Naisten hiustenlähtö – mistä se johtuu ja mikä avuksi?


Hiustenlähtö naisilla on yleisempää kuin luullaan, ja suurin osa naisista kokee hiustenlähtöä jossain vaiheessa elämäänsä. Naisten hiustenlähtöön on lukemattomia syitä, ja tästä syystä myös hoitomuotoja on monia. Jotta löydät itsellesi sopivan hoitomuodon naisten hiustenlähtöön, kannattaa aluksi selvittää hiustenlähdön pohjimmainen syy. Näin löydät varmasti sen keinon, joka todella auttaa juuri sinua!

Sara Pietiläinen

HairLust

Sara on kauppatieteiden maisteri Copenhagen Business Schoolista, joka vastaa HairLustin toiminnasta Suomessa. Sara on aina ollut kiinnostunut kauneudesta ja hiustenhoidosta, ja hän kokeilee aina rohkeasti uusia kampauksia ja hoitovinkkejä saavuttaakseen kauniit ja terveet hiukset. Muut kyselevät usein häneltä neuvoja hiusten- ja ihonhoitoon, joita hän myös jakaa mielellään.Lue lisää.

Aloitan heti kertomalla, että hiustenlähtö naisilla on täysin normaalia. On todella harvinaista, että hiuslaatu pysyisi samana koko elämämme ajan lapsuudesta aikuisuuteen. Kuten muillakin elävillä asioilla, myös hiusjuurillamme on elinkaari, joka tietenkin jossain vaiheessa tulee päätökseen.

Iästä ja elämäntilanteesta huolimatta monelle voi olla kauhistus huomata, että hiukset ohenevat tai ehkä jopa putoavat. Turhautuminen on ymmärrettävää, sillä monelle naiselle hiukset ovat osa identiteettiä ja naiseuden tunnetta. Hiukset ja hiustyyli määrittävät meitä, ja kertovat muille, millaisia olemme. Hiusten stailaaminen on joillekkin myös tärkeä itseilmaisun tapa. Siksi useimmat ovat valmiita tekemään lähes mitä tahansa välttääkseen hiustenlähtöä. Seikkailemme läpi hiustuoteviidakon etsiessämme tehokkainta ratkaisua naisten hiustenlähtöön, kokeilemme jokaista vastaantulevaa tuotetta ja kulutamme näin kymmeniä, tai jopa satoja, euroja hiustenlähtötuotteisiin, kuitenkin joka kerta pettyen niiden tehottomuuteen.

Kuten jo mainitsin, naisten hiustenlähtöön on aivan lukemattoman monia eri syitä, ja kampaajana työskennellessäni huomasin, että jokaisen asiakkaan hiustenlähdön takana ovat täysin eri syyt. Tämän vuoksi markkinoilla on valtava tarjonta tuotteita, jotka ehkäisevät ja hoitavat naisten hiustenlähtöä. Näissä hoidoissa on runsaasti eroja, ja tuote, joka toimii minulla, ei välttämättä ole se optimaalisin valinta juuri sinulle, jos hiustenlähtöön on täysin eri syyt.

Hiustenlähtö naisilla on kuitenkin hoidettavissa, mutta sopivan hoidon löytämiseksi on sinun ensin selvitettävä syy hiustenlähtöösi. Mutta ei paniikkia, tämän kattavan oppaan avulla löydät varmasti oikean syyn naisten hiustenlähtöön, ja saat samalla myös siihen sopivia hoitovinkkejä!

Lue eteenpäin, ja takaan sinulle, että opit vaikka mitä uutta naisten hiustenlähtöön liittyen. Esittelen myös muutaman ihanan ja luonnollisen tuotteen naisten hiustenlähtöön, jotka ovat tunnustettu tehokkaiksi useiden asiantuntijoiden ja kuluttajien Trustpilot arvostelujen perusteella.

HairLust arvostelu

Hiustenlähtö naisilla - yleisimmät oireet

Hiuksia lähtee hieman joka päivä, mikä tarkoittaa vain sitä, että hiusjuuri on tullut elinkaarensa päätökseen ja siirtyy hetkeksi lepovaiheeseen ennen uuden hiuksen kasvamista. Normaalina päivänä hiuksia lähtee noin 50-100, eikä tästä ole mitään syytä huolestua. Mutta jos hiuksia yllättäen lähtee selkeästi enemmän, kuten yli 150 päivässä, tai jos hiusharja on täynnä hiuksia hiusten harjaamisen jälkeen, kannattaa syy hiustenlähtöön selvittää. Tällaista äkillistä, runsasta ja normaalista poikkeavaa hiustenlähtöä kutsutaan lääketieteessä alopeciaksi. Termi kannattaa pitää mielessä, jos lähtee lukemaan lisää artikkeleita naisten hiustenlähtöön liittyen.

Usein ensimmäinen hiustenlähdön oire on tosiaan normaalista poikkeava hiusten tippuminen. Se voi johtua useista eri syistä, joita käyn kohta tarkemmin läpi. Jos runsas hiustenlähtö ei kuitenkaan lopu hetkessä, niin syy kannattaa ehdottomasti selvittää kysymällä esimerkiksi lääkäriltä neuvoja.

Tulehtunut hiuspohja: aiheuttajana sieni

Yksi naisten hiustenlähtöön liittyvistä oireita voi olla ärtynyt ja tulehtunut hiuspohja, jonka aiheuttajana saattaa olla sieni. Jos epäilet, että saatat kärsiä kyseisestä vaivasta, kannattaa tilanteesta puhua lääkärin kanssa. Näin saat nopeasti oikeaa hoitoa ja pääset vaivasta mahdollisimman nopeasti eroon.

Vaihdevuosien hiustenlähtö naisilla: ikä ja hormonit

Kun ikä alkaa vähitellen painaa, saatat kokea hiusten ohenemista ja haurastumista. Ole kuitenkin huoleti, hiustenlähtö vaihdevuosien aikana on todella normaalia. Iän myötä naisten hiustenlähtö usein yleistyy, mutta kaljuuntuminen onneksi meillä naisilla on hyvin harvinaista verrattuna miehiin. Naisilla hiukset usein vain ohenevat, muuttuvat hennommiksi ja menettävät aikaisemman värinsä. Hiusten oheneminen ja haurastuminen vaihevuosien aikaan periytyy geneettisesti, joten tarkastelemalla oman äidin, isoäidin tai jopa isomummin hiuksia, voit saada hyvän käsityksen siitä, miten omat hiuksesi saattavat käyttäytyä vaihdevuosien aikaan.

Hiustenlähtö päälaelta 20-30 vuotiaana

Geneettinen hiustenlähtö naisilla voi olla myös androgeenista alopeciaa, joka johtuu yliherkkyydestä mieshormoneille, joita löytyy sekä miehiltä, että naisilta. Tämä hiustenlähdön muoto ei tarkoita, että kehossa ja verenkierrossa olisi normaalia enemmän mieshormoneita, vaan hiustenlähtö johtuu usein hiusjuuren yliherkkyydestä näitä hormoneja kohtaan. Androgeeninen alopecia alkaa usein 20-30 ikävuoden tienoilla, ja hiukset lähtevät erityisesti päälaelta, eivätkä muualta. Jos sinulla on androgeenista alopeciaa, on todennäköistä, että myös muilla naispuolisilla perheenjäsenilläsi on samoja naisten hiustenlähdön oireita. Kysy siis näiltä läheisiltä, ovatko he kokeneet androgeenisen alopecian oireita, jos epäilet, että itse kärsit kyseisestä vaivasta.

Äkillinen hiustenlähtö

Hiustenlähtö naisilla saattaa olla myös todella äkillistä, ja sitä kutsutaan nimellä telogen effluvium. Se voi johtua esimerkiksi sairastelujaksosta, kovasta stressistä, lääkkeiden käytöstä tai nopeasta painonpudotuksesta.

Hiustenlähtö naisilla kaljujen läikkien muodossa

Tyypillinen naisten hiustenlähtöön liittyvä oire voi olla myös kaljujen läikkien ilmestyminen, niin kutsuttu alopecia areata. Kehon oma immuunipuolustus saa hiukset tippumaan laikuittain, jolloin hiuspohjaan jää kaljuja läiskiä. Ota yhteys lääkäriin, jos koet tämäntyyppistä hiustenlähtöä.

Mutta mitä tehdä jos naisten hiustenlähtö vaivaa? Ensimmäinen askel on analysoida oireita ja selvittää hiustenlähdön syy. Vasta tämän jälkeen voidaan lähteä etsimään oikeanlaista hoitoa. Yleisimmät syyt naisten hiustenlähtöön löydät alapuolelta seuraavasta kappaleesta.

Naisten hiustenlähtö - yleisimmät syyt

Kun olet lähempänä naisten hiustenlähtöön liittyvää syytä, olet myös lähempänä ratkaisua!

Ennen kuin lähdet etsimään hoitoa ja ratkaisua naisten hiustenlähtöön, suosittelemme, että selvität ensin oikean syyn hiustenlähtöösi. Ei ole kannattavaa käyttää aikaa ja rahaa hoitoihin, jotka eivät tehoa, jos hiustenlähdön syy on jokin aivan muu, kuin luulisi.

Kokemukseni mukaan monet naiset lähtevät kokeilemaan erilaisia ratkaisuja ja hoitoja ilman, että heillä on kokonaisvaltaista käsitystä heidän hiustenlähtönsä syistä. Totuus on, että hiustenlähtö naisilla sekä miehillä on usein monisyinen ongelma, johon vaikuttavat sekä geenien, hormonien, että ympäristön mekanismit ja toiminta. Kuten ihoommekin, niin hiuksiin vaikuttavat sekä ulkoiset että sisäiset tekijät, ja siksi kaiken A ja O on löytää syy naisten hiustenlähtöön, jos haluaa hoidon tehoavan siihen optimaalisesti.

Katsaus yleisimpiin naisten hiustenlähtöä aiheuttaviin tekijöihin:

Hiustenlähtö naisilla voi johtua monesta eri syystä, ja luettelen tässä yleisimmät. Kerron alempana jokaisesta aiheuttajasta lisää, eli voit lukea itsellesi relevanteista syistä lisätietoja alempaa:

 • Perinnöllinen hiustenlähtö naisilla
 • Vitamiini- ja mineraalipuutokset
 • Epäterveelliset elämäntavat:
  • Ravinto ja liikunta
  • Painonpudotus
  • Alkoholi ja tupakointi
  • Psyykkinen stressi
 • Vaikea sairaus ja lääkkeiden sivuvaikutukset
 • Hormonaalinen hiustenlähtö naisilla:
  • Raskauden päättyminen
  • Kasvanut DHT:n tuotanto hiusjuurissa tai yliherkkyys mieshormoneille/li>
  • Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen
  • Vaihdevuodet
 • Aineenvaihdunnalliset sairaudet
 • Ihotaudit: ekseema, psoriasis & sienitaudit
 • Itseaiheutettu hiustenlähtö ja huonot hiusrutiinit

Perinnöllinen hiustenlähtö naisilla

Naisten hiustenlähtö voi usein olla periytyvää, ja periytyvä hiustenlähtö naisilla on nykyään ehdottomasti yksi yleisimmistä hiustenlähdön syistä - ei tosin yhtä yleistä kuin miehillä. Periytyvä hiustenlähtö huomataan usein ensimmäisen kerran noin parikymppisenä, ja sen jälkeen hiukset ohenevat ja vähenevät hitaasti päälaen alueelta tulevien vuosikymmenten aikana. Usein sivuilla ja niskassa hiukset pysyvät lähes normaaleina. Vaikka perinnöllinen hiustenlähtö naisilla hyvin harvoin tarkoittaa kaljuuntumista, voi naisten hiustenlähtö olla aivan yhtä turhauttavaa kuin perinnöllinen miesten hiustenlähtökin. Hiusjuuret alkavat vähitellen tuottamaan ohuempaa ja hauraampaa hiusta, joka kasvaa lyhyenä, jonka jälkeen hiustuppi siirtyy lopullisesti lepotilaan, eikä enää kasvata uutta hiusta.

Jos olet huolissasi perinnöllisestä naisten hiustenlähdöstä, kannattaa jutella omien naispuolisten sukulaisten kanssa, ja kysyä, onko heillä kokemuksia hiustenlähdöstä, tai tiedetäänkö sen olevan periytyvää. Jos suvussa ei ole hiustenlähtöä, olet yksi niistä onnekkaista, jotka tuskin kärsivät perinnöllisestä naisten hiustenlähdöstä.

Vitamiini- tai mineraalivajeesta johtuva hiustenlähtö naisilla

Joskus hiustenlähtö naisilla johtuu vitamiini- tai mineraalivajeesta. Voi olla, että muut elimet ovat käyttäneet vitamiineja runsaasti, tai sitten ravinnosta puuttuu tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja tai muita ravintoaineita. Onneksi näitä vajeita voi helposti korjata esimerkiksi lisäämällä ruokavalion monipuolisuutta tai syömällä ravintolisää, joka sisältää runsaasti hiuksille tärkeitä vitamiineja. Joillakin vitamiineilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka suojelevat hiuksia ulkoisen rasituksen aiheuttamalta hiustenlähdöltä samalla raviten kehoa ravintoaineilla, joita tarvitaan hiusten ja hiusjuurien vahvistamiseen sisältäpäin. Jotkin vitamiinit ja mineraalit taas tasapainottavat kehon hormoneita, ja näin taistelevat naisten hiustenlähtöä vastaan.

Epäterveelliset elämäntavat:

Sanonta "olet mitä syöt" on todellakin totta. Keho ei voi toimia pelkällä roskaruualla, vaan se tarvitsee vitamiineja ja ravintoaineita. Myös liikunnan puute ja stressin määrä vaikuttavat suuresti naisten hiustenlähtöön. Huonot tai epäterveelliset elämäntavat ovatkin yksi yleisimmistä syistä hiustenlähtöön. Käyn läpi eri elämäntapoja, jotka voivat vaikuttaa hiustenlähtöön naisilla, hieman tarkemmin alla:

Liikunnan puute ja epäterveellinen ruokavalio

Roskaruoka on saanut nimensä aivan syystä. Herkuttelu silloin tällöin ei vahingoita ketään, mutta ravinnon koostuessa pelkästä pika- ja roskaruuasta, vaikutukset näkyvät varmasti nopeasti kaikkialla kehossa ihosta hiuksiin ja yleiseen fyysiseen kuntoon. Hiukset ovat kehon viimeinen osa, joka saa ravinteita ja vitamiineja, sillä hiukset eivät ole suoranainen välttämättömyys selviämiselle. Jos et siis saa tarpeeksi vitamiineja ruokavaliostasi, voit olla varma, että eivät saa hiuksesikaan. Tällöin lopputuloksena voi olla naisten hiustenlähtöä. Huonot ruokailurutiinit ja rasvaan, sokeriin sekä hiilihydraatteihin perustuva ruokavalio ei varmasti tarjoa keholle kaikkia ravintoaineita, vitamiineja ja mineraaleja, joita tarvitaan elintärkeiden elintoimintojen ylläpitämiseen, ja niihin verrattuna iho ja hiukset ovat hyvinkin toissijaisia.

Samoin on tärkeää huolehtia riittävästä liikunnasta sekä sykkeen nostamisesta, jos haluaa välttää naisten hiustenlähtöä. Sykkeen kohoaminen ja liikunta parantaa verenkiertoa, jolloin ravintoaineet, vitamiinit ja mineraalit kiertävät paremmin kehossa. Jotta kaikki hiuksille tarpeelliset ravintoaineet todella saavuttaisivat hiusjuuren, on siis tärkeää liikkua. Jos siis koet naisten hiustenlähtöä, kannattaa alkuun tarkastella omia elintapojaan: voisinko syödä terveellisemmin tai liikkua hieman enemmän?

Nopea painonpudotus ja hiustenlähtö

Äkillinen painonpudotus ja paastot voivat olla keholle hyvinkin raskaita. Paaston seurauksena keho ei usein saa tarpeeksi tarvitsemiaan vitamiineja ja mineraaleja, ja psyykkisen sekä fyysisen stressin seurauksena myös kehon hormonitasapaino voi järkkyä. Kaikki tämä saattaa johtaa naisten hiustenlähtöön, ja toki sama voi käydä myös miehille. Naiset usein kiinnittävät paljon huomiota ulkonäköönsä (ja erityisesti painoonsa), mistä seuraa, että paastot ja dieetit ovat yksi kaikista yleisimmistä hiustenlähdön syistä. Jos siis suunnittelet muutaman kilon painonpudotusta, kuten monet tekevät, suosittelen vahvasti välttämään paastoja sekä äärimmäisiä painonpudotusmenetelmiä. Yritä niiden sijaan syödä mahdollisimman terveellisesti ja tarjoa kehollesi hyviä ravintoaineita. Lisää sen lisäksi liikuntaa ja treeniä vähitellen päiviisi, niin hiuksesi voivat hyvin, vältät naisten hiustenlähtöä ja pääset terveellisesti ja turvallisesti eroon lisäkiloista.

ASIAKKAIDEN ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT - KÄYTÖSSÄ HAIRLUST HIUSVITAMIINIT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Tulokset ovat yksilöllisiä. Näkyvät tulokset nähdään usein 2-4 kuukauden käytön jälkeen.

Hiustenlähtö naisilla tupakoinnin ja runsaan alkoholinkäytön seurauksena

Ei ole uusi tieto, että alkoholin käyttö ja tupakointi on vahingollista niin keholle ja yleisterveydelle kuin henkiselle hyvinvoinnillekin. Mutta harvempi tietää, että ne vaikuttavat negatiivisesti myös hiuksiin ja aiheuttavat miesten ja naisten hiustenlähtöä. Kun poltat tai juot alkoholia, kehosi alkaa pilkkomaan näitä aineita ja immuunipuolustuksesi lähtee ylikierroksille. Kehosi joutuu käyttämään valtavasti energiaa korjatakseen vahingot, joita tupakointi ja alkoholi aiheuttavat. Usein hiukset, iho ja kynnet sekä niiden hyvinvointi ovat ensimmäisiä alueita, joissa tupakoinnin ja alkoholin aiheuttamat vauriot näkyvät. Lisäksi alkoholin on osoitettu vähentävän kehon sinkkipitoisuutta, ja sinkki on yksi hiusten tärkeimmistä ravintoaineista, joka ylläpitää vahvoja ja terveitä hiuksia. Hiustenlähtö naisilla voikin johtua esimerkiksi sinkin puutteesta.

Hiustenlähtö naisilla psyykkisen stressin seurauksena

En ole varmasti ainut, joka on joskus kuullut vanhempiensa sanovan, että lapsien vuoksi stressaaminen aiheuttaa harmaita hiuksia? Mutta mitä tekemistä stressillä on naisten hiustenlähdön kanssa?

Nykyaikana stressiä ajatellaan jo elämäntapasairautena, ja moni meistä onkin kokenut yhden tai useamman stressaavan ajanjakson. Mitä enemmän stressaamme, sitä selkeämmin voimme huomata stressin aiheuttamat yleiset sivuvaikutukset. Yksi näistä sivuvaikutuksista on hiustenlähtö naisilla ja miehillä. Stressi vaikuttaa suoraan kehon hormonitasapainoon, tarkemmin sanottuna mieshormoni testosteronin tuotantoon. Kun keho tai mieli on stressaantunut, kroppa alkaa tuottamaan suurempia määriä testosteronia. Testosteroni puolestaan muuttuu tai pilkkoutuu dihydrotestosteroniksi, niin sanotuksi DHT:ksi. Tämä tapahtuu lisämunuaisissa sekä hiusjuurissa sekä miehillä, että naisilla. DHT:llä on vahvempi androgeeninen vaikutus, kuin testosteronilla, ja se voi jopa aiheuttaa naisten hiustenlähtöä. DHT aiheuttama hiustenlähtö naisilla johtuu sen kyvystä estää proteiinien, mineraalien ja vitamiinien pääsy hiusjuureen. Hiusjuuret eivät siis saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita tuottaakseen hyvinvoivia ja vahvoja hiuksia. Hiukset ohenevat, katkeilevat ja kasvavat hitaammin. Hiuksen ja hiusjuuren elämänkaari lyhenee ja hiukset siirtyvät nopeasti lepovaiheeseen sekä tippuvat pois.

Stressi ja stressaantuminen pitäisi aina ottaa vakavasti. Naisten hiustenlähtö on vain yksi stressin monista sivuvaikutuksista. Jos siis tunnet olevasi stressaantunut tai huomaat joitakin stressin sivuvaikutuksia, on hyvä idea tarkastella omaa elämää ja painaa hieman jarrupoljinta. Voit myös ottaa yhteyttä lääkäriisi, jos tunnet olevasi kovin stressaantunut. Stressiä ei pidä vähätellä, ja siihen kuuluu saada oikeanlaista hoitoa. Jos olet huolissasi stressin aiheuttamasta naisten hiustenlähdöstä, on minulla onneksi yksi ratkaisu siihen. Pääset lukemaan sen hieman alempaa!

Naisten hiustenlähtö vaikean sairauden tai lääkkeiden sivuvaikutuksen seurauksena

Hiustenlähtö naisilla on todella normaali reaktio pitkälliseen sairastelujaksoon, jolloin keho on ollut hurjan kovan paineen ja fyysisen stressin alla. Hiukset ovat keholle vähiten tärkein osa, ja kehon ollessa stressaantunut tai sen taistellessa sairautta vastaan, saavat hiukset ravintoa ja huomiota vasta viimeisenä. Sairaana keholla harvoin on ylimääräisiä ravintoaineita tai vitamiineja, joten hiukset jäävät usein ilman. Vaikean sairauden jälkeinen hiustenlähtö naisilla kestää usein noin kolmisen kuukautta, jonka jälkeen hiusten kasvurytmi palautuu normaaliksi, mutta hiukset saattavat tuntua ohuelta hieman pidempäänkin.

Sairastelujakson lisäksi jotkin lääkevalmisteet saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä normaalina sivuvaikutuksena. Tunnetuin hiustenlähtöä aiheuttava hoito on varmasti syöpähoidoissa käytetty kemoterapia, mutta myös muut lääkitykset voivat johtaa miesten ja naisten hiustenlähtöön. On siis hyvä idea lukea lääkkeiden pakkausselosteet, joissa kerrotaan niiden sivuvaikutuksista. Ota myös yhteyttä lääkäriisi, jos koet hiustenlähtöä, ja epäilet, että syynä on käyttämäsi lääkitys. Ehkä on mahdollista vaihtaa toiseen valmisteeseen? Lääkäriltä on myös hyvä varmistaa, onko mahdollista, että lääkkeet todella aiheuttavat naisten hiustenlähtöä.

Saatat kokea hiustenlähtöä myös lopettaessasi hormonaalisen ehkäisyn, kuten e-pillerit. Keholla kestää nimittäin usein hetki tottua hormonaalisiin muutoksiin ja normalisoida hiustenkasvu.

HairLust arvostelu

Hormonaalinen hiustenlähtö naisilla

Hiustenlähtö naisilla littyy hyvinkin usein hormoneihin monella eri tavalla. Luettelen niitä tässä seuraavaksi, mutta aloitan sanomalla, että hormonaaliseen hiustenlähtöön voi vaikuttaa onneksi todella paljon. Monet vitamiinit ja mineraalit normalisoivat hormonitasapainoa, mutta kerron niistä tarkemmin alempana. Lue lisää ja viisastu:

Androgeeninen alopecia

Iän myötä naisen keho tuottaa vähemmän ja vähemmän progesteronia ja estrogeenia. Mieshormonin tuotanto saattaa lisääntyä hieman, ja lisäksi keho tulee herkemmäksi tälle mieshormonille. Näiden tekijöiden vuoksi hiukset ohenevat ja myös hiustenlähtöä saattaa esiintyä. Tätä hiustenlähdön muotoa kutsutaan androgeeniseksi alopeciaksi , ja se on todella yleistä naisilla. Androgeenisen alopecian aiheuttama hiustenlähtö naisilla johtaa harvoin täysin kaljuuntumiseen, kuten miehillä voi käydä. Noin 75% miehistä ja 20% naisista kärsii androgeenisen alopecian jostakin muodosta. Naisilla androgeeninen alopecia aiheuttaa usein hiusten ohenemista päälaelta.

Raskauden jälkeinen hiustenlähtö naisilla

Hiustenlähtö naisilla johtuu usein myös raskauden loppumisen ja imetyksen aiheuttamista hormonimuutoksista. Tämä on todella laaja aihe, ja monilla riittää kysymyksiä siitä, joten olemme tehneet aiheelle kokonaan oman artikkelinsa. Lue täältä miten raskaudenjälkeinen hiustenlähtö voidaan selättää. Artikkeli pureutuu kehon muutoksiin raskauden aikana ja sen jälkeen. Kerromme syväluotaavasti, mistä raskaudenjälkeinen hiustenlähtö johtuu, ja miten naisten hiustenlähtöön voi silloin vaikuttaa.

Hormonaalinen hiustenlähtö naisilla vaihdevuosien aikaan

Yksi yleinen syy naisten hiustenlähtöön on vaihdevuosien ilmaantuminen. Kun kohtaamme nämä ikävät ja väistämättömät vuodet, on todella normaalia kokea myös hiustenlähtöä. Ikään kuin kuumat allot, jatkuva hikoilu, iho-ongelmat, seksihalujen väheneminen, vuotohäiriöt ja kuivuus eivät olisi tarpeeksi, täytyy meidän kokea kaiken tämän päälle vielä naisten hiustenlähtöä! Kehomme naishormonit eivät vain päätä, koska voimme saada lapsia tai saamme rinnat, mutta niillä on myös suuri ja aktiivinen vaikutus hiusten, kynsien ja ihon kuntoon. Kun kehon estrogeenitasot laskevat, saattaa hiustenlähtöä esiintyä. Toinen syy naisten hiustenlähtöön vaihdevuosien aikana on verenkierron huononeminen ja liikunnan puute. Kun veri ei kierrä hyvin, eivät hiusjuuret saa happea ja ravinteita, joita ne tarvitsevat voidakseen hyvin. Hiusjuuri voi tällöin siirtyä ennenaikaisesti lepotilaan, jolloin hius myös irtoaa.

Hiustenlähtö naisilla ehkäisyn lopettamisen seurauksena

Kuten jo aiemmin mainitsin, on yleistä kokea lyhytaikaista hiustenlähtöä, kun lopettaa hormonaalisen ehkäisyn. Keholla kestää aikaa tottua erilaiseen hormonitasapainoon, ja palauttaa sen luonnollinen tila. On harvinaista, että tämä johtaisi pitkäaikaiseen tai runsaaseen hiustenlähtöön, joten hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kannattaa odottaa hetki ja antaa keholle aikaa palautua ja normalisoida hiustenkasvu.

Naisten hiustenlähtö aineenvaihduntasairauden tai häiriön vuoksi

Meillä kaikilla on kehossa aineenvaihduntaa ja energian kulutusta sääteleviä elintärkeitä hormoneja. Näiden tulisi olla tasapainossa, jotta aineenvaihdunnan häiriöt voidaan välttää. Mikäli kehon aineenvaihduntaa sääteleviä hormoneita on liikaa tai liian vähän, on seurauksena liian nopea tai hidas aineenvaihdunta ja aineenvaihduntasairaus. Aineenvaihduntasairauden aiheuttama naisten hiustenlähtö liittyy usein hitaaseen aineenvaihduntaan eli vähäiseen aineenvaihduntahormonien tuotantoon. Muita oireita ovat esimerkiksi väsymys, kuiva iho, palelu, kuivat hiukset ja huimaus. Tilaa tulee hoitaa reseptilääkityksellä, jolla aineenvaihduntaan vaikuttavat hormonit saadaan takaisin tasapainoon. Jos siis epäilet kärsiväsi aineenvaihduntasairaudesta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Tällöin saat usein myös selityksen naisten hiustenlähtöön.

Naisten hiustenlähtö ja hiuspohjan ongelmat

Terveet, kauniit ja vahvat hiukset eivät kasva itsekseen, vaan siihen vaikuttavat monet asiat. Terve hiuspohja on ehdottomasti yksi tarpeellinen edellytys. Naisten hiustenlähtöä pitäisi lähteä ehdottomasti selvittämään aina hiuspohjaa myöten!

Jos siis koet miesten tai naisten hiustenlähtöä, kannattaa syytä selvittäessä tarkistaa ensimmäisenä hiuspohjan terveys. Jos kärsit hilseestä, hiuspohjasi on kuiva tai päinvastoin todella rasvainen, saattaa olla, että se on syy hiustenlähtöösi. Hiuspohjassa voi näkyä myös punertavia aluita, jotka kielivät esimerkiksi sieni-infektiosta. Muita yleisiä hiuspohjan vaivoja ovat muun muassa ekseema ja psoriasis. Jos epäilet kärsiväsi jostakin hiuspohjan vaivasta, kannattaa kysyä ihotautilääkäriltä neuvoa. Näin saat vaivan mahdollisimman nopeasti selvitettyä ja hoidettua oikein, ja voit sanoa hyvästi hiustenlähtöä aiheuttavalle ongelmalle.

Itseaiheutettu hiustenlähtö ja huonot hiusrutiinit

Kaiken tämän lisäksi naisten hiustenlähtö voi olla myös itseaiheutettua. Huonot hiustenhoitorutiinit ja hiusten fyysinen rasitus ovat huonoksi niin hiuspohjalle kuin hiuksillekin, ja ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa myös naisten hiustenlähtöä. Se, miten hoidat, stailaat ja käsittelet hiuksiasi normaalisti, tekee hiuksista joko todella vahvat ja terveet, tai vahingoittuneet ja hauraat. Tähän on kuitenkin onneksi helppo ratkaisu, johon palaan myöhemmin!

Kemiallinen käsittely, kuten värjäys, vaalennus, permanenttikiharat tai keratiinihoidot voivat tehdä hiuksista hauraat, ohuet, katkeilevat ja haarautuneet. Myös kuumien muotoilulaitteiden, kuten kihartimen, föönin tai suoristusraudan liiallinen käyttö voi rasittaa ja vaurioittaa hiusta. Kuivashampoon, hiuslakan, moussen tai geelin runsas ja säännöllinen käyttö saattaa kuivattaa hiuksia sekä ärsyttää hiuspohjan herkkää ihoa. Kaiken tämän seurauksena hiuksien luonnollinen kasvu voi häiriintyä, ja lopputuloksena voi olla jopa naisten hiustenlähtö. Päivittäisessä hiusrutiinissa käytetyt hiustenhoitotuotteet eivät kuitenkaan ole ainoa syy hiustenlähtöön. Hiustenlähtö naisilla voi johtua myös erilaisista kampauksista, kuten poninhännästä, hiuslisäkkeistä tai tiukasta nutturasta, jos niitä pitää liian usein ja aina samassa kohdassa. Myös ponnarit, joissa on metalliosa, voivat repiä ja katkoa hiuksia. Hiusharja voi aiheuttaa yhtä paljon vahinkoa, kuin päivittäinen suoristusraudan käyttö tai jatkuva hiusten vaalennus, jos harja repii ja katkoo hiuksia, sen sijaan, että se selvittäisi ne luonnollisesti ja hellävaraisesti (muistat varmasti 2000-luvun alun metalliset hiusharjat, joiden piikit näyttivät hengenvaarallisilta... huh, onneksi niiden aika on ohi). Hiusjuuret ja hiukset harvoin kestävät jatkuvaa venytystä, rasitusta ja stressiä, vaan ne lähtevät irtoilemaan ja katkeilemaan. Lopputuloksena on itseaiheutettu naisten hiustenlähtö. Vaikka lista on pitkä, ei huolta! Autan löytämään helpot ratkaisut, ilman, että sinun täytyy sanoa hyvästit kauniille kampauksille ja hiusten stailaamiselle!

Hiustenlähtö naisilla johtuu siis usein myös päivittäisistä hiusrutiineista. Jos siis koet runsasta hiustenlähtöä, kannattaa ensimmäisenä tarkastella jokapäiväisiä hiustenhoitotapoja, ja miettiä, että olisiko niissä parannettavaa tai voisiko jotakin muuttaa.

Onko naisten hiustenlähtöön nopeita tai tehokkaita ratkaisuja?

Unelma on, että jostakin löytyisi ihmeratkaisu hiustenlähtöön. Meidän täytyy kuitenkin hyväksyä, että jos kirurgiaa ei oteta huomioon, naisten hiustenlähtöön ei ole pikaratkaisua eikä ihmelääkkeitä. Joskus hiustenlähtö on väliaikaista, jolloin ratkaisuna on aika ja kärsivällisyys. Toisinaan miesten ja naisten hiustenlähtö johtuu ikääntymisestä, aika ei nimittäin unohda ketään. Mutta vaikka ihmeitä ei tapahdu ja ihmelääkettä hiustenlähtöön ei ole, on siihen kuitenkin pitkä lista hyviä hoitoja, jotka ovat myös usein helppoja ja edullisia.

Jos koet naisten hiustenlähtöä, lue tämä! Vinkkini oikean hoidon löytämiseen on käyttää tätä 3 kohdan ohjetta: Aloita aina 1) analysoimalla hiustenlähdön oireet, jotta voit 2) löytää syyn hiustenlähtöön ja 3) valita sopivan hoitomuodon, ja sanoa hyvästit hiustenlähdölle.

Lue eteenpäin, sillä alempana käyn läpi muutamia helppoja ja yleispäteviä vinkkejä ja hoitoja, joilla selättää hiustenlähtö naisilla. Kerron, mitä voit itse tehdä hoitaaksesi naisten hiustenlähtöä, jos yllättäen koet, että hiukset ohenevat ja alkavat putoilla syystä tai toisesta.

Mitä voit itse tehdä naisten hiustenlähtöön liittyen?

Piipahda lääkärillä, jos hiustenlähtö tulisi hoitaa lääkkeillä:

Jos epäilet, että naisten hiustenlähtösi johtuu terveydellisistä syistä, kuten aineenvaihduntasairaudesta, stressistä, hiuspohjan ongelmista tai vastaavista syistä, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä lääkäriin. Näin oikea diagnoosi löytyy nopeasti, ja saat hoidettua hiustenlähdön oikein. Hiustenlähtö naisilla on usein merkki, että keholla ei ole kaikki kunnossa, ja siksi runsas hiustenlähtö tulee aina ottaa vakavasti. Ja vierailusta lääkärillä ei ainakaan ole haittaa, päinvastoin. Terveyden ollessa kyseessä, kannattaa aina pelata varman päälle.

Luo hiusrutiinit uusiksi ja jätä vahvat kemikaalit:

Jos hiustenlähtösi syy on puutteellisissa hiusrutiineissa tai ylikäsittelyssä, on ainoa toivosi vain muuttaa päivittäisiä hiusrutiinejasi. Lue toisesta bloaiartikkelistamme lisää, mitä mitä huonoja tapoja tulee välttää, jos haaveilet paksuista hiuksista. Suosittelen ehdottomasti käyttämään luonnonkosmetiikkaa sekä luonnollisia hiustuotteita, ja välttämään kaikkia ylimääräisiä kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia hiuksillesi ja hiuspohjallesi. Naisten hiustenlähtöä voi välttää myös jättämällä kuivashampoon ja muut muotoilutuotteet pois päivittäisestä käytöstä. Synteettiset tuotteet saattavat tehdä hiuksista kiiltävän ja terveen näköiset hetkeksi, mutta onko se sen arvoista, jos pitkällä tähtäimellä lopputuloksena voi olla hormonitasapainon muutokset ja naisten hiustenlähtö?

Tarkista, että shampoosi sisältää DHT:tä estäviä ainesosia:

Jos hiustenlähtösi johtuu yliherkkyydestä mieshormoneille tai DHT:n ylituotannosta hiusjuurissa, kannattaa valita shampoo, joka sisältää DHT:tä estäviä ainesosia, kuten oliiviöljyä tai piparminttuöljyä. Voit lukea seuraavasta linkistä lisää, mitkä aineosat shampoossa estävät hiustenlähtöä ja millainen on hiuksia kasvattava shampoo.

Kauniit ja terveet hiukset vaativat kokonaisvaltaisen panostuksen niiden hoitoon. Muista siis hoitaa hiuksia sekä sisältä että ulkoa.

Stine Holm

Community Manager, HairLust

Tee muutoksia elämäntapoihisi ja kokeile hiusvitamiineja:

Hiustenlähtö naisilla voi siis johtua myös elämäntavoista, ruokavaliosta, ravinnosta tai liikunnan puutteesta. Erilaiset vitamiini- ja mineraalivajeet on kuitenkin helppo korjata pienilläkin elämäntapamuutoksilla. Vältä kuitenkin äärimmäisiä ja äkillisiä muutoksia, ne harvemmin pitävät. Elämäntapamuutokset kannattaa aloittaa pienesti, ja tehdä porrastaen. Liiku hieman enemmän, lisää vitamiinipitoisia hedelmiä ja vihanneksiä ruokavalioon vähitellen ja aloita esimerkiksi syömään lisäravinteita hiustenlähtöön, jotka sisältävät tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja ja ravintoaineita, joita hiukset tarvitsevat terveeseen kasvuun. Oma vitamiinisuosikkini on HairLustin viinikumivitamiinit, HairLust Hair Growth Formula Gummies, jotka sisältävät esimerkiksi biotiinia, sinkkiä ja B-vitamiineja sekä muita ravintoaineita, joita hiukset tarvitsevat kasvaakseen terveinä, kauniina ja tuuheina. Korkeat biotiini- ja sinkkipitoisuudet myös esimerkiksi pidentävät hiuksen elinkaarta ja hoitavat hiusjuurta, joka on kasvuvaiheessa. B6-vitamiini ja pantoteenihappo puolestaan säätelevät hormonitasapainoa ja hormonien määrää verenkierrossa, ja sinkki ylläpitää normaalia testosteronitasoa. HairLustin vitamiinivalmisteet hoitavat naisten hiustenlähtöä tehokkaasti tarjoten hiuksille kaikki tarvittavat ravintoaineet. Lue lisää HairLust tuotteiden sisällöstä aineosaluettelosta.

Vitamiinit ja ravintolisät naisten hiustenlähtöön

Lukemattomat tutkimukset ja kliiniset kokeilut näyttävät, että vitamiininpuutos voi johtaa naisten hiustenlähtöön. Siksi helppo ja edullinen ratkaisu siihen voi olla päivittäinen vitamiinilisä. Muista valita vitamiinisi huolella, ja syödä niitä suositusten mukaisesti! Vitamiinien yliannostuskaan ei ole keholle hyväksi, ja erityisesti rasvaliukoisten vitamiinien (A-, D-, E- ja K - vitamiinit) liika saanti voi aiheuttaa erinäisiä sivuvaikutuksia. Muista myös, että vaikka vitamiinit ja lisäravinteet ovat hyväksi hiuksille ja ehkäisevät naisten hiustenlähtöä, ne eivät korvaa terveellisiä elintapoja ja monipuolista ruokavaliota.

Vitamiinit ja mineraalit, kuten sinkki, B-kompleksi (biotiini & B5 - vitamiini), D-vitamiini ja rauta löytyvät monista tuotteista, kuten ravintolisistä ja vitamiinitableteista, joita käytetään miesten ja naisten hiustenlähtöön. Jokaisella näistä vitamiineista ja mineraaleista on oma tehtävänsä ja funktionsa kehossa. Ne esimerkiksi tukevat normaalia hormonitoimintaa ja suojelevat kehoa. Jos haluat tietää, mitkä vitamiinit hiuksille toimivat tehokkaimmin, lue toinen blogiartikkelimme!

Naisten hiustenlähtö ja ruokavalio - hiuksesi ovat mitä syöt!

Totuus on, että terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio sekä aktiivinen elämäntyyli ja riittävä unensaanti vaikuttavat positiivisesti ihoosi, kynsiisi ja hiuksiisi sekä tietysti myös yleisterveyteesi ja kehosi toimintaan. Naisten hiustenlähtöä vastaan voi myös kuitenkin taistella vitamiinien avulla. Päivittäiset vitamiinit hiustenlähtöön auttavat kehoa kasvattamaan hiuksista terveet ja kauniit! Olen myös oppinut, että proteiininsaantia omassa ruokavaliossa kannattaa tarkkailla, jos kokee hiustenlähtöä, sillä hiukset koostuvat pääasiassa proteiineista. Jos tuntuu, että ruokavalion kautta on mahdotonta saada hiuksille tarpeeksi proteiinia, voi myös uudelleenrakentava ja ravitseva proteiinihiusnaamio olla avuksi.

HairLust arvostelu

Kuka voi kärsiä hiustenlähdöstä?

Hiukset voivat olla joillekin todella suuri osa identititeettiä, ja naisten hiustenlähtöön liittyvät psykologiset seuraamukset voivat todella vaikuttaa itsetuntoon ja käsitykseen itsestä. Valitettavasti suurin osa meistä kokee hiustenlähtöä jossain vaiheessa elämäänsä. Itseasiassa yli 50% miehistä kokee geneettistä hiustenlähtöä 50-vuotiaana, ja monet jo aikaisemminkin. Hiustenlähtö naisilla ennen 50 ikävuotta johtuu usein ruokavaliosta, elämäntyylistä ja stressistä. Lisäksi on arvioitu, että noin 30% kaikista naisista kokee ennenaikaista hiustenlähtöä syystä tai toisesta eri muodoissa. Vaikka naisten hiustenlähtö on turhauttavaa, voi olla lohdullista tietää, että se ei ole kovinkaan epätyypillistä.

Hiustenlähtö naisilla on kuitenkin usein hoidettavissa ilman sen suurempia seuraamuksia tai uhrauksia. Hyvä ruokavalio, vitamiinit ja ravintolisät sekä hellävaraiset hiusrutiinit ovat tärkein vinkkini hiustenlähdöstä kärsiville. Ja jos olet epävarma hiustenlähdön syystä, kannattaa käydä lääkärillä juttelemassa asiasta. Näin saat varmasti oikean hoidon ja pääset eroon vaivasta.

10 faktaa naisten hiustenlähtöön liittyen

Olen nyt käynyt läpi kaikki yleisimmät naisten hiustenlähtöön liittyvät oireet, hiustenlähdön syyt ja parhaat hoitokeinot, joten löydät varmasti apua juuri omaan tilanteesi. Tässä vielä yhteenveto artikkelin lopputuloksista, ja muutama kiinnostava fakta naisten hiustenlähtöön liittyen:

 1. Joka kolmas nainen kokee jonkinasteista hiustenlähtöä jossain vaiheessa elämäänsä.
 2. Hiuksia tippuu normaalisti noin 50-100 päivässä, eli pienestä hiustenlähdöstä ei kannata huolestua.
 3. Naisten hiustenlähtö yleistyy usein iän myötä.
 4. Myös naisten hiustenlähtö voi olla periytyvää, joten omaa hiustenlähtöä voi ennustaa tarkkailemalla naispuolisia sukulaisiaan.
 5. Hiustenlähtö raskauden jälkeen on todella yleistä ja normaalia, kun taas raskauden aikana hiukset voivat tuntua erityisen terveiltä ja paksuilta, kun keho on täynnä hormoneita.
 6. Yksi yleisimpiä hiustenlähdön syitä naisilla on yliherkkyys mieshormonille. Tätä kutsutaan androgeeniseksi alopeciaksi.
 7. Hiustenlähtö naisilla johtaa usein hiusten ohenemiseen. Vain hyvin harvoin hiustenlähtö naisilla aiheuttaa kaljuuntumista.
 8. Ennen hoitoa on tärkeää löytää syy hiustenlähtöön.
 9. Naisten hiustenlähtöön voi olla vaikea löytää syytä, erityisesti jos se on elintavat tai ravinto, mutta hiustenlähtöön kannattaa aina suhtautua hieman vakavammalla otteella, sillä se on usein merkki siitä, että kehossa on jokin vialla.
 10. Monia hiustenlähdön muotoja voi hoitaa lisäravinteilla, jotka sisältävät esimerkiksi sinkkiä, B-vitamiineja ja biotiinia. Mutta koskaan ei ole huono idea kysyä lääkäriltä apua ja vahvistusta. Näin saat varmasti oikean diagnoosin hiustenlähdöllesi.
4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


5 kommenttia


 • noranora

  Itse olen taistellut piktään hormonaalisen ehkäisyn kanssa, ja tuntuu, että en edelleenkään ole löytänyt sopivaa! Viimeisimmän tuotteen seurauksena tuntui, että hiuksiakin alkoi tippua, ja ne ohentuivat ihan silmissä. Nyt olen aikeissa luovuttaa kokonaan ja siirtyä sen suhteen ihan luomumennon. Pitääkin ottaa nämä vitamiinit käyttöön, niin ehkä hiuksenkin tilanne sitten tasaantuu nopeammin, ja saan kauniit paksut hiukset vihdoin takaisin. Kuullut niin paljon kaikkea hyvää!


 • 92Aava

  Rakastan kyllä ennen – ja jälkeen-kuvia, varsinkin npin hyviä kuin tässä jutussa! ja tosi hyvää tekstiä! Pitääkin nyt katsoa vähän terkemmin omia elämäntapoja, niin saattaa löytyä selitys hiustenlähdölle.


 • Elisa

  Ihanaa, että löysin tämän postauksen, tuli heti parempi mieli sillä olen nyt yrittänyt pidempään jo selvittää, mikä on ongelmana kun multa vaan tippuu hiuksia… Toisaalta olen myös melko varma, etten syö tarpeeksi vitamiineja joten ehkä pitäisi vaan yrittää syödä niitä enemmän ja säännöllisesti 🤔


 • Henna

  Löysin tämän artikkelin kun yritin selvittää miksi olen viimeaikoina menettänyt niin paljon hiuksia ja tässä oli monia hyviä syitä listattuna, joita en ole edes tullut ajatelleeksi, jotka vaikuttaisivat hiusten kuntoon! Sainkin tästä nyt hyviä vinkkejä mitä voisin tehdä todellakin toisin jotta saisin parannettua hiusteni kuntoa. Pakko varmaan ainakin ottaa käyttöön jonkinlaiset ravintolisät sillä hiukseni tuntuu vaan tippuvan vaikka kuinka yritän syödä terveellisesti.


 • Sari

  Olen kärsinyt jo pidempään kovasta hiustenlähdöstä, nyt olen hieman tietoisempi, mitä syitä sen takana on. Olen onneksi saanut hillittyä sitä syömällä juurikin vitamiineja, joten niitä voin ainakin suositella kaikille ketkä kärsivät hiustenlähdöstä:))


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.