekertymät hiuspohjassa vaikuttavat myös hiustenkasvuun ja hiusten terveyteen. Kuivan ja kutiavan päänahan hoitoon auttaa tietenkin myös muotoilutuotteiden käytön lopettaminen kokonaan. Näin annat hiustesi ja hiuspohjasi hengittää, mikä voi helpottaa kutinaa ja ärtyneisyyttä.

Jos et halua lopettaa muotoilutuotteiden käyttöä, onneksi on myös olemassa vaihtoehtoisia tuotteita, jotka antavat hiuksille tuuheutta ja rakennetta - ilman epämukavia sivuvaikutuksia. Etsi ekologisia ja luonnollisia vaihtoehtoja, vältä liian monien tuotteiden käyttöä ja muista, että vähemmän on enemmän!

5. Alenna lämpötilaa

Alenna lämpötilaa

Kuuma ja höyryävä suihku on erittäin miellyttävä (varsinkin talvella!), mutta se kuivattaa ihoa todella paljon. Pestessäsi hiuksiasi, käytä lämmintä vettä kuuman veden sijaan. Se ei välttämättä tunnu yhtä kivalta, mutta kuiva hiuspohjasi on erittäin kiitollinen!

6. Kuori hiuspohjaa

Kuori hiuspohjaa

Päänahkaan voi muodostua ärsytystä aiheuttavia ja hiustuppeja tukkivia kertymiä, jotka koostuvat hiustuotteiden jäämistä, kuolleista ihosoluista sekä talista. Ratkaisu? Kuori päänahkaa poistaaksesi nämä kertymät ja anna hiustupeille tilaa hengittää!

Yksi paras kuivan ja kutiavan päänahan hoito on meidän Hair & Scalp Detox Scrub -hiuspohjan kuorinta. Tämä sertifioidusti ekologinen kuorinta sisältää aprikoosinsiemenöljyä, jonka avulla ärtynyt päänahka voidaan kuoria hellävaraisesti. Samalla ärtynyt päänahka rauhoittuu aloe veran, rosmariiniöljyn, kaurauutteen, mustikkauutteen sekä acai-uutteen sisältämien antioksidanttien vaikutuksesta. Parhaiden tulosten saamiseksi, käytä tätä kuorintaa meidän Scalp Massage -hierontaharjan kanssa!

7.Kokeile öljyjä

Kokeile öljyjä

Jos sinulla on erittäin kuiva päänahka, sinulla voi myös olla todella kuivat hiukset. Päänahka tuottaa talia kosteuttaakseen hiuksia ja suojatakseen niitä kosteuden haihtumiselta. Hiukset voivat kuitenkin kärsiä, jos hiuspohjassa ei muodostu tarpeeksi talia. Varmistaaksesi, että hiuksesi pysyvät kosteina, kannattaa kokeilla öljyhoitoa, esimerkiksi Hair Strengthening & Protection Oil -hiusöljyä. Tämä kosteuttava öljy sisältää ekologista kookosöljyä, arganöljyä sekä aprikoosinsiemenöljyä, joista jokainen sisältää vitamiineja ja terveellisiä rasvahappoja, jotka ravitsevat ja kosteuttavat kuivia hiuksia tehokkaasti.

8. Edistä hiuspohjan hyvinvointia myös nukkuessasi

Hoida hiuspohjaa nukkuessasi

Vaikka suurin osa käyttää puuvillasta valmistettua tyynyliinaa, se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tyynyliinamateriaali. Miksi? Koska puuvillan kuidut ovat karkeita, joten ne voivat kuivattaa hiukset ja hiuspohjan. Tulos? Kuiva, kutiseva ja ärtynyt päänahka!

Puuvillaisen tyynyliinan sijaan, kokeile meidän Pure Bamboo Pillowcase -bambutyynyliinaa, joka on valmistettu pehmeistä ja sileistä bambun kuiduista. Tämä on parempi vaihtoehto, erityisesti jos sinulla on ärtynyt päänahka. Lisäksi bambu on luonnollisesti antibakteerinen sekä antifungaalinen. Eli jos kutiseva ja ärtynyt päänahkasi johtuu sieni-infektiosta, bambutyynyliinaan vaihtaminen voi auttaa.

9. Ravitse hiuspohjaa myös sisältäpäin

Ravitse hiuspohjaa sisältäpäin

Kuten jo aiemmin mainitsin, myös huono ruokavalio voi olla syynä siihen, että sinulla on kuiva tai ärtynyt päänahka. Edistääksesi hiuspohjan terveyttä, lisää ruokavalioosi sellaisia ruokia, jotka sisältävät runsaasti vähärasvaisia proteiineja, terveellisiä rasvoja sekä paljon hedelmiä ja vihanneksia.

Hiusasiantuntijat suosittelivat erityisesti lisäämään anti-inflammatorisia omega-3 rasvahappoja, joita löytyy esimerkiksi lohesta, sardiineista ja pellavansiemenistä. Rasvahapot kosteuttavat ihoa sisältäpäin, minkä vuoksi ne ovatkin erinomainen apu, jos sinulla on kuiva päänahka.

On myös mahdollista, että ruoka-aineallergia lisää ihon tulehdusta. Jotkut ovat havainneet, että esimerkiksi gluteiini tai maitotuotteet voivat pahentaa ekseemaa. Jos epäilet, että näin saattaa olla sinun tapauksessasi, puhu lääkärin kanssa.

Varmistaaksesi, että saat kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita terveen ja hyvinvoivan päänahan ylläpitoon, kannattaa harkita myös hiuksille tarkoitetun lisäravinteen ottamista, esimerkiksi Hair Growth Formula Gummies -viinikumivitamiinit. Tämä ravintolisä sisältää hiuksia helliviä ainesosia, kuten jodia, B12 -vitamiinia ja E-vitamiinia. Lisäksi ne sisältävät pelkästään luonnollisia ainesosia, joten voit olla varma, että ne ovat sinulle ainoastaan hyväksi.

10. Juo enemmän vettä

Juo enemmän vettä

Viimeiseksi, yksi paras kuivan ja kutiavan päänahan hoito on yksinkertaisesti veden juominen! Ihosi käyttää juomasi veden pysyäkseen virkeänä ja kosteutettuna. Jos et juo tarpeeksi vettä, seurauksena voi siis olla kuiva päänahka. Ruokaviraston mukaan sinun tulisi juoda 5-8 lasia vettä päivässä.

Me toivomme, että olet oppinut tämän artikkelin avulla kaiken tarvittavan kuivasta päänahasta, parhaista kuivan ja kutiavan päänahan hoitotuotteista sekä tavoista, joilla voit ylläpitää hiuspohjan terveyttä ja pitää huolen siitä, että kuiva hiuspohja ei tuota sinulle päänvaivaa!

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Jonna

  Mun päänahka on jotenkin herkistynyt viime vuoden aikana ja se kutisee koko ajan 😞 oon kokeillut vaikka mitä eri tuotteita ja niksejä mutta tuntuu että mikään ei auta pidemmän päälle. Lääkärikään ei osannu sanoa mistä kyse. Pakko ottaa taas uudet tuotteet testiin ja toivoa parasta!


 • Emmu

  Oon kyllä kokeillut vaikka mitä hoitoja tähän kuivaan päänahkaan, mutta tuntui ettei ne vaan auta. Sitten löysin luonnolliset hiustuotteet ja johan on hiukset ja päänahka pysyneet kunnossa! Suosittelen näitä tuotteita, kaikki on SL-sulfaatittomia ja just ne SL-sulfaatit voi johtaa tohon kuivumiseen!


 • Sonia

  Vielä kun jostain löytyisi hyvä hius päänahkakuorinta, ostaisin heti, ne eivät taida olla kovin yleisiä. Kun ei miulla ole aikaa noiden tee-se-itse juttujen kanssa läträilemiseen…!


 • Anniina

  Siis enpä oo edes ajatellut asiaa! kyllä kaikenmaailman diy ihokuorintoja ja kasvonaamioita on tullut väsäiltyä, mutta hiuspohja on jäänyt tosi vähälle huomiolle. Pitääkin yrittää parantaa tapoja ja mennä heti etsimään hyviä kuorintatuotteita tai tekemään ite :-)


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.