Rakennepaikkaava hiusnaamio: onko siitä apua?


Rakennepaikkava hiusnaamio on tuote, jonka nimeen monet vannovat, mutta ovatko proteiinia hiuksille sisältävät tuotteet oikeastaan hyödyllisiä hiuksille? Tästä artikkelista löydät hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, miten saada paras hyöty irti tuotteista, jotka antavat proteiinia hiuksille ja täten pääset taas yhden askeleen lähemmäksi kohti terveitä ja vahvoja hiuksia.

Iina Lahtinen

Kirjailija

Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Nyt hän työskentelee freelance-toimittajana HairLustille sekä muille yrityksille.Lue lisää.

Luulen, etten ole ainoa, jolla on muutamia huonoja hiustenhoitotapoja, ja moni varmastikin tekee hallaa hiuksillensa värjäämällä ja käsittelemällä niitä paljon tai syömällä epäterveellisesti. Olet varmaan itsekin huomannut, mitä liiallinen hiusten käsittely lämpölaitteilla tai värjäämällä voi aiheuttaa pahimmillaan – hiuksesi voivat jäädä kuiviksi, vahingoittuneiksi ja vaurioituneiksi. Siksi voinkin hyvillä mielin kertoa, että tähän on olemassa ratkaisu, nimittäin tarjoamalla proteiinia hiuksille, voit saada niitä pelastettua.

Aivan kuin kehosi, myös hiuksesi hyötyvät proteiinista. Mikäli hiuksesi näyttävät väsyneiltä tai elottomilta, se voi olla merkki siitä, että voisi olla hyvä idea antaa hieman proteiinia hiuksillesi. Mutta miksi proteiinia hiuksille tulisi oikeastaan tarjota? Lue pidemmälle ja saat vinkkejä, kuinka saat enemmän proteiinia hiuksillesi ja miten esimerkiksi rakennepaikkaava hiusnaamio voi olla hyödyksi juuri sinulle.

Miksi on tärkeää käyttää proteiinia hiuksille?

Proteiinit ja terveys kulkevat vahvasti yhdessä – ei vain niille, jotka haluavat kasvattaa lihaksia, vaan myös niille, jotka haluavat kasvattaa pidemmät ja terveemmät hiukset. Mutta mitä haittaa siitä todella on, jos proteiinia hiuksille ei saa riittävästi? Yksinkertaisesti ajateltuna, jos hiuksesi eivät saa tarpeeksi proteiinia, kehosi priorisoi sen tärkeisiin toimintoihin kuten hormonien, entsyymien ja vasta-aineiden tuottamiseen. Kehomme ei luonnostaan pidä hiustenkasvua elintärkeänä toimintona, joten silloin se ei myöskään eritä enää proteiinia hiuksille. Tämä puolestaan johtaa siihen, että hiuksesi alkavat haurastumaan ja kuivumaan nopeammin.

Hiusten kasvusykli vaikuttaa myös olennaisesti hiustesi proteiinin tarpeeseen. 90% hiuksistasi on kasvuvaiheessa, anagen-vaiheessa, joka kestää 3-5 vuotta. Tämän jälkeen hiusten kasvusyklissä tulee catagen-vaihe, jossa hius alkaa irtoamaan pikkuhiljaa, tämä vaihe kestää pari viikkoa. Viimeisenä hiuksissa tulee telogen-vaihe, jossa yksittäinen hius viimein tippuu. Mikäli et tarjoa tarpeeksi proteiinia hiuksillesi, voivat hiuksesi mennä ennenaikaiseen telogen-vaiheeseen, joka puolestaan aiheuttaa hiustesi harvenemista. Yksi nopeimmista ja helpoimmista keinoista on lisätä hiuksillesi proteiinia, mutta nyt varmastikin mietit, että miten? Lue tätä postausta pidemmälle niin saat vastauksen. Toinen vinkki, jolla voit saada proteiinia hiuksillesi on syödä ravintolisää, jonka avulla voit saada lisää välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita hiuksillesi. Itse käytän, Hair Growth Formula Gummies-vitamiineja HairLustilta.

Mistä hyvä rakennepaikkaava hiusnaamio koostuu?

Rakennepaikkaava hiusnaamio on hyvä lisä, jotta hiuksillesi voidaan tarjota enemmän proteiinia, joka imeytyy hiuksiisi. Rakennepaikkaava hiusnaamio vahvistaa hiuksia tehokkaasti auttamalla suomukerroksen rakennetta vahvistumaan, mikäli se on vahingoittunut. Proteiini hiustenhoidossa voi hidastaa kosteuden haihtumista hiuksista, mikä taas auttaa hiuksia pysymään kosteutetumpina.

Yleisimpiä ainesosia, joista voit saada proteiinia hiuksille ovat mm. keratiini, kollageeni, kaura, riisi, vehnä ja silkki. Useimmiten näitä proteiineja käytetään hydrolysoituina, mikä tarkoittaa sitä, että proteiinia on pilkottu ja hajotettu pienemmiksi molekyyleiksi, jotta ne voivat tunkeutua syvemmälle hiusten eri kerroksiin, jotta hiukset pysyvät kevyempinä. Myös aminohapot sekä proteiinit ovat erittäin tärkeitä hiustenhoitotuotteiden ainesosaluettelossa, ja koska näitä ainesosia voi saada monista eri lähteistä, kannattaa aina kiinnittää erityistä huomioita siihen, että ne ovat peräisin mahdollisimman luonnollisista lähteistä. Kun etsit hiuksillesi ekstratehoa proteiineista, suosittelen varmistamaan tuotteen ainesosaluettelosta aina, että tuote oikeasti sisältää reilusti sitä.

Milloin sinun tulisi käyttää korjaavia tuotteita hiuksille?

Mistä siis tiedät milloin esimerkiksi korjaava hiusnaamio voisi olla hyväksi hiuksillesi? On olemassa useita syitä, miksi rakennepaikkaava hiusnaamio on erinomainen hoito hiuksille. Alla on lista, johon olen kerännyt muutamia niistä.

 • Jos kamppailet kaksihaaraisten kanssa, vaikka käytät kosteuttavia hoitotuotteita
 • Jos sinulla on hyvin kuivat ja pörröiset hiukset, jotka johtuvat huonoista hiustenhoitorutiineista - proteiinia hiuksille kannattaa varsinkin tarjota, mikäli omaat pörröiset hiukset
 • Jos ongelmanasi on lättänät ja latteat hiukset ja niihin on hankalaa saada volyymia
 • Jos olet altistunut voimakkaalle auringonvalolle, etkä ole suojannut hiuksiasi ja ne ovat päässeet huonoon kuntoon
 • Jos käytät voimakkaita tuotteita hiuksiisi, kuten esimerkiksi vaalennat, värjäät tai käytät muuten paljon kemikaaleja niihin
 • Jos olet käsitellyt hiuksiasi paljon vaalentamalla, kemikaaleilla tai ne ovat altistuneet paljon kloorille (varsinkin kesäaikaan!), ja hiuksesi tuntuvat haurailta ja huokoisilta

Kuinka proteiinia hiuksille tulisi käyttää?

Se, kuinka usein rakennepaikkaava hiusnaamio olisi juuri sinun hiuksillesi paikallaan, on yksilöllistä, sillä se riippuu hiustesi tyypistä ja kunnosta. Tämä onkin sellainen asia, jonka saat itse selville vain kokeilemalla itse, miten hiuksesi reagoivat. Huomaat varmastikin nopeasti, kuinka paljon proteiinia hiuksillesi tarvitsee tarjota. Korjaava hiusnaamio on tähän hyvä väline - usein jo kerran jälkeen voit huomata eroa hiuksissasi.

Kannattaa aloittaa kokeilemalla pientä määrää proteiinia hiuksillesi esimerkiksi hiusnaamion muodossa kerran tai kahdesti kuukaudessa. Tämä on hyvä idea, mikäli hiuksesi ovat luonnostaan vain hieman karheat, eivätkä niinkään vaurioituneet. Jos sinusta tuntuu, että voisit tarjota enemmän proteiinia hiuksille, voit kokeilla käyttää esimerkiksi korjaavaa hiusnaamiota kerran viikossa. On kuitenkin hyvä olla hieman varovainen käyttäessäsi proteiineja hiustenhoidossa, sillä niiden liiallinenkaan käyttö ei ole hyväksi.

Proteiini hiustenhoidossa: Do’s & Don’ts

Kun käytät proteiinia hiuksille, suosittelen käyttämään vain yhdenlaista proteiinia kerrallaan joko shampoon, hoitoaineen tai hiusnaamion muodossa. Suosittelen itse HairLust Protein Reconstructor Hair Mask-hiusnaamiota, joka sisältää mm. hydrolysoitua hiivaproteiinia, vehnäproteiinia ja ekologisesti tuotettua aloe veraa.

 • Mikäli tarvitset lisää proteiinia hiuksillesi, suosittelen mielummin pysymään yhdessä proteiinityypissä monien sijasta
 • Yksi vinkkini edistää proteiinin imeytymistä hiuksiin on myös lämpö – voit kääriä hiukset lämpimään pyyhkeeseen tai käyttää rakennepaikkaavaa hiusnaamiota suihkussa, jolloin lämpö auttaa hoitavia ainesosia imeytymään tehokkaammin
 • Korjaava hiusnaamio saattaa tehdä väliaikaisesti hiuksistasi myös hieman jäykemmän tuntuiset, sillä proteiini vahvistaa hiuksia tehokkaasti. Yksi hyvä vinkki tähän on hoitaa hiuksiasi levittämällä niihin reilusti kookosöljyä tai hoitoainetta ja antaen sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Huuhtelun jälkeen hiuksesi tuntuvat super silkkisiltä. Tätä varten voin suositella käyttämään HairLustin hiusöljyä, joka tekee hiuksista silkkisen tuntuiset ja jättää ne ihanan kookoksen tuoksuisiksi.

Kuinka käyttää rakennepaikkaavaa hiusnaamiota?

Rakennepaikkaava hiusnaamio ja se, miksi proteiinia hiuksille kannattaa tarjota ovat monille varmastikin hieman outoja asioita. Siksi pyrinkin tässä hieman selventämään, miksi hiuksia kannattaa hoitaa proteiinituotteilla. Näillä pienillä vinkeillä saat helposti hieman enemmän tehoa irti hiustenhoitotuotteitesi proteiineista!

 • Hiukset tulisivat olla juuri pestyt ja puhtaat, eikä niissä tulisi olla yhtään likaa. Tämä juurikin siksi, että tuote pääsee paremmin tunkeutumaan hiuksiin antaakseen optimaalisen vaikutuksen ja hoidon hiuksille.
 • Levitä sitten haluttu määrä kädelle (jo pieni määrä riittää useimmiten), ja levitä hiusten pituuksiin. Rakennepaikkaava hiusnaamio jättää hiuksesi ihanan raikkaiksi ja puhtaiksi ilman, että ne tuntuvat lässähtäneiltä.
 • Kun tuote on levitetty hiuksiin, käytä hyvää hiusharjaa, jotta saat hiusnaamion levitettyä tasaisesti koko hiuksiin. Suosittelen investoimaan hiusharjaan, jota voit käyttää niin märkiin, kun kuiviin hiuksiin – wet brush tyylinen hiusharja sopii erinomaisesti, sillä sen avulla voit hieroa päänahkaasi ja saat verenkiertoa päänahassasi tehostettua. Käytän itse tätä Detangle Wet Brush-harjaa ja se on itselläni lunastanut vakipaikan kylpyhuoneestani.
 • On hyvä antaa hiusnaamion vaikuttaa kunnolla – korjaava hiusnaamio voi olla hiuksissasi noin 5-10 minuuttia parhaan tuloksen takaamiseksi.
 • Huuhtele hiukset lopuksi huolellisesti ja viimeistele hyvällä hoitoaineella. Mikset kokeilisit Hair Growth & Repair Conditioner hoitoainetta?
 • Proteiinia hiuksille rakennepaikkaavan hiusnaamion muodossa olisi hyvä tarjota noin 1-3 kertaa kuukaudessa, sillä se on erittäin hoitava hiusnaamio ja hiusnaamioiden välissä on tärkeää pitää huolta hiusten tehokkaasta kosteutuksesta. Voit kokeilla tehokosteukseen myös Hair Growth & Protection Hair Mask hiusnaamiota.

Vinkkejä ja neuvoja miten käyttää proteiinia hiuksille

Toivon, että sait tästä postauksesta irti hieman vinkkejä ja vastauksia siihen, miksi kannattaa tarjota proteiinia hiuksille ja miten rakennepaikkaava hiusnaamio toimii. On tietenkin monia muita tapoja parantaa hiusten kuntoa ja proteiinin lisääminen on vain yksi niistä. Jos olet kiinnostunut hoitamaan hiuksiasi enemmän, suosittelen myös niiden hoitamista sisäisesti niin ruokavalio kuin ravintolisien avulla.

Mikäli olet kiinnostunut hiustenhoidosta yleisesti – voin suositella katsomaan muita HairLustin blogin artikkeleita! Niissä kerrotaan lisää mm. niin mitkä ovat hyvät vitamiinit hiuksille kuin loistavia hiusten kasvatusvinkkejä.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


3 kommenttia


 • Hanna-Leena

  Aika mielenkiintoinen kirjoitus. Itse en ole aiemmin miettinyt, että proteiinit vaikuttaisivat hiusteni kuntoon. Olen etsinyt jo pidempään hyviä tuotteita, joiden avulla saisin hiuksiani parempaan kuntoon, sillä ne ovat vahingoittuneet ja on ollut hankalaa etsiä hyviä tuotteita jolla voisin hoitaa hiuksiani.


 • Hanne

  Kävin jo laittamassa arvostelun HairLustin proteiini hiusnaamiolle, sillä tilasin sen noin viikko sitten ja nyt käytin ensimmäisen kerran ja hiukset tuntuu aivan ihanilta. Ne tuntuu aivan kuin olisin juuri käynyt kampaajalla ja näyttää myös siltä. Joten suosittelen ainakin proteiini hiusnaamion kokeilua, mikäli on haussa hyvä hiusnaamio jolla voi pelastaa kuluneita hiuksia :) Todellakin iso suositus ainakin minulta sille tuotteelle. Yleensä olen hieman skeptinen juurikin uusissa hiustenhoitotuotteissa, mutta tämä tuntuu toimivan ainakin minun hiuksilleni :)


 • Teija

  Mulla on tosi hennot ja ohuet hiukset ollut aina, mutta en kyllä ole tullut ajatelleeksi että jos käyttäisi hiusnaamiota tai tuotteita joissa on proteiinia niin ne voisivat auttaa. Täytyykin varmaan ottaa kokeiluun sillä olisi ihana että hiukset tuntuisi edes vähän vahvemmilta.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.