Økologisk shampoo og balsamKatso kaikki artikkelit

Luonnonkosmetiikka shampoo - parempia valintoja hiuksillesi

Luonnonkosmetiikka shampoot ja hoitoaineet ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan hurjasti, sillä sertifioidusti ekologinen shampoo on parempi niin hiuksille, iholle kuin ympäristöllekin. Mutta mikä tekee luonnonkosmetiikka shampoosta niin paljon paremman kuin tavallisesta? Ja mikä on ECOCERT-sertifikaatti? Tässä artikkelissa käyn läpi kaikki tärkeimmät faktat, ja kerron omat vinkkini.

Luonnonkosmetiikka on viime vuosina kirinyt niin sanotun tavallisen kosmetiikan rinnalle niin ihonhoidossa, kuin hiustenhoidossakin. Luonnonkosmetiikka shampoo ja luonnonkosmetiikka hoitoaine löytyvät jo monien kylpyhuoneista vakiotuotteina. Sertifioidusti ekologinen shampoo onkin jo yleistynyt siinä määrin, että nykyään voi olla hankala löytää itselle sopivia tuotteita kauppojen runsaasta tarjonnasta. Suosittelen siis lukemaan pidemmälle, koska tässä artikkelissa kerron, miksi sinun kannattaisi suosia ja valita luonnonkosmetiikka shampoo. Esittelen yleisesti myös luonnonkosmetiikan ja normaalin kosmetiikan eroja, ja kerron luonnonkosmetiikkasertifikaattien yksityiskohdista.

Sisältö

Luonnonkosmetiikka shampoo & luonnonkosmetiikka hoitoaine

Mitä on luonnonkosmetiikka shampoo? Luonnollinen ja ekologinen hiustenhoito ei tarkoita samaa asiaa, kuten ei myöskään luonnonkosmetiikka. Ekologisuus tarkoittaa, että tuotteessa ei ole käytetty mitään keinotekoista, sen valmistuksessa ei ole käytetty tuholaistorjunta-aineita tai geenimuuntelua. Tuotteessa saattaa markkinointitarkoituksessa lukea, että se sisältää ekolgisia ainesosia, vaikka vain yksi tuotteen ainesosa olisi ekologinen. Kun siis valitset luonnonkosmetiikka shampoon ja sertifioidusti ekologisen shampoon, kannattaa etsiä sertifiointilogoa esimerkiksi Ecocert - organisaatiolta. Tällöin voit olla varma, että tuote kuuluu luonnonkosmetiikan piiriin, onhan se silloin ekosertifioitu. Huomaa, että luonnonkosmetiikka shampoon ja luonnonkosmetiikka hoitoaineen ei tarvitse olla täysin 100% ekologisia saadakseen ekosertifikaatin, sillä esimerkiksi näiden tuotteiden sisältämää vettä ei voida missääm tilanteessa luokitella ekologiseksi.

Luonnollinen hiustenhoito puolestaan on hieman monimutkaisempaa. Vain koska tuote on lukiteltu luonnolliseksi, se ei tarkoita, että se olisi ekologinen tai sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Muun muassa lyijyä löytyy luonnosta ja se on näin ollen luonnollista, mutta se on silti myrkyllistä. Luonnollinen hiustenhoitotuote voi myös olla täynnä synteettisiä ainesosia, kuten hajusteita. Kannattaa siksi luottaa asiantuntijoihin, kun valitset luonnonkosmetiikka shmapoota ja luonnonkosmetiikka hoitoainetta, ja valita tuotteet, jotka on ekosertifioitu esimerkiksi Ecocert - organisaation toimesta.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set

Hair Growth & Repair Set

Uudelleenrakentava ja kosteuttava shampoo ja hoitoaine, jotka tukevat hiusten kasvua.

47.90 €

39.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo hiustenlähtöön miehille, sisältää AnaGain™:ia ja ekologista rosmariinia.

23.95 €

Lue lisää

Sertifioidusti ekologinen shampoo ja hoitoaine lyhyesti:

Ekologiset hiustenhoitotuotteet sisältävät ainesosia, jotka on kasvatettu ja valmistettu ekologisten periaatteiden mukaan. Lisäksi ekosertifioidut tuotteet sisältävät minimimäärän luonnollisia ja ekologisia ainesosia. Nämä prosenttiosuudet vaihtelevat hieman setifikaatin myöntäjän mukaan.

Mutta miksi luonnonkosmetiikka shampoota ja luonnonkosmetiikka hoitoainetta kannattaa suosia? Kerron nyt sinulle muutaman erinomaisen syyn!

Vältä kemikaaleja: Sertifioidusti ekologinen shampoo (ja muut hiustenhoitotuotteet) ovat terveellisempiä hiuksillesi ja kehollesi, sillä ne eivät sisällä allergeeneja tai vahingoittavia kemikaaleja, kuten parabeenaja tai SL-/SLE-sulfaatteja, jotka saattavat ärsyttää ihoasi ja hiuksiasi.

Huolehdi ympäristöstä: Sertifioidusti ekologinen shampoo tuotetaan ekologisia valmistusperiaatteita noudatten mahdollisimman vähän vahinkoa aiheuttaen. Siksi monet sertifioidut luonnonkosmetiikka shampoot (esimerkiksi HairLust) ovat myös vegaanisia cruelty-free- tuotteita.

Hyvä hinta-laatu suhde: Vaikka sertifioitu luonnonkosmetiikka shampoo on usein kalliimpaa, kuin markettien tavallinen shampoo, saat kuitenkin usein enemmän arvoa rahoillesi. Tuote on valmistettu paremmista raaka-aineista, saa hiuksesi hyvinvoiviksi eikä aiheuta sinulle suurella todennäköisyydellä allergioita.

Yleinen terveytesi: Sertifioidun luonnonkosmetiikka shampoon valitseminen on siis parempi valinta ympäristölle ja hiuksillesi, mutta myös kehosi yleiselle terveydelle!

Miksi luonnonkosmetiikka shampoo tuntuu erilaiselta?

Useimmat meistä ajattelevat, että shampoo on tehokas, kun se vaahtoaa ja siksi monet ovatkin hieman epäileväisiä luonnonkosmetiikka shampoon suhteen, sillä luonnollisten ainesosien takia ne myös usein vaahtoavat vähemmän. Vaahtoutuvuudella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä pesevyyden ja tehokkuuden kanssa. Siksi suosittelenkin aina olemaan ennakkoluuloton ja kokeilemaan luonnonkosmetiikka shampoota – voin taata, että näet eron pidemmän kokeilun jälkeen ja hiuksesi kiittävät varmasti! Muistathan, että luonnonkosmetiikka shampoota, kuten muitakin kosmetiikkatuotteita, on käytettävä ainakin muutaman kerran, ennenkuin loputuloksesta voi todella olla varma. Hiukset ja keho tarvitsevat usein hieman aikaa tottuakseen uusiin tuotteisiin ja uusiin ainesosiin. Sertifioidusti ekologinen shampoo pesee myös ensin vanhat shampoojäämät pois hiuksista, ennenkuin sen omat, hyvät ainesosat pääsevät vaikuttamaan. Tässä saattaa kestää muutaman pesun verran, ja siksi luonnonkosmetiikka shampoota on usein käytettävä pidemmän aikaa, ennen kuin lopputuloksesta voi todella päätellä mitään.

Shampoot koostuvat pääasiassa vedestä sekä tensideistä, eli pinta-aktiivisista, pesevistä aineista. Näin ollen tensidien laadukuudella todella ON väliä. Useimmissa synteettisen kosmetiikan hiustenhoitotuotteissa käytetään vaahdon aikaansaamiseksi liian vahvoja tensidejä, kuten SL-/SLE-sulfaatteja, jotka pesevät hiuspohjasta myös kaikki luonnolliset ja terveelliset öljyt pois. Ne jättävät jälkeensä liian pestyn ja kuivan päänahan, joka kompensoi kuivuutta rasvoittumalla todella nopeasti. Siksi luonnonkosmetiikka shampoo on huomattavasti parempi vaihtoehto, mikäli haluat säilyttää hiuksesi sekä päänahkasi terveinä, sillä pesevät ainesosat ovat hellempiä, eivätkä pese pois ihon omia, tärkeitä luonnollisia öljyjä.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfaatiton shampoo, joka sisältää hiuksia vahvistavia proteiineja.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikoniton hoitoaine, joka sisältää hiuksia vahvistavia proteiineja.

23.95 €

Lue lisää

Hyvää luonnonkosmetiikka hoitoainetta saattaa joutua hetken etsimään, sillä toisinkuin shampoon kohdalla, hoitoaineiden tarjonta ei ole vielä yhtä suurta kuin sertifioidusti ekologinen shampoo-tarjonta. Tämä johtuu siitä, että hoitoaineen tarkoituksena on viimeistellä hiukset ja siloittaa niitä. Usein tämä tehdään silikonien avulla, mutta luonnonkosmetiikka hiustuotteissa silikonia halutaan tietysti vältellä. Mutta ehdotan etsimään itselle sopivan luonnonkosmetiikka hoitoaineen, sillä se on paljon synteettistä hoitoainetta hoitavampaa. Silikoni jättää nimittäin hiusten pinnalle kalvon, joka estää hiuksia hengittämästä. Pitkällä juoksulla silikoni kertyy hiuksiin, ja kiiltävän silikonikuoren alla hiukset voivat olla todella huonovointiset. Luonnonkosmetiikka hoitoaineen avulla saat siis luonnollisen terveet ja kiiltävät hiukset ilman haitallisia silikoneja.

Näitä ainesosia kannattaa etsiä

Ainesosaluettelot shampoopaketeissa voivat olla täyttä hepreaa. Itse yritän aina välttää näitä ainesosia:

 • Sodium Lauryl Sulfaatti eli SLS
 • Sodium Lauryl Ether Sulfaatti eli SLES
 • Ammoniumlaurylsulfaatti (Ammonium lauryl sulpate)
 • Myreth sulfaatti
 • Siloxaanit
 • Laurylalkoholi
 • Muret Sulfaatti
 • Propyyli glykoli
 • Olefiini Sulfonaatti

Monet meistä käyttävät shampoota ja hoitoainetta päivittäin, mutta emme oikeastaan mieti, miten ne vaikuttavat meihin. Nyt kerron lisää, miksi luonnonkosmetiikka shampoo ja luonnonkosmetiikka hoitoaine on hyvä valinta, ja mitkä ominaisuudet tavallisissa tuotteissa voivat olla haitallisia:

Shampoon vaahto:

Kuten jo kävimme läpi, vaahtoutuvuus ei ole shampoon tärkein ominaisuus, vaikka monet yhdistävät sen tehokkuuteen. Useimmissa shampoissa vaahtoutuvuuden aiheuttaa voimakkaat SL-sulfaatit, jotka pesevät lian lisäksi pois myös ihon omat luonnolliset ja hoitavat öljyt. Jos haluat lukea hieman lisää SL-sulfaatittoman shampoosta, suosittelen myös kurkistamaan artikkeliin, jonka kollegani on kirjoittanut hyödyistä, joita sulfaatiton shampoo tarjoaa.

Opin itse, että luonnonkosmetiikka shampoolla hiukset tulisi pestä kahdesti. Ensimmäisellä pesulla keskitytään vain hiuspohjaan ja juuriin, ja shampoo vaahtoaa vain vähän. Toisella pesulla shampoo vaahtoaa jo runsaammin, ja sitä voi levittää nyt juurista latvoihin asti.

Hoitoaineen pehmentävä vaikutus:

Mainitsin myös aiemmin, että suurinosa tavallisista hoitoaineista sisältää silikoneja, jotka tekevät hiuksita näennäisesti pehmeät, kiiltävät ja terveet. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Silikonit kertyvät hiuksiin ja muodostavat hiussuortuvan päälle kalvomaisen pinnan, joka estää kosteuden ja hiustenhoitotuotteiden hoitavien aineiden pääsyn hiukseen. Hiukset voivat siis vaikuttaa terveiltä ja kiiltäviltä, mutta kalvon alla ne todennäköisesti ovat kuivat ja huonokuntoiset. Luonnonkosmetiikka hoitoaine ei sisällä silikoneja ja myös sinun kannattaa niitä välttää, jos haluat hyvinvoivat ja terveet hiukset.

Silikonityypit, jotka kannattaa välttää:

 • Behenoxy dimethicone
 • Bis-Phenypropyl dimethicone
 • Cetyl dimethicone
 • Cetearyl methicone
 • Dimethiconol hydroxystearate
 • Polysilicone-18 cetyl phosphate
 • Propyl dimethicone
 • Stearoxy dimethicone
 • Stearyl dimethicone
 • Stearyl methicone
 • Trimethylsiloxysilicate
 • Trimethylsilylamodimethicone

Hiustenhoitotuotteiden säilöntäaineet:

Olet ehkä kuullut parabeeneista aikaisemminkin, mutta oletko kuullut miten ne vaikuttavat kehoosi?

Parabeeneja käytetään säilöntäaineina kosmetiikassa, mutta ne saattavat häiritä kehon luonnollista hormonitoimintaa ja -tasapainoa. Suosittelen siis ehdottomasti välttämään niitä - tai hankkimaan sertifioidun luonnonkosmetiikka shampoo ja luonnonkosmetiikka hoitoaineen, jolloin voit olla varma, että ne ovat parabeenittomia. Eniten käytetyt parabeenit ovat: etyyli-, metyyli-, propyyli- ja butyyliparabeenit.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Hellävarainen ja sulfaatiton shampoo kiharille hiuksille.

23.95 €

Lue lisää
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Curls

Hair Growth & Repair Conditioner for Curls

3-in-1 hoitoaine kiharille hiuksille: Co-wash, poishuuhdeltava ja jätettävä hoitoaine.

23.95 €

Lue lisää

Sertifioitu luonnonkosmetiikka shampoo: edut lyhyesti

Minulle on tärkeää, että hiustenhoitotuotteeni eivät ärsytä ihoani tai hiuksiani. Haluan myös, että ne ovat ympäristölle ystävällisiä. Siksi sertifioidusti ekologinen shampoo on päätynyt oman kylpyhuoneeni vakiovarusteeksi!

Näin vaihdat luonnonkosmetiikkaan:

1. Ole kärsivällinen: kun siirryt synteettisistä hiustenhoitotuotteista luonnonkosmetiikkaan, hiuksesi tarvitsevat aikaa luonnonkosmetiikka shampooseen ja tuotteisiin sopeutumiseen. Lisäksi hiuksesi käyvät läpi ”detox-vaiheen”, jossa ne rasvoittuvat hetkellisesti hieman enemmän kuin normaalisti. Tämä on kuitenkin vain merkki siitä, että hiuksesi totuttelevat uuteen luonnonkosmetiikka shampooseesi. Tilanne myös usein korjaantuu nopeasti, ja tämän hieman ikävämmän vaiheen jälkeen hiuksesi ovat uskomattoman kiiltävät eivätkä ne enää rasvoitu kuten ennen!

2. Kokeile eri tuotteita sekä tuotesarjoja: kuten me kaikki, myös hiuspohjamme sekä hiuslaatumme reagoivat eri tavoin eri ainesosiin. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi juuri sinulle, sillä olemme kaikki yksilöitä.

3. Muiden tuotteiden tärkeys: jos käytät luonnonkosmetiikka shampoota ja luonnonkosmetiikka hoitoainetta, muista muokata myös muu hiusrutiinisi näihin tuotteisiin sopivaksi. Esimerkiksi käyttämäsi hiusnaamion ja muotoilutuotteiden tulisi myös olla luonnonkosmetiikkaa, sillä muuten kumoat käyttämäsi shampoon ja hoitoaineen hyvän ja hoitavan vaikutuksen. Vinkkinä sertifioidusti ekologisesta hiusmaskista erinomainen HairLust Hair Growth & Protection Mask-hiusnaamio, jolla on Ecocert - organisaation myöntämä sertifikaatti ja lisäksi se on vegaaninen.

Sertifioidusti ekologinen shampoo - kaikki vinkkini

Olen itse suosinut luonnonkosmetiikka shampoota hiustenhoitorutiinissani jo muutamia vuosia, ja annan tässä parhaat vinkkini sen käyttöön. Let’s face it – uusien tuotteiden löytäminen voi olla todella hankalaa ja aikaavievää, mutta niiden käyttöönotossa voi kulua vieläkin pidempään, jos ohjeet eivät ole tarpeeksi selkeät. Nappaa siis tästä omat 3 suosikkituotettani, niin löydät ehkä sopivat tuotteet myös itsellesi!

1. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

Ekosertifioitu shampoo, joka sisältää 98,5% luonnollisia ainesosia, ja 10,3% sen koko sisällöstä on ekologisesti valmistettu. Aktiiviset mikroproteiinit kasveista ja riisistä kosteuttavat, syvähoitavat ja korjaavat vaurioittunieta hiuksia. Tuote ei sisällä SL-/SLE-sulfaatteja, parabeeneja, ftalaatteja tai silikoneja ja se on tuotettu Pohjoismaissa.

2. HairLust Hair Growth & Repair Conditioner

Luonnonkosmetiikka hoitoaine, joka on sekä ekosertifioitu, että sertifioidusti vegaaninen, on ehdottomasti must-have kylpyhuoneessa. Hiukseni voivat paremmin kuin koskaan, ja olen varma, että siitä on kiittäminen tätä hoitoainetta. Muistathan sinäkin käyttää hoitoainetta aina pesun jälkeen? Hoitoaine sulkee hiuksen suomut, jolloin niistä ei haihdu kosteutta ja kaikki hoitavat aineet luonnonkosmetiikka shampoosta ja luonnonkosmetiikka hoitoaineesta pysyvät suortuvissa sisällä. Hiukset myös katkeilevat vähemmän ja niillä on parempi vastustuskyky vaurioita kohtaan.

3. HairLust Hair & Scalp Detox Scrub

Hyvinvoiva hiuspohja on avain terveisiin hiuksiin, kuten olen jo aikaisemminkin varmasti maininnut. Hiuspohjan syväpuhdistuksen voi toteuttaa esimerkiksi hiuspohjan kuorinnan avulla. HairLust:in ekosertifioitu HairLust Hair & Scalp Detox Scrub-hiuspohjan kuorinta poistaa lian, rasvan ja tuotejäämät tehokkaasti, mutta hellävaraisesti hiuspohjasta, jolloin sertifioidusti ekologinen shampoo ja luonnonkosmetiikka hoitoaine pääsevät todella syvähoitamaan hiuksia ja hiuspohjaa.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Virkistävä hiuspohjan kuorinta kuivalle, kutisevalle tai rasvoittuvalle päänahalle.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hiuspohjan hierontaharja pehmeillä silikonipiikeillä päänahan kuorintaan ja hierontaan.

12.95 €

Lue lisää

Miksi ECOCERT-sertifikaatit:

Yksi eniten käytetyistä ekosertifikaateista luonnonkosmetiikassa on ECOCERT-sertifikaatti Cosmos Organic, jota itse yritän aina etsiä, kun olen ostamassa luonnonkosmetiikka shampoon. Ecocert on euroopplainen ekosertifikaattien tarjoaja, ja heillä on kaksi eri sertifikaattia kosmetiikkatuotteille. Yksi on luonnollisille tuotteille ja toinen on ekologisille tuotteille. Kun jollakin tuotteella on Ecocertin myöntämä Cosmos - sertifikaatti, tiedän, että voin hyvillä mielin ja turvallisesti käyttää tuotetta. Tiedän, että tuote ei aiheuta haittaa minulle, eikä ympäristölleni.

Jotta luonnonkosmetiikka shampoo tai luonnonkosmetiikka hoitoaine saa COSMOS - sertifikaatin, on sen täytettävä tiettyjä kriteereitä, ja sitä testataan jatkuvasti. Sertifioidusti ekologinen shampoo ei saa sisältää SL-/SLE-sulfaatteja, parabeeneja, ftalaatteja tai muita synteettisiä kemikaaleja, joiden tiedetään vahingoittavan sinua tai hiuksiasi.

Jotta tuote voi saada Cosmos Organic - merkin, on sen ainesosista vähintään 95% oltava luonnollisia. Poispestävistä luonnollisista ainesosista 10% on lisäksi oltava ekologisia ja ei-pestävistä luonnollisista ainesosista 20% tulee olla ekologisia. Myös 95% tuotteen kasviöljyistä ja uutteista tulee olla ekologisia.

Ecocert kontrolloi myös ainesosat on valmistettu ja tuotettu kunnioittaen luontoa, ja vaatimukset varmistavat, että myös tuotanto ja raaka-aineiden käsittely tapahtuvat oloissa, jotka eivät vahingoita luontoa tai työntekijöitä.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask

Hair Growth & Protection Mask

Hiusnaamio kuiville ja vaurioituneille hiuksille, joka korjaa ja ehkäisee kaksihaaraisia.

26.95 €

Lue lisää
HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask

Protein Reconstructor Mask

Korjaava proteiininaamio hiuksille, joka rakennepaikkaa hiusten proteiineja.

29.95 €

Lue lisää

Toivottavasti sait tästä artikkelista tarpeeksi informaatiota sertifioituun luonnonkosmetiikka shampooseen ja luonnonkomsetiikka hoitoaineeseen liityen. Voit osallistua keskusteluun alapuolella kommenttikentässä!

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
 • Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

  Päänahan kuorinta: 5 syytä miksi hiuspohjaa tulisi kuoria

 • silikoniton shampoo ja hoitoaine

  Silikoniton shampoo & hoitoaine - miksi valita shampoo ilman silikonia?

 • Kutiseva ja kuiva päänahka? Löydä paras shampoo kuivalle päänahalle

  Kutiseva ja kuiva päänahka? Löydä paras shampoo kuivalle päänahalle

 • Virker vippeserum overhovedet? Sådan får du fyldige, lange vipper med en øjenvippe serum

  Miten saada tuuheat ja pitkät ripset? Löydä paras ripsiseerumi

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Curly Girl metodi vaiheittain (+ Curly Girl tuotteet)

Katso kaikki artikkelit