Androgen alopeciKatso kaikki artikkelit

Perinnöllinen kaljuuntuminen: opas androgeeniseen alopeciaan

Hiustenlähtö on aina epämiellyttävä kokemus, ja sillä voi olla hyvinkin negatiivinen vaikutus siitä kärsivän henkilön imagoon ja itseluottamukseen. Valitettavasti monille ihmisille hiustenlähtö on luonnollinen osa elämää.

Miehet ovat erityisen alttiita kaljuuntumaan, koska heillä ilmenee usein androgeeninen hiustenlähtö tai androgeeninen alopecia, kuten ilmiö tunnetaan lääketieteessä. Mistä androgeeninen alopecia sitten johtuu? Onko olemassa keinoja, joilla sen vaikutuksia voidaan estää tai vähentää?

Tässä artikkelissa käyn läpi kaikki mitä sinun tarvitsee tietää, jos androgeeninen alopecia, eli perinnöllinen hiustenlähtö, mietityttää. Aion myös käsitellä erilaisia keinoja, joilla voit muuttaa hiustenhoitorutiinisi sellaiseksi, että se parantaa hiustesi laatua sekä auttaa samalla vähentämään vaikutuksia, joita androgeeninen alopecia voi aiheuttaa. Käydään kuitenkin ensin läpi muutama perusasia.

Sisältö

Mikä on androgeeninen alopecia?

Androgeeninen alopecia tunnetaan monilla nimillä: perinnöllinen hiustenlähtö, perinnöllinen kaljuuntuminen, miestyyppinen kaljuuntuminen, naistyyppinen kaljuuntuminen jne. Mutta mikä androgeeninen alopecia on ja mikä sen aiheuttaa? Ensinnäkin, androgeeninen hiustenlähtö on perinnöllistä.

What is Androgenetic Alopecia?

Androgeeninen alopecia on erittäin yleinen syy miesten (ja pienemmässä määrin naisten) hiustenlähtöön. Eri lähteiden mukaan androgeeninen alopecia koettelee yli 6,5 miljoonaa miestä pelkästään Isossa-Britanniassa. Tämä vastaa noin 600,000 miestä Suomessa. Useimmilla miehillä ilmenee jonkintasoinen perinnöllinen kaljuuntuminen 50-60 vuoden ikään mennessä, kun taas joillakin androgeeninen hiustenlähtö saattaa ilmetä jo kolmenkympin kieppeillä. Perinnöllinen hiustenlähtö on ongelma monille. Jos siis huomaat hiustesi ohenevan, voit olla varma, että et ole ainut!

Miten androgeeninen alopecia ilmenee?

Perinnölliset hiustenlähdön muodot, kuten androgeeninen alopecia, voivat vaikuttaa niistä kärsiviin henkilöihin monella eri tavoin. On kuitenkin olemassa useita oireita, jotka esiintyvät suurimmalla osalla miehistä, joilla ilmenee perinnöllinen kaljuuntuminen. Ensimmäiseksi androgeeninen alopecia aiheuttaa miehille vetäytyvän hiusrajan. Tätä seuraa usein hiusten oheneminen päälaen ja ohimoiden alueella, josta perinnöllinen hiustenlähtö voi jatkua kunnes kaljut kohdat kattavat ison osan päälaesta. Tämän prosessin aikana hiuksista tulee myös vähitellen ohuemmat, ja joissain tapauksissa perinnöllinen hiustenlähtö johtaa lopulta täydelliseen kaljuuntumiseen.

On tärkeää muistaa, että jokainen, jolla ilmenee perinnöllinen kaljuuntuminen, kokee sen eri tavalla. Yritä siis olla vertaamatta itseäsi muihin, jos androgeeninen alopecia tuottaa sinulle ongelmia.

Ulkoapäin näkyvien oireiden lisäksi, androgeeninen alopecia voi myös joissain tapauksissa olla merkki kehon sisällä esiintyvästä ongelmasta. Terveysinstituutti NIH:n mukaan, androgeeninen alopecia miehillä on liitetty muihin sairauksiin, kuten diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja verenpainetautiin. Voi olla siis hyvä idea varata aika terveystarkastukseen, jos sinulla esiintyy hiustenlähtöä.

Mistä androgeeninen alopecia johtuu?

Nyt kun olemme käyneet läpi mikä androgeeninen alopecia on, ja kuinka se yleensä ilmenee, katsotaan lähemmin niitä biologisia tekijöitä, jotka sen aiheuttavat. Vaikka sekä ympäristölliset että geneettiset tekijät voivat vaikuttaa siihen kuinka androgeeninen alopecia esiintyy ja kuinka vakavaa se on, sen ilmentymää määrittävät enimmäkseen yksilölliset geenit ja sukuhistoria.

Tutkijat ovat havainneet, että hormonityypit nimeltään androgeenit ovat suurelta osin syyllinen siihen, miten perinnöllinen kaljuuntuminen ilmenee. Eräs tietyntyyppinen androgeeni, nimeltään dihydrotestosteroni (tai DHT), on pääsyyllinen. Henkilöillä, joilla ilmenee androgeeninen alopecia, on geneettinen herkkyys DHT: n vaikutuksille.

Kuinka DHT toimii? DHT on testosteronista (miespuolinen sukupuolihormoni) syntyvä hormoni, joka edistää normaalissa määrin tuotettuna miesten yleistä terveyttä ja kehitystä, etenkin murrosiän aikana. Epätavallisen suuri määrä DHT: tä voi kuitenkin aiheuttaa hiustenlähtöä. Kun DHT: tä on verenkierrossa normaalia enemmän, se voi helposti sitoutua hiustuppien reseptoreihin ja aiheuttaa niiden kutistumisen. Ajan myötä tämä kutistuminen vaikeuttaa hiuspohjan kykyä ylläpitää ja kasvattaa hiuksia.

Aiheuttaako DHT hiustenlähtöä?

Itsessään DHT ei ole huono asia. Se on normaali hormoni, joka auttaa edistämään tervettä kasvua murrosiän aikana. Perinnöllinen hiustenlähtömuoto, kuten androgeeninen alopecia, voi kuitenkin nopeutua, jos hiuspohjan DHT -pitoisuus on normaalia suurempi. Ymmärtääksesi kuinka DHT aiheuttaa hiustenlähtöä, ja miten se ja androgeeninen alopecia liittyvät toisiinsa, on hyödyllistä ymmärtää millainen on hiuksen normaali kasvukierto.

Jokainen vartalosi ihokarva kasvaa karvatupesta, ja hiusten karvatuppeja kutsutaan hiustupeiksi. Voit ajatella hiustuppeja pieninä koteloina, jotka tarjoavat välttämätöntä ravintoa jokaiselle hiukselle samalla kun ne ankkuroivat hiukset tiukasti kiinni ihoon. Jokainen hiustupesta kasvava hiussuortuva käy läpi kasvukierron, joka kestää tyypillisesti 2–6 vuotta (vaikka leikkaisit tai ajelisit hiuksiasi lyhyeksi).

Tämän kasvukierron lopussa hiussuortuva siirtyy ensin lepovaiheeseen ja putoaa sitten pois muutamaa kuukautta myöhemmin. Jälkeenpäin tyhjä hiustuppi tuottaa uuden hiuksen. Miten DHT liittyy sitten tähän kaikkeen?

Androgeeninen alopecia - mikä on DHT:n rooli?

Kuten aiemmin mainitsin, normaalin ja terveen kasvukierron aikana hiussuortuvat kasvavat, lepäävät ja putoavat lopulta pois ennen kuin uusi hius kasvaa tilalle. Jos keho alkaa kuitenkin muuntaa liian paljon testosteronia DHT :ksi, hiusten kasvukierrossa voi ilmetä ongelmia.

Normaalia korkeamman DHT-tason on todettu kutistavan hiustuppeja, joka lyhentää hiusten normaalia kasvukiertoa sekä saa hiukset näyttämään ohuemmilta ja tekee niistä alttiimpia katkeilemaan. Mikä pahempaa, DHT voi myös vaikeuttaa uusien hiusten kasvamista irronneiden hiusten tilalle.

Yksi positiivinen asia mikä liittyy korkeampaan DHT- ja testosteronitasoon on kuitenkin se, että se on liitetty tuuheampaan parrankasvuun. Sen takia monilla kaljuuntuvilla miehillä voi olla komea parta! Lue lisää parranhoidosta ja partaöljyistä täältä.

Hairlust ennen ja jälkeen

Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos
Hairlust før og efter
Ennen
Ajassa saavutettu tulos

*Tulokset ovat yksilöllisiä.

Katso kaikki arvostelut

Onko androgeeninen alopecia pysyvää?

Lyhyt vastaus: kyllä. Vaikka vaikutuksia, joita androgeeninen alopecia aiheuttaa, voidaan hoitaa monin eri tavoin ja jopa mahdollisesti kumota, perinnöllinen kaljuuntuminen on pysyvää.

Koska androgeeninen hiustenlähtö on perinnöllistä, sitä ei voida myöskään parantaa.

On onneksi olemassa monia keinoja, joilla voit estää DHT: tä tuhoamasta hiuksiasi, vaikka perinnöllinen kaljuuntuminen, kuten androgeeninen alopecia, aiheuttaisikin sinulle ongelmia.

5 luonnollista DHT estäjää

Perinnöllinen kaljuuntuminen, kuten androgeeninen alopecia, voi olla kova kolaus itseluottamukseen sekä itsetuntoon. Sinun on kuitenkin mahdollista sisällyttää DHT estäjä hiustenhoitorutiiniisi ja elämäntyyliisi. DHT estäjät voivat auttaa sinua torjumaan niitä kielteisiä vaikutuksia, joita perinnöllinen hiustenlähtö aiheuttaa.

Terveelliset elämäntavat ovat hyvin tärkeitä ja auttavat normalisoimaan hiusten kasvukierron.

Alla on 5 luonnollista ainesosaa, joista kukin voi toimia DHT estäjänä oikein käytettäessä.

5 natural ingredients that act as a DHT blocker

Biotiini:

Biotiini voi toimia DHT estäjänä. Sitä käytetään monissa hiusten kasvua edistävissä lisäravinteissa ja hoidoissa, ja syystä! Tämä vesiliukoinen B-vitamiini on tehokas DHT estäjä, ja sen on osoitettu edistävän hiusten kasvua ja vähentävän hiustenlähtöä.

Kurpitsansiemenöljy:

Kurpitsansiemenöljy on erityisen tehokas DHT estäjä, kuten tämä kaksoisssokkotutkimus osoitti. Tämä tutkimus näytti, että keskimääräinen hiusmäärä kasvoi ajan myötä 40% niillä miehillä, joita hoidettiin kurpitsansiemenöljyllä.

Kofeiini:

Kuka olisi uskonut, että saat paremmat hiukset nauttimalla päivittäisen kahvikupillisesi? Kahvin juominen itsessään ei ole DHT estäjä eikä se välttämättä auta kasvattamaan enemmän hiuksia, mutta kahvin sisältämä kofeiini voi toimia DHT estäjänä. Molempien sukupuolten koehenkilöillä kofeiinin on osoitettu edistävän hiusten kasvuakofeiinin on osoitettu edistävän hiusten kasvua.

Kahvin juomisen sijaan, kannattaa siis valita kofeiinia sisältäviä hiustenhoitotuotteita, kuten Grow Perfect™ Hair Growth Serum. Se sisältää myös runsaasti muita innovatiivisia ja tutkitusti hiustenkasvua edistäviä ainesosia.

B12- ja B6-vitamiinit:

Biotiinin lisäksi, muut B-vitamiinit, kuten B12 ja B6, voivat toimia tehokkaana DHT estäjänä jos niitä otetaan hiustenkasvua edistävissä lisäravinteissa. Sen lisäksi, että nämä vitamiinit toimivat DHT estäjänä, ne parantavat myös hiuspohjan yleistä terveyttä.

Rosmariiniöljy:

Yksi huomattava DHT estäjä on rosmariiniöljy, jonka on osoitettu edistävän hiusten kasvua ja lisäävän hiusten määrää tutkimuksiin osallistuneilla henkilöillä. Rosmariiniöljyä voi käyttää sellaisenaan tai esimerkiksi Grow Perfect™ Thickening Spray - suihkeen muodossa. Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray-suihke sisältää rosmariiniöljyn lisäksi RootBioTec™:iä, joka on tehokas uute basilikasta. Kliinisissä tutkimuksissa RootBioTec™:n on osoitettu voivan vähentää hiustenlähtöä jopa 31% kahden kuukauden käytön jälkeen estäen DHT:n muodostumista hiustupeissa.

Nyt kun olemme käyneet läpi nämä luonnolliset DHT estäjät ja sen, kuinka DHT estäjät voivat auttaa korjaamaan ja uusimaan hiuksiasi, puhutaan seuraavaksi siitä, kuinka androgeeninen hiustenlähtö vaikuttaa naisiin.

Androgeeninen alopecia naisilla

Vaikka perinnöllinen hiustenlähtö vaikuttaa suuremmassa määrin miehiin, emme voi ohittaa sitä, että androgeeninen alopecia tuottaa ongelmia myös naisille. Toisin kuin miehillä, naisilla androgeeninen hiustenlähtö ei aiheuta päälaen kaljuuntumista. Sen sijaan naisilla androgeeninen alopecia saa hiukset ohenemaan yleisesti, mutta johtaa hyvin harvoin täydelliseen kaljuuntumiseen. National Health Servicen mukaan, noin puolella naisista ilmenee jonkinlainen perinnöllinen hiustenlähtö 65 ikävuoden jälkeen. Onneksi hoitokeinot ovat suurilta osin samanlaiset sekä miehille että naisille, joille androgeeninen alopecia tuottaa ongelmia. Lue myös artikkelimme hiustenlähdöstä vaihdevuosien aikana.

Muut hiustenlähtömuodot

Androgeeninen alopecia on vain yksi hiustenlähdön muoto. On olemassa myös muita hiustenlähdön muotoja, joiden vuoksi perinnöllinen hiustenlähtö voi pahentua tai joista se voi johtua.

Alopecia Areata:

Alopecia areata

Tämä hiustenlähdön muoto aiheuttaa nopeaa hiustenlähtöä hajanaisissa, usein pyöreissä läiskissä. Alopecia areata ilmenee silloin, kun henkilön oma immuunijärjestelmä hyökkää hiustuppien kimppuun.

Alopecia Universalis:

Alopecia Universalis

Alopecia Universalis on myös perinnöllinen hiustenlähtömuoto. Se on alopecia areatan pitkälle kehittynyt versio, joka johtaa kaikkien hiusten ja ihokarvojen menettämiseen koko vartalon alueella.

Trikotillomania:

Trichotillomania

Tämä on häiriö, jossa yksilöllä ilmenee pakonomainen tarve nyppiä irti omia hiuksiaan ja muita ihokarvojaan.

Telogen Effluvium:

Telogen Effluvium

Telogen effluvium eli telogeeninen hiustenlähtö on parannettavissa oleva ilmiö, joka voi laueta stressaavan tai traumaattisen kokemuksen jälkeen. Telogen effluvium aiheuttaa tyypillisesti väliaikaista hiustenlähtöä päälaella.

Arpeuttava kaljuus:

Scarring Alopecia

Tämä on vakavampi hiustenlähdön muoto, joka aiheuttaa hiustenlähdön lisäksi myös hiusjuurien surkastumisen.

3 muuta syytä hiustenlähtöön

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa androgeeninen alopecia sekä muut yllämainitut hiustenlähdön muodot, mutta niiden lisäksi hiusten menetys voi johtua, tai sitä voivat pahentaa, esimerkiksi:

Stressi ja sairaudet:

Liika stressi on huono juttu monelta kannalta. Lisääntynyt stressitaso, pitkittynyt sairaus ja tietyt kilpirauhasen sairaudet voivat kaikki olla haitaksi hiuspohjan terveydelle ja johtaa hiustenlähtöön.

Vääränlaiset hiustenhoitomenetelmät:

Hiusten peseminen liian usein sekä tietyt kosmeettiset toimenpiteet, kuten permanentti, vaalennus ja hiusten värjäys, voivat tehdä hiuksistasi ohuemmat ja alttiimmat katkeilemaan tai jopa irtoamaan.

Näiden ei-toivottujen vaikutusten välttämiseksi, käytä shampoota, joka on suunniteltu edistämään hiusten kasvua ja pitämään hiustuppesi terveinä. On myös hyvä idea hoitaa hiuspohjaa tasaisin väliajoin ravitsevalla ja uusien hiusten kasvua edistävällä, proteiineja sisältävällä korjaavalla suihkeella.

Ruokavalio:

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä hiusten terveyden ylläpitämisessä oikean hiustenhoitorutiinin lisäksi. Muista sisällyttää päivittäiseen ruokavalioosi runsaasti vitamiini- ja mineraalirikkaita ruokia, jotka edistävät hiusten terveyden lisäksi myös ihon ja kynsien hyvinvointia!

Yritä sisällyttää erityisesti sellaisia ruokia, jotka sisältävät paljon biotiinia ja proteiinia, kuten marjoja, vihreitä lehtikasviksia, pähkinöitä ja papuja. Vältä myös liiallisen sokerin kulutusta. Kuten aiemmin mainitsin, biotiini toimii myös DHT estäjänä.

Hiustesti

Löydä sinulle sopivimmat tuotteet

Tee testi

Riippumatta siitä millaisia oireita androgeeninen alopecia on aiheuttanut sinulle, on tärkeää muistaa, että on olemassa asioita, joita sinä voit tehdä parantaaksesi tilannetta. Voit saada paksummat ja täyteläisemmät hiukset ja torjua vaikutuksia, joita perinnöllinen kaljuuntuminen aiheuttaa, monilla tavoin; esimerkiksi ottamalla hiuksille tarkoitettua lisäravinnetta, johon sisältyy DHT estäjä, tai omaksumalla yleisesti terveellisemmän hiustenhoitorutiinin.

Mitä asiakkaamme sanovat

Erinomainen

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Katso kaikki artikkelit
  • Hurtigere voksende hår

    Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti? Tehokkaimmat keinot

  • 10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

    10 parasta hiusvitamiinia & miten vitamiinit hiuksille oikeasti toimivat

  • Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?

    Biotiini hiuksille: millaisia tuloksia voit odottaa biotiinilta hiusten kasvuun?

  • Langt hår hurtigere

    Miten saada pidemmät ja paksummat hiukset? 9 parasta vinkkiä

  • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

    Hiusten oheneminen naisilla? Kaikki todella ohuiden hiusten hoidosta

Katso kaikki artikkelit