Vaihdevuodet & hiustenlähtö: 6 vinkkiä hormonaaliseen hiustenlähtöön


Olet varmaankin tietoinen vaihdevuosien yleisistä oireista, kuten kuumista aalloista ja mielialan muutoksista. Mutta entäs vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö?

Sara Pietiläinen

HairLust

Sara on kauppatieteiden maisteri Copenhagen Business Schoolista, joka vastaa HairLustin toiminnasta Suomessa. Sara on aina ollut kiinnostunut kauneudesta ja hiustenhoidosta, ja hän kokeilee aina rohkeasti uusia kampauksia ja hoitovinkkejä saavuttaakseen kauniit ja terveet hiukset. Muut kyselevät usein häneltä neuvoja hiusten- ja ihonhoitoon, joita hän myös jakaa mielellään.Lue lisää.

Liittyvätkö vaihdevuodet hiustenlähtöön? Kyllä, ja ohenevat hiukset vaihdevuosien aikana ovat ongelma monille naisille. Mutta mistä vaihdevuosien hiustenlähtö johtuu, ja millaista apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on olemassa? Jatka lukemista, jos sinulla on ilmennyt vaihdevuosien hiustenlähtö tai hiusten oheneminen ennen vaihdevuosien alkamista, ja haluat vastauksen näihin kysymyksiin.

Liittyvätkö vaihdevuodet hiustenlähtöön?

Kuinka vaihdevuodet ja hiukset sitten liittyvät toisiinsa? Kuten harmaat hiukset myös vaihdevuodet ovat luonnollinen osa ikääntymisprosessia. Menopaussi eli vaihdevuodet alkavat naisilla yleensä noin 50 vuoden iässä. Vaihdevuosien aikana munasarjat tuottavat asteittain vähemmän sukupuolihormoneja, kuten estrogeenia ja keltarauhashormonia eli progesteronia. Tämä hormonitasapainon vaihtelu aiheuttaa monia muutoksia kehossa, kuten kuumia aaltoja, mielialan vaihtelua, painonnousua, unettomuutta ja jopa vaihdevuosien hiustenlähtöä. Vaihdevuodet voivat siis aiheuttaa sen, että hiukset ovat ohuemmat ja hauraammat kuin ennen menopaussia. Estrogeenin puute ja hiustenlähtö liittyvät siis toisiinsa.

Mistä hormonaalinen hiustenlähtö vaihdevuosien aikana sitten johtuu? Hormonit, kuten estrogeeni ja progesteroni auttavat pidentämään hiusten kasvuvaihetta meidän ollessa nuorempia. Pidempi kasvuvaihe saa hiukset kasvamaan nopeammin sekä pidemmän aikaa.

Hormonien tuotannon väheneminen ja estrogeenin puute vaihdevuosien aikana puolestaan aiheuttaa hiusten kasvuvaiheen huomattavan lyhenemisen. Tämän takia vaihdevuosien aikana hiukset kasvavat hitaammin. Koska vaihdevuosien hiukset kasvavat hitaammin, uusia hiuksia ei ehdi kasvamaan luonnollisesti irtoavien hiusten tilalle, joten ajan myötä hiukset ohenevat. Tämä on pähkinänkuoressa se, miten vaihdevuodet, estrogeenin puute ja hiustenlähtö liittyvät toisiinsa!

Ei kannata kuitenkaan huolestua! Vaihdevuosien hiustenlähtö on yleensä hormonaalinen hiustenlähtömuoto, eikä se johdu mistään sairaudesta. Vaikka vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö on täysin luonnollinen osa ikääntymistä, tottakai kannattaa varmistaa lääkärin kanssa, että hiustenlähtö ei johdu jostain muusta tekijästä.

Vaikka sinulla ilmenisi vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö tai vaihdevuodet aiheuttaisivat sinulle ohenevat hiukset, se ei tarkoita, ettet voisi tehdä asialle mitään! Apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on montaa erilaista. On olemassa keinoja, joiden avulla voit hoitaa ohenevia vaihdevuosien hiuksia ja vähentää näkyviä vaikutuksia, joita vaihdevuosien hiustenlähtö aiheuttaa (tästä lisää myöhemmin).

Hairlust arvostelu

Vaihdevuodet ja hiustenlähtö - oireet

Vaihdevuosien hiustenlähtö ilmenee naisilla yleensä eri tavalla kuin miesten hiustenlähtö. Miehiltä hiuksia lähtee yleensä runsaasti päälaen alueelta ja hiuksista jää jäljelle hevosenkengän muotoinen kuvio pään sivuille ja taakse. Naisilla vaihdevuodet puolestaan aiheuttavat hiustenlähtöä, jossa hiukset ohenevat yleisesti. Koska vaihdevuodet saavat aikaan sen, että hiukset ohenevat asteittain ja tasaisesti joka puolelta, tämä hormonaalinen hiustenlähtö voi jäädä aluksi huomaamatta!

Jos vaihdevuodet ja hiustenlähtö huolestuttaa, tässä muutama merkki, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Levenevä jakaus
 • Päänahan näkyminen hiusten läpi (etenkin hiusrajan ja jakauksen kohdalla)
 • Ohuempi poninhäntä
 • Hiusten lisääntynyt irtoaminen nukkuessa, harjatessa ja suihkussa
 • Hiukset ovat elottomat ja vaikeammat muotoilla
 • Hiukset katkeilevat normaalia helpommin

Erittäin harvoissa tapauksissa vaihdevuodet voivat aiheuttaa huomattavaa hiustenlähtöä ja hiusten ohenemista päälaella tai pään sivuilla.

Mitä aiemmin huomaat nämä merkit ja haet apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, sitä helpompi vaihdevuosien hiustenlähtöä on hoitaa. Pidä siis silmällä näitä merkkejä!!


Aiheuttavatko vaihdevuodet hiustenlähtöä monilla naisilla?


Usko tai älä, mutta vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö on erittäin yleistä. Vaihdevuodet läpikäyneistä naisista jopa kaksi kolmasosaa havaitsee hiusten ohenemista tai kaljuja kohtia päälaella. Vaihdevuosien hiustenlähtö on myös yleistä kaikkien etnisten ryhmien keskuudessa. Ohenevat hiukset vaihdevuosien aikana on myös liitetty geeneihin. Jos vaihdevuodet ovat aiheuttaneet ohenevat hiukset perheenjäsenellesi, on siis todennäköisempää, että myös sinulla ilmenee vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö.

Mistä muusta syystä vaihdevuosien hiustenlähtö voi johtua?

Vaihdevuosien hiustenlähtö on yleensä hormonaalinen hiustenlähtömuoto, joka johtuu hormonitasapainon järkkymisestä. Vaihdevuodet ei kuitenkaan ole ainoa hiustenlähtöä aiheuttava tekijä. Esimerkiksi stressi, lääkitys, sairaus tai vitamiinin puutos voivat saada aikaan ohenevat hiukset. Vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö voi myös pahentua näiden tekijöiden seurauksena.

Jos sinulla ilmenee vaihdevuosien hiustenlähtöä, kannattaakin tarkistaa lääkärin kanssa, ettei hiustenlähtöön vaikuta myös jokin muu tekijä.

Entäs esivaihdevuodet ja hiustenlähtö?

Esivaihdevuodet on aika ennen varsinaisten vaihdevuosien alkamista. Tänä aikana hormonitaso alkaa muuttua kehon valmistautuessa vaihdevuosiin. Esivaihdevuodet alkavat naisilla yleensä noin 45 ikävuoden kieppeillä, mutta joillain esivaihdevuosien oireita ei ilmene ollenkaan. Koska hormonaalinen hiustenlähtö esivaihdevuosien aikana johtuu samoista muutoksista kuin vaihdevuosien hiustenlähtö, oireet ovat samanlaisia. Tämän lisäksi esivaihdevuodet voivat saada hiukset näyttämään elottomammilta ja tuntumaan kuivemmilta.

Mistä olisi sitten apua vaihdevuosien hiustenlähtöön tai esivaihdevuosien hiustenlähtöön? Koska estrogeenin puute ja hiustenlähtö ennen varsinaisia vaihdevuosia on myös hormonaalinen hiustenlähtömuoto, me suosittelemme hoitamaan sitä samalla tavalla kuin vaihdevuosien hiustenlähtöä. Voitkin siis seurata samoja alla olevia vinkkejä!

Hairlust arvostelu

Onko vaihdevuosien hiustenlähtö estettävissä?

Vaihdevuodet voivat siis aiheuttaa estrogeenin puutteesta johtuvaa hiustenlähtöä tai ohenevat hiukset - mutta voiko sitä estää? Tässä meidän vinkit:

Estä vaihdevuosien hiustenlähtö Vinkki #1:Tarkkaile hiuksiasi

Kuten aiemmin mainitsin, on tärkeää reagoida ensimmäisiin merkkeihin siitä, että vaihdevuodet aiheuttavat hiustenlähtöä. Pidä hiuksia silmällä ja varaa aika ihotautilääkärille, jos huomaat muutoksia.

Estä vaihdevuosien hiustenlähtö Vinkki #2: Vältä voimakkaita kemikaaleja sisältäviä tuotteita

Hiuksemme muuttuvat hennommiksi ja hauraammiksi vanhetessamme. Tämän takia vaihdevuosina hiukset tarvitsevat sellaisia tuotteita, jotka eivät vahingoita jo ennestään heikompia hiuksia. Käytä hellävaraisia tuotteita, jotka sisältävät luonnollisia ainesosia ja ravitsevat hiuksia ulkoapäin.

Estä vaihdevuosien hiustenlähtö Vinkki #3: Käsittele hiuksia hellävaraisesti

Koska vaihdevuodet saavat hiukset kasvamaan hitaammin, on tärkeää huolehtia hyvin niistä hiuksista joita sinulla vielä on. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi olla erityisen varovainen kuumien muotoilulaitteiden sekä hiusvärien kanssa! Liika muotoilu ja käsittely aiheuttaa hiusten katkeilua, joka saa hennot hiukset ohenemaan entisestään.

Yksi helppo tapa saada apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on vaihtaa normaali harja tai kampa Wet Brush -harjaan. Wet Brush -harjan pehmeät silikoniharjakset selvittävät hiukset hellävaraisesti ja aiheuttavat paljon vähemmän katkeilua kuin tavallinen kampa tai harja.


Mistä apua vaihdevuosien hiustenlähtöön?

Jos vaihdevuodet aiheuttavat sinulla hiustenlähtöä, ensimmäinen askel on varata aika lääkärille. Lääkäri voi antaa diagnoosin ja varmistaa, että vaihdevuosien hiustenlähtöön ei vaikuta hormonien lisäksi muut tekijät, esimerkiksi vitamiinin puutos.

Jos lääkärisi diagnosoi, että sinulla on vaihdevuosien aiheuttama estrogeenin puute ja hiustenlähtö, he voivat suositella hormonikorvaushoitoa tai jotakin muuta hoitoa avuksi estrogeenin puutteeseen ja hiustenlähtöön sekä muihin vaihdevuosioireisiin. Hormonikorvaushoito voi antaa apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, mutta hoidossa on tietysti myös riskinsä.

Vaihtoehtoisesti voit harkita ajan varaamista sellaiselle lääkärille, joka on erikoistunut hiusten kasvun palauttamiseen. Lääkäri voi suositella seuraavia lääkityksiä tai hoitoja antamaan apua vaihdevuosien hiustenlähtöön:

Minoksidiili: Minoksidiili on topikaalinen (ihon pinnalle levitettävä) lääke, joka kiihdyttää verenkiertoa hiuspohjassa ja hiustupeissa, josta voi olla apua vaihdevuosien hiustenlähtöön. Valitettavasti minoksidiilillä voi olla epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten ihon ärsyyntyminen, ja tästä syystä sen käyttöä on rajoitettu monissa maissa. Rosmariiniöljyn on osoitettu antavan minoksidiilin kaltaisia hyötyjä ilman sivuvaikutuksia.

PRP (Platelet-Rich Plasma) -hoito: PRP-hoidossa hiuspohjaan injektoidaan veriplasmaa. Tämän ajatellaan edistävän hiusten kasvua, ja joissain tapauksissa tutkimukset ovat osoittaneet PRP-hoidon auttavan hiustenlähtöön.

Laserhoidot: Laserhoidossa hiuspohjaa stimuloidaan pienitehoisen laserin avulla hiusten kasvun edistämiseksi. Laserhoidosta ajatellaan olevan apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, vaikkakaan tätä ei ole tieteellisesti todistettu.

6 Vinkkiä: Vaihdevuodet ja ohenevat hiukset

On myös olemassa elämäntapamuutoksia, joiden avulla voit saada apua vaihdevuosien hiustenlähtöön:

1. Syö terveellisesti

Syö terveellisesti

Huono ruokavalio voi vaikuttaa vaihdevuosien hiustenlähtöön. Varmista, että ruokavaliosi sisältää paljon proteiinia sekä muita ravintoaineita, jotka ovat välttämättömiä terveiden hiusten kasvulle. Miksi paljon proteiinia? Hiustupet rakentavat hiuksemme siitä proteiinista, jota me syömme. Hiusten kasvu voikin siis kärsiä, jos ruokavaliosi ei sisällä tarpeeksi proteiinia.

Proteiinin lisäksi hiustupet tarvitsevat tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja pitääkseen yllä normaalia hiusten kasvua. Varmistaaksesi, että saat kaikkia näitä ravintoaineita, harkitse lisäravinteen käyttöa. Esimerkiksi HairLust Hair Growth Formula Gummies tai Hair Growth Formula Tablets -lisäravinteet ovat erinomainen vaihtoehto. Nämä hiuksille tarkoitetut lisäravinteet sisältävät kaikkia niitä vitamiineja ja mineraaleja, joita hiustuppesi tarvitsevat normaaliin hiusten kasvuun. Tämän lisäksi pureskeltavat Hair Growth Formula Gummies -vitamiinit nautitaan herkullisina viinikumeina, joten ne on helppo muistaa ottaa säännöllisesti!

Lue lisää lisäravinteista: Toimivatko hiuksille tarkoitetut lisäravinteet oikeasti?

2. Ravitse hiuksia ulkoapäin

Ravitse hiuksia ulkoapäin

Toinen tapa varmistaa, että hiuksesi pysyvät terveinä, ja josta voi olla apua vaihdevuosien hiustenlähtöön, on vahvistaa hiuksia myös ulkoapäin proteiinin avulla. Suosittelen tavallisen shampoon ja hoitoaineen vaihtamista Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner - settiin. Nämä tuotteet sisältävät hydrolysoituja proteiineja, jotka auttavat korjaamaan hauraita ja vanhenevia hiuksia.

Jos haluat antaa hiuksille vielä enemmän vahvistusta, kokeile Hair Growth & Protection Mask -hiusnaamion käyttöä noin kerran viikossa, tai aina kun hiuksesi kaipaavat lisähoitoa.

Haluatko oppia lisää? Katso alla oleva video:

3. Suojaa hiuksiasi UV-säteilyltä

Suojaa hiuksiasi UV-säteilyltä

Aurinko voi vahingoittaa hiuksiasi samalla tavalla kuin se vahingoittaa ihoasi. Jos vaihdevuodet ovat aiheuttaneet sinulla hiustenlähtöä, kannattaa olla huolellinen, että suojaat jäljellä olevia hiuksia auringolta. Käytä hattua tai UV-suojan sisältävää muotoilutuotetta, kuten Hair Defence & Hydration Mist -suihketta.


4. Vaihda puuvilla bambuun

Vaihda puuvilla bambuun

Toinen helppo tapa antaa hiuksille apua vaihdevuosien hiustenlähtöön on käyttää bambusta valmistettua tyynyliinaa, esimerkiksi Pure Bamboo Pillowcase -bambutyynyliinaa! Bambu on paljon pehmeämpi kuitu kuin puuvilla, joka tarkoittaa sitä, että se ei hankaa tai kuivata hiuksia nukkuessa.

Jos haluat lisää suojaa unten mailla, käytä Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm - tehohoitoa ja laita hiuksiin hellävarainen kampaus, kuten löysä letti, yön ajaksi.


5. Vähennä stressiä

Vähennä Stressiä

Stressillä voi olla myös negatiivinen vaikutus hiuksiin. Jos sinulla ilmenee vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö, stressitasoon kannattaa kiinnittää huomiota. Liikunta, meditaatio ja muut stressiä lievittävät aktiviteetit voivat vähentää vaihdevuosien oireita, kuten mielialan vaihtelua, painonnousua ja univaikeuksia, ja niistä voi olla myös apua vaihdevuosien hiustenlähtöön.

6. Vaihda hiustyyliä

Vaihda hiustyyliä

Jos sinulla ilmenee vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen hiustenlähtö, saattaa olla, että normaali hiustyylisi ei näytä enää yhtä hyvältä. Joten seuraava tehtäväsi on vierailla kampaajalla saadaksesi sellaisen hiustyylin, joka sopii paremmin hennoille hiuksille.

Koska vaihdevuodet saavat usein aikaan sen, että hiukset ovat ohuemmat ja hennommat, on todennäköistä, että kampaajasi suosittelee sinulle lyhyempää leikkausta. Lyhyt hiustyyli antaa lisää tuuheutta oheneviin ja hentoihin hiuksiin. Voit myös kokeilla vaaleita tai tummia raitoja, jotka antavat hiuksille lisää ulottuvuutta ja syvyyttä.

Onko sinulla vinkkejä siitä, mistä voisi olla apua vaihdevuosien hiustenlähtöön ja mitä tehdä, jos estrogeenin puute ja hiustenlähtö vaivaavat? Kerro meille alla olevassa kommenttiosuudessa!

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Miina

  Tilasin äidille näitä vitamiineja lahjaksi kun hiukset alkaneet ohentua viime aikoina. Hän on tykännyt paljon! Hiukset tuntuu kuulemma taas tuuheammilta ja terveemmiltä :)


 • tiinaliina

  Kyllähän se niin on että ikä alkaa näkyä myös hiuksissa ryppyjen ja muun lisäksi. Pitää ryhtyä panostamaan myös hiustenhoitoon ihan erilailla. Mutta onneksi sillä ei ole niin paljon väliä itselle näin hieman kypsempänä!


 • Aila

  Oi ei.. vielä muiden oireiden lisäksi jos hiukset lähtee. Tilaan ehdottomasti vitamiineja niin jospa niin ei kävisi


 • Eeva

  Olin aina miettinyt, että mistä syystä kaikki vanhemmat naiset leikkaavat hiuksensa lyhyiksi. Nyt kun omat aiemmin niin paksut hiukset ovat ruvenneet ohenemaan alan ymmärtää.. Toivottavasti voin kuitenkin pitää pitkät hiukseni jatkossakin


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.