Miksi valita shampoo ilman sulfaatteja?


Tässä artikkelissa sukellan syvemmälle siihen, miksi SL-sulfaatit voivat olla huonoja niin hiuksillesi kuin päänahallesi. Kerron myös, mitä shampoo ilman sulfaatteja (SL-sulfaatteja) on ja mitä hyötyjä sen käytöstä on. Tämän luettuasi toivon, että ymmärrät miksi SL-sulfaatiton shampoo voisi olla parempi vaihtoehto hiuksillesi. Annan myös lopussa muutaman hyvän tuotevinkin.

Noora Hautio

Kirjailija

Noora on opiskellut viestintää ja journalistiikkaa Tampereen yliopistossa. Lisäksi Noora on työskennellyt kauneuden parissa usean vuoden ajan mm. hiustenhoitotuotteiden sisäänostajana sekä myyjänä terveys- ja hyvinvointituotteisiin erikoistuneessa liikkeessä Turussa. Lue lisää.

Vasta kun itse aloin selvittämään asiaa, huomasin, että monet tuotteet, joita käytän päivittäin sisältävät SL-sulfaatteja. Jos katsot mm. shampoon, saippuan, kasvonpuhdistusaineen tai hammastahnan ainesosaluetteloa, on todennäköistä että löydät muiden aineiden lisäksi niistä myös SL-sulfaatteja. SL-sulfaatiton tuote on valintani nykyisin, ja avaan hieman syitä sille tässä postauksessa.

Lupaan, että tämän artikkelin luettuasi tiedät enemmän SL-sulfaateista hiustuotteissa, ymmärrät mitä SL-sulfaatiton shampoo tai muu hiustuote tarkoittaa, ja näin ollen osaat valita itsellesi parempia hiustenhoitotuotteita tulevaisuudessa.

Mitä ovat sulfaatit?

Sulfaatit ovat puhdistavia ainesosia, jotka poistavat tehokkaasti likaa ja öljyä. Sulfaateilla on erityinen kyky sitoa sekä vettä, että öljyä ja siksi niitä käytetään yleisesti myös ihon ja hiusten puhdistustuotteissa. Tästä erityisestä ominaisuudesta johtuen ne puhdistavat helposti hilsettä ja öljyä hiuksista, kasvoista sekä muualta kehosta yhdessä veden kanssa. Tämän lisäksi sulfaatit saavat aikaan saippuan vaahdottumisen pesun yhteydessä, jota monet pitävät miellyttävänä ja yhdistävät sen raikkauden ja puhtauden tunteeseen.

Erilaisia sulfaatteja on useita, osa niistä on miedompia ja osa vahvempia. Esimerkiksi Sodium Coco Sulphate, tai suomeksi natriumkookossulfaatti, on mieto pinta-aktiivinen aine, jolla ei ole samanlaista kuivattavaa vaikutusta hiuksiin kuin haitallisilla SL-sulfaateilla vaan se auttaa puhdistamaan hiukset poistamatta terveitä luonnollisia öljyjä päänahasta. Siksi voikin olla erittäin hankalaa päättää, millainen sulfaatiton shampoo olisi paras mahdollinen vaihtoehto.

Hyvä suuntaviiva on välttää SL-sulfaatteja sisältäviä tuotteita. SL-sulfaatiton shampoo on aina hyvä valinta, mikäli epäilet, millainen shampoo olisi paras mahdollinen hiuksillesi. SL-sulfaatit ovat erityisen kovia hiuksillesi ja päänahallesi ja ne kuivattavat niin hiuksia kuin ihoa ja ovat myös melko hankalia pestä pois hiuksista. SL-sulfaatit ovat erittäin peseviä ja usein ne pesevät pois myös ihon ja hiusten luonnollisia öljyjä, joka aiheuttaa kuivumista ja päänahan ärsyytymistä. Terve päänahka on kaiken A ja O hiusten kasvatuksen kannalta, sillä mikäli päänahkasi on terve, myös hiuksesi voivat kasvaa terveinä ja vahvoina. SL-sulfaatiton shampoo on hyvä valinta juurikin myös näistä syistä, sillä se pesee hiukset hellävaraisesti, mutta tehokkaasti.

Jos tarkastelet lähemmin shampoosi ainesosaluetteloa, voit löytää SL-sulfaatteja eri nimillä; Natriumlauryylisulfaatti tai Laureth-sulfaatti tai vaihtoehtoisesti Natriumlauryyli / Laureth-sulfaatti. Lue tätä postausta pidemmälle ja kerron hieman enemmän, millainen SL-sulfaatiton shampoo on paras vaihtoehto juuri sinulle.

Miksi SL-sulfaatiton shampoo?

SL-sulfaatit ovat periaatteessa turvallisia ainesosia pesutuotteissa. Siksi voi olla hieman epäselvää, miksi SL-sulfaatiton shampoo saa nykyään niin paljon huomiota osakseen. Vaikka SL-sulfaatit pesevät hilsettä ja öljyä hiuksista sekä ihosta, ne voivat samanaikaisesti olla jopa liian tehokkaita, joilloin hiukset kuivuvat liikaa. Tästä syystä SL-sulfaatiton shampoo on miedompi vaihtoehto, joka ei kuivata hiuksia niin paljon. Lisäksi se vaahtoaa vähemmän, kuin SL-sulfaattia sisältävä shampoo.

Ohuet hiukset saattavat johtua huonoista tavoista, ja voit lukea niistä lisää kirjoittamastamme artikkelista.

Lähes kaikki tutkimukset osoittavat, että pitkällä aikavälillä hiukset pysyvät vahvempina ja terveempinä, kun käytät SL-sulfaatittomia hiustenhoitotuotteita

Helene Sørensen

Hiusmuotoilija ja kauneusalan asiantuntija

Sopiiko SL-sulfaatiton shampoo sinun hiuksillesi?

Voit selvittää soveltuuko SL-sulfaatiton shampoo erityisesti sinun hiuksillesi vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

Onko sinulla blondit, kiharat tai latteat hiukset?

Mikäli vastauksesi on kyllä, SL-sulfaatiton shampoo voisi ehdottomasti olla sinulle soveltuva vaihtoehto. Varsinkin, jos omaat kiharat hiukset, tiedät varmasti hiustesi tarvitsevan paljon kosteutta ja näin ollen SL-sulfaatiton shampoo auttaa sekä hiuksiasi että päänahkaasi säilyttämään niiden luonnollisen kosteustasapainon. Myös vaalennetut hiukset tarvitsevat erityishyvää hoitoa ja huomiota. Vaalennetuille hiuksille sopiva shampoo on sekä sulfaatiton, että sävyttävä. Voit lukea lisää hopeashampoosta ja hopeahoitoaineesta blogiartikkelistamme. Jos taas valitset shampoon, joka sisältää SL-sulfaatteja, on hiuksilla suurempi todennäköisyys haurastua, kun niiden luonnollinen öljytasapaino huuhtoutuu liian tehokkaiden puhdistuaineiden mukana viemäriin. Olkoon valintasi sitten SL-sulfaatillinen tai SL-sulfaatiton shampoo, on silti hyvä idea viimeistellä hiustenpesu aina hoitoaineella, jotta kiharat hiuksesi saavat tarvittavan hoidon ja kosteuden.

Meille, joilla on luonnostaan kihara hiuslaatu, paras hiusöljy on usein sellainen, joka sisältää kookosöljyä.

Ovatko hiuksesi värjätyt?

Jos vastasit kyllä, SL-sulfaatiton shampoo auttaa sinua säilyttämään hiusvärin kiiltävänä pidempään. Jotta saat säilytettyä hiuksesi yhtä upeina, kuin juuri kampaajalta tulon jälkeen, tarvitset muutamia hiustenhoitotuotteita, jotka suojaavat uutuuttaan kiiltävää hiusväriä. On olemassa muutamia syitä, miksi SL-sulfaatiton shampoo on fiksu valinta juuri hiusten värjäyksen jälkeen.

Värjäyksen jälkeen hiukset ovat usein kuivemmat ja herkemmät kuin normaalisti. Shampoo ilman sulfaatteja (SL-sulfaatiton) ei kuivata hiuksia lisää. Tämän lisäksi, mikäli olet värjännyt hiuksesi, SL-sulfaatiton shampoo sekä muut SL-sulfaatittomat hiustuotteet estävät hiusväriä haalistumasta.

Ovatko hiuksesi kuivat ja elottomat?

Mikäli hiuksesi tuntuvat koskettaessa karheilta, eivätkä suinkaan muistuta unelmiesi silkinpehmeitä ja taipuisia hiuksia, sinulla on mitä todennäköisimmin kuivat ja vaurioituneet hiukset. SL-sulfaatiton shampoo on hyödyllinen erityisesti edellä mainitun hiustyypin omaaville, sillä shampoo ilman sulfaatteja (SL-sulfaatiton) ei poista hiuksen luonnollista öljyä eikä kosteutta, jotka yhdessä ylläpitävät hiusten hyvinvointia ja kosteustasapainoa.

Ovatko hiuksesi vaurioituneet ja katkeilevat helposti?

Mikäli vastasit kyllä, shampoo ilman sulfaatteja (SL-sulfaatiton) saattaa olla etsimäsi ratkaisu. Mikäli hiuksesi ovat tyypillisen skandinaaviset, eli hennot ja hauraat, on SL-sulfaatiton shampoo juuri sinulle sopiva, sillä se tukee hiusten kuntoa ja antaa rakennetta sekä volyymia ohuille hiuksille. SL-sulfaatiton shampoo säilyttää lisäksi hiusten kosteuden, ja koska kuivuudella on yleensä iso rooli katkeilevissa ja vaurioituneissa hiuksissa, on sulfaatiton shampoo paras valinta. Mikäli haluat vahvistaa ja korjata hiuksia perusteellisemmin, hoitava ja kosteuttava hiusnaamio on hyvä hoitomuoto, ja kirjoittamastamme artikkelista saat hyviä vinkkejä, kuinka valita hyvä hiusnaamio.

Onko sinulla ongelmia kuivan ja kutisevan päänahan kanssa?

Mikäli vastasit kyllä, shampoo ilman sulfaatteja (SL-sulfaatiton) voisi olla hyvä vaihtoehto sinulle. Kuten mainittu, SL-sulfaattien huono puoli on se, että ne pesevät pois myös hiuksien ja päänahan omia ja luonnollisia öljyjä. Mikäli päänahkasi on herkkä, voivat SL-sulfaatit aiheuttaa lisää ärsytystä, kutinaa ja kuivuutta. Mikäli päänahka oikuttelee, on sinulla erittäin hyvä syy katsoa mitä shampoosi sisältää ja kokeilla, voisiko SL-sulfaatiton shampoo olla oikea valinta sinulle.

Kuinka valita SL-sulfaatiton shampoo?

Erilaisia shampoita - niin sulfaatittomia kuin sulfaatillisia on tarjolla todella paljon. Voikin olla hankalaa tietää, millaiset sulfaatit ovat parempia käyttää kuin toiset. Voi olla erityisen hankalaa varsinkin saada selvää ainesosaluetteloiden monimutkaisista sanoista, sillä ne usein saavat jopa luonnolliset ainesosat kuulostamaan epäluonnollisilta. Siksi olenkin listannut alle erilaisia sulfaatteja - toisia, joita suosittelen välttämään, ja toisia, joita voin suositella käyttämäään.

Näitä sulfaatteja suosittelen välttämään

Pyri aina välttämään shampoita, jossa on ainesosaluettelossa mainittuna sulfaatteja sisältäviä saippuoita, kuten Sodium Lauryl Sulphate (SLS) tai Sodium Laurenth Sulphate (SLES). Nämä eivät vain poista luonnollisia öljyjä pääanahastasi, vaan myös saattavat aiheuttaa kirvelyä, punoitusta sekä ärsytystä päänahassa. Nämä SL-sulfaatit saattavat olla tuoteselosteessa myös nimellä Natrium Lauryl/Natrium Laurenth Sulphate, joten suosittelen olemaan aina tarkkana tuoteselosteiden kanssa.

Alla olevaan listaan olen listannut muutamia sulfaatteja, joita on hyvä välttää, jotta shampoosi olisi mahdollisimman hellävarainen hiuksillesi:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulphate
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulphate
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulphate
 • ATEA Lauryl Sulphate
 • TEA-dodecylbenzenesulfonate
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonate
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonate

Näitä sulfaatteja suosittelen käyttämään

Hyvä SL-sulfaatiton shampoo on ainesosiltaan luonnollinen, mutta vaikutukseltaan tehokas. Luonnolliset ainesosat, kuten esimerkiksi kookosöljy, varmistavat tehokkaan, mutta miedon puhdistuksen. Alla on lueteltu muutamia ainesosia, joita laadukas shampoo ilman sulfaatteja (SL-sulfaatiton) usein sisältää. Nämä aineet ovat turvallisia ja toivon, että alla oleva lista auttaa sinua etsiessäsi sopivaa SL-sulfaatitonta shampoota.

 • Lauryl glucoside
 • Coco glucoside
 • Decylglucoside
 • Sodium Coco Sulphate
 • Kaprylycaprylglucoside
 • Natriumcocoylglutamate
 • Dinatriumcocoylglutamate
 • Natriumcocoamphoacetate
 • Dinatrium laureth sulfosuccinate
 • Natriummethylcocoyltaurate
 • Natriummethyl oleoyl taurate
 • Natriumcocoylisethionate
 • Ammoniumcocoylisethionate
 • Natriumlaurylglucosecarboxylate
 • Natriumlauroyllactylate
 • Cocamidopropylbetaine

Oma SL-sulfaatiton shampoo suosikkini

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo on SL-sulfaatiton shampoo, jota voi käyttää kaikille hiustyypeille. Shampoo on ECOCERT-sertifioitu ja vegaaninen tuote, ja se sisältää reilusti riisi-, kasvi-, ja vehnäproteiineja, jotka vahvistavat hiuksia. Se sisältää myös innovatiivisen yhdistelmän ekologisesti tuotettua aloe veraa, mangovoita ja mustikkauutetta, jotka estävät hiusten kuivumista ja päänahan ärsyyntymistä.

Shampoo ei sisällä parabeeneja, ftalaatteja tai muita ainesosia, jotka saattaisivat vaikuttaa hormonitoimintaan. Hair Growth & Repair shampoo on mieto, SL-sulfaatiton shampoo, joka ei kuivata tai ärsytä päänahkaa. Haitallisten SL-sulfaattien sijasta shampoossa on käytetty Natriumkookossulfaattia, joka on uutettu kookosöljystä. Tämä ainesosa on valittu shampooseen, sillä se pesee hiukset hellävaraisesti, mutta tehokkaasti. Se ei myöskään kuivata hiuksia ja säilyttää niiden luonnollisen kosteustasapainon. Natriumkookossulfaatti on myös Joutsenmerkitty ainesosa, mikä tarkoittaa ettei se aiheuta hormonaalista haittaa tai allergiaa. Jos olet enemmänkin kiinnostunut luonnollisesta kauneudenhoidosta, voit lukea ystäväni kirjoittaman artikkelin luonnonkosmetiikka shampoosta.

SL-sulfaatiton shampoo on helppokäyttöinen ja sopii monille. Se myös sisältää luonnollisia vaikuttavia aineita hiuksille, joka auttaa pitämään hiukset joustavampina, terveempinä ja pidempinä.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


6 kommenttia


 • Janette

  hyvä, että on näitä tuotteita ilman mitään ylimääräistä! Oli tosi hyvä artikkeli, monet eivät edes tiedä mitä eri aineet shampoissa tekevät! kiitos tästä!


 • HairLust

  Hei Johanna!

  Meillä ei tällä hetkellä ole jälleenmyyjiä Suomessa, mutta toimitamme kaikki tilaukset Suomeen 4-8 arkipäivän kuluessa, ja saat ilmaisen toimituksen yli 49€: ostoksesta!

  Terkuin,
  HairLust – tiimi


 • Johanna

  Mistä näitä sufaatittomia shampoota voi ostaa?


 • Hanna-Riikka

  Omistan todella hennot hiukset ja ne ovat vielä todella kuivat kaiken lisäksi. Täytyykin varmaan siis panostaa sulfaatittomaan shampooseen, jos se vaikka auttaisi tähän kuivuuteen 💆‍♀️


 • Roosa

  Itse olen käyttänyt sls-vapaita tuotteita jo vuosia, sillä olen huomannut, että ne ovat huomattavasti parempia hiuksilleni. Olen huomannut että hiusteni kunto on huomattavasti parempi kun käytän sl-sulfaatittomia tuotteita sillä omat hiukseni ovat todella luonnonkiharat ja nyt hiukseni näyttävät oikeasti kiharoilta sellaisen epäsiistin pörrön sijasta. Joten ainakin itse olen saanut avun siitä, että välttelen sl-sulfaatteja shampoossani ja voin suositella muillekin kiharahiuksisille kokeilla jättää pois sls:ää sisältävät tuotteet.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.