• YLI 49€ OSTOKSILLA ON ILMAINEN TOIMITUS

  • ASIAKASPALVELU AVOINNA MA-PE 10-16

6 syytä hiustenlähtöön


Totuus on se, että me kaikki menetämme hiuksia päivittäin keskimäärin noin 50-100 hiusta per päivä. Suurin osa näistä irtoavista hiuksista ovat osana normaalia hiuksen elinkaarta ja uusi hius korvaa yleensä menetetyt. Toisaalta, hiustenlähtöön voi olla monia syitä ja toiset vakavampia kuin toiset. Hiuksia irtoaa normaalisti pesun ja kuivauksen yhteydessä, tai hiuksia harjatessa. Hiustenlähtö on näiden toimien aikana yleistä. Alta löydät tarkempaa tietoa erilaisista hiustenlähtöä aiheuttavista tekijöistä ja kuinka niihin tulisi reagoida.

 

Stressi ja hiustenlähtö

Hiustenlähtö voi liittyä stressiin, joka on itse asiassa yksi yleisimmistä syistä hiustenlähtöön niin miehillä kuin naisilla. Stressin ja hiustenlähdön ei tarvitse olla pysyvä tila. Mikäli saat stressin hallintaan, kasvavat hiuksesi yleensä takaisin terveinä. On olemassa kolme erityyppistä hiustenlähtöä, jotka ovat yhteydessä stressiin. Esittelemme nämä alla:

Telogen effluvium

Telogen effluvium on pohjoismaalaisille tyypillinen hiustenlähdön muoto. Stressi voi olla yksi syy hiustenlähtöön, jossa hiustuppi ikään kuin sulkeutuu ja ryhtyy uinumaan. Kun hiustuppi uinuu, hius lopettaa kasvamisen. Saattaa olla, että menetät muutamassa kuukaudessa suuren määrän hiuksia.

Trikotillomani

Trikotillomania on pakonomainen tila, jossa ihminen voi kokea vastustamatonta tarvetta poistaa karvoja niin päänahasta, kulmakarvoista, silmäripsistä, jaloista tai muualta kehosta. Hiusten ja karvojen poistaminen voi olla tapa käsitellä negatiivisia tai epämiellyttäviä tunteita kuten stressiä, jännitystä, yksinäisyyttä, tylsyyttä tai turhautumista. On hyvin yleistä, että karvoja poistuu kulmakarvoista sekä silmäripsistä.

Alopecia areata

Alopesia areatan oletetaan johtuvan monista eri tekijöistä, stressi mukaan lukien. Alopecia areatassa kehon immuunijärjestelmä heikentyy, joka voi vaikuttaa hiustuppeen ja aiheuttaa näin ollen hiustenlähtöä.

Periytyvä hiustenlähtö

Geneettinen hiustenlähtö tunnetaan nimellä androgenetic alopeci ja sen tiedetään olevan yleisin syy hiustenlähtöön miehillä. Häiriö voi periytyä molempien vanhempien puolelta ja todennäköisyys on sitä suurempi, jos molemmat vanhemmistasi kärsivät hiustenlähdöstä. Naisilla tämä tila aiheuttaa usein ohentuvia hiuksia päälaella ja miehillä hiusraja puolestaan nousee. Yleensä periytyvä hiustenlähtö aiheuttaa erityisesti miehille kaljuuntuvaa päälakea ja hiusrajan nousua.

Hypothyreoosi

Monet suomalaiset, niin miehet kuin naiset kärsivät kilpirauhasen aiheuttamasta hypothyreoosista, eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämä voi olla syynä myös hiustenlähtöön. Kun kehosi tuottaa liian vähän tyroksiinia, joka on hormoni, joka vastaa aineenvaihdunnan sääntelystä, pulssista ja mielialasta, puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta eli hypothyroosista. Mikäli kehosi tuottaa liian paljon tyroksiinia, tällöin puhutaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tyroksiini on vastuussa aineenvaihdunnan toiminnoista, jonka avulla kehosi saa energiaa ja tarvittavat kasvutoiminnot pysyvät käynnissä kuten hiusten ja kynsien kasvu, sekä ihon kunto.

Hiustenlähtö ja vitamiinin puute

Sinkki

Liian vähäinen sinkin saanti on yleisin syy matalaan energiatasoon, joka voi olla yksi syy hiustenlähtöön niin miehillä kuin naisilla. Sinkki vastaa ihon sekä hiussolujen uudistumisesta, sillä se yhdistää kehon tärkeät entsyymitoiminnot. Lisäksi sinkki auttaa lisäämään hiusten kasvua ja sinkin puutos on normaali syy ennenaikaiseen hiustenlähtöön miehillä ja naisilla. Jotta voit huolehtia riittävästä sinkin saannista, tulisi sinun käyttää ravintolisää joka on tarkoitettu erityisesti hiuksille. Lisäksi voit pitää huolta, että ruokavaliosi sisältää ruoka-aineita kuten pähkinät, siemenet, osterit, kananmuna ja linssit, jotka kaikki sisältävät runsaasti sinkkiä. Mikäli et syö näitä ruoka-aineita, on ravintolisä mitä todennäköisimmin tarpeellinen.

B-vitamiinin puute ja hiustenlähtö

Biotiinin ja B-vitamiinin puute voivat aiheuttaa hiusten lähtöä. Puute voi aiheutua esimerkiksi tupakoinnista, alentuneesta maksan toiminnasta tai raskaudesta. Estämällä B-vitamiinin puutteesta aiheutuvan hiustenlähdön, voit täydentää ruokavaliotasi ruoka-aineilla, jotka sisältävät runsaasti tärkeää B-vitamiinia. B-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kananmuna, punainen liha, kana, avokado, hedelmät, pähkinät ja perunat. Lisäksi saattaa olla hyödyllistä lisätä ravintoon B-vitamiinia sellaisen ravintolisän muodossa, joka sisältää myös muita ravintoaineita, jotka tehostavat B-vitamiinin imeytymistä.

Täältä voit lukea tärkeimmät vitamiinit hiuksille ja terveeseen hiusten kasvuun.

Alopecia areata

Alopecia areata on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää hiustuppiin. Tätä ilmenee niin miehillä kuin naisilla. Syy Alopecia Areatan aiheuttamaan hiustenlähtöön voi johtua stressistä tai jostakin sairaudesta. Alepecia Areata aiheuttaa usein kaljuuntuvia kohtia niin päänahassa, kulmakarvoissa kuin jaloissa.

Muotoilutuotteiden liiallinen käyttö

Shampoon ja muotoilutuotteiden liiallinen käyttö, sekä hiusten värjääminen voivat vaurioittaa hiuksia sekä aiheuttaa hiustenlähtöä. Lisäksi lämpö ja kemikaalit heikentävät hiusta ja voi saada hiukset katkeilemaan sekä irtoamaan. Tästä syystä sinun kannattaa välttää lämpölaitteiden käyttöä, jotka vahingoittavat hiusta. Aseta hiustenkuivaajasi viileälle tai kuivaa matalalla lämmöllä. Lisäksi minimoi suoristusraudan ja kihartimen käyttö. Jos värjäät hiuksiasi, sinun ei kannata pyrkiä kuin yksi tai kaksi värisävyä tummempaan tai vaaleampaan luonnollisesta väristäsi. Mitä merkittävämpi väriero on, sitä vahvempia kemikaaleja käytetään.

Kuten voidaan todeta, hiustenlähtöön on hyvin monta erilaista syytä. Mikäli hiustenlähtösi pitkittyy, on hyvä konsultoida lääkäriä oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.