Kaljuuntuminen: Mistä miesten hiustenlähtö johtuu?


Tiedän, että se on turhauttavaa. Kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö on yleinen vaiva, mutta se voi tuntua todella vaivaannuttavalta. Kaljuuntuminen koskettaa yli puolta miehistä 50 ikävuoteen mennessä, ja miesten hiustenlähtö vaivaa kolmasosaa alle 30 vuotiaista. Kaljuuntuminen on kuitenkin täysin luonnollista ja miljoonat miehet kärsivät siitä ympärillämme. Sitä voi kuitenkin hidastaa ja hoitaa, lue täältä, miten!

Niko Koskinen

Kirjailija

Niko on työskennellyt valmistumisensa jälkeen useissa kauneus- ja terveysalan yrityksissä, ja lisäksi hän kirjoittaa artikkeleita. Niko on valmistunut kaupalliselta alalta Helsingin Metropoliasta. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt useissa kauneus- ja terveysalan yrityksissä, ja lisäksi hän kirjoittaa artikkeleita hyvinvointialan julkaisuihin.Lue lisää.

Ennen kuin alat murehtimaan, haluan kertoa sinulle, että on monia eri luonnollisia tapoja ja tuotteita, joilla voi ehkäistä miesten hiustenlähtöä (ilman, että käytät mielettömästi rahaa tai tuhlaat aikaasi). Tämä opas ja sen sisältämät vinkit ovat erityisesti niille, joita kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö vaivaa ja häiritsee. Tulen myös kertomaan, mikä on paras apu hiustenlähtöön ja sen hidastamiseen.

Mutta ennen kuin sukellan täysillä aiheeseen, kerron ensin mistä kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö johtuu.

Mistä tiedän lähteekö minulta liikaa hiuksia?

Se voi kuulostaa yksinkertaiselta kysymykseltä (kaljuunnunko juuri minä?!), mutta muutaman hiussuortuvan irtoaminen ei tarkoita sitä, että kyseessä on kaljuuntuminen. Miesten hiustenlähtö ei nimittäin ole niin yksinkertaista!

Kaljuuntuminen on yleensä geeniperäistä, mutta miesten hiustenlähtö voi johtua monesta muustakin syystä.

Jos huomaat, että hiuksiasi lähtee usein ja koko ajan enemmän, voi olla, että kärsit alopeciasta, joka on miesten hiustenlähtöä aiheuttava geneettinen sairaus. Toisaalta, miestyyppinen kaljuuntuminen (MPB male pattern baldness) eli tavallinen miesten kaljuunutminen iän myötä, on paljon todennäköisempää kuin alopecia, ja se alkaa yleensä ohimoilta tai päälaelta. Hyvä uutinen on se, että miesten hiustenlähtö on erittäin yleistä, eikä siitä tarvitse olla huolissaan tai edes häpeissään.

On tärkeää tietää, onko kyseessä miestyyppinen kaljuuntuminen, vai voitko kärsiä harvinaisesta alcopeciasta. Jo se tieto auttaa oikeiden tuotteiden löytämisessä. Miestyyppinen kaljuuntuminen hoidetaan nimittäin eri tuotteilla, kuin alopecia.

ASIAKKAIDEN ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT - KÄYTÖSSÄ HAIRLUST HIUSVITAMIINIT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Tulokset ovat yksilöllisiä, ja näkyviä tuloksia saadaan usein 2-4 kuukauden käytön jälkeen

Kaljuuntuminen: 5 faktaa

1. Kaljuuntuminen on yleistä 30 ikävuoden tienoilla

Ajattelemme helposti, että kaljuuntuminen alkaa ikääntyessä, mutta miesten hiustenlähtö on normaalia myös nuoremmalla iällä. Kaljuuntuminen ja sen nopeus riippuu henkilöstä, joillakin kestää jopa 15 vuotta, ennen täydellistä kaljuuntumista.

2. Kaljuuntuminen voi alkaa jo teini-iässä

Jep, luit oikein. Se ei ole kovin yleistä, mutta kaljuuntuminen voi alkaa jo teini-iässä. Krooninen sairaus, korkeat stressitasot tai tietyt lääkekuurit voivat aiheuttaa miesten hiustenlähtöä myös nuoremmilla.

3. Kaljuuntuminen ei ole peritty vain äidiltäsi

Huolimatta kuuluisista myyteistä, kaljuuntuminen ei johdu pelkästään äidiltä saaduista geeneistä. Kuten useimmat geeneihin liittyvät asiat, miesten hiustenlähtöön liittyvät geenit voivat tulla kummalta puolelta sukua tahansa. Älä siis usko kaikkia vanhoja tarinoita!

4. Pipot eivät aiheuta miesten hiustenlähtöä

En välttämättä kannusta sinua kaivaamaan kaikista vanhinta Fedoraasi esille, mutta voit olla varma, että lempihattusi ja lippalakkisi eivät saa sinua kaljuksi. Tämä on toinen myytti miesten hiustenlähtöön liittyen, jonka voimme nyt yhdessä jättää taka-alalle.

5. Kaljuuntuminen voi aiheuttaa henkistä ahdistusta

Yhteiskuntana sijoitamme usein satunnaisia asioista, kuten ulkonäön, jalustalle. Näitä ideaaleja voi olla vaikea saavuttaa, mutta monet kuitenkin yrittävät. Tästä johtuen miesten hiustenlähtö ja kaljuuntuminen saattaa olla todella vaivaannuttavaa. Osa miehistä, jotka ovat kokeneet miesten hiustenlähtöä, ovat kertoneet kärsineensä stressistä, itsetunnon puutteesta, seksihalujen menettämisestä ja jopa masennuksesta.

Syyt miesten hiustenlähtöön:

Mikä on yleisin syy miesten hiustenlähtöön? Todellisuudessa kaljuuntuminen voi aiheutua monesta eri syystä sekä monien eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Kaljuuntuminen syyllinen #1: Geenit

Kuten jo mainitsin, miesten hiustenlähtö johtuu yleisimmin geeneistä. Tarkkaa tietoa siitä, miten kaljuuntuminen periytyy, ei ole vielä löydetty, mutta tiedetään, että miesten hiustenlähtö toistuu suvussa. Jos kaljuuntuminen on ollut yleistä suvussasi aiemmin, todennäköisyys siihen, että se osuu kohdallesi, on suurempi. Riippuen geeneistäsi, kaljuuntuminen voi alkaa jo nuorella iällä tai ehkä vasta noin 50-vuotiaana.

Kaljuuntuminen syyllinen #2: Stressi

Stressi voi pahentaa monia terveydellisiä ongelmia, mutta tiesitkö, että se voi myös johtaa miesten hiustenlähtöön. Kaljuuntuminen voi aiheutua stressistä, jota koemme joko ulkoisten tai sisäisten tekijöiden vuoksi. Yleisimpänä fyysisen stressin aiheuttajana miesten hiustenlähtöön liittyen on painonvaihtelut ja siihen liittyvät oireet, sekä sairaudet, kuten flunssa.

Kaljuuntuminen syyllinen #3: Sairaus

Olenkin jo maininnut alopeciasta, mutta muutkin sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai anemia voivat myös aiheuttaa miesten hiustenlähtöä.

Kaljuuntuminen syyllinen #4: Lääkitys

Jos sinulla on ollut syöpä tai muu sairaus, joka on vaatinut vahvan lääkityksen, olet saattanut huomata, että tietyissä voimakkaamissa lääkkeissä sivuoireena voi olla kaljuuntuminen tai miesten hiustenlähtö. Onneksi kaljuuntuminen on sivuoireena vain väliaikaista, ja useimpien hiustenkasvu normalisoituu onnistuneen hoidon jälkeen.

Kaljuuntuminen syyllinen #5: Tietyt hiustyylit

Pidätkö hiuksiasi usein tiukalla poninhännällä tai leteillä? Jos vastasit kyllä, saatat huomaamattasi vaurioittaa hiuksiasi tai hiuspohjaasi. Tämäntyyppiset tiukat hiustyylit aiheuttavat herkästi miesten hiustenlähtöä johtuen hiuspohjan liian tiukasta käsittelystä. Muista antaa tukkasi hengittää!

Kaljuuntuminen - voiko sitä ehkäistä?

Nyt niihin hyviin uutisiin. Kerroin jo kaikista syistä, jotka voivat olla syynä miesten hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen. Seuraavaksi kerron, mikä on paras apu hiustenlähtöön, ja kuinka voit ehkäistä sitä.

1. Tarkkaile ruokavaliotasi

Paras apu miesten hiustenlähtöön? Ylläpidä terveellistä ruokavaliota! Yleisen hyvinvoinnin ylläpitäminen ja tasapainoinen ruokavalio voivat auttaa miesten hiustenlähtöön.

Tehdessäsi ruokaostoksia, varmista, että ostat tarpeeksi hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja proteiineja, jotka sisältävät runsaasti hyviä rasvahappoja. Suosittelen myös vähentämään makeisia ja välttämään maitotuotteita ehkäistäksesi miesten hiustenlähtöä.

On tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat tärkeitä, jos kaljuuntuminen on murheena. Muun muassa biotiini, omega-3 rasvahapot ja rauta ovat tärkeitä hiustenlähdön torjumisessa ja hidastamisessa.

2. Juo tarpeeksi vettä

Hiuspohjan kosteutus on yksi helpommista ja samalla tärkeimmistä tekijöistä, joilla voi ehkäistä kaljuuntuminen. Yleinen suositus vedenjuontiin päivittäin on kaksi litraa.

3. Ota vitamiineja

Harkitse ruokavaliosi tukemista hiuksille tarkoitetuilla vitamiineilla. Hair Growth Formula Gummies for Men- vitamiinit ovat erityisesti valmistettu avuksi miesten hiustenlähtöön. Ainutlaatuinen resepti sisältää runsaasti biotiinia, foolihappoa, sinkkiä sekä seleeniä, jotka yhdessä auttavat ylläpitämään tervettä hiustenkasvua ja ehkäisemään miesten hiustenlähtöä.

4. Juttele lääkärisi kanssa

Joskus nopein ja paras apu hiustenlähtöön voi olla hyvä keskustelu luottolääkärisi kanssa. Jos olet kokeillut jo kaikkia tapoja kaljuuntumisen ehkäisemiseksi, käynti lääkärillä voi auttaa sinua oikean hoitosuunnitelman laatimisessa.

5. Vältä näitä hiustyylejä

Tiukat poninhännät ja letit eivät tee hyvää hiuspohjallesi, joten mieti kahteen kertaan aamulla muotoillessasi hiuksia. Tämän päivän luottokampaukseksi on jo muodostunut rento "man-bun", joka on hyvä valinta myös hiuksillesi.

6. Yritä hallita stressiäsi

Kuten lyhyesti jo mainitsin, liika stressi ja kaljuuntuminen kulkevat käsi kädessä - stressi voi saada jotkut jopa nyppimään hiuksiaan. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi, kokeile meditaatiota tai muuta rauhoittavaa harjoitusta tunteaksesi olon rauhallisemmaksi.

7. Vältä tupakka- ja alkoholituotteita

Me kaikki tiedämme, että tupakointi ja liika alkoholinkulutus eivät ole hyväksi kenellekään. Kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö saattaa jopa kiihtyä näiden kahden tavan myötä.

8. Liiku säännöllisesti

Liikunta ei suoranaisesti pysäytä miesten hiustenlähtöä, mutta liikunnan positiiviset vaikutukset ulottuvat pitkälle. Liikunta muun muassa helpottaa stressin hallinnassa ja auttaa ravintoaineiden kulkeutumisessa ympäri kehoa.

Vaikuttaako miesten hiustenlähtö muihin kehonosiin?

Lyhyesti ja ytimekkäästi, ei. Miestyyppinen kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö ilmenee vain hiuspohjassa. Jos huomaat, että sinulta lähtee karvoitusta kulmakarvoista, kainaloista tai jaloista, suosittelen puhumaan lääkärillesi alopeciasta tai muista mahdollisista syistä.

Ehkäise kaljuuntuminen - 5 vinkkiä

1. Kokeile päänahan hierontaa

Toinen huippuhyvä miesten hiustenlähtövinkki on hiuspohjan hieronta. Kun peset hiuksesi vahvistavalla shampoolla, kuten Hair Growth & Repair Shampoo for Men, hiero kevyesti päänahkaasi sormenpäillä edistääksesi verenkiertoa.

Voit myös kuoria hiuspohjasi kerran viikossa poistaaksesi lian ja tuotekertymät. Hiuspohjan kuorinta auttaa esimerkiksi miesten hiustenlähtöön sekä hilseen estoon.

2. Vältä hiusten lämpökäsittelyä

Liiallinen hiuksien lämpökäsittely fööneillä ja muilla muotoiluvälineillä voi vaurioittaa ja kuivattaa hiuksia, mikä puolestaan voi johtaa hiusten haurastumiseen sekä miesten hiustenlähtöön.

3. Vältä kemikaaleja

Vältä hiustuotteita jotka sisältävät natriumlauryylisulfaatteja eli SL-sulfaatteja. Tämän tyyppiset kemikaalit ohentavat hiuksia, ja näin ollen kaljuuntuminen pahenee.

4. Ole hellävarainen

Joskus paras apu hiustenlähtöön on olla hellävarainen hiuksiasi sekä päänahkaasi kohtaan. Välttämällä huonoja hiustuotteita, tiukkoja hiustyylejä ja vähentämällä lämpökäsittelykertoja, voit helposti ehkäistä ja hidastaa miesten hiustenlähtöä.

5. Kosteuta hiuspohjaasi

Hiuspohjanöljy, kuten Scalp Follicle Treatment & Volumizer, voi auttaa pitämään hiuspohjan kosteutettuna ja suojattuna. Sen lisäksi esimerkiksi piparminttuöljyllä on testattu olevan hiustenkasvua edistäviä vaikutuksia, jotka saattavat minimoida miesten hiustenlähtöä.

Nyt tiedät, mikä neuvoksi, kun kaljuuntuminen ja miesten hiustenlähtö alkavat vaivata. Kuulisin mielelläni sinun tarinasi ja kokemuksesi aiheesta! Näytä ennen ja jälkeen kuvat Instagramissa tägäämällä @thehairlust.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


3 kommenttia


  • Eetu.T.

    Hyviä vinkkejä kaikille vaikka ei hiuksia päästä lähtisikään, ja itsellä tuli ihan huojentunut olo että on se hiusten tippuminen ihan normaalia monelle äijälle


  • Miksu

    Hyvä, että tästä puhutaan, ihan liian vähän on informaatiota ja asiaa missää. Ei pitäisi miesten hiustenlähdön olla yhtään nolo asia kun monelle varmaan kuitenkin tapahtuu se T: miksu33


  • Kari

    Etsin tietoa kaljuuntumisesta ja löysin tämän artikkelin hyvää infoa kaikille, kannattaa lukea


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.