Harmaat hiukset: Syyt hiusten harmaantumiseen & niiden hoito


Arvaisin, että olet päätynyt tähän artikkeliin, sillä olet kokenut sen minkä suurin osa meistä tulee kokemaan jossain vaiheessa - hiusten harmaantuminen ja harmaat hiukset. Et varmaan innostu, kun kerron, että hiusten harmaantuminen on osa ikääntymistä. Minun mielestä harmaat hiukset ovat upeat! Etkö usko minua? Jatka lukemista, niin kerron, mitä kaikkea ihanaa voit keksiä, kun saat harmaat hiukset.

Sofie Tidemand

Perustaja, HairLust

Sofie on yksi HairLustin perustajista. Hän on hiusnörtti isolla H:lla, joka rakastaa jakaa hiustenhoitokokemuksensa muiden kanssa. Sofie on kiinnostunut uusimpien hiustrendien, stailausvinkkien ja luonnollisten ainesosien oppimisesta ja testaamisesta, ja hän pyrkii pysymään ajan tasalla alan trendeistä. Parasta mitä hän tietää, on pystyä auttamaan ihmisiä.Lue lisää.

Kuten rypyt ihossa, harmaat hiukset ovat merkki ikääntymisestä – ja totta puhuen, kummassakaan ei ole mitään vikaa tai väärää. Ne ovat osa elämää! Et ole varmasti ainut, joka on miettinyt mikä aiheuttaa hiusten harmaantumisen. Tässä artikkelissa kerron, mikä aiheuttaa harmaat hiukset ja kuinka pitää niistä huolta.

Mitä harmaat hiukset käytännössä tarkoittavat?

Harmaat hiukset ovat ihan samaa hiusta kuin pigmenttiset hiukset. Ainut poikkeus niissä on se, että harmaista hiuksista puuttuu juurikin se pigmentti. Hiuksen luonnollinen väri tulee tietystä pigmentistä, oli se sitten vaalea, musta, punainen tai mikä tahansa pigmentti siltä väliltä.

Harmaat hiukset ovat enemmän huomattavissa niillä naisilla, joilla on luonnostaan tummat hiukset. Kaikki hiusvärit muuttuvat harmaiksi, mutta puna- ja vaaleatukkaisilla harmaat hiukset sekoittuu muiden pigmenttisten joukkoon helpommin (ajattele esimerkiksi vaaleita hiuksia harmailla raidoilla), antaen illuusion, että hiustenväri on vain hieman vaaleampi.

Mikä aiheuttaa harmaat hiukset?

Hiusten harmaantuminen johtuu melanosyyteistä. Ne ovat soluja, jotka tuottavat pigmenttiä nimeltä melaniini. Ikääntyessämme, melanosyytit heikentyvät ja ne hiljalleen lopettavat melaniinin tuotannon. Ilman jatkuvaa melaniinin saantia, hiukset menettävät värinsä ja hiusten harmaantuminen alkaa.

Hiusten harmaantuminen alkaa muutamalla valkoisella hiuksella, jotka sekoittuvat sinne tänne muiden hiusten sekaan. Mitä enemmän hiukset menettävät pigmenttiä, sitä nopeammin tulee harmaat hiukset.

Tuntuvatko harmaat hiukset erilaisilta?

Harmaat hiukset eivät ole niin kuivat ja jäntevät, mitä moni uskoo. Tosiasiassa harmaat hiukset ovat yleensä jopa hieman hienojakoisemmat ja helpommin käsiteltävät. Mutta ikääntyessämme hiuspohjamme tuottaa vähemmän luonnollisia öljyjä, jonka vuoksi harmaat hiukset tuntuvat helposti kuivemmilta, kuin pigmenttiset hiukset. Oikeilla, kosteuttavilla hiustenhoitotuotteilla harmaat hiukset voivat kuitenkin tuntua yhtä kosteutetuilta, kuin pigmenttiset hiuksetkin. Kerron tästä vielä lisää myöhemmin.

Voivatko harmaat hiukset saada pigmentin takaisin?

Valitettavasti hiusten luonnollinen väri hälvenee lopullisesti, kun melanosyytit väsähtävät ja lopettavat melaniinin tuotannon. Vaikka jotkin myytit uskottelevat, että tietyillä konsteilla voi saada oman hiuspigmentin takaisin, niin näitä ei valitettavasti kannata uskoa, mikäli hiusten harmaantuminen on jo alkanut. Toki hiusten värjääminen on aina mahdollista.

Ainoana poikkeuksena tähän on se, että jos hiuksesi ovat harmaantuneet sairauden tai lääkityksen vuoksi. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia tapauksia.

Milloin hiusten harmaantuminen yleensä alkaa?

Tutkimusten mukaan hiusten harmaantuminen alkaa pikkuhiljaa noin 34-44 vuotiaana. Monien naisten hiukset alkavat harmaantumaan tätäkin aikaisemmin ja se on täysin normaalia. Harmaat hiukset kolmekymppisenä ei tarkoita sitä, että olisi sairas tai jokin olisi vialla.

Harmaantuvatko kaikkien hiukset?

Kaikkien hiukset harmaantuvat edes hieman jossain vaiheessa elämää – se on täysin luonnollinen osa vanhentumista. Tähänkin löytyy kyllä poikkeuksia, sillä joillakin saattaa olla heidän täysin luonnollinen hiustenväri vielä kuusikymppisenäkin samalla, kun jotkut naiset huomaavat heidän ensimmäiset harmaat hiukset jo lukiossa.

Hiusten harmaantuminen on geeniperäistä, joten jos jollakin perheenjäsenelläsi oli harmaat hiukset jo nuoressa iässä, todennäköisesti tulee olemaan sinullakin.

Etninen tausta saattaa myös vaikuttaa siihen, kuinka hiusten harmaantuminen alkaa, jos alkaa ollenkaan. Kaukaasialaista taustaa olevilla hiusten harmaantuminen alkaa yleensä aikaisemmin kuin muilla.

Hiusten harmaantuminen: voiko sitä hidastaa?

Jos toiveenasi on jollakin tapaa ehkäistä harmaat hiukset, minun täytyy kertoa sinulle tässä vaiheessa, että se ei ikävä kyllä ole mahdollista. On kuitenkin tapoja, joilla saattaa saada harmaat hiukset nopeammin. Näitä vinkkejä noudattamalla voit ainakin hidastaa hiusten harmaantumista:

Hairlust arvio

1. Syö terveellisesti ja tasapainoisesti

Tutkimukset osoittavat, että liian vähäinen mineraalien saanti voi aiheuttaa pigmentin hälvenemistä nopeammin. Esimerkiksi B12-vitamiini, D3-vitamiini, kupari ja rauta ovat tärkeitä hiusvärin säilymiselle ja hiusten hyvinvoinnille. Ehkäistäksesi ennenaikaisen hiusten harmaantumisen suosittelen kiinnittämään huomiota ruokavalioon ja varmistaa, että saa tarpeeksi proteiinirikasta ruokaa kuten kananmunia, kalaa ja maitoa.

2. Muista vitamiinit

Toki terveellisesti syöminen on helpommin sanottu, kuin tehty. HairLustin vitamiinit sisältävät paljon hiusystävällisiä ravintoaineita, kuten B12-vitamiinia ja D-vitamiinia. Niitä on saatavilla sekä pureskeltavina viinikumivitamiineina, että kapselimuodossa – molemmat sisältävät paljon tärkeitä ravintoaineita hiuksillesi. Pitämällä huolta hiuksistasi ja hiuspohjastasi oikealla ravitsemuksella voit mahdollisesti välttää harmaat hiukset.

3. Lopeta tupakointi

Tupakointi ei pelkästään vanhenna ihoasi, vaan sillä on myös vaikutuksia hiustesi kuntoon. Tutkijat ovat myös arvelleet, että tupakointi saattaa johtaa hiusten ennenaikaiseen harmaantumiseen oksidatiivisen stressin takia.

4. Vähennä stressiä

Kaikenlainen liika stressi voi saada hiustupet rasittumaan, jolloin hiusten harmaantuminen voi alkaa ennenaikaisesti. Jos haluat ehkäistä harmaat hiukset, yritä vähentää stressitasoja esimerkiksi liikunnalla, riittävällä unensaanniilla ja meditaatiolla.

Harmaiden hiusten värjäys?

Monet naiset haluavat peittää harmaat hiukset, mutta suosittelen pysyttelemään luonnollisessa lookissa. Harmaat hiukset ovat maailmanlaajuisesti ihaillut, ja etenkin tällä hetkellä "silver fox"-lookki on erityisen suosittu tyyli.

Vaikka harmaat hiukset ovatkin muodissa nyt, on myös erityisen ihailtavaa katsoa niitä, jotka itsevarmasti kantavat heidän luonnollisesti harmaat hiukset muodista ja trendeistä riippumatta. Sitä paitsi, hiusten värjääminen vaurioittaa hiuksia, joka voi johtaa siihen, että hiukset näyttävät kuivilta ja haurailta. Antamalla hiusten harmaantua luonnollisesti, säästät hiuksiasi, ja varmistat, että ne voivat kasvaa terveinä sekä kiiltävinä.

Jos värjäät jo hiuksiasi säännöllisen epäsäännöllisesti, on tärkeää, että kampaajasi osaa tehdä muutokset vähitellen, kun hiusten harmaantuminen on alkanut. Kampaajasi voi nimittäin lisätä raitoja, jotta eroa luonnolliseen hiusväriisi ei huomaa niin selkeästi ja vältyt pahemmalta juurikasvulta. Toinen vaihtoehto, jos on vaaleat hiukset, on laittaa harmaita raitoja, joka antaa hieman armoa harmaan värin kasvulle.

Tämän jälkeen sinun tulee vain olla kärsivällinen ja odottaa, että harmaat hiukset kasvavat. Mutta usko minua, se tulee olemaan sen arvoista. Mieti, kuinka paljon rahaa tulet säästämään, kun sinun ei tarvitse rampata kampaajalla enää jatkuvasti.

Tarvitsevatko harmaat hiukset erilaista huolenpitoa?

Kyllä, harmaat hiukset tarvitsevat hieman erilaiset hiustenhoitorutiinit kuin pigmenttiset hiukset. Jos olet kuitenkin vasta hiljattain huomannut ensimmäiset harmaat hiukset, ei sinun tarvitse heti ryhtyä muuttamaan hiustenhoitorutiineitasi. Vasta kun yli 30% hiuksistasi ovat harmaantuneet, suosittelen noudattamaan näitä ohjeita, jotta saat pidettyä harmaat hiukset terveinä ja kiiltävinä:

Käytä hopeashampoota ja -hoitoainetta

Käytä hopeashampoota ja -hoitoainetta, kuten tätä Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes, jotta saat ylläpidettyä harmaata sävyä – harmaat hiukset tai vaaleat hiukset helposti alkavat sävynsä puolesta kellertämään. Violetti-pigmenttejä sisältävät tuotteet juurikin neutralisoivat tuota epätoivottua sävyä.

Kun hiusten harmaantuminen alkaa tai on jo alkanut, saatat huomata, että vaalea sävy saattaa taittaa hieman lämpimään, jopa kellertävään sävyyn. Tämä vaatii omanlaisensa tuotteet, että nämä ei-toivotut sävyt pysyvät hallinnassa. Tähän erinomainen tuote on juurikin hopeashampoo, kuten jo yllä mainitsin. Lue myös postauksemme aiheesta hopeashampoo.

Kosteuta säännöllisesti

Kuten mainitsin aiemmin, harmaat hiukset ovat hyvin usein kuivahkommat. Suosittelen pitämään harmaista hiuksista huolta esimerkiksi tällä Hair Growth & Protection Hair Mask - hiusmaskilla. Se sisältää paljon luonnollisia raaka-aineita, kuten aloe veraa, kaurauutetta ja açaita, jotka kaikki antavat hyvän annoksen kosteutusta.

Voit myös käyttää hiusöljyjä, kuten tätä Hair Strengthening & Protection Hair Oil - hiusöljyä, ja jättää sen vaikuttamaan pitkäaikaisesti, jotta hiuksesi saavat kaiken tarvitsemansa kosteutuksen.

Vältä lämpöä ja aurinkoa

Sekä lämpö, että aurinko voivat taittaa harmaiden hiusten väriä kellertäviksi, ja sitä kukaan meistä ei todennäköisesti toivo. Koska harmaat hiukset eivät omaa mitään pigmenttiä, ne vahingoittuvat juurikin auringosta herkemmin. Varmista, että käytät aina lämpösuojasuihketta ennen, kuin muotoilet hiuksiasi lämmöllä. Jos aiot liikkua ulkona auringonpaisteessa, suosittelen hankkimaan hatun tai hiuksille tarkoitetun aurinkosuojan. HairLustin Hair Strengthening & Protection Hair Oil - hiusöljy suojaa hiuksia juurikin UV säteilyltä ja lämmöltä.

Hairlust arvio

5 tapaa, joilla saat upeat harmaat hiukset

Oletko valmis kokeilemaan tyyliä harmaat hiukset? Näin saat kaiken irti uudesta hiustyylistäsi:

1. Opiskele parhaat hiustyylit

Kuten olen aikaisemmin maininnut, harmaat hiukset ovat herkemmin kuivemmat kuin pigmenttiset hiukset. Joten jos olet tottunut pitämään jotakin kampausta, voi olla, että toisenlainen hiustyyli ei enää toimi sinulla.

Pyydä kampaajaasi leikkaamaan hiukset siihen tyyliin, joka sopii uuteen hiustyyppiisi – se helpottaa myös hiusten muotoilua jatkossa. Ja mitä vähemmän sinun tarvitsee käyttää lämpöä hiuksissa, sen parempi.

2. Harkitse hiusten raidoittamista

Riippuen miten hiusten harmaantuminen vaikuttaa juuri sinulla, voit myös harkita, että lisäisit hieman raitoja. Etenkin kasvoja kehystävät valkoiset raidat voivat ehostaa harmaita hiuksiasi entisestään.

3. Käytä oikeita tuotteita

Harmaat hiukset ovat herkästi hennompia kuin pigmenttiset hiukset ja tästä syystä voi joskus tuntua, että niihin ei saa yhtä paljon tuuheutta mitä toivoisi. Voit saada tyveesi tuuheutta tyvikohottajalla kuten tällä Scalp Follicle Treatment & Volumizer - suihkeella.

Harmaiden hiusten kuivuus voi aiheuttaa myös pörröisyyttä ja takkuuntuneisuutta etenkin latvoissa. Tästä syystä suosittelen käyttämään kosteuttavaa hiusöljyä kuten tätä Hair Strengthening & Protection Oil - hiusöljyä. Tällä hiusöljyllä saa loistavasti pörröisyyden kuriin ja hiusten selvittäminenkin helpottuu.

4. Suojaa hiuksia kuivumiselta

Kuten mainitsinkin jo pari kertaa aiemmin, harmaat hiukset ovat usein hieman kuivemmat. Pitääksesi hiuksesi pehmeinä, kosteutettuina ja kiiltävinä, käytä Hair Growth & Protection Hair Mask - hiusmaskia kerran viikossa. Voit myös jättää Hair Strengthening & Protection Oil - hiusöljyn vaikuttamaan hiuksiin suihkun jälkeen.

5. Käytä harmaaseen sopivia vaatteita ja meikkiä

Hiusten värillä on yllättävän suuri merkitys siihen, mitkä värit sopivat itselle parhaiten. Jos hiusten harmaantuminen on jo alkanut, voi olla, että olet huomannut, että edelliset luottovärit eivät enää sovikaan.

Harmaat hiukset voivat helposti viedä iholta hieman sävyä pois, joten kokeile käyttää esimerkiksi poskipunaa, joka on sävyltään lämpimän persikkainen, vaaleanpunainen tai kultaan taittava – kaikki nämä sävyt tuovat varmasti lämmön takaisin kasvoille. Myös huulipunan tai huulikiillon valitseminen hieman lämpimämmässä sävyssä voi kirkastaa kasvoja ja tuoda niihin lisää eloa.

Entä vaatetus? Jalokivien värit sopivat usein ihmisille, joilla on harmaat hiukset tai vaaleat hiukset harmailla raidoilla. Tarkoitan siis violettia, fuksiaa, smaragdinvihreää ja tummansinistä. Myös neutraalimmat sävyt voivat näyttää upealta, kun on harmaat hiukset. Blondeille, joilla on harmaita raitoja sopivat erityisesti pastellin sävyt.

Tietysti aina kannattaa pitää niitä vaatteita, joissa on itsellä mukava olla – väreistä niinkään välittämättä. Siksi suosittelen kokeilemaan ja löytämään itselle mukavimmat sävyt ja värit!

Oikealla hoidolla ja tuotteilla harmaat hiukset ovat upeat. Toivon, että tämän artikkelin myötä hiusten harmaantuminen ei enää pelota, löysit vastauksia, jos harmaiden hiusten värjäys mietityttää, ja voit tuntea olosi itsevarmaksi, jos omaat harmaat hiukset.

HairLust asiakasarvosteluja
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Erika

  Minulla tuli ensimmäiset harmaat jo ennen 30-v, stressistä varmaankin… Nyt olen niihin tottunut ja jo alkanut pitää satunnaisista “raidoista”


 • Siiri

  Musta on tosi ikävää, että niin monet haluaa peittää upeat harmaat hiuksensa värjäämällä. Harmaat kutrit voi olla niin tyylikkäät! Pitääpä kertoa vinkit myös äidille!


 • Maiju

  Omalla äidilläni harmaantui hiukset aika nuorena ja nyt ne ovat täsyin hopeiset eli odotan itse myös samaa “kohtaloa”. Hyvä siis etukäteen vähän selvittää hiustenhoitovinkkejä. Näytin artikkelin myös äidilleni, ja hän tykkäsi. Hän itse pitää myös hiuksistaan, eikä jaksa kuulla voivottelua hiusten harmaantumisesta. Ihanaa postiivisuutta!


 • Marjaana

  Minunkin mielestä harmaat hiukset ovat ihanat! Minä oikein odotan, että hiukseni harmaantuvat ja pääsen laittamaan niitä kauniisti. En ole halunnut värjätä kun luonto varmasti hoitaa hommansa. Ei harmaissa hiuksissa ja iässä ole mitään pahaa, kunhan osaa laittaa hiukset! Hyviä vinkkejä esimerkiksi juuri tässä aetikkelissa.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.