Kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille


Tiesitkö, että shampoolla ja hoitoaineella on suuri vaikutus hiustesi ja hiuspohjasi terveyteen? Liian voimakas shampoo kuivattaa hiuksia ja jättää ne pörröisiksi. Silikoneja sisältävästä hoitoaineesta puolestaan voi jäädä tuotekertymiä hiuspohjaan. Tässä artikkelissa neuvon, miten valita paras kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle. Kerron myös, miksi kosteuttava hoitoaine on tärkeä osa hiusrutiinia!

Sofie Tidemand

Perustaja, HairLust

Sofie on yksi HairLustin perustajista. Hän on hiusnörtti isolla H:lla, joka rakastaa jakaa hiustenhoitokokemuksensa muiden kanssa. Sofie on kiinnostunut uusimpien hiustrendien, stailausvinkkien ja luonnollisten ainesosien oppimisesta ja testaamisesta, ja hän pyrkii pysymään ajan tasalla alan trendeistä. Parasta mitä hän tietää, on pystyä auttamaan ihmisiä.Lue lisää.

Et varmasti ole ainoa, joka kärsii kuivista hiuksista tai kuivasta hiuspohjasta. Sekä naiset, että miehet kokevat hiusten ja hiuspohjan kuivumista silloin tällöin. Muun muassa kylmät talvikuukaudet, kova tuuli ja polttava aurinko tekevät hiuksista pörröiset ja kuivat. Loppujen lopuksi päivittäisillä hiustenhoitorutiineilla on kuitenkin suurin vaikutus hiusten yleiskuntoon. Runsas muotoilutuotteiden ja kuumien muotoilulaitteiden käyttö vahingoittaa tietysti hiuksia, mutta myös shampoo ja hoitoaine voivat vaikuttaa negatiivisesti hiuksiin.

Kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine ovat olleet jo pidemmän aikaa osa hiustenhoitorutiineitani, ja huomaan sen kyllä hiuksissani! Tässä artikkelissa paljastan, millainen on paras kosteuttava shampoo, ja millainen shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille kannattaa valita. Lue siis eteenpäin!

Onko sinulla karheat hiukset?

Aloitetaan selvittämällä, mitä tarkoitan, kun puhun karheista ja kuivista hiuksista. Karheat hiukset ovat usein lopputulos hiuksien kuivumisesta ja riittämättömästä kosteutuksesta tai talin puutteesta. Tali on ihon oma kosteuttaja, ikään kuin luonnollinen hiusöljy. Normaali hiuspohjan talintuotanto kosteuttaa hiuksia ja pitää ne kiiltävinä. Myös hiuspohjan iho tarvitsee talia pysyäkseen hyvinvoivana, elastisena ja terveenä. Karheat hiukset ja kuiva hiuspohja ovat siis usein seurausta liian vähäisestä talin määrästä.

Hiukset ja hiuspohja voivat kuivua esimerkiksi liiallisen pesemisen, liiallisen muotoilutuotteiden käytön sekä värjäämisen ja vaalennuksen seurauksena. Vaihtuvat ja äärimmäiset sääolosuhteet, kuten suolavesi, kova tuuli, kylmät lämpötilat ja polttava aurinko voivat myös aiheuttaa kuivumista. Karheat hiukset voivat olla myös merkki jostakin vakavammasta, kuten puutteellisesta ruokavaliosta, hormonaalisista häiriöistä tai aliravitsemuksesta. Listaan alempana yleisimmät kuivien hiusten oireet, joiden avulla voit selvittää, onko sinulla kuivat ja karheat hiukset, vai onko kyse jostakin muusta.

Kuivat hiukset - selkeimmät oireet

Jos hiuksesi ovat karheat, ne ovat luultavasti myös kuivat, katkeilevat ja haaroittuneet, sillä nämä oireet kulkevat usein käsi kädessä. Onneksi apu löytyy helposti, kun tunnistat oireet! Seuraavaksi kerron yleisimmät oireet todella kuiville ja karheille hiuksille.

Elottomat ja kiillottomat hiukset

Jos sinulla on kovin karheat hiukset, ne luultavasti näyttävät myös elottomilta, mattapintaisilta ja kiillottomilta.

kuivat hiukset

Hauraat hiukset

Tuntuvatko hiukset karkeilta ja kovilta, kun kosketat niitä? Kuivat hiukset tuntuvat usein kovilta ja karkeilta kämmentä vasten ja ne saattavat myös näyttää hieman tönköiltä.

Pörröiset hiukset

Kuivat ja karheat hiukset ovat usein painajainen stailata. Karheat hiukset voivat olla pörröiset ja takkuiset, ja ne muuttuvat talvella helposti todella sähköisiksi. Niistä puuttuu terveiden hiusten silkkisyys, ja ne sojottavat itsepintaisesti jokaiseen ilmansuuntaan.

pörröiset hiukset

Haaroittuvat latvat

Kun hiusten latvat alkavat haaroittua katkeamisen jälkeen, on se merkki kuivista ja karheista hiuksista. Haaroittuneet latvat eli kaksihaaraiset kannattaa leikkauttaa kampaajalla heti, kun mahdollista, sillä usein haaroittuneet hiukset lähtevät halkeamaan jatkuvasti ylemmäs ja ylemmäs, ja tilanne vain pahenee. Kaksihaaraisia voi onneksi ehkäistä ottamalla käyttöön kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine! Myös uudelleenrakentava proteiinihiusmaski, kuten Protein Reconstructor Hair Mask voi auttaa vahvistamaan hiuksia, jotta ne eivät lähde haaroittumaan.

kaksihaaraiset

Elastisuuden puute ja katkeilevat hiukset

Kuivat ja karheat hiukset eivät ole yhtä joustavat, kuin terveet hiukset. Elastisuuden puute on yksi merkki kuivista hiuksista. Hiusten joustamattomuus voi aiheuttaa myös hiusten katkeilua, eli jos hiuksesi katkeilevat runsaasti, voi syynä olla kuivat ja karheat hiukset. Hiusten elastisuuttakin voi onneksi parantaa tarjoamalla hiuksille runsaasti kosteutusta. Valitse siis kosteuttava shampoo, jos hiuksesi katkeilevat paljon.

kuivat hiukset

Kutiava ja ärtynyt hiuspohja

Kuivat ja karheat hiukset tarkoittavat usein myös kuivaa hiuspohjaa. Kuiva iho kutiaa ja on usein ärtynyt. Hiuspohjan iho ei ole tähän mikään poikkeus, vaikka emme kiinnitäkään siihen usein huomiota. Mutta hiuspohjan hoito on itse asiassa hiustenhoidon A ja O. Terve hiuspohja on tie terveisiin ja hyvinvoiviin hiuksiin. Jos kärsit siis kuivasta hiuspohjasta, kannattaa valita shampoo kuivalle päänahalle, joka hoitaa ja kosteuttaa sekä kuivia hiuksia sekä hiuspohjan ihoa. Olemme kirjoittaneet myös toisen artikkelin, joka kannattaa lukea, jos kuiva päänahka ja kuivan päänahan hoito on sinulle ajankohtaista.

kuiva päänahka

Kosteuttava shampoo kuiville hiuksille

Jos sinulla on ongelmia kuivien hiusten, pörröisyyden tai hiuspohjan kuivumisen kanssa, kannattaa katse kääntää ensimmäisenä kohti käyttämääsi shampoota. Jotta hiuksillasi olisi parhaat mahdolliset olosuhteet kasvaa vahvoiksi ja terveiksi, valitse kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine, jotka ovat täynnä ravitsevia proteiineja. Kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle auttaa myös mahdollisen hilseilyn ja kutinan kanssa. Kun sinulla on käytössäsi itsellesi sopiva, paras kosteuttava shampoo, voit siirtyä tutkimaan muita hiustuotteita, ja niiden vaikutuksia hiuksiisi.

HairLust arvostelu

Vältä näitä ainesosia

Monet markkinoiden shampoot sisältävät sulfaatteja muodossa tai toisessa. Osa sulfaateista on hellävaraisempia kuin toiset, ja niitä kannattaa suosia. Jos hiuksesi ovat kovin kuivat, kannattaa voimakkaita sulfaatteja puolestaan vältellä. Näitä ovat muun muassa SLS ja SLES sulfaatit, jotka ovat tunnettuja kuivattavasta vaikutuksestaan.

Kun hakusessa on shampoo kuivalle päänahalle ja kuiville hiuksille, kannattaa nämä ainesosat kiertää kaukaa, sillä ne saattavat vain pahentaa tilannetta.

1. Parabeenit shampoossa:

On osoitettu, että parabeenit ovat hormonitoimintaan vaikuttavia ainesosia, joten niitä kannattaa ehdottomasti välttää tuotteissa, jotka ovat suoraan kontaktissa ihon kanssa. Paras kosteuttava shampoo on siis ehdottomasti parabeeniton.

2. SLS/SLES sulfaatit shampoossa:

SLS/SLES sulfaatit ovat vaahtoavia ja peseviä ainesosia, joita löytyy usein pesuaineista. Ne tunnetaan myös nimillä Sodium Lauryl/Laureth sulfaatit. SLS/SLES sulfaatit poistavat likaa ja rasvaa todella tehokkaasti, mutta joskus ne ovat hieman liiankin tehokkaita. Jos shampoo puhdistaa hiuspohjasta myös ihon luonnolliset öljyt, voi se johtaa hiuspohjan ja hiusten kuivumiseen. Lisäksi ylimääräiset kemikaalit voivat ajan myötä kertyä hiuspohjaan, ja aiheuttaa ärsytystä, kutinaa, punoitusta ja kuivumista. Yritä siis etsiä kosteuttava shampoo, joka olisi sulfaatiton, jotta hiukset pysyisivät eloisina ja kiiltävinä.

Jos sulfaatiton shampoo kiinnostaa, voit lukea linkitetystä artikkelista aiheesta lisää.

3. Ftalaatit (DMP) hiustenhoidossa:

Ftalaatteja käytetään usein hiustenhoitotuotteissa, kuten hiuslakassa, ja se on usein dimetlyyftatalaatin (DMP) muodossa. DMP:tä käytetään hiuslakassa elastisuuden luomiseksi. DMP:n myynti ja käyttö on kielletty EU:ssa, mutta ole tarkkana DMP:n kanssa, mikäli ostat tuotteesi EU:n ulkopuolelta. Ftalaatit jäävät helposti ihoon kiinni ja imeytyvät siihen, ja ne tarttuvat kotona pinnoille sekä pölyhiukkasiin.

Kuinka usein hiukset tulisi pestä?

Elämäntyylisi ja arkirutiinisi vaikuttavat paljon hiustenpesurutiineihisi. Myös hiusten paksuudella on suuri vaikutus siihen, miten nopeasti ne rasvoittuvat. Mitä paksummat hiuksesi ovat, sitä vähemmän ne rasvoittuvat ja sitä vähemmän sinun tarvitsee pestä hiuksiasi. Jos hiuksesi ovat todella kuivat, kokeile pestä ne noin 2-3 kertaa viikossa, ja ota käyttöön kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine. Jos treenaat paljon ja hikoilet tai elät kosteassa ilmastossa, kannattaa hiuksia ehkä pestä hieman useammin, esimerkiksi 3-4 kertaa viikossa. Muista kuitenkin valita shampoo kuivalle päänahalle, jotta liika peseminen ei pahenna hiuspohjan kuivuutta.

Shampoo poistaa likaa ja rasvaa hiuspohjasta ja hiuksista. Mutta liika peseminen johtaa myös kuivumiseen. Hiuspohja tuottaa luonnollista öljyä, jonka tehtävänä on kosteuttaa ihoa ja hiuksia. Hiuspohjan luonnolliset öljyt tuovat hiuksille kiiltoa ja eloa, mutta liika peseminen saa öljyn tuotannon epätasapainoon. Yritä valita kosteuttava shampoo, ja vältä turhaa hiusten pesemistä. Lupaan, että kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille tekee ihmeitä nopeasti!

Millainen kosteuttava shampoo kannattaa valita?

Kaikki shampoot eivät sovi kuiville hiuksille, vaan tuotehyllystä tulee etsiä shampoo kuivalle päänahalle ja kuiville hiuksille. Suosittelen valitsemaan ekosertifioituja tuotteita, sillä liika kemikaalien käyttö ei ole hyväksi kehollesi tai hiuspohjallesi, ja vahvoja kemikaaleja kannattaa välttää aina kuin mahdollista.

Yritä valita kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille. Omasta mielestäni paras kosteuttava shampoo sisältää ainakin Aloe Veraa ja erilaisia kasviöljyjä. Voit yrittää etsiä ainesosaluettelosta seuraavia ainesosia, jos olet epävarma:

 • Mikroproteiinit - Niitä voidaan valmistaa esimerkiksi riisiuutteesta, hiivasta tai muista kasviuutteista. Ne imeytyvät syvälle hiusjuuriin ja hiuksiin, jossa ne työskentelevät aktiivisesti hiusten omien proteiinien uudelleenrakentamiseksi. Hiukset vahvistuvat ja niiden elinkaari pitenee. Lisäksi hiuksen rakenne korjaantuu, ja haaroittuvien hiusten määrä pienenee.
 • Aloe Vera - Sisältää runsaasti entsyymejä, mineraaleja, aminohappoa, ravintoaineita ja vitamiineja, jotka tukevat hiuspohjan luonnollista pH – tasapainoa ja edistävät tervettä hiustenkasvua. Mahtava kosteuttava kasvi, jonka uute on erinomainen raaka-aine, kun kyseessä on kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuspohjalle.
 • Kookosöljy - Uskomattoman ravitseva ja kosteuttava öljy, joka imeytyy syvälle hiuksiin. Kookosöljy sisältää runsaasti E- ja K-vitamiinia, sekä hyviä rasvahappoja. Kookosöljy syväkosteuttaa tehokkaasti kuivia ja karheita hiuksia. Lisäksi se vahvistaa hiuksia, ja kosteuttaa kuivia kutreja edistäen hiusten kosteustasapainoa.
 • Oliiviöljy - Todellinen tehokosteuttaja, joka ravitsee hiuksia antioksidanteilla. Antioksidantit suojelevat hiuksia vapailta radikaaleilta ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä. Se myös estää DHT:n ylituotantoa. Paras kosteuttava shampoo on sellainen, joka sisältää oliiviöljyä, ainakin minun maailmassani! Esimerkiksi HairLust:in kosteuttava shampoo sisältää oliiviöljyä, ja se onkin loistava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille.
 • Maroccan Arganöljy - Täydellinen tuote pörröisille hiuksille. Se sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja rasvahappoja, jotka syvähoitavat hiuksia.
 • Makea manteliöljy - Sisältää esimerkiksi A-, B- ja E-vitamiineja sekä omega-9, -6, -3 rasvahappoja. Makeassa manteliöljyssä on myös paljon mineraaleja, jotka suojelevat hiuksia vapailta radikaaleilta. Hiukset pysyvät hyvin suojattuina ja terveinä.
 • Mangovoi ja mangouute - Kosteuttaa ja sisältää runsaasti antioksidantteja. Suojelee hiuksia UV-säteilyltä ja stimuloi hiusjuurten uusiutumista sekä kollageenin tuotantoa.
 • Mustikkauute - Antibakteerisia, antioksidanttisia ja kuorivia ominaisuuksia. Parantaa hiusten kiiltoa ja elastisuutta.
 • Granaattiomenaöljy ja granaattiomenauute - Täynnä hedelmäentsyymejä ja punikkihappoa, eli omega-5 rasvahappoa, joka stimuloi kollageenin tuotantoa hiuspohajssa ja hiuksissa, ja estää kosteuden haihtumista sekä tulehduksia.
 • Kaakaovoi - Estää kosteuden haihtumista ja on täynnä hyvä rasvahappoja, sekä luonnollisia antioksidantteja, jotka hoitavat kuivia ja karkeita hiuksia.

Tuotteet ja shampoo kuivalle päänahalle

Kosteuta kosteuta kosteuta

Jos sinulla on ongelmia kuivien hiusten ja kuivan hiuspohjan kanssa, yritä valita aina kosteuttavia hiustuotteita. Muista aina lisätä kosteuttava hoitoaine hiuksiin hiustenpesun jälkeen, jotta kosteuttava shampoo, ja sen vaikuttavat aineet jäävät hyvin vaikuttamaan hiuksiin myös huuhtelun jälkeen. Lisäksi kosteuttava hoitoaine suojelee hiuksia arjen kiireiltä ja kurjalta säältä. Kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine ovat helpommat tavat tarjota kuiville hiuksille hoitoa, joten aloita niillä, jos hiuksesi ovat kuivat ja karkeat.

HairLust arvostelu

Muista viikoittainen hiusmaski

Kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine hoitavat hiuksia hyvin, mutta saat lisäkosteutusta ja syvähoitoa käyttämällä hyvää hiusmaskia. Viikoittainen hiusmaski on oleellinen osa hiustenhoitoa, jos hiuksesi ovat pitkät, paksut tai huonokuntoiset. Hiusmaski tarjoaa hiuksille kosteutta ja jättää ne pehmoisiksi sekä helposti selivtettäviksi. Kosteuttava shampoo pesee hiukset hellävaraisesti kosteuttamisen lisäksi, mutta hiusmaskin tarkoitus on vain kosteuttaa ja ravita hiuksia.

Muista proteiinit

Proteiinihoidot hiuksille ovat kohtuullisen uusi asia hiustenhoidossa. Hiukset koostuvat pääasiassa proteiinista, jota kutsutaan kertaiiniksi. Proteiinivaje vaikuttaa hiuksiin hyvin negatiivisesti, ja saa hiukset näyttämään elottomilta, kuivilta ja pörröisiltä. Proteiinivajeen seurauksena hiukset myös katkeilavat helpommin. Kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine ovat hyvä aloitus kuivien hiusten hoidossa, mutta sitä kannattaa täydentää hyvällä ja tehokkaalla proteiinimaskilla. Lue toisesta artikkelistamme lisää, miksi on tärkeää tarjota proteiinia hiuksillesi!

Hiusöljyn tärkeys

Hyvä hiusöljy jättää hiukset pehmeiksi, kiiltäviksi ja pehmeiksi. Hiusöljyjä voi löytää monessa eri muodossa, mutta paras hiusöljy on luonnollinen, ekologinen öljy, joka pohjautuu kookosöljyyn ja arganöljyyn. Nämä öljyt sopivat täydellisesti kuiville hiuksille ja kuivalle hiuspohjalle, sillä ne syväkosteuttavat ja uudelleenrakentavat hiuksia. Arganöljy ja kookosöljy suojaavat hiuksia lisäksi luonnollisesti UV-säteilyltä ja kuumilta muotoilulaitteilta. Hyvä kasvipohjainen öljy hoitaa kuivia hiuksia yhtä tehokkaasti kuin paras kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille.

Muita vinkkejä!

Anna hiustesi ilmakuivua: Yritä välttää kuumien muotoilulaitteiden, kuten föönin käyttöä, toimi kuten ranskattaret. Anna hiustesi kuivua rauhassa itsekseen, ja lupaan, että huomaat eron nopeasti! Jos haluat hiuksesi nopeasti kuivaksi, kokeile käyttää bambusta valmistettua turbaanihiuspyyhettä tai valitse hiustenkuivaajan kylmin asetus suojataksesi hiuksiasi.

Ole hellävarainen: Märät hiukset ovat todella hauraat, joten käytä wet brush - hiusharjaa, jos haluat harjata kosteat hiuksesi. Vältä repimästä ja vetämästä hiuksia, ja käytä takkujen selvitykseen apuna hiusöljyä. Voit käyttää wet brush - hiusharjaa myös hiusmaksin levittämiseen. Valitse paras kosteuttava shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille ja pese sillä hiukset. Levitä sen jälkeen hiusmaski wet brush - harjan avulla ja anna sen vaikuttaa. Lisää lopuksi kosteuttava hoitoaine!

Lopeta kemikaalikäsittelyt: Kemikaalikäsittelyt, kuten vaalentaminen, permanenttikiharat ja värjääminen rasittavat ja vahingoittavat hiuksia pysyvästi jo ensimmäisellä käsittelykerralla. Vältä siis kemiallisia hoitoja, ja yritä korjata jo aiheutettuja vahinkoja ottamalla kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine käyttöön.!

Vaihda tyynyliinaa: Tiesitkö, että karkea puuvilla voi vahingoittaa hiuksiasi, kun nukut? Lisäksi puuvillatyynyliina voi edistää sinien kasvua hiuspohjassa ja katkoa kuivia hiuksia. Suosittelen vaihtamaan bambutyynyliinaan, joka on pehmeää kuin silkki, mutta ympäristöystävällisempää ja vegaanista. Valitse shampoo kuivalle päänahalle ja käytä hellävaraista tyynyliinaa, niin hiuksesi kiittävät!

Toivon, että tämän artikkelin jälkeen tiedät, mikä kosteuttava shampoo ja kosteuttava hoitoaine sopivat juuri sinulle parhaiten. Toivottavasti ymmärrät myös, miksi kannattaa valita erityinen shampoo kuivalle päänahalle ja hiuksille. Karkeat hiukset saa varmasti hoidettua, kunhan vain kylpyhuoneen hyllyssä on itselle paras kosteuttava shampoo!

HairLust asiakasarvosteluja
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


5 kommenttia


 • kata92

  Musta tuntuu, että mulla on kyse jostakin proteiinivajeen ja kosteutuksen yhdistelmästä. Tai sitten se on vaan tämä kostea ja kylmä talvi… Ehkä pitäisi laittaa kosteuttava maski hiuksiin ja mennä vaan saunaan odottamaan kesää… Testiin siis tämä!


 • Fanniii

  Hyvä, kun mummoni aina sanoi että mäntysuovalla pitäisi vaan hiukset pestä :D ei kyllä…. Ihanaa että kaikki nää hellävaraiset shampoot ja luonnonkosmetiikka hiustenhoito on yleistynyt, just tätä mun herkkä iho kaipaa!


 • Jannika

  Hei! olen pidempään jo yrittänyt etsiä hyvää tuotetta kuiville hiuksilleni ja nyt luettuani tämän artikkelin kiinnoitustuinkin HairLustin tuotteista. En ole aiemmin niitä kokeillut ja siksi luinkin nyt tätä blogia jotta saisin hieman enemmän tietoa ja vaikuttaa ainakin omaan silmään että nämä eri tuotteet yhdistettynä voisi oikeastaan olla kokeilun arvoisia. Oman hiukset eivät ole vain kuivat vaan ne on myös sen lisäksi todella hauraat ja hitaasti kasvavat joten voisin hyötyä näiden tuotteiden käytöstä mikäli ne ovat toimivia.


 • Elisa

  Itse olen suosinut jo pidempään kosteuttavaa shampoota, sillä olen ajatellut että se sopii hyvin kiharoille hiuksilleni. Nyt kun tajusin tarkistaa niin oma shampooni kyllä sisältää silti sulfaatteja ja tämän artikkelin mukaan ne kuivattaisivat hiuksia vielä entisestään. Täytyykin varmaan seuraavaksi ottaa kokeiluun shampoo, jossa ei olisi sulfaatteja, sillä en ole oikeastaan ollut kovin vakuuttunut shampooni tehokkuudesta nyt – mutta toivottavasti tämä sulfaattiasia olisi ratkaisu ongelmaani, sillä kampaajani mukaan juuri kosteutus olisi avain näiden kiharoiden hallintaan.


 • Noora

  Hyvä tietää, olenkin käyttänyt pitkään jo liian vahvaa shampoota, sillä hiukseni ovat kuivat ja hauraan tuntuiset joten täytyykin ottaa käyttöön kosteuttavat tuotteet.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.