Apua, hiukset lähtee! Milloin runsas hiustenlähtö on liikaa?


Tunne on meille jokaiselle tuttu: suihkukaivoon kertyy irronneita hiuksia, ja panikoit heti: "Apua, hiukset lähtee!". Muista kuitekin, että runsas hiustenlähtö on osa jokaisen elämää joskus. Jos kuitenkin huomaat, että hiuksia lähtee paljon enemmän kuin yleensä, on hyvä pysähtyä miettimään mahdollisia syitä. Lue täältä selitys siihen, miksi hiukset lähtee.

Sofie Tidemand

Perustaja, HairLust

Sofie on yksi HairLustin perustajista. Hän on hiusnörtti isolla H:lla, joka rakastaa jakaa hiustenhoitokokemuksensa muiden kanssa. Sofie on kiinnostunut uusimpien hiustrendien, stailausvinkkien ja luonnollisten ainesosien oppimisesta ja testaamisesta, ja hän pyrkii pysymään ajan tasalla alan trendeistä. Parasta mitä hän tietää, on pystyä auttamaan ihmisiä.Lue lisää.

Ensinnäkin, on täysin normaalia, että ihmiseltä lähtee noin 30-150 hiussuortuvaa päivässä. Tämä menee täysin normaalin hiuskasvun syklin mukaan.

Mutta mistä erottaa, että hiukset lähtee kasvusyklin mukaan vai onko runsas hiustenlähtö muodostumassa suuremmaksi ongelmaksi? Jatka lukemista, niin kerron sinulle yleisimmät hiustenlähtö syyt. Tämän lisäksi tulen jakamaan vinkkejä mitä tehdä, kun hiuksia lähtee paljon.

Hiustenlähtö syyt: miksi hiukset lähtee

On täysin normaalia, että hiukset lähtee normaalin kasvusyklin mukaan. Kuten jo alussa mainitsinkin, on normaalia, että hiuksia lähtee noin 30-150 kappaletta päivittäin. Se voi kuulostaa paljolta, mutta on hyvä muistaa, että ihmisellä on noin 100 000-150 000 hiusta. Joten sillä, että hiukset lähtee luonnollisesti ei ole juurikaan vaikutusta hiusten tuuheuteen.

Ymmärtääksemme kaikkia syitä miksi hiukset lähtee, tulee meidän ensin tarkastella hiusten normaalia kasvurytmiä. Hiusten kasvu on osa jatkuvaa sykliä, jossa on neljä päävaihetta. Pääsi 100 000-150 000:sta hiuksesta jokaisella on meneillään kunkin oma kasvuvauhti. Se on pelkästään hyvä asia – hiukset lähtee jokainen omassa tahdissaan!

Hair Growth Phase

Näin hiusten kasvusykli käytännössä toimii:

1. Anageeni eli hiusten kasvuvaihe

Anagen Growth Phase

Ensimmäisessä hiusten kasvuvaiheessa hiustuppien solut jakaantuvat nopeasti, johtaen uusien hiussuortuvien kasvuun. Noin 80-90% hiuksista on niin sanotussa anageeni kasvuvaiheessa. Tämä vaihe voi kestää kahdesta seitsemään vuoteen – se myöskin määrittää kuinka pitkiksi hiuksesi voivat kasvaa. Genetiikka, ravinto, ikä ja yleinen terveydentila vaikuttaa hiusten ensimmäiseen kasvuvaiheeseen. Terveytesi voi siis vaikuttaa hiustesi eri kasvuvaiheisiin, joten siksi suosittelen noudattamaan terveellisiä elämäntapoja ehkäistäksesi runsas hiustenlähtö. Mutta tästä lisää myöhemmin!

2. Katageeni eli siirtymävaihe

Catagen Growth Phase

Kun hius on kasvanut pisimpään mittaansa, hiustuppi siirtyy tällöin niin sanottuun katageeni vaiheeseen. Tässä lyhyessä siirtymävaiheessa hius irrottautuu verenkierrosta ja kiinnittyy ihon papillaan.

3. Telogeeni eli lepovaihe

Telogen Growth Phase

Vaikka papilla on lepovaiheessa, se on edelleen kiinni hiuspohjassa, ja näin ollen uusia hiuksia alkaa kasvamaan sen alta. Tämä uusi hiussuortuva tulee korvaamaan jo lepovaiheessa olevan hiuksen. Telogeeni kestää yleensä noin kolme kuukautta.

4. Exogeeni eli uuden hiuksen vaihe

Exogen Growth Phase

Kasvusyklin lopulla olevat hiukset lähtee, ja alkaa viimeinen sykli: exogeeni eli uuden hiuksen vaihe – hius putoo ihon papillasta, ja mahdollistaa uuden hiuksen kasvun. Jokaikinen hius irtoaa kun se on juurikin tässä vaiheessa. Kun hiussuortuva saavuttaa exogeeni vaiheen, et voi enää millään konstilla ehkäistä hiuksen putoamista.

Exogeeni vaiheen jälkeen hiustuppi palaa taas anageeni vaiheeseen, ja alkaa kasvattamaan uutta hiusta ihon papillasta. Tämä sykli toistuu vuodesta toiseen!

Hiukset lähtee vs. runsas hiustenlähtö

Se, että hiukset lähtee on täysin tyyppillinen ja tarpeellinen osa hiusten kasvua. Mutta jos sinulta lähtee enemmän kuin 150 hiusta päivässä, voi kyse olla hiustenlähtö ongelmasta.

Hiuksia lähtee paljon normaalia enemmän etenkin silloin kun useampi hiustuppi siirtyy anageeni vaiheesta katageeni vaiheeseen. Kun lopulta hiukset lähtee, voivat hiukset tuntua ja näyttää huomattavasti ohuemmilta. Tämän tyyppinen runsas hiustenlähtö voi aiheutua monista eri syistä, kuten raskaudesta tai huomattavasta painon pudotuksesta. Ongelmaan voi olla myös jokin piilevä terveydellinen syy jos hiuksia lähtee paljon yhtäkkiä.

Syy siihen, miksi hiuksia lähtee paljon on yleisimmin androgeneettinen hiustenlähtö, jota kutsutaan myös yleisemmin miesten tai naisten runsas hiustenlähtö. Näissä tapauksissa se, että hiukset lähtee, ei suoranaisesti liity normaaliin hiusten kasvuun ja sen eri vaiheisiin. Androgeneettisessä hiustenlähdössä DHT-hormooni pienentää hiustuppeja, sekä lyhentää hiusten kasvuvaihetta siihen pisteeseen asti, että uusien hiusten tuotanto loppuu kokonaan. Kun hiustupet pienenee, hiukset lähtee.

HairLust arvostelu

Mistä tietää onko jokin vialla?

Mistä erottaa, että hiukset lähtee normaalisti vai onko kyseessä jo runsas hiustenlähtö? Kiinnitä huomiota näihin asioihin:

 • Hajanainen hiustenlähtö - Jos hiukset lähtee ympyrämäisesti, voi kyse olla terveydellisestä tilasta nimeltä alopecia areata eli pälvikaljuus.
 • Vetäytyvä hiusraja - Miehet huomaavat hiustenlähdön yleensä ensimmäiseksi siitä, että hiusraja alkaa vetäytyä. Tämä on myöskin ensimmäinen merkki androgeneettisestä hiustenlähdöstä.
 • Hiukset ohenee päälaelta - Runsas hiustenlähtö voi alkaa myös hiusten ohenemisella, etenkin päälaelta.
 • Hiuksettoman alueen laajeneminen - Naisilla hiukset lähtee yleensä tasapuolisesti ympäri hiuspohjaa, kun taas miehillä runsas hiustenlähtö sijoittuu helposti yhteen alueeseen. Vaikka naiset eivät välttämättä huomaa niin selkeästi kun hiuksia lähtee paljon, on hiuksettoman alueen laajeneminen selvä merkki siitä, että hiukset lähtee.
 • Pienentynyt poninhäntä - Naiset voivat ovelasti huomata naisten hiustenlähdön omasta poninhännän paksuudestaan mikäli tuntuu, että hiuksia lähtee paljon.
 • Hiuksia lähtee paljon yhtäkkiä - Jos huomaat, että hiuksia kertyy enemmän tyynyysi, hiusharjaasi tai suihkukaivoon, voi syynä olla epätavallisen runsas hiustenlähtö.

Jos tunnistat itselläsi minkä tahansa näistä syistä, että hiukset lähtee, suosittelen juttelemaan lääkärisi kanssa. Sitä kautta voit saada diagnoosin siihen miksi hiuksia lähtee paljon, sekä löytää siihen oikeat hoitomenetelmät ja tuotteet.

Lojaalien asiakkaidemme tulokset vitamiinien käytön jälkeen:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yleensä näkyviä tuloksia huomataan 2-4 kuukauden käytön jälkeen.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö: 8 vinkkiä

Vaikka et varsinaisesti kärsisi kaljuuntumisesta, jo se, että hiukset lähtee voi olla hyvinkin turhauttavaa ja kaukana unelmahiuksistasi. Näillä vinkeillä voit tehostaa hiusten kasvuvaihetta, jotta välttäisit parhaiten sen, että hiukset lähtee:

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #1: Noudata monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Hyvinvoivat ja terveet hiukset lähtee sisäisestä hyvinvoinnista. Sen takia on ensisijaisen tärkeää, että ruokavaliosi on monipuolinen ja sisältää myös hiuksille tärkeitä raaka-aineita. Hiukset travitsevat monia eri vitamiineja. Olemme luetelleet tässä artikkelissa tärkeimmät hiusvitamiinit.

Edistääksesi hiusten kasvuvaihetta sekä ehkäistäksesi sitä, että hiukset lähtee, yritä panostaa laadukkaisiin proteiineihin, hyviin rasvoihin ja suosi runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Jos olet epävarma, mitkä ruoka-aineet sopivat parhaiten jos hiuksia lähtee paljon, kokeile näitä:

 • Kananmunat
 • Hyvälaatuiset proteiininlähteet, kuten kana ja kala
 • Laadukkaat rasvat, kuten avokado ja oliiviöljy
 • Tummemman vihreät vihannekset
 • C-vitamiini pitoiset hedelmät ja vihannekset, kuten appelsiinit ja paprikat

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #2: Käytä hiusten kasvua tukevia vitamiineja

Jos et ole kananmunien suurin ystävä, tai et voi sietää enää toista lehtikaali annosta, kokeile hiusten kasvua edistäviä vitamiineja.

HairLust vitamiinit sisältävät kaikki tärkeät vitamiinit, joita hiustuppesi tarvitsee, mm. 5 000 mcg biotiinia hiuksille. Pieni vertaus tähän väliin – sinun tulisi syödä 500 kananmunaa päivittäin saadaksesi tuon määrä biotiinia puhtaasti ruuasta. HairLust vitamiinit ovat vegaaneja, allergia ystävällisiä, eikä ne sisällä yhtään keinotekoisia värejä tai makuja.

Pystyt pidentämään hiusten kasvuvaihetta varmistamalla, että hiustuppesi saavat kaikki vitamiinit ja hivenaineet mitä ne tarvitsee. Tämä myös ehkäisee sitä, että hiuksia lähtee paljon.

HairLustin hiusten kasvua edistävistä vitamiineista on saatavilla 4 eri vaihtoehtoa:

HairLust arvostelu

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #3: Vältä lämpökäsittelyä

Stop suoristusraudalle! Päivittäinen hiusten lämpökäsittely vahingoittaa hiussuortuvia, jättäen ne hauraiksi. Ajan kuluessa haurastuneet hiukset katkeavat ja tippuvat pois.

Välttääksesi sen, että hiukset lähtee, pidä pieni tauko muotoiluraudoista. Kun käytät esimerkiksi kiharrinta, niin muistathan käyttää lämpösuojasuihketta ennen muotoilua.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #4: Aloita latvoista

Päivittäinen hiusten selvitys on tietenkin osa hyvää hiusrutiinia, mutta olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka harjaat hiuksesi. Se tavanomainen harjaus ylhäältä alas on hyvä lopettaa heti alkuun, sillä tämä tapa voi luoda pienistäkin takuista heti isompia. Luonnollisesti kovat harjausotteet johtaa hiusten katkeiluun, ja siihen, että hiuksia lähtee paljon. Hyvä vinkki on vaihtaa Bamboo Hairbrush - hiusharjaan, jotta hiukset selviää hellävaraisemmin. Ja tietysti – yritä jatkossa aloittaa aina latvoista, edeten kohti hiuspohjaa.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #5: Vältä rasittamasta hiuspohjaa

Pidätkö hiuksiasi usein tiukalla nutturalla? Jos kyllä, voit huomaamattasi aiheuttaa sen, että hiukset lähtee. Tiukat kampaukset kuten nutturat, ponnarit ja letit rasittavat hiuksia, mikä voi johtaa siihen, että hiukset lähtee herkemmin.

Ehkäistäksesi sen, että hiuksia lähtee paljon kampaustesi johdosta, kokeile HairLust Hair Rings - ponnareita. Ne ovat hellävarainen vaihtoehto tavallisille ponnareille, jotka aina tuntuu jättävän selvän rajan ja vetävän mukanaan aina pari hiusta.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #6: Päivitä hiustenpesu rutiinisi

Suihkuhetkien yhteydessä on hyvä antaa hieman ekstra hoitoa hiuksillesi. Miksi? Koska hyvin ravitut hiukset ovat vahvemmat, ja näin ollen eivät katkeile yhtä herkästi – vältyt myös tunteelta, että hiukset lähtee. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner sisältää aktiivisia mikroproteiineja, jotka rakennepaikkaavat hiuksia jättäen ne vahvemmiksi ja terveemmiksi jokaisen pesukerran jälkeen. Siitä löytyy miehillekin oma versionsa!

Kuten aina muistutan, hoitoaineen käyttäminen on todella tärkeää. Vaikka yllä oleva shampoo koostuu ainesosista, jotka eivät aiheuta hiusten kuivahtamista, on silti tärkeää kosteuttaa hiuksia laadukkaalla hoitoaineella jokaisen pesun yhteydessä.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #7: Käsittele varovasti märkiä hiuksia

Käsi ylös jos kiedot hiuksesi puuvillaiseen pyyhkeeseen aina hiusten pesun jälkeen! Voisin melkein vannoa, että suurin osa meistä tekee niin. Valitettavasti, suosittelen sinua jatkossa välttämään puuvillaisia pyyhkeitä hiusten kuivatteluun.

Puuvillan kuidut tavallisissa pyyhkeissä ovat usein liian kovia hiuksille – ne jättää hiukset helposti takkuisiksi ja pörröisiksi. Syy tähän on se, että hiuksemme ovat herkimmillään märkänä, ja siksi sinun tulisi olla ekstra tarkkana, jotta vältyt siltä, että hiuksia lähtee paljon.

Tähänkin pulmaan löytyy ratkaisu! Kokeile jatkossa kuivatella hiuksiasi Bamboo Turban Hair Towel - hiusturbaanin avulla. Pyyhe on valmistettu bamboon ja puuvillan sekoitteesta, joka on paljon hellävaraisempi hiuspyyhe hiuksiasi kohtaan sekä estää niiden katkeilun.

Sitten kun haluat selvittää hiuksesi, suosittelen käyttämään Detangle Wet Brush - harjaa. Se on suunniteltu etenkin märkien/ pyyhekuivien hiusten selvittämiseen. Samanaikaisesti harjan joustavat harjakset antavat hiuspohjallesi kevyen hieronnan. On itseasiassa todettu, että hiuspohjan hieronta edistää verenkiertoa, joka taas varmistaa sen, että kaikki ravintoaineet pääsevät hiustuppien käyttöön. Tämä taas auttaa hiusten kasvuun, ja ehkäisee sen, että hiukset lähtee.

Kuinka ehkäistä runsas hiustenlähtö #8: Nuku tarpeeksi

Kaikki mitä teet sen eteen, että voit hyvin ja pysyt terveenä, auttaa myös siihen, että hiuksesi pysyvät terveinä, eikä runsas hiustenlähtö pääse yllättämään. Eri tutkimuksissa on todettu, että riittävä unen määrä on yksi tärkeimmistä asioista terveyden ylläpidossa. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) suosittelee ainakin 8 tunnin yöunia per yö, jotta optimaalinen vireys säilyy.

Jotta tämä hyvä vireys ja terveydentila säilyisi, yritä herätä ja mennä nukkumaan aina samaan aikaan joka päivä. Suosittelen edes kokeilemaan, että nukut hieman viileämmässä huoneessa, jossa on tarpeeksi pimeetä. On myös hyvä sulkea kaikki mobiililaitteet ainakin tunti ennen nukkumaanmenoa.

Muistutuksena: se, että hiukset lähtee, on täysin normaali vaihe hiusten terveessä kasvusyklissä. Voit vähentää sitä, että hiuksia lähtee paljon noudattamalla hyviä hiusrutiineja. Jos kuitenkin huomaat, että runsas hiustenlähtö lisääntyy, olisi tällöin hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Tässä kaikki tällä kertaa aiheesta " hiukset lähtee ". Toivottavasti löysit myös vinkkejä siihen, mitä tehdä kun hiuksia lähtee paljon. Jos sinulla heräsi mitä tahansa kysymyksiä tai haluat jakaa omia kokemuksiasi (ja ehdotuksia), jätä viesti kommentti kenttään, niin jutellaan!

HairLust asiakasarvosteluja
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


5 kommenttia


 • Tuija

  Enpä olekaan tullut ajatelleeksi, että pitkähiuksisena 100-150 hiusta päivässä saattaa näyttää aikamoiselta karvapallolta, vaikka kyse on ihan normaalista asiasta! Nyt minulla on kyllä kovasti stressiä ja kiirettä ja on tullut aika huonosti syötyäkin. Pitäisi varmaan kokeilla lisäravinteiden lisäämistä vielä arkeen. Iso suositus kuitenkin jo shampoolle, sitä olen käyttänyt jo pidempään!!


 • innaS

  yritä nyt sitten olla stressaamatta… Noei, mutta hiuksia kyllä irtoilee XD mutta otin itse nämä vitamiinit just käyttöön, ja toivotaan, että se auttaa nyt hiustenlähtöön, jos stressiä ei saa karkotettua.


 • Ronja

  Hyvää infoa aiheesta, itselläni oli n. vuosi sitten vaihe, jossa hiuksia lähti hormonaalisten muutosten takia todella paljon ja sain sitä korjattua juurikin vitamiinien avulla. Nyt ne kuuluvat ihan päivittäiseen ruokavaliooni, sillä en halua enää käydä läpi hiusten menettämistä… Mutta voin ainakin itse sanoa että vitamiinit todella vaikuttivat ja omat hiukseni ovat lähteneet taas kasvamaan 😊


 • Heli

  Ihana kuulla etten ole ainoa, joka kärsii tästä ja lohduttavaa, että asialle voi tehdä jotain!


 • Kaisa

  Olen kärsinyt hiustenlähdöstä jo pidempään, ja vihdoin syömällä vitamiineja olen saanut sitä hieman hallintaan.


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.