Proteiinia hiuksille - onko siitä apua?


Rakennepaikkaava hiusnaamio on tuote, jonka nimeen monet vannovat, mutta ovatko proteiinia hiuksille sisältävät tuotteet oikeastaan hyödyllisiä hiuksille? Tästä artikkelista löydät hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, miten saada paras hyöty irti tuotteista, jotka tarjoavat runsaasti proteiinia hiuksille, ja näin pääset taas yhden askeleen lähemmäksi kohti terveitä ja vahvoja hiuksia.

Iina Lahtinen

Kirjailija

Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Nyt hän työskentelee freelance-toimittajana HairLustille sekä muille yrityksille.Lue lisää.

Luulen, etten ole ainoa, jolla on muutamia huonoja hiustenhoitotapoja, ja moni varmastikin tekee hallaa hiuksillensa värjäämällä ja käsittelemällä niitä paljon tai syömällä epäterveellisesti. Olet varmaan itsekin huomannut, mitä liiallinen hiusten käsittely lämpölaitteilla tai värjäämällä voi aiheuttaa pahimmillaan – hiuksesi voivat jäädä kuiviksi, vahingoittuneiksi ja vaurioituneiksi. Siksi voinkin hyvillä mielin kertoa, että tähän on olemassa ratkaisu, nimittäin tarjoamalla proteiinia hiuksille, voit saada niitä pelastettua.

Aivan kuin kehosi, myös hiuksesi hyötyvät proteiinista. Mikäli hiuksesi näyttävät väsyneiltä tai elottomilta, se voi olla merkki siitä, että voisi olla hyvä idea antaa hieman proteiinia hiuksillesi. Mutta miksi proteiinia hiuksille tulisi oikeastaan tarjota? Lue pidemmälle ja saat vinkkejä, kuinka saat enemmän proteiinia hiuksillesi ja miten esimerkiksi rakennepaikkaava hiusnaamio voi olla hyödyksi juuri sinulle.

Miksi on tärkeää käyttää proteiinia hiuksille?

Proteiinit ja terveys kulkevat vahvasti yhdessä – ei vain niille, jotka haluavat kasvattaa lihaksia, vaan myös niille, jotka haluavat kasvattaa pidemmät, paksummat ja terveemmät hiukset. Hiukset koostuvat pääasiassa proteiineista ja niin kutsutuista keratiineista, joten hiusten kasvun varmistamiseksi on tärkeää tarjota proteiinia hiuksille. Kuten keho ja lihaksetkin, myös hiukset reagoivat proteiinivajeeseen. Ne saattavat kasvaa hitaammin tai muuttua kuiviksi ja hauraiksi. Joissakin tapauksissa proteiinivaje voi johtaa hiustenlähtöön, joten älä siis unohda tarjota proteiinia hiuksillesi ja kehollesi!

Mitä tapahtuu, jos kehossa ei ole riittävästi proteiinia hiuksille ja lihaksille?

Yksinkertaisesti ajateltuna, jos hiuksesi eivät saa tarpeeksi proteiinia, kehosi priorisoi sen tärkeisiin toimintoihin kuten hormonien, entsyymien ja vasta-aineiden tuottamiseen. Kehomme ei luonnostaan pidä hiustenkasvua elintärkeänä toimintona, joten silloin se ei myöskään enää varaa proteiinia hiuksille. Tämä puolestaan johtaa siihen, että hiuksesi haurastuvat ja kuivuvat nopeammin. Tällöin hyvä ratkaisu on tarjota proteiinia hiuksille ulkoisesti esimerkiksi proteiinimaskin tai rakennepaikkaavan hiusmaskin muodossa.

Hiusten kasvusykli vaikuttaa myös olennaisesti hiustesi proteiinin tarpeeseen. 90% hiuksistasi on kasvuvaiheessa, jota kutsutaan myös anageeni-vaiheeksi. Tämä kasvuvaihe kestää noin 3-5 vuotta. Anageeni-vaiheen jälkeen hiusten kasvusyklissä tulee katageeni-vaihe, eli muutaman viikon mittainen siirtymävaihe, jossa hius alkaa irtoamaan pikkuhiljaa. Viimeisenä hius siirtyy telogeeni-vaiheeseen, jossa yksittäinen hius viimein tippuu. Telogeeni-vaihe on hiusjuuren lepovaihe, jonka jälkeen hius alkaa taas kasvamaan uudestaan. Mikäli et tarjoa tarpeeksi proteiinia hiuksillesi, voivat hiuksesi mennä ennenaikaiseen telogeeni-vaiheeseen, mikä puolestaan aiheuttaa hiustesi harvenemista. Muista myös, että kaikki irtoavat hiukset eivät välttämättä irtoa tupesta lähtien, vaan kuivat ja hauraat hiukset saattavat katkeilla myös muista kohdista. Jos hiustenlähtö vaikuttaa runsaalta, tai hiukset katkeilevat paljon, kannattaa miettiä, tarjoatko tarpeeksi proteiinia hiuksillesi?

Kuinka hidastaa hiustenlähtöä tehokkaalla proteiinimaskilla?

Entä jos hiukset alkavat yllättäen vähenemään, tai katkeilemaan? Mikä toimii hyvänä ensiapuna proteiinivajeeseen hidastamaan hiustenlähtöä? Yksi helpoimmista ja nopeimmista keinoista lisätä proteiinia hiuksille on proteiinihiusmaski tai rakennepaikkaava hiusmaski. Toinen vinkki, jolla voit saada proteiinia hiuksillesi, on syödä ravintolisää, jonka avulla voit saada lisää välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita hiuksillesi. Itse käytän Hair Growth Formula Gummies-vitamiineja HairLustilta. Ne maistuvat huippuhyviltä, ja ovat supertehokkaita. Lue eteenpäin, niin kerron, kuinka tarjoat tarpeeksi proteiinia hiuksillesi ja hoidat niitä huolella.

Mistä hyvä rakennepaikkaava hiusnaamio koostuu?

Rakennepaikkaava hiusnaamio on hyvä lisä, jotta hiuksillesi voidaan tarjota enemmän proteiinia, joka imeytyy hiuksiisi. Rakennepaikkaava hiusnaamio vahvistaa hiuksia tehokkaasti auttamalla suomukerroksen rakennetta vahvistumaan, mikäli se on vahingoittunut. Proteiini hiustenhoidossa voi hidastaa kosteuden haihtumista hiuksista, mikä taas auttaa hiuksia pysymään kosteutetumpina.

Mitä ainesosia hyvässä proteiinihiusmaskissa tulisi olla?

Yleisimpiä ainesosia, joista voit saada proteiinia hiuksille ovat mm. keratiini, kollageeni, kaura, riisi, vehnä ja silkki. Useimmiten näitä proteiineja käytetään hydrolysoituina, mikä tarkoittaa sitä, että proteiinia on pilkottu ja hajotettu pienemmiksi molekyyleiksi, jotta ne voivat tunkeutua syvemmälle hiusten eri kerroksiin. Näin hiukset pysyvät kevyempinä ja proteiinihiusmaski toimii tehokkaammin. Myös aminohapot sekä muut proteiinit ovat erittäin tärkeitä hiustenhoitotuotteiden ainesosaluettelossa. Huomaa kuitenkin, että näitä ainesosia voi saada monista eri lähteistä, joten kannattaa aina kiinnittää erityistä huomioita siihen, että ne ovat peräisin mahdollisimman luonnollisista lähteistä. Kun etsit hiuksillesi ekstratehoa proteiineista, suosittelen aineosien lisäksi tarkistamaan niiden pitoisuuden. Nyrkkisääntönä on, että mitä alempana tuote on ainesosaluettelossa, sitä vähemmän sitä on itse tuotteessa. Jos siis haluat tarjota extraproteiinia hiuksillesi, valitse tuote, joka sisältää runsaasti korjaavia proteiineja.

Milloin sinun tulisi käyttää proteiinihiusmaskia ja korjaavia hiustuotteita?

Kenelle proteiinihiusmaski oikein sopii? Milloin olisi syytä tarjota lisäproteiinia hiuksille? Pitäisikö juuri minun käyttää rakennepaikkaavaa hiusmaskia? On olemassa useita tilanteita, jolloin rakennepaikkaava hiusnaamio on erinomainen valinta hiuksille. Alla on lista, johon olen kerännyt muutamia niistä.

 • Jos kamppailet kaksihaaraisten ja kuivien latvojen kanssa, vaikka käytät hoitavia ja kosteuttavia hiustenhoitotuotteita

 • Jos sinulla on hyvin kuivat ja pörröiset hiukset, joko luonnostaan tai huonojen hiusrutiinien vuoksi. On hyvä idea tarjota proteiinia hiuksillesi, jos hiuksesi ovat todella pörröiset ja kuivat, joko luontoäidin vuoksi tai huonojen hiusrutiinien seurauksena.

 • Jos hiuksesi ovat latteat, elottomat ja väsähtäneet hiukset, jotka kaipaavaisivat hieman volyymiä ja piristystä.

 • Jos hiuksesi ovat altistuneet voimakkaalle auringonvalolle, etkä ole suojannut hiuksiasi UV-suojalla, ja ne ovat päässeet huonoon kuntoon

 • Jos olet juuri värjännyt tai vaalentanut hiuksiasi voimakkailla kemikaaleilla. Erityisesti blondina on tärkeää tarjota runsaasti proteiinia hiuksille, sillä vaaleat hiukset ovat usein luonnostaan ohuemmat tai vaalennuksen jälkeen hauraat. Voit lukea lisää vaalennettujen hiusten hoidosta, hopeashampoosta ja hopeahoitoaineesta blogiartikkelistamme.

 • Jos olet aikaisemmin tai hiljattain käsitellyt hiuksiasi paljon kemikaaleilla ja hiustenhoitotuotteilla sekä muotoilulaitteilla.

 • Jos hiuksesi ovat altistuneet paljon kloorille ja merivedelle esimerkiksi kesälomalla, ja hiuksesi tuntuvat haurailta ja huokoisilta.

Lyhyesti sanottuna: jos hiuksesi tuntuvat kuivilta, ja haluat antaa hieman lisähuomiota, on proteiinia hiuksille tarjoava rakennepaikkaava hiusmaski hyvä idea!

Kuinka usein tulisi tarjota proteiinia hiuksille?

Se, kuinka usein rakennepaikkaava hiusnaamio olisi tarpeen juuri sinun hiuksillesi, on yksilöllistä. Se riippuu paljon hiustesi tyypistä ja kunnosta sekä siitä, kuinka muuten käsittelet hiuksiasi. Tämä onkin sellainen asia, jonka saat itse selville vain kokeilemalla itse, kuinka hiuksesi reagoivat. Huomaat varmastikin nopeasti, kuinka paljon proteiinia hiuksillesi tarvitsee tarjota. Korjaava hiusnaamio on tähän kokeiluun hyvä tapa - usein jo parin kerran jälkeen voit huomata eron hiuksissasi. Kannattaa aloittaa kokeilemalla pientä määrää proteiinia hiuksillesi esimerkiksi hiusnaamion muodossa kerran tai kahdesti kuukaudessa.

Proteiinihiusmaski hoitaa hiuksia usein paljon syvemmältä, kuin tavallinen kosteuttava hiusmaski, sillä se sisältää runsaammin proteiinia hiuksille. Rakennepaikkaava hiusmaski on siis paljon raskaampi ja tehokkaampi hoito hiuksille. Sitä ei siis tarvitse, tai tulekaan, käyttää jokaisen hiustenpesun yhteydessä.

Näin usein proteiinihiusmaskia kannattaa käyttää normaaleille ja terveille hiuksille

Jokaisen ei välttämättä tarvitse tarjota ovin runsaasti proteiinia hiuksille. Saatat saada tarpeeksi proteiinia ruokavaliosta tai hiuksesi kasvavat luonnostaan hyvin terveinä ja paksuina. Tällöin hiuksille kannattaa tavallisen hiustenpesun yhteydessä käyttää normaalia kosteuttavaa shampoota ja hoitoainetta, sekä esimerkiksi hiusöljyä ja hiusmaskia, jossa ei ole proteiinia. Kerran kuussa proteiinia hiuksille voi tarjota tehokkaamman proteiinihiusmaskin muodossa, jotta hiukset säilyttävät terveen ulkonäkönsä ja tuuheutensa myös tulevaisuudessa.

Kuinka usein proteiinia hiuksille, jotka ovat kuivat ja vahingoittuneet?

Jos sinusta tuntuu, että et saa tarpeeksi proteiinia hiuksillesi ruokavaliosta, tai hiuksesi ovat kovin kuivat ja huonokuntoiset, voit aloittaa käyttämällä proteiinihiusmaskia noin 2-3 kertaa kuukaudessa. Lisäksi voit tarjota proteiinia hiuksillesi shampoon ja hoitoaineen muodossa. Jos hiuksesi ovat todella huonossa kunnossa, hiusvitamiinit saattavat olla hyvä idea. Proteiinin lisäksi hiukset kaipaavat mineraaleja ja vitamiineja, joten hiusten huonokuntoisuus voi johtua myös vitamiinivajeesta.

Proteiini hiustenhoidossa: Do’s & Don’ts

Kuinka tehostaa proteiinihiusmaskin vaikutusta? Onko jotakin, mitä kannatta välttää, kun käytössä on rakennepaikkaava hiusnaamio? Nyt saat vastauksia näihin kysymyksiin:

Don’ts: mitä välttää, kun tarjoat proteiinia hiuksille

Mikäli tarvitset lisää proteiinia hiuksillesi, suosittelen mieluummin pysymään yhdessä proteiinityypissä monien sijasta erityisesti, jos hiuksesi ovat yleisesti ottaen terveet ja hyväkuntoiset. Kannattaa siis mieluummin tarjota proteiini hiuksille käyttämällä yhtä tuotetta usein, kuin käyttää monia tuotteita sikin sokin ja sekaisin. Jos käytät proteiinihiusmaskin lisäksi proteiinia sisältävää shampoota sekä hoitoainetta, varmista, että ne sisältävät edes suurin piirtein samoja proteiineja.

Do’s: mitä hiuksesi rakastavat, kun ne kaipaavat proteiinia

Suosittelen itse HairLust Protein Reconstructor Hair Mask-hiusnaamiota, joka on täynnä hyviä ja tarpeellisia ainesosia, kuten hydrolysoitua hiivaproteiinia, vehnäproteiinia ja ekologisesti tuotettua Aloe Veraa. Aloe Vera on oikea ihmeaine, se on uskomattoman kosteuttava ja hoitava. Itseasiassa kaikki käyttämäni hiustuotteet sisältävät tätä superainetta!

 • Yksi vinkkini edistää proteiinin imeytymistä hiuksiin on lämpö: voit kääriä hiukset lämpimään pyyhkeeseen tai käyttää rakennepaikkaavaa hiusnaamiota lämpimässä suihkussa, jolloin lämpö auttaa hoitavia ainesosia imeytymään tehokkaammin ja todella tarjoat runsaasti proteiinia hiuksillesi. Suomalaisilla on myös usein käytössä sauna, joka on todella hyvä paikka rentoutua proteiinimaski hiuksissa. Lämpö avaa hiussoluja, jolloin proteiinihiusmaskin hoitavat ainesosat pääset vaikuttamaan syvälle hiuksiin. Muista kuitenkin viimeistellä hoito kosteuttavalla hoitoaineella ja haalealla vedellä, jotta hiuksen pinta sulkeutuu ennen arkeen palaamista.

 • Korjaava hiusnaamio saattaa tehdä väliaikaisesti hiuksistasi myös hieman jäykemmän tuntuiset, sillä hiukset vahvistuvat proteiinin ansiosta nopeasti. Yksi hyvä vinkki tähän on hoitaa hiuksiasi levittämällä niihin reilusti kookosöljyä tai hoitoainetta ja antaen sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Huuhtelun jälkeen hiuksesi tuntuvat todella silkkisiltä. Itse suosittelen tähän tarkoitukseen kokeilemaan ja käyttämään HairLustin hiusöljyä, joka tekee hiuksista ihanan silkkisen tuntuiset ja jättää ne kevyesti makean kookoksen tuoksuisiksi.

Kuinka käyttää rakennepaikkaavaa hiusnaamiota?

Rakennepaikkaava hiusnaamio ja se, miksi proteiinia hiuksille kannattaa tarjota ovat monille varmastikin hieman outoja asioita. Siksi pyrinkin tässä hieman selventämään, miksi hiuksia kannattaa hoitaa proteiinituotteilla. Näillä pienillä vinkeillä saat helposti hieman enemmän tehoa irti hiustenhoitotuotteidesi proteiineista!

6 helppoa vaihetta – näin tarjoat parhaiten proteiinia hiuksillesi

 • Hiusten tulisi olla juuri pestyt ja puhtaat, eikä niissä tulisi olla yhtään likaa tai tuotejäämiä. Tämä siksi, että proteiinihiusmaski pääsee paremmin tunkeutumaan puhtaisiin hiuksiin, jolloin se antaa todella optimaaliset tulokset ja hoitaa hiuksia tehokkaasti.

 • Levitä sitten proteiinihiusmaskia haluttu määrä kädelle ja levitä se koko hiusten pituuksiin. Useimmiten jo pienikin määrä riittää – proteiinia hiuksille ei tarvitse tarjota kerralla paljoa. Näin rakennepaikkaava hiusnaamio jättää hiuksesi ihanan raikkaiksi ja puhtaiksi ilman, että ne tuntuvat lässähtäneiltä

 • Kun tuote on levitetty hiuksiin, käytä hyvää hiusharjaa, jotta saat hiusnaamion varmasti levitettyä tasaisesti koko hiuksiin. Suosittelen investoimaan hiusharjaan, jota voit käyttää niin märkiin, kun kuiviinkin hiuksiin – esimerkiksi wet brush tyylinen hiusharja sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Lisäksi sen avulla voit hieroa päänahkaasi ja saat verenkiertoa päänahassasi tehostettua, mikä parantee hiusten kuntoa entisestään. Käytän itse tätä Detangle Wet Brush-harjaa, ja se on jo kauan sitten lunastanut vakipaikan kylpyhuoneestani.

 • On hyvä antaa hiusnaamion vaikuttaa kunnolla – korjaava hiusnaamio voi olla hiuksissasi suurin piirtein 5-10 minuuttia parhaan tuloksen takaamiseksi. Laita siis hyvää musiikkia soimaan, sheivaa jalat, meditoi tai lueskele inspiroivaa lehteä, kun odottelet tarjotessasi tehokkaasti proteiinia hiuksillesi. Proteiinihiusmaskin käyttämisen voi helposti muuttaa ihanaksi ja hauskaksi kylpyläkokemukseksi.

 • Huuhtele hiukset lopuksi huolellisesti haalealla vedellä ja viimeistele hyvällä hoitoaineella. Mikset kokeilisi Aloe Veraa sisältävää Hair Growth & Repair Conditioner hoitoainetta? Se on tunnettu esimerkiksi hoitavasta sekä kosteuttavasta vaikutuksestaan.

 • Proteiinia hiuksille rakennepaikkaavan hiusnaamion muodossa olisi hyvä tarjota vain noin 1-3 kertaa kuukaudessa, sillä se on erittäin hoitava ja tehokas hiusnaamio. Hiusnaamioiden välissä on kuitenkin tärkeää pitää huolta hiusten tehokkaasta kosteutuksesta. Voit kokeilla tehokosteukseen myös Hair Growth & Protection Hair Mask-hiusnaamiota, jota voi käyttää noin kerran viikossa.

Muita vinkkejä ja neuvoja miten tarjota proteiinia hiuksille

Toivon, että sait tästä postauksesta irti hieman vinkkejä ja vastauksia siihen, miksi kannattaa tarjota proteiinia hiuksille ja miten rakennepaikkaava hiusnaamio toimii. On tietenkin monia muita tapoja parantaa hiusten kuntoa ja proteiinin lisääminen on vain yksi niistä. Jos olet kiinnostunut hoitamaan hiuksiasi enemmän, suosittelen myös niiden hoitamista sisäisesti niin ruokavalion kuin ravintolisienkin avulla

Mikäli olet kiinnostunut hiustenhoidosta yleisesti – voin suositella katsomaan muita HairLustin blogin artikkeleita! Niissä kerrotaan lisää esimerkiksi mitkä ovat hyvät vitamiinit hiuksille ja löydät myös loistavia hiusten kasvatusvinkkejä.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Kamilla

  Minä on käyttänyt tätä maskia monta kertaa. Aina näytän kun tulisin kampaajalta. Kaikille ystävättärille suositus myös, tämä on tosi hyvä hiusmaski, ehkä paras proteiinimaski! Tack!


 • Hanna-Leena

  Aika mielenkiintoinen kirjoitus. Itse en ole aiemmin miettinyt, että proteiinit vaikuttaisivat hiusteni kuntoon. Olen etsinyt jo pidempään hyviä tuotteita, joiden avulla saisin hiuksiani parempaan kuntoon, sillä ne ovat vahingoittuneet ja on ollut hankalaa etsiä hyviä tuotteita jolla voisin hoitaa hiuksiani.


 • Hanne

  Kävin jo laittamassa arvostelun HairLustin proteiini hiusnaamiolle, sillä tilasin sen noin viikko sitten ja nyt käytin ensimmäisen kerran ja hiukset tuntuu aivan ihanilta. Ne tuntuu aivan kuin olisin juuri käynyt kampaajalla ja näyttää myös siltä. Joten suosittelen ainakin proteiini hiusnaamion kokeilua, mikäli on haussa hyvä hiusnaamio jolla voi pelastaa kuluneita hiuksia :) Todellakin iso suositus ainakin minulta sille tuotteelle. Yleensä olen hieman skeptinen juurikin uusissa hiustenhoitotuotteissa, mutta tämä tuntuu toimivan ainakin minun hiuksilleni :)


 • Teija

  Mulla on tosi hennot ja ohuet hiukset ollut aina, mutta en kyllä ole tullut ajatelleeksi että jos käyttäisi hiusnaamiota tai tuotteita joissa on proteiinia niin ne voisivat auttaa. Täytyykin varmaan ottaa kokeiluun sillä olisi ihana että hiukset tuntuisi edes vähän vahvemmilta.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.