Kuiva hiuspohja: Torjuminen ja parhaat vinkit hoitoon


Jokainen on varmasti joskus taistellut hiuspohjan ongelmien kanssa. Kuiva hiuspohja on tuskallinen ongelma, mutta kuivan päänahan hoito ei tarvitse olla monimutkaista. Tässä artikkelissa kerron yleisimmät syyt hiuspohjan ongelmiin ja omat vinkkini tilanteen helpottamiseksi. Lue alta lisää, jos haluat tietää kuinka selättää kuiva hiuspohja ja saada hyvinvoiva iho!

Iina Lahtinen

Kirjailija

Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Nyt hän työskentelee freelance-toimittajana HairLustille sekä muille yrityksille.Lue lisää.

Olen aina kärsinyt kuivasta ihosta, ja näin ollen yksi ongelmistani on ollut myös kuiva hiuspohja. Myös päänahan kutina ja hiustenlähtö on vaivannut minua useampaan otteeseen. Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin ymmärsin, että kuivan päänahan hoito ei tarvitse olla vaikeaa. Juttelin paljon myös ystävieni kanssa, ja sain selville, että kuiva hiuspohja on todella yleinen ongelma niin naisilla, kuin miehilläkin

Mutta mikä on paras keino aloittaa kuivan päänahan hoito? Ei huolta, pulmaan on monia ratkaisuja!

Tässä artikkelissa käymme ensin läpi oireet, joita kuiva hiuspohja voi aiheuttaa. Sitten mietimme, kuinka terve iho yleensä toimii ja mitkä tekijät voivat aikaansaada mainittuja ongelmia. Lopuksi kerron, kuinka suorittaa tehokkaasti kuivan päänahan hoito. Tämän artikkelin lopuksi tiedät varmasti, kuinka helpottaa ongelmia, joita kuiva hiuspohja aiheuttaa!

Yleisimmät hiuspohjan ongelmat

Jokaisen hiuspohja ja iho ovat tietysti yksilöllisiä, mutta yleisimmät ongelmat ovat kuiva hiuspohja tai erityisen rasvoittuva hiuspohja. Molemmat aiheuttavat samankaltaisia oireita, joten joskus voi olla haastavaa selvittää, onko kyseessä kuiva hiuspohja vai rasvoittuva iho. Esimerkiksi päänahan kutina ja hiustenlähtö voivat olla vaivoina molemmissa tapauksissa. Tässä kappaleessa kerron, miten kuiva hiuspohja eroaa rasvoittuvasta hiuspohjasta oireiltaan.

Kuiva hiuspohja

Usein päänahan kutina aikuisilla on merkki kuivasta ihosta, ja tämä on todella yleinen ongelma, josta lähes jokainen kärsii jossain vaiheessa. Siksi keskitymmekin erityisesti kuivan päänahan hoitoon. Kuiva päänahka aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten hilseilyä. Jos hilseily on hienojakoista ja kuivaa, syynä on todennäköisesti kuiva hiuspohja. Myös päänahan kutina ja hiustenlähtö voivat olla merkkejä hiuspohjan kuivuudesta. Kuiva hiuspohja ei suoraan aiheuta hiustenlähtöä, mutta runsas raapiminen, stressi ja voimakkaat hoitotuotteet saattavat altistaa hiustenlähdölle. Onneksi kuivan hiuspohjan huolellinen hoito auttaa usein näihin oireisiin, ja hius kasvaa takaisin, kun ongelma on hoidettu. Jos hiusten irtoaminen tuntuu todella runsaalta, voit lukea aiheesta lisää tästä artikkelista.

Rasvoittuva hiuspohja

Myös rasvoittuva hiuspohja aiheuttaa päänahan kutinaa, sekä mahdollisesti hilseilyä. Tämä kuitenkin eroaa hilseestä, jota kuiva hiuspohja aiheuttaa. Molemmissa tapauksissa kannattaa muistaa, että vaikka hiuspohja kutiaa, ihon raapiminen voi altistaa monenlaisille tulehduksille, joten raapimisen sijaan on parempi keskittyä löytämään pikaisesti itselle sopiva hoitomuoto.

Mistä kuiva hiuspohja johtuu?

Terve iho ei oireile

Hiuspohjan iho uusiutuu, kuten muukin iho kehossa. Terve iho ei kuitenkaan kutise, tai oireile muutenkaan. Sitä ei oikeastaan pitäisi edes huomata. Jos huomaat, että oireena on päänahan kutina ja hiustenlähtö, kuivuus tai hilseily, on aika keskittyä kuivan päänahan hoitoon.

Syitä on monia

Kuiva hiuspohja on usein monen tekijän summa. Jokaisen iho on erilainen ja siihen vaikuttavat eri aineet, olosuhteet ja muuttujat. Jos sinusta tuntuu, että ongelmanasi on kuiva hiuspohja, tarkista, osuuko tästä listasta jokin kohdalleen:

 • Vuodenaikojen vaihtuminen - iho ja näin ollen myös päänahka reagoi joillakin herkästi säätilan muutoksiin. Muista syksyn lähestyessä, että kylmä ja kuiva talvi saattaa kuivattaa jo kuivaa ihoa entisestään!
 • Vääränlainen hiustenpesurutiini - joidenkin kuiva päänahka tarvitsee pesua päivittäin, joillekin riittää pari pesua viikossa. Löydä oma rutiinisi, niin kuiva hiuspohjasi kiittää!
 • Stressi ja elämäntyyli - hiuspohjaan, kuten muuhunkin ihoon, vaikuttaa stressi ja ruokavalio sekä muut elämäntavat. Päänahan kutina ja hiustenlähtö ovat ehdottomasti merkkejä, että nämä tekijät kannattaa tarkistaa ja arvioida uudestaan!
 • Runsas hiustuotteiden käyttö - kuivashampoo, lakka, hiusgeeli ja muut vahvat muotoilutuotteet kuivattavat hiuspohjan ihoa. Muista pestä hiukset erityisen hyvin, jos käytät paljon muotoilutuotteita. Lepopäivästä muotoilutuotteiden käytöstä kerran viikossa voi olla myös apua, kun aloitat kuivan päänahan hoitoa.
 • Geenit - joillakin iho rasvoittuu helpommi kuin toisilla, joku taas kärsii kuivasta ihosta koko elämänsä. Kaiken A ja O on löytää itselle sopivat hiustenhoitotuotteet ja muistaa hoitaa myös hiuspohjan ihoa.

Kuivan päänahan hoito

Suosikkiratkaisuni

Kuivan päänahan hoito sisältää monia eri vaiheita, mutta itselle suurimman ja pikaisimman helpotuksen toi päänahan kuorinta. En aikaisemmin edes tullut ajatelleeksi, että päänahan kuorinta voisi helpottaa tilannetta, mutta monet ihmisethän kuorivat myös kasvojen sekä muun kehon ihoa poistaakseen kuolleen ihosolukon, joten kuinka päänahan kuorinta eroaisi tästä? Muista kuitenkin, että päänahan iho on herkkää ja erityisesti kuiva hiuspohja tarvitsee hellävaraista hoitoa. Valitessasi päänahan kuorintatuotetta, keskity hyviin ja hoitaviin ainesosiin, kuten rauhoittavaan Aloe Veraan, kosteuttavaan kakaovoihin ja virkistävään acai-uutteeseen.

Päänahan kuorinta siis poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin kuiva hiuspohja hengittää paremmin ja on valmis myös vastaanottamaan kosteuttavan shampoon ja hoitoaineen vaikuttavat ainesosat paremmin. Lisäksi päänahan kuorinta vilkastuttaa ihon verenkiertoa, joka on erinomainen apu kuivan päänahan hoitoa suorittaessa.

Muista kuitenkin valita hellävaraiset tuotteet, jotta kuiva hiuspohjasi ei ärsyynny lisää. Itse suosin kaikessa kosmetiikassa luonnollisia tuotteita, jotka on ekosertifioitu. Näin kuiva hiuspohjani ei lähde oireilemaan lisää. Voit lukea omista suosikeistani tästä luonnonkosmetiikka shampoosta kertovasta artikkelista.

Päänahan kuorinta: mitä muuta voi tehdä?

Kuiva hiuspohja vaatii kosteuttavia sekä hellävaraisia hiustenhoitotuotteita. Valitse kuorinnan jälkeen käytettäväksi kosteuttava shampoo ja hoitoaine. Esimerkiksi erityinen shampoo hiustenlähtöön voisi olla sopiva valinta. Myös kosteuttavasta hiusöljystä voi olla apua. Mieti, voisiko esimerkiksi tyynyliinan tai hiusharjan vaihto vaikuttaa kuivan päänahan hoitoon? Hyvinvoiva hiuspohja johtaa tietysti hyvinvoiviin hiuksiin, joten muista pitää huolta myös hiuspohjan ihosta, niin edistät vahvojen ja hyvinvoivien hiusten kasvua!

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


2 kommenttia


 • Sonia

  Vielä kun jostain löytyisi hyvä hius päänahkakuorinta, ostaisin heti, ne eivät taida olla kovin yleisiä. Kun ei miulla ole aikaa noiden tee-se-itse juttujen kanssa läträilemiseen…!


 • Anniina

  Siis enpä oo edes ajatellut asiaa! kyllä kaikenmaailman diy ihokuorintoja ja kasvonaamioita on tullut väsäiltyä, mutta hiuspohja on jäänyt tosi vähälle huomiolle. Pitääkin yrittää parantaa tapoja ja mennä heti etsimään hyviä kuorintatuotteita tai tekemään ite :-)


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.