Miksi hiukset lähtee? 6 hiustenlähtö syytä


Hiustenlähtö syyt voivat olla erilaisia, mutta on hankala tietää kuinka niihin tulisi reagoida. Tämän luettuasi olet varmasti tietoisempi, miksi hiukset lähtee.

Iina Lahtinen

Kirjailija

Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Iina toimi aiemmin kampaajana, mutta päätti vaihtaa uraa ja jatkokouluttautua medianomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. Nyt hän työskentelee freelance-toimittajana HairLustille sekä muille yrityksille.Lue lisää.

Totuus on se, hiuksia lähtee keskimäärin noin 50-100 per päivä. Suurin osa näistä irtoavista hiuksista lähtevät osana normaalia hiuksen elinkaarta ja vanhan hiuksen tilalle alkaa kasvamaan uusi. Syyt siihen miksi hiukset lähtee voivat olla monenlaisia, toiset vakavampia kuin toiset. Hiuksia irtoaa normaalisti pesun ja kuivauksen yhteydessä, tai hiuksia harjatessa. Näiden arkisten toimien aikana on yleistä, että hiukset lähtee irti ja tippuvat.

Seuraavassa artikkelissa käsittelemme erinäiset hiustenlähtö syyt ja kerron, kuinka reagoida niihin. Tämän luettuasi olet varmasti tietoisempi hiustenlähdön tärkeimmistä aiheuttajista. Alapuolelta löydät esimerkkejä HairLustin tuotteista, jotka ovat erityisesti suunniteltu hoitamaan hiustenlähtöä ja ohenemista.

1) Miksi hiukset lähtee: Hiustenlähtö stressin takia

Hiustenlähtö voi liittyä stressiin, joka on itse asiassa yksi yleisimmistä syistä siihen miksi hiuksia irtoaa, niin miehillä kuin naisilla. Hiustenlähtö stressin takia ei ole onneksi pysyvä tila ja mikäli saat stressin hallintaan, kasvavat hiuksesi yleensä takaisin terveinä. On olemassa kolme erityyppistä hiustenlähtöä, jotka ovat yhteydessä stressiin. Esittelemme nämä alla:

Telogen effluvium

Telogen effluvium on pohjoismaalaisille tyypillinen hiustenlähdön muoto. Hiustenlähtö stressin takia on yksi yleisimmät syistä, miksi hiukset lähtee. Tässä tilassa hiustuppi ikään kuin sulkeutuu ja ryhtyy nukkumaan. Kun hiustuppi nukkuu, hius lopettaa kasvamisen. Saattaa olla, että menetät muutamassa kuukaudessa suuren määrän hiuksia, kun hiukset lähtee laajemmissa osioissa.

Trikotillomani

Trikotillomania on pakonomainen tila, jossa ihminen voi kokea vastustamatonta tarvetta poistaa karvoja niin päänahasta, kulmakarvoista, silmäripsistä, jaloista tai muualta kehosta. Hiusten ja karvojen poistaminen voi olla tapa käsitellä negatiivisia tai epämiellyttäviä tunteita kuten stressiä, jännitystä, yksinäisyyttä, tylsyyttä tai turhautumista. Tähän tilaan liittyen on hyvin yleistä, että hiukset lähtee ja karvoja alkaa nyppimään myös kulmakarvoista sekä silmäripsistä. Hiustenlähtö stressin takia voi myös olla siis itseaiheutettu tila nyppimällä karvoja.

Alopecia areata

Alopecia areatan oletetaan johtuvan monista eri tekijöistä, stressi mukaan lukien. Alopecia areatassa kehon immuunijärjestelmä heikentyy, joka voi vaikuttaa hiustuppiin ja aiheuttaa näin ollen hiustenlähtöä.

2) Periytyvä hiustenlähtö

Geneettinen hiustenlähtö tunnetaan nimellä androgenetic alopecia ja sen tiedetään olevan yleisin syy siihen miksi hiukset lähtee erityisesti miehillä. Häiriö voi periytyä molempien vanhempien puolelta ja todennäköisyys on sitä suurempi, jos molemmat vanhemmistasi kärsivät hiustenlähdöstä. Naisilla tämä tila aiheuttaa usein ohenevia hiuksia päälaella ja miehillä hiusraja puolestaan lähtee nousemaan ylemmäs. Yleensä periytyvä hiustenlähtö aiheuttaa erityisesti miehille hiusrajan nousua ja sen, että hiukset lähtee.

Jos uskot, että hiukset lähtee geneettisistä syistä, voi ravintolisä olla erinomainen vaihtoehto. HairLust tarjoaa ravintolisiä niin miehille, kuin naisille ja niiden avulla voit saada hiustenlähtöä hidastettua tehokkaasti.

ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT HAIRLUSTIN RAVINTOLISIEN AVULLA

“hairlust hair vitamins for men ennen jälkeen kuvat

Tulokset 5 viikon Hair Growth Formula Capsules Men käytön jälkeen. Tulokset ovat yksilöllisiä.

3) Hypothyreoosi

Monet suomalaiset, niin miehet kuin naiset kärsivät kilpirauhasen aiheuttamasta hypothyreoosista, eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kyseinen sairaus voi olla yksi selittävä tekijä siihen miksi hiukset lähtee yllättäen. Kun kehosi tuottaa liian vähän tyroksiinia, eli hormonia joka vastaa aineenvaihdunnan sääntelystä, pulssista ja mielialasta, puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta eli hypothyroosista. Mikäli kehosi tuottaa liian paljon tyroksiinia, tällöin puhutaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tyroksiini on vastuussa aineenvaihdunnan toiminnoista, jonka avulla kehosi saa energiaa ja tarvittavat kasvutoiminnot pysyvät käynnissä kuten esimerkiksi hiusten ja kynsien kasvu, sekä ihon kunto.

4) Hiustenlähtö ja vitamiinin puute

Sinkki

Liian vähäinen sinkin saanti on yleisin syy matalaan energiatasoon. Hiukset lähtee usein, niin miehillä kuin naisilla, jos keho ei saa tarpeeksi energiaa. Sinkki osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja yhdistää kehon tärkeitä entsyymitoimintoja. Lisäksi sinkki auttaa lisäämään hiusten kasvua ja sinkin puutos onkin melko normaali syy, jos hiukset lähtee. Jotta voit huolehtia riittävästä sinkin saannista, tulisi sinun käyttää ravintolisää joka on tarkoitettu erityisesti hiuksille. Pidäthän lisäksi huolta, että ruokavaliosi sisältää ruoka-aineita kuten pähkinät, siemenet, osterit, kananmuna ja linssit, jotka kaikki sisältävät runsaasti sinkkiä. Mikäli et syö näitä ruoka-aineita, on ravintolisä mitä todennäköisimmin tarpeellinen.

B-vitamiinin puute ja hiustenlähtö syyt

Biotiinin ja B-vitamiinin puute ovat yksi merkittävin syy siihen miksi hiukset lähtee. Puute voi aiheutua esimerkiksi tupakoinnista, heikentyneestä maksan toiminnasta tai raskaudesta. Estämällä B-vitamiinin puutteesta aiheutuvan hiustenlähdön, voit täydentää ruokavaliotasi ruoka-aineilla, jotka sisältävät runsaasti tärkeää B-vitamiinia. B-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kananmuna, punainen liha, kana, avokado, hedelmät, pähkinät ja perunat.

Saattaakin siis olla hyödyllistä lisätä ravintoon B-vitamiinia sellaisen ravintolisän muodossa, joka sisältää myös muita ravintoaineita, jotka tehostavat B-vitamiinin imeytymistä. Siksi voinkin suositella HairLustin ravintolisiä, jotka ovat tehokas apu, jos hiukset lähtee

Täältä voit lukea artikkelimme: Vitamiinit hiuksille - Listasimme 10 tärkeää hiusvitamiinia jossa esittelelmme hiusten hyinvoinnin kannalta tärkeimmät vitamiinit.

ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT HAIRLUSTIN RAVINTOLISIEN KANSSA

hairlust hair vitamins ennen jälkeen kuvat

Vaaleat hiukset: tulokset 1 kuukauden Hair Growth Formula Capsules käytön jälkeen. Tummat hiukset: tulokset 3 kuukauden Hair Growth Formula Gummies käytön jälkeen. Tulokset ovat yksilöllisiä.

5) Alopecia areata

Alopecia Areata on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää hiustuppiin. Tätä ilmenee niin miehillä kuin naisilla. Syy Alopecia Areatan aiheuttamaan hiustenlähtöön voi johtua stressistä, tai jostakin sairaudesta. Alepecia Areatasta johtuen hiukset lähtee ja lisäksi se aiheuttaa usein kaljuuntuvia kohtia niin päänahassa, kulmakarvoissa kuin muissakin kehonosissa.

6) Muotoilutuotteiden liiallinen käyttö

Shampoon ja muotoilutuotteiden liiallinen käyttö, sekä hiusten värjääminen voivat vaurioittaa hiuksia sekä aiheuttaa hiustenlähtöä. Lisäksi lämpö ja kemikaalit heikentävät hiusta ja voivat saada hiukset katkeilemaan sekä irtoamaan ja näin ollen on merkittävä syy, miksi hiukset lähtee. Tästä syystä kannattaa välttää kuumien rautojen käyttöä, jotka vahingoittavat hiusta. Aseta hiustenkuivaajasi matalalle lämmölle ja lisäksi minimoi suoristusraudan ja kihartimen käyttö. Mikäli värjäät hiuksiasi, sinun ei kannata pyrkiä kuin yksi tai kaksi värisävyä tummempaan tai vaaleampaan lopputulokseen luonnollisesta väristäsi. Mitä merkittävämpi väriero on, sitä vahvempia kemikaaleja käytetään.

Mikäli haluat vinkkejä hiusten kasvatukseen, lue artikkelimme siitä.

Kuten voidaan todeta, hiustenlähtö syyt ovat hyvin erilaisia. Mikäli hiustenlähtösi pitkittyy, on hyvä konsultoida lääkäriä oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Muotoilutuotteiden liiallinen käyttö voi pitkällä aikavälillä kuivattaa hiuksia ja aiheuttaa niiden kunnon huononemista. Siksi kannattaa myös muistaa käyttää laadukkaita hiustenhoitotuotteita. Suosittelenkin lähes aina investoimaan hyvään shampooseen sekä hoitoaineeseen sekä niiden lisäksi laadukaaseen hiusnaamioon, jotta voit pitää hiuksistasi huolta myös kun peset niitä, sillä hiusten pesu on usein erityisen kuluttavaa hiuksille.

Hiustenlähtö naisilla

Jos olet naisena kokenut hiustenlähtöä, voit lukea artikkelimme: Naisten hiustenlähtö, josta voit saada lisää vinkkejä niin hiusten hoidosta kuin hyvistä tuotteista.

Painotan asiakkaille jatkuvasti hiusten kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä, erityisesti silloin, jos tavoitteena on hiusten kasvattaminen

Helene Sørensen

Hiusmuotoilija ja kauneusalan asiantuntija

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Lara

  Ihan sama kuin Mikaelalla, stressin takia varmaan hiukset lähtee, mutta onneksi näyttää siltä, että en oo yksin tän kanssa, se vähän helpottaa. Ehkä kans joku vitamiinipuutos kun oon ollut nyt jonkun aikaa vegaanina, ja siihen liittyen pitäisi tietysti tutkia noita vitamiinijuttuja ja lisäravinteita, mmutta sekin on nyt tietysti sen stressin ja kiireen takia jäänyt :D


 • Elisa

  Olen jo pidemmän aikaa menettänyt enenevissä määrin hiuksia ja hyvä, että löysin tämän kirjoituksen aiheesta, on tosi tärkeää että tästäkin puhutaan ja kirjoitetaan 👍


 • Mikaela

  Tosi rauhoittavaa tietää vähän enemmän syitä miksi hiukseni on alkanut lähtemään :) Etenkin en tiennyt, että stressi voi olla niin suuressa roolissa hiustenlähdön kannalta ja toivon todellakin että se on syy viimeaikaiseen hiustenlähtööni


 • Jenni

  Tosi hyvän informatiivinen juttu, tästä sainkin nyt idean että miksi hiuksia on viime aikoina lähtenyt enemmän, kiitos!


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.