Tavoitteena hiusten kasvatus? Lue 13 tehokasta vinkkiämme!


Haaveiletko sinäkin saavasi terveet ja pitkät hiukset? Hiusten kasvatus voi olla hankala, aikaavievä ja runsaasti kärsivällisyyttä vaativa prosessi. Mutta sen ei tarvitse olla! Hiusten kasvua voi nopettaa esimerkiksi näillä helpoilla, mutta tehokkailla vinkeillä!

Iina Lahtinen

Kirjailija

Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Nyt hän työskentelee freelance-toimittajana HairLustille sekä muille yrityksille.Lue lisää.

Onko kyse vain hyvistä geeneistä, vai onko olemassa hiustenhoitorutiineja, jotka auttaisivat hiusten kasvatusprojektissa? Voivatko kaikki halukkaat saavuttaa pitkät hiukset? Yksinkertainen vastaus on kyllä! Seuraamalla artikkelin yksinkertaisia neuvoja hiusharjan valinnasta ja tyynyliinan materiaalista ravintolisiin sekä hiustuotteisiin, hiusten kasvatusprojekti lähtee varmasti hyvin käyntiin.

Oma hiusten kasvatusurakkani lähti käyntiin jo teinivuosinani. Haaveilin saavani tuuheat ja pitkät hiukset, ja lopulta onnistuinkin siinä. Kerron seuraavaksi vinkkini, jotka auttoivat minua nopeuttamaan hiusten kasvua helposti. Neuvon myös, mitä ei kannata tehdä! Olen itse testannut kaikki vinkit, joten tiedän mistä puhun! Lue eteenpäin, niin saat hiusten kasvatusohjeita, joilla pitkät hiukset saavutetaan.

Muistutan kuitenkin vielä alkuun, että hiusten kasvu ei tapahdu yhdessä yössä, ja hiusten kasvatus todella vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja hyviä valintoja, vaikka näillä hiusten kasvatusohjeilla prosessia voikin nopeuttaa. Hiusten kasvuvauhti on 0,5 - 1 senttimetriä kuukaudessa, joten viidenkin sentin pituuskasvu saattaa kestää lähes puoli vuotta. Mutta missä on tahtoa, niin siellä on tie ja pitkät hiukset voidaan saavuttaa! Lue lisää hiusten kasvatusohjeista:

1. Sakset ovat ystäväsi

Vaikka kuulostaa mahdottomalta, niin kampaajan sakset ja hiustenleikkaus ovat parhaita ystäviäsi, kun haluat pitkät hiukset, ja sinulla on hiusten kasvatus käynnissä. Hiusten leikkaaminen ei tietenkään vaikuta suoraan hiusten kasvunopeuteen, mutta se ennaltaehkäisee katkeilua, haaroittumista ja hiusten vauroittumista. Jos hiusten leikkaamista lykkää, saattavat hiukset haaroittua niin paljon, että niistä täytyy kerralla leikata useampi sentti. Hiusten kasvatusta voi siis helposti tukea tasaamalla latvat muutaman kuukauden välein, ja se onkin hyvä idea, jos haluaa pitkät hiukset. Leikkausväli riippuu tietysti paljon myös hiutyypistä ja muista hiusrutiineista, mutta nyrkkisääntönä suosittelen kampaajakäyntejä 3-4 kuukauden välein niille, joilla on hiusten kasvatus kesken. Muistuta kampaajaasi, että sinulla on hiusten kasvatusprojekti käynnissä, jotta hiuksia ei tule leikattua enempää kuin on tarve, ja saat haveilemasi pitkät hiukset!

2. Välttele vaalentamista

Minulle hankalinta hiusten kasvatusprojektin aikana oli luopua hiusten kemiallisesta vaalentamisesta ja värjäämisestä. Voit varmasti kuvitella, että hiusten värjääminen punertavasta platinablondiksi ei ollut hyvä idea, kun haaveilin saavani pitkät hiukset. Kun hiuksia vaalennetaan ja värjätään, hiuksen rakenne ja kuitu vaurioituu, mikä on hiusten kasvulle erittäin haitallista. Hiusten vaurioita on hankala korjata, ja ne saattavat johtaa katkeiluun, kosteuden haihtumiseen ja kaksihaaraisiin. Mitä vähemmän altistat hiuksiasi kemikaalisille hoidoille, sen nopeammin saat pitkät hiukset, ja sen nopeammin hiusten kasvatus onnistuu. Itse en enää värjää hiuksiani kuin muutaman sävyn tummemmaksi, kuin luonnollinen värini. Seuraavan kerran kun siis menet kampaajalle, kannattaa keskustella eri värjäysmahdollisuuksista. Olisivatko raidat parempi vaihtoehto koko hiusten vaalentamiselle? Vai voisiko hiusten värjäämisen laittaa kokonaan tauolle? 

Tiesitkö, että voit vahvistaa hiuksiasi myös nukkuessasi? Tyynyliinavalinnallasi voi olla suuri merkitys hiustesi terveydelle (katso kuva alempana)!

Louise - Kauneusasiantuntija

3. Muista harjata hiuksiasi

Menetkö aina nukkumaan harjaamatta hiuksiasi? Tee itsellesi palvelus, ja helpota hiusten kasvatusprojektia harjaamalla hiukset ennen nukkumaanmenoa. Vaikka olisitkin jo valmis nukkumaan, ja hiusten harjaaminen olisi viimeinen asia, jonka jakaisit tehdä, kannattaa pitää tavoite, eli pitkät hiukset, mielessä ja napata harja käteen! Hiusten harjaaminen ennen nukkumista ehkäisee hiusten pörröisyyttä ja takkuuntumista yön aikana, jolloin sinun ei aamulla tarvitse raastaa harjaa hiusten läpi selvittääksesi niitä. Näin saat varmasti pitkät hiukset nopeammin, ja hiusten kasvatusprojekti ei vie vuosikymmeniä. Jos hiukset kaikesta huolimatta takkuuntuvat tai hiustyyppisi on helposti takkuuntuvaa sorttia, ne kannattaa selvittää pienemmissä osioissa yksi kerrallaan. Harjaa hiukset lopuksi kokonaan läpi, jotta hiuspohjan luonnolliset öljyt pääsevät kosteuttamaan kutreja. Harjaaminen on helppo tapa ehkäistä kosteuden haihtumista hiuksista, ja välttää rutikuivat suortuvat, mikä on tietysti toivottavaa, jos tavoitteena on hiusten kasvatus. Lisävinkki: käytä hiusharjaa hiuspohjan hierontaan ja stimulointiin, jotta verenkierto hiusjuurissa kasvaisi. Huomaat eron varmasti, jos sinulla on hiusten kasvatus käynnissä!

4. Vältä kuumia muotoilulaitteita ja huolehdi lämpösuojasta

Kun hiusten kasvatus on käynnissä, kannattaa vähentää (lue: lopettaa) kuumien muotoilulaitteiden, kuten kihartimien, suoristimien ja hiustenkuivainten käyttöä. Jos hiusten kuivaaminen föönillä on pakollista, käytä sitä viileimmällä mahdollisella asetuksella, ja lämpösuojan kanssa - muuten hiuksesi voivat vahingoittua, ja lopputuloksena saattaa olla haaroittumista ja katkeilua. Tämä ei tietysti ole toivottavaa, jos haluat pitkät hiukset.

Saat pitkät hiukset, kun huolehdit omista hiuksistasi hyvin. Hiusten kasvuun vaikuttaa todella moni asia, esimerkiksi myös aurinko. Muista siksi käyttää aurinkohattua tai lämpösuojaa hiuksissa kesäisin. Itse suosin Hair Strengthening & Protection Hair Oil - hiusöljyä HairLust:ilta. Se tarjoaa luonnollisen UV-suojaan ja toimii myös lämpösuojana, jos muotoilulaitteita haluaa käyttää.

5. Pese hiuksia harvemmin

Kun hiusten kasvatus on tavoitteenasi, älä pese hiuksiasi shampoolla joka kerta, kun käyt suihkussa. Kiepauta hiuksesi suihkun ajaksi päälaelle nutturalle, niin vältyt kastelemasta hiuksiasi turhaan. Liian tiheä pesu shampoolla saattaa kuivattaa päänahkaa ja aiheuttaa hiusten katkeilua, minkä vuoksi hiusten kasvu saattaa vaikuttaa hitaalta. Mikäli tavoitteesi on hiusten kasvatus, voi olla hyväksi harventaa hiusten pesuväliä noin 2 - 3 kertaan viikossa. Hiusten peseminen shampoolla liian tiuhaan ei ole hyväksi hiusten kasvatusprojektille, sillä shampoon on tarkoitus puhdistaa hiukset, jolloin se myös pesee pois myös hyviä bakteereita ja öljyjä hiuksistasi. Monestikaan ei tule ajatelleeksi, että shampoo huuhtoo samalla pois kaikki hiuksen hyvät öljyt, jotka normaalisti pitävät hiukset pehmeinä ja terveinä. Juurikin tämän takia on tärkeää valita shampoo ja hoitoaine huolellisesti kun hiusten kasvu on tavoitteesi. Suosittelen valitsemaan shampoon sekä hoitoaineen, jotka eivät sisällä hiuksillesi vaarallisia kemikaaleja, kuten parabeeneja, ftalaatteja, SL-sulfaatteja tai haitallisia silikoneja, jotka saattavat estää tärkeiden ravintoaineiden pääsyä hiuksiisi

Lyhyesti sanottuna, jos haluat pitkät hiukset ja hiusten kasvtus on käynnissä, suosittelen, että shampoovalintasi on sulfaatiton shampoo. Shampoo saa myös mielellään olla proteiinirikas, uudelleenrakentava ja kosteuttava. Näin tarjoat parhaat mahdolliset olosuhteet hiusten kasvulle, ja hiusten kasvatus onnituu varmasti!

6. Älä unohda hoitoainetta

Hoitoaineen käytön merkitystä hiusten kasvulle ja hyhiusten kasvatusprojektin onnistumiselle ei voi korostaa tarpeeksi. Käytä siis hoitoainetta AINA, kun peset hiuksesi shampoolla. Hyvä hoitoaine korjaa hiuksen sisällä olevia lipidejä sekä proteiineja ja antaa hiuksille suojan ulkoisia rasitteita vastaan. Hoitoaine ennaltaehkäisee hiusten vaurioita, jonka vuoksi siitä on sinulle erityisesti hyötyä, kun tavoitteenasi on hiusten kasvatus ja haaveilet aavasi pitkät hiukset. Lisäksi hoitoaine antaa hiuksille kiiltoa ja tekee hiuksista helposti käsiteltävät, jolloin niitä on helpompi harjata ja selvittää.

7. Aloita ravintolisä hiuksille

Suurin vaikutus hiusten kasvatusprosessini kannalta oli ravintolisän nauttiminen päivittäin. Muutaman kuukauden käytöllä onnistuin saamaan jo hyvin näkyviä tuloksia, hiukset kasvoivat terveinä ja hiusten kasvu oli selkeästi nopeampaa. Siksi voinkin itse lämpimästi suositelle ravintolisiä yhtenä hyvänä keinona, jos etsit helppoa sekä kohtuuhintaista ratkaisua terveiden ja pitkien hiusten kasvatusprosessin nopeuttamiseksi. Ruokavaliota voi täydentää esimerkiksi luonnollisilla HairLust-ravintolisillä, jotka nopeuttavat hiusten kasvua, jotta saat aikaan parempia ja nopeampia tuloksia hiusten kasvatusprosessia ajatellen. Bonuksena ihosi ja kyntesi saattavat myös voida paremmin!

Elimistösi tarvitsee monia tärkeitä ravintoaineita ja vitamiineja, jotka edistävät hiusten kasvua, ja valitettava fakta on, että voi olla vaikeaa saada kaikkia pelkästään ruokavaliosta kiireisen arjen keskellä. Olemme aiemmin laatineet täydellisen luettelon, jossa kerromme, mitkä ovat 10 tärkeintä hiusvitamiinia, jotta voit saada yleiskuvan siitä, miten ja mitä hiusvitamiineja kannattaa syödä, jos hiusten kasvatusprojekti on suunnitteilla, ja jotta saat pitkät hiukset.

On tärkeää saada runsaasti proteiinia ja aminohappoja sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kun hiusten kasvu on tavoitteena. Kuten mainitsinkin, usein voi olla vaikeaa saada oikea määrä kaikkia näitä ravintoaineita yksinomaan ruokavalion kautta, mutta erityisesti biotiinin saanti saattaa osoittautua kinkkiseksi. Biotiini on vitamiini, jonka avulla hiusten kasvatus voi onnistua nopeammin. Suosittelenkin esimerkiksi lukemaan artikkelimme, joka käsittelee biotiinia hiusten kasvussa. Opit varmasti paljon uutta biotiinista, ja artikkelin lukemisen jälkeen ymmärrät paremmin, mistä biotiinia voi saada, ja kuinka sitä voi lisätä ruokavalioon.

8. Muista kosteuttaa hiusmaskilla

Yksi vinkkini hiusten kasvun nopeuttamiseksi on käyttää hyvää hiusnaamiota tai kosteuttavaa hiusöljyä noin kerran viikossa. Pitkät hiukset ovat erityisen alttiita kulumiselle, joten ne kaipaavat välillä lisäkosteutta. Erityisesti hiusten kasvatusprosessin aikana on tärkeää hoitaa hiuksiasi todella huolellisesti, sillä hyvä hiustenhoito on avaintekijä, kun haluat kauniit, terveet ja pitkät hiukset. Oma tuotesuosikkini on HairLustin hiusnaamio, jonka annetaan vaikuttaa vastapestyissä ja pyyhekuivatuissa hiuksissa noin 10 - 20 minuuttia. Suosittelen itse kookosöljyyn tai arganöljyyn perustuvaa naamiota tai hiusöljyä. Monet tutkimukset osoittavat, että kookosöljy voi auttaa palauttamaan hiusten kosteustasapainon tunkeutumalla syvemmälle hiusten soluihin verrattuna muihin vastaaviin öljyihin, joita tavallisesti käytetään hiustenhoitotuotteissa.

9. Huolehdi kosteista hiuksista

Kun hiukset ovat märät, ne ovat normaalia hauraammat ja alttiimmat vaurioille. Jos hiusten kasvatusprosessi on käynnissä, tämä kannattaa pitää mielessä entistäkin tiukemmin. Hiusten kasvuun vaikuttaa paljon, kuinka käsittelet niitä. Märät ja kosteat hiukset ovat elastisemmat kuin kuivat hiukset, joten ne venyvät ja katkeilevat helpommin esimerkiksi harjatessa. Jos haluat harjata hiukset märkänä, kannattaa valita kosteille hiuksille tarkoitettu Wet Brush - harja, joka on hellävarainen ja selvittää hiukset varoen. Kuivat hiukset ovat tuplasti vahvemmat ja vastustukykyisemmät, joten hiukset kannattaa mieluummin selvittää ennen suihkua, varsinkin, jos haluat pitkät hiukset!

HairLust arvostelu

10. Laita tyynyliina vaihtoon 

Yksi, ehkä hieman yllättäväkin, vinkki hiusten kasvatusprojektiin on tarkastaa tyynyliinasi. Suosittelen sinua vaihtamaan puuvillaisen tyynyliinasi esimerkiksi bambukankaasta tehtyyn, sillä bambun kuidut ovat paljon hellävaraisempia hiuksillesi. HairLustin bambusta tehty tyynyliina ei hankaa hiuksiasi yön aikana kuten karkeampi puuvilla, ja se on siksi parempi hiusten kasvua ajatellen. Heräät hiukset silkkisinä ja takuttomina, jolloin sinun ei tarvitse aamulla viettää ikuisuuksia hiuksia selvitellen ja stailaillen, mikä tietysti on toivottavaa, kun hiuksien kasvatusprojekti on menossa. Bambukankaasta tehty tyynyliina on myös vegaaninen ja ympäristöystävällinen, joten voit unohtaa puuvillaisen tyynyliinasi kokonaan!

Alla olevassa kuvassa ennen (vasemmalla) ja jälkeen (oikealla) kuvat HairLust bambutyynyliinan kanssa:

HairLust bambutyynyliina

11. Unohda froteepyyhkeet

Älä koskaan tee normaalista pyyhkeestä turbaania päälaellesi suihkun jälkeen. Nyt varmastikin mietit, miten se vaikuttaa hiusten kasvuun? Froteepyyhkeellä kuivaaminen on erityisen huono tapa, kun tavoitteenasi on hiusten kasvatus. Kun kierität hiuksesi froteepyyhkeestä tehtyyn turbaaniin, se katkoo kasvojesi ympärillä olevia hentoja ja hauraita hiuksia, mikä ei todellakaan edistä hiusten kasvua, vaan juurikin päinvastoin. Investoi karkean froteepyyhkeen sijaan bambusta valmistettuun mikrokuitupyyhkeeseen, joka kuivaa hiuksesi nopeasti, mutta hellävaraisesti. Bambu on ekologinen ja lempeä materiaali, joka on harvinaisen imukykyinen ja kaikenlisäksi vielä antibakteerinen. Esimerkiksi HairLustin bambusta valmistettu turbaanihiuspyyhe on antibakteerinen sekä vegaaninen tuote - what’s not to like?

12. Valitse kylmä suihku 

Huuhtele hiukset kylmällä vedellä jokaisen pesukerran jälkeen, vaikka talvella tämä olisi viho viimeinen asia, jonka haluaisit tehdä. Tämä on yksi parhaista ja yksinkertaisimmista keinoista hiusten kasvatusprosessin tueksi, sillä kylmä vesi virkistää hiuksiasi ja tekee niistä sileämmät sekä silkkiset. Kylmän veden vaikutuksesta hiuksen pinta ja kuitu sulkeutuu, mikä puuolestaan auttaa säilyttämään hiusten kosteuden. Kylmä vesi sulkee hoitoaineen hoitavat ainesosat hiuksen sisään, jolloin  hiukset eivät katkeile tai halkeile yhtä helposti, mikä puolestaan tukee terveiden ja hyvinvoivien hiusten kasvua sekä hiusten kasvatusprojektia. Ota siis tavaksesi huuhdella kylmällä vedellä hiuksiasi noin 10 sekuntia jokaisen pesun jälkeen. Pieni kikka, mutta kuitenkin valtavan hyvä ja toimiva vinkki hiusten kasvatusta ajatellen.

Painotan asiakkaille jatkuvasti hiusten kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä, erityisesti silloin, jos tavoitteena on hiusten kasvatus ja pitkät hiukset

Helene Sørensen

Hiusmuotoilija ja kauneusalan asiantuntija

13. Varo kireitä kampauksia

Viimeinen, mutta ei vähäisin neuvoni sinulle, jonka hiusten kasvatusprosessi on kesken: Varo kireitä kampauksia, ja jatkuvaa hiusten kiinnipitämistä. On sanomattakin on selvää, että kovakourainen käsittely ei edesauta hiusten kasvua ja hyvinvointia.

Huolehdi, että käytössäsi on oikeanlaiset ja laadukkaat hiusasusteet, kuten ponnarit. Lakkaa sitomasta hiuksiasi liian tiukasti kiinni ponnarille joka päivä, ja lopeta halpojen hiuslenkkien käyttö. Tavallisen hiuslenkin metalliosa voi aiheuttaa hiusten katkeilua, kun sitä käytetään jatkuvasti tiukan ponnarin kiinnittämiseen. Suosittelen käyttämään hiuslenkkejä, jotka eivät sisällä metallia (itse suosin kokonaan muovista valmistettuja pehmeitä hiuslenkkejä tai donitseja), sillä metallittomat hiuslenkit ovat kaikkein hellävaraisimpia hiuksillesi ja tukevat näin hiusten kasvua sekä hiusten kasvatusprosessia. Kampauksen ja sen paikan vaihtaminen myös jakaa hiuksiin kohdistuvaa rasitusta hieman. Mikäli käytät hyvää hiuslenkkiä, kuten hellävaraisia kumilenkkejä HairLust - valikoimasta, ei sinun tarvitse huolehtia hiusten katkeilevan tai vahingoittuvan vaikka haluaisitkin pitää niitä usein kiinni.

Toivon, että lähdet kokeilemaan näitä helppoja, mutta tehokkaita neuvoja, jotka olen itse todennut toimiviksi hiusten kasvatusprosessissa. Hiusten kasvu ja pitkät hiukset ovat työn takana, mutta lopputulos on kaiken sen arvoista! Jos sinulla on kysymyksiä tai kommenteja liittyein hiusten kasvatusprojektiin, voit osallistua keskusteluun kommenttikentässä!

ASIAKKAIDEN ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT - KÄYTÖSSÄ HAIRLUST HIUSVITAMIINIT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Tulokset ovat yksilöllisiä, ja näkyviä tuloksia saadaan usein 2-4 kuukauden käytön jälkeen

Mistä naisten hiustenlähtö johtuu?

Koetko hiustenlähtöä enemmän kuin normaalisti? Irtoaako hiuksia enemmän kuin ennen? Naisten hiustenlähtöön on monia syitä, kuten hormonaaliset muutokset, puutteet ruokavaliossa, stressi tai pitkät sairausjaksot. Jos olet kamppaillut ohuiden hiusten tai hiustenlähdön kanssa, voit lukea muun muassa syistä, jotka johtavat naisten hiustenlähtöön. Artikkelista löydät naisten hiustenlähdön yleisimmät syyt ja parhaat hoidot, ja se sopii erinomaisesti tämän artikkelin jatkolukemiseksi! Mikäli imetät, ja ongelmanasi on hiustenlähtö raskauden jälkeen, voit ottaa myös siitä selvää blogistamme, jotta voit taas saada paksut ja pitkät hiuksesi takaisin.

HairLust asiakasarvosteluja
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


7 kommenttia


 • suomityttö

  Itse olen muuttanut juuri ulkomaille, ja täällä hanavesi on aivan kivikovaa. Minulla on ollut tavoitteena hiusten kasvatus jo pitkään, mutta veden mineraalit haurastuttavat hiuksiani todella paljon, ja hiukset ovat alkaneet katkeilemaan. Olen yrittänyt löytää ratkaisuja tähä, ja olinkin jo heittämässä koko projektia romukoppaan, mutta tämän jutun seurauksena sain taas uusia ideoita hiustenhoitoon. Pitääkin siis ottaa erityisesti vinkit 10 ja 11 käyttöön. Hiukset ovat ehkä niin hauraat juuri pesun jälkeen, että froteepyyhe ei auta asiaa yhtään. Toivottavasti tilanne paranee näillä ohjeilla!


 • Maarja

  Sitä aina kuvittelee, että hiukset on tosi vahvat ja paksut ja kestää mitä vaan, mutta nyt tämän jutun luettuani oon ihan suu ymmyrkäisenä. Hiukset ovatkin aika hauraat ja niitä pitää hoitaa varoen. Hyvä että luin tämän! Oli tosi hyvää infoa! Nyt pistänkin hiusrutiinit ihan uusiksi!


 • Riitta Salminen

  Kärsin kilpirauhassen vajaatoiminnasta ja päältä ei hiukset kasva kuin muualta etten saa edes polkkatukkaa. Joudun kärsimään lyhyillä hiuksilla.


 • ml 2343

  Ihania vitkejä toimi ainakin mulla mun hiukset on pidemät ja tosi sileet ja hyvä kuntoiset kiitos vinkeistä 😍


 • Henriikka

  Tämä oli todella hyvä ja kattava opas hiustenkasvatukseen. Itse olen jo pidemmän aikaa haavellut pitkistä hiuksista ja käyttänyt hiustenpidennyksiä monta vuotta. Nyt kuitenkin vihdoin olen ottanut ne pois ja tunnen oloni todella kaljuksi, mutta toivottavasti saisin pikkuhiljaa hiuksistani kasvatettua pidemmät ja tuuhemmat vaikka se tuntuukin todella hitaalta juuri nyt… Toivottavasti näiden vinkkien avulla saisin kasvatettua niitä hieman nopeammin, sillä sain tästä monta vinkkiä, joista aiemmin en edes tiennyt!


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.