• YLI 49€ OSTOKSILLA ON ILMAINEN TOIMITUS

 • ASIAKASPALVELU AVOINNA MA-PE 10-16

Biotiini hiusten kasvussa - Kuinka se toimii?


Biotiini hiusten kasvuprosessissa on tärkeä tekijä, mutta sillä on myös paljon muita etuja. Biotiini, hiukset ja hyvinvointi liittyvät toisiinsa tiiviisti, sillä hiusten, kynsien ja ihon ohella biotiini edistää myös normaalia energia-aineenvaihduntaa. Tässä artikkelissa esittelen biotiinin lukuisia hyötyjä.

Noora Hautio

Kirjailija

Noora on opiskellut viestintää ja journalistiikkaa Tampereen yliopistossa. Lisäksi Noora on työskennellyt kauneuden parissa usean vuoden ajan mm. hiustenhoitotuotteiden sisäänostajana sekä myyjänä terveys- ja hyvinvointituotteisiin erikoistuneessa liikkeessä Turussa. Lue lisää.

Mitä on biotiini?

Biotiini kulkee myös nimellä B7-vitamiini, joka on keskeinen vitamiini sekä kehon kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, mutta tämän lisäksi biotiini, hiusten kasvu sekä ihon että kynsien terveys linkittyvät tiiviisti yhteen. Biotiini tunnetaan myös H-vitamiinina, joka tulee saksankielisestä sanasta ”haar” ja ”haut”, jotka tarkoittavat hiuksia ja ihoa -aika osuvaa, eikö totta? Lukuisat tutkimukset vahvistavat, että biotiini, hiukset ja niiden hyvinvointi korreloivat keskenään ja biotiini saattaa lisäksi ehkäistä hiustenlähtöä.

Mitä terveyshyötyjä biotiinista on?

Biotiini on keskeinen tekijä pitämään meidät nuorekkaina, terveinä ja energisinä. Biotiini toimii koentsyyminä, ja edistää normaaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa ja sitä kautta edesauttaa myös hiusten kasvua. Jos keholla on ongelmia hyödyntää vitamiineja sekä ravintoaineita biotiinin puuttuessa, voi tästä aiheutua hiustenlähtöä, kynsien haurastumista tai ihon ennenaikaista vanhenemista.

Mitkä lähteet sisältävät paljon biotiinia?

On olemassa lukuisia biotiinia sisältäviä ravintolisiä, mutta sitä voi toki saada myös luonnollisesti biotiinirikasta ruokaa nauttimalla. Luonnollista biotiinia kutsutaan D-biotiiniksi tai puhtaaksi biotiiniksi. Biotiinin ongelma pelkästään ruoka-aineista saataessa on sen pieni määrä. Suurin osa näistä ruoka-aineista, jotka ovat mainittu alapuolella, sisältävät vain pienen määrän biotiinia. Vaikka monet kannustavat hankkimaan vitamiinit ja ravintoaineet luonnollisten lähteiden kautta, voivat elintarvikkeiden pienet määrät biotiinia estää meitä saamasta optimaalista määrää, jota tarvitaan terveen ihon, kynsien ja hiusten ylläpitoon.

Sanotaan, että biotiini hiusten kasvuun toimii parhaiten, jos se on yhdistettynä muiden vitamiinien sekä aminohappojen kanssa. Muut hiusvitamiinit yhdistettynä biotiinin kanssa luovat yhteisvaikutuksen, joka on tehokkaampi kuin yksittäiset vitamiinit. HairLust-tuotteet ovat kehitetty nimenomaan tämän tiedon pohjalta, että biotiinin, muiden vitamiinien ja mineraalien synergiavaikutus kulkevat tiiviisti käsi kädessä. Poislukien ravintolisät, biotiinia voi saada seuraavista ruoka-aineista:

 • Liha
 • Kananmuna
 • Avokado
 • Marjat
 • Kala
 • Sienet
 • Kukkakaali
 • Banaani
 • Pähkinät
 • Maitotuotteet

Biotiini hiukset ja hiustenlähtö:

Biotiinin puute voi johtaa epätasapainoon, jolloin keho ei pysty imeyttämään kaikkia tarvittavia ravintoaineita ja tämä vastaavasti voi johtaa hiustenlähtöön. Biotiinin edistää hiusten pysymistä normaaleina ja tästä syystä keholle kannattaa tarjota suurempi määrä biotiinia kuin mitä normaalisti luonnollisesti elintarvikkeista saa.

Mikäli sinulla on ongelmia hauraiden kynsien ja ohentuvien hiusten kanssa, voi biotiini olla tehokas tapa palauttaa kehon tasapaino. Biotiini, hiusten kasvu ja toisaalta hiustenlähtö liittyvät todistetusti toisiinsa ja siksi ravintolisän käyttöä voi olla syytä harkita, jos hiustenlähdön kokee ongelmana.

Tiettyjen vitamiinien, mineraalien ja ravintoaineiden, esimerkiksi sinkin ja biotiinin on osoitettu vaikuttavan hiusten hyvinvointiin

Maria Hansen

Ravitsemusterapeutti

Biotiini hiusten kasvuprosessissa

Hius kasvaa kuten proteiinikuitu, ja hiukset kasvavat follikkeleista, joita löytyy erityisesti päänahasta. Kehomme on kauttaaltaan näiden follikkeleiden peitossa, jotka tuottavat niin ohutta kuin paksua karvaa.

Hiukset ovat keratiinia ja proteiinia. Karvatupet sijaitsevat ihon alla ja niillä on erityinen rooli kantasolujen ylläpidossa, jotka auttavat hiustuppeja tuottamaan uutta hiusta, kun olemassa olevat hiukset tai karvat putoavat. Ravintolisä tehostaa nimenomaan tätä prosessia.

Hiukset seuraavat tiettyä kasvuympyrää, joka määrittelee hiuksen eliniän. Kolmella eri kasvuympyrällä on tarkoitus niin hiusten lähdössä kuin hiusten kasvussa.

Hiusten elinkaari tunnetaan:

Anagene jakso: Tämä jakso on ensimmäinen ja aktiivisin kasvuvaihe. Miehillä tämä jakso kestää 2-4 vuotta ja naisilla 3-7 vuotta.

Catagene jakso: Tämä vaihe on hiusten siirtymävaihe. Se alkaa edellisen vaiheen, Anagene vaiheen, loputtua. Tässä hiusjuuret vapauttavat itse hiukset poistamaan follikkeleiden verenkierto ja siirtämään se itse hiuksiin.

Telogene jakso: Tämä vaihe on karvatuppien lepovaihe.

Lisäravinteet hiuksille voivat olla erityisen tehokas tapa pidentämään erityisesti anagene vaihetta, jotta hiusten kasvuvaihe kestää pidempään. Yhtä hyvin ravintolisä hiuksille voi lyhentää hiusten lepovaihetta, joten uudet hiukset kasvavat nopeammin. Vitamiini hiustenlähtöön voi siis olla hyvä ratkaisu, jos haluat hieman nopeuttaa hiusten kasvatusprosessia.

Muut tärkeät vitamiinit hiuksille:

C-vitamiini on toinen tärkeä vitamiini hiusten kasvulle sekä estämään hiustenlähtöä. Vastapainona biotiinille, C-vitamiini toimii vahvana antioksidanttina. C-vitamiini on tärkeä vitamiini ylläpitämään kehon kollageenin tuotantoa, joka on oleellinen proteiini terveiden hiusten, nivelten ja ihon ylläpidossa.

C-vitamiini on hiusten kasvulle hyväksi sen antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi, jotka suojaa kehoa ja hiuksia vapailta radikaaleilta. Kuivat hiukset, haaroittuvat latvat ja hiustenlähtö voi aiheutua niin C-vitamiinin kuin biotiinin puutteesta.

Kaiken kaikkiaan biotiini, hiukset ja niiden hyvinvointi liittyvät siis hyvinkin tiiviisti toisiinsa. Muut ravintoaineet kuten niasiini, seleeni ja sinkki omaavat myös tehokkaita ominaisuuksia ylläpitämään hiusten terveyttä. Biotiini yhdessä C-vitamiinin, niasiinin, seleenin ja sinkin kanssa on yksi parhaimmista vitamiineista edistämään hiusten kasvua ja nämä kaikki yhdessä toimivat tehokkaasti myös hiustenlähtöä vastaan. Syitä miksi hiukset lähtee on monia, ja lisää niistä voit lukea artikkelistamme jossa listataan yleisimpiä syitä hiustenlähdölle.

4,9

4,9/5 tähteä

26 arvostelua


Jätä kommenttiHuomaathan että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.