• YLI 49€ OSTOKSILLA ON ILMAINEN TOIMITUS

  • ASIAKASPALVELU AVOINNA MA-PE 10-16

Miksi hiukset lähtee? 6 syytä hiustenlähtöön


Seuraavassa artikkelissa käsittelemme erilaisista hiustenlähtöä aiheuttavia tekijöistä ja kuinka niihin tulisi reagoida. Tämän luettuasi olet varmasti tietoisempi hiustenlähdön tärkeimmistä aiheuttajista.

Nora Hautio

Kirjailija

Noora on opiskellut viestintää ja journalistiikkaa Tampereen yliopistossa. Lisäksi Noora on työskennellyt kauneuden parissa usean vuoden ajan mm. hiustenhoitotuotteiden sisäänostajana sekä myyjänä terveys- ja hyvinvointituotteisiin erikoistuneessa liikkeessä Turussa. Lue lisää.

Totuus on se, että me kaikki menetämme hiuksia päivittäin keskimäärin noin 50-100 hiusta per päivä. Suurin osa näistä irtoavista hiuksista ovat osana normaalia hiuksen elinkaarta ja uusi hius korvaa yleensä menetetyt. Toisaalta syyt siihen miksi hiukset lähtee voivat olla monenlaisia, toiset vakavampia kuin toiset. Hiuksia irtoaa normaalisti pesun ja kuivauksen yhteydessä, tai hiuksia harjatessa. Näiden arkisten toimien aikana on yleistä, että hiukset lähtee irti ja tippuu. Seuraavassa artikkelissa käsittelemme erilaisista hiustenlähtöä aiheuttavia tekijöistä ja kuinka niihin tulisi reagoida. Tämän luettuasi olet varmasti tietoisempi hiustenlähdön tärkeimmistä aiheuttajista. Alapuolelta löydät esimerkkejä HairLustin tuotteista, jotka ovat erityisesti suunniteltu hoitamaan hiustenlähtöä ja ohenemista.

1) Miksi hiukset lähtee: Stressi ja hiustenlähtö

Hiustenlähtö voi liittyä stressiin, joka on itse asiassa yksi yleisimmistä syistä siihen miksi hiukset lähtee, niin miehillä kuin naisilla. Stressin ja hiustenlähdön ei tarvitse olla pysyvä tila. Mikäli saat stressin hallintaan, kasvavat hiuksesi yleensä takaisin terveinä. On olemassa kolme erityyppistä hiustenlähtöä, jotka ovat yhteydessä stressiin. Esittelemme nämä alla:

Telogen effluvium

Telogen effluvium on pohjoismaalaisille tyypillinen hiustenlähdön muoto. Stressi voi olla yksi syy miksi hiukset lähtee, jossa hiustuppi ikään kuin sulkeutuu ja ryhtyy uinumaan. Kun hiustuppi uinuu, hius lopettaa kasvamisen. Saattaa olla, että menetät muutamassa kuukaudessa suuren määrän hiuksia, kun hiukset lähtee laajemmissa osioissa.

Trikotillomani

Trikotillomania on pakonomainen tila, jossa ihminen voi kokea vastustamatonta tarvetta poistaa karvoja niin päänahasta, kulmakarvoista, silmäripsistä, jaloista tai muualta kehosta. Hiusten ja karvojen poistaminen voi olla tapa käsitellä negatiivisia tai epämiellyttäviä tunteita kuten stressiä, jännitystä, yksinäisyyttä, tylsyyttä tai turhautumista. Tähän tilaan liittyen on hyvin yleistä, että hiukset lähtee ja karvoja irtoaa myös kulmakarvoista sekä silmäripsistä.

Alopecia areata

Alopesia areatan oletetaan johtuvan monista eri tekijöistä, stressi mukaan lukien. Alopecia areatassa kehon immuunijärjestelmä heikentyy, joka voi vaikuttaa hiustuppeen ja aiheuttaa näin ollen hiustenlähtöä.

2) Periytyvä hiustenlähtö

Geneettinen hiustenlähtö tunnetaan nimellä androgenetic alopeci ja sen tiedetään olevan yleisin syy siihen miksi hiukset lähtee erityisesti miehillä. Häiriö voi periytyä molempien vanhempien puolelta ja todennäköisyys on sitä suurempi, jos molemmat vanhemmistasi kärsivät hiustenlähdöstä. Naisilla tämä tila aiheuttaa usein ohentuvia hiuksia päälaella ja miehillä hiusraja puolestaan nousee. Yleensä periytyvä hiustenlähtö aiheuttaa erityisesti miehille kaljuuntuvaa päälakea ja hiusrajan nousua.

3) Hypothyreoosi

Monet suomalaiset, niin miehet kuin naiset kärsivät kilpirauhasen aiheuttamasta hypothyreoosista, eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämä voi olla yksi selittävä tekijä siihen miksi hiukset lähtee yllättäen. Kun kehosi tuottaa liian vähän tyroksiinia, joka on hormoni, joka vastaa aineenvaihdunnan sääntelystä, pulssista ja mielialasta, puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta eli hypothyroosista. Mikäli kehosi tuottaa liian paljon tyroksiinia, tällöin puhutaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tyroksiini on vastuussa aineenvaihdunnan toiminnoista, jonka avulla kehosi saa energiaa ja tarvittavat kasvutoiminnot pysyvät käynnissä kuten hiusten ja kynsien kasvu, sekä ihon kunto.

4) Hiustenlähtö ja vitamiinin puute

Sinkki

Liian vähäinen sinkin saanti on yleisin syy matalaan energiatasoon, joka voi olla yksi syy miksi hiukset lähtee, niin miehillä kuin naisilla. Sinkki vastaa ihon sekä hiussolujen uudistumisesta, sillä se yhdistää kehon tärkeät entsyymitoiminnot. Lisäksi sinkki auttaa lisäämään hiusten kasvua ja sinkin puutos on normaali syy ennenaikaiseen hiustenlähtöön miehillä ja naisilla. Jotta voit huolehtia riittävästä sinkin saannista, tulisi sinun käyttää ravintolisää joka on tarkoitettu erityisesti hiuksille. Pidäthän lisäksi huolta, että ruokavaliosi sisältää ruoka-aineita kuten pähkinät, siemenet, osterit, kananmuna ja linssit, jotka kaikki sisältävät runsaasti sinkkiä. Mikäli et syö näitä ruoka-aineita, on ravintolisä mitä todennäköisimmin tarpeellinen.

B-vitamiinin puute ja hiustenlähtö

Biotiinin ja B-vitamiinin puute ovat yksi merkittävin syy siihen miksi hiukset lähtee. Puute voi aiheutua esimerkiksi tupakoinnista, alentuneesta maksan toiminnasta tai raskaudesta. Estämällä B-vitamiinin puutteesta aiheutuvan hiustenlähdön, voit täydentää ruokavaliotasi ruoka-aineilla, jotka sisältävät runsaasti tärkeää B-vitamiinia. B-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kananmuna, punainen liha, kana, avokado, hedelmät, pähkinät ja perunat. Lisäksi saattaa olla hyödyllistä lisätä ravintoon B-vitamiinia sellaisen ravintolisän muodossa, joka sisältää myös muita ravintoaineita, jotka tehostavat B-vitamiinin imeytymistä.

Täältä voit lukea artikkelimme: Vitamiinit hiuksille - Listasimme 10 tärkeää hiusvitamiinia jossa esittelelmme hiusten hyinvoinnin kannalta tärkeimmät vitamiinit.

5) Alopecia areata

Alopecia areata on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää hiustuppiin. Tätä ilmenee niin miehillä kuin naisilla. Syy Alopecia Areatan aiheuttamaan hiustenlähtöön voi johtua stressistä, tai jostakin sairaudesta. Alepecia Areatasta johtuen hiukset lähtee ja lisäksi se aiheuttaa usein kaljuuntuvia kohtia niin päänahassa, kulmakarvoissa kuin jaloissa.

6) Muotoilutuotteiden liiallinen käyttö

Shampoon ja muotoilutuotteiden liiallinen käyttö, sekä hiusten värjääminen voivat vaurioittaa hiuksia sekä aiheuttaa hiustenlähtöä. Lisäksi lämpö ja kemikaalit heikentävät hiusta ja voi saada hiukset katkeilemaan sekä irtoamaan ja näin ollen on merkittävä tekijä miksi hiukset lähtee. Tästä syystä sinun kannattaa välttää lämpölaitteiden käyttöä, jotka vahingoittavat hiusta. Aseta hiustenkuivaajasi viileälle, tai kuivaa matalalla lämmöllä. Lisäksi minimoi suoristusraudan ja kihartimen käyttö. Jos värjäät hiuksiasi sinun ei kannata pyrkiä kuin yksi tai kaksi värisävyä tummempaan tai vaaleampaan lopputulokseen luonnollisesta väristäsi. Mitä merkittävämpi väriero on sitä vahvempia kemikaaleja käytetään.

Kuten voidaan todeta syyt hiustenlähtöön on hyvin erilaisia. Mikäli hiustenlähtösi pitkittyy on hyvä konsultoida lääkäriä oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Painotan asiakkaille jatkuvasti hiusten kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä, erityisesti silloin, jos tavoitteena on hiusten kasvattaminen

Helene Sørensen

Hiusmuotoilija ja kauneusalan asiantuntija

4,9

4,9/5 tähteä

26 arvostelua


Jätä kommenttiHuomaathan että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.