Perinnöllinen kaljuuntuminen: opas androgeeniseen alopeciaan


Hiustenlähtö on aina epämiellyttävä kokemus, ja sillä voi olla hyvinkin negatiivinen vaikutus siitä kärsivän henkilön imagoon ja itseluottamukseen. Valitettavasti monille ihmisille hiustenlähtö on luonnollinen osa elämää.

Rasmus Serup

Perustaja, HairLust

Rasmus oli mukana perustamassa HairLustin vuoden 2017 alussa ja hän on omistanut elämänsä ympäristöystävällisten ja innovatiivisten hiustenhoitotuotteiden kehittämiselle. Hän on aina ajan tasalla uusista tutkimuksista koskien hiuksia, hiuspohjaa ja hiustenlähtöä, mikä on tärkeää uusien ja tehokkaiden tuotteiden kehittämisen kannalta. Rasmuksella on kauppatieteellinen koulutus Copenhagen Business Schoolista ja hän on työskennellyt hiustenhoidon parissa viimeiset +6 vuotta kellon ympäri.Lue lisää.

Miehet ovat erityisen alttiita kaljuuntumaan, koska heillä ilmenee usein androgeeninen hiustenlähtö tai androgeeninen alopecia, kuten ilmiö tunnetaan lääketieteessä. Mistä androgeeninen alopecia sitten johtuu? Onko olemassa keinoja, joilla sen vaikutuksia voidaan estää tai vähentää?

Tässä artikkelissa käyn läpi kaikki mitä sinun tarvitsee tietää, jos androgeeninen alopecia, joka tunnetaan myös nimellä perinnöllinen hiustenlähtö, mietityttää. Aion myös käsitellä erilaisia keinoja, joilla voit muuttaa hiustenhoitorutiinisi sellaiseksi, että se parantaa hiustesi laatua sekä auttaa samalla vähentämään vaikutuksia, joita androgeeninen alopecia voi aiheuttaa. Käydään kuitenkin ensin läpi muutama perusasia.

Mikä on androgeeninen alopecia?

Androgeeninen alopecia tunnetaan monilla nimillä: perinnöllinen hiustenlähtö, perinnöllinen kaljuuntuminen, miestyyppinen kaljuuntuminen, naistyyppinen kaljuuntuminen jne. Mutta mikä androgeeninen alopecia on ja mikä sen aiheuttaa? Ensinnäkin, androgeeninen hiustenlähtö on perinnöllistä.

Androgeeninen alopecia on erittäin yleinen syy miesten (ja pienemmässä määrin naisten) hiustenlähtöön. Eri lähteiden mukaan androgeeninen alopecia koettelee yli 6,5 miljoonaa miestä pelkästään Isossa-Britanniassa. Tämä vastaa noin 600,000 miestä Suomessa. Useimmilla miehillä ilmenee jonkintasoinen perinnöllinen kaljuuntuminen 50-60 vuoden ikään mennessä, kun taas joillakin androgeeninen hiustenlähtö saattaa ilmetä jo kolmenkympin kieppeillä. Perinnöllinen hiustenlähtö on ongelma monille. Jos siis huomaat hiustesi ohenevan, voit olla varma, että et ole ainut!

Miten androgeeninen alopecia ilmenee?

Perinnölliset hiustenlähdön muodot, kuten androgeeninen alopecia, voivat vaikuttaa niistä kärsiviin henkilöihin monella eri tavoin. On kuitenkin olemassa useita oireita, jotka esiintyvät suurimmalla osalla miehistä, joilla ilmenee perinnöllinen kaljuuntuminen. Ensimmäiseksi androgeeninen alopecia aiheuttaa miehille vetäytyvän hiusrajan. Tätä seuraa usein hiusten oheneminen päälaen ja ohimoiden alueella, josta perinnöllinen hiustenlähtö voi jatkua kunnes kaljut kohdat kattavat ison osan päälaesta. Tämän prosessin aikana hiuksista tulee myös vähitellen ohuemmat, ja joissain tapauksissa perinnöllinen hiustenlähtö johtaa lopulta täydelliseen kaljuuntumiseen.

On tärkeää muistaa, että jokainen, jolla ilmenee perinnöllinen kaljuuntuminen, kokee sen eri tavalla. Yritä siis olla vertaamatta itseäsi muihin, jos androgeeninen alopecia tuottaa sinulle ongelmia.

Ulkoapäin näkyvien oireiden lisäksi, androgeeninen alopecia voi myös joissain tapauksissa olla merkki kehon sisällä esiintyvästä ongelmasta. Terveysinstituutti NIH:n mukaan, androgeeninen alopecia miehillä on liitetty muihin sairauksiin, kuten diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja verenpainetautiin. Voi olla siis hyvä idea varata aika terveystarkastukseen, jos sinulla esiintyy hiustenlähtöä.

Hairlust arvio

Mistä androgeeninen alopecia johtuu?

Nyt kun olemme käyneet läpi mikä androgeeninen alopecia on, ja kuinka se yleensä ilmenee, katsotaan lähemmin niitä biologisia tekijöitä, jotka sen aiheuttavat. Vaikka sekä ympäristölliset että geneettiset tekijät voivat vaikuttaa siihen kuinka androgeeninen alopecia esiintyy ja kuinka vakavaa se on, sen ilmentymää määrittävät enimmäkseen yksilölliset geenit ja sukuhistoria.

Tutkijat ovat havainneet, että hormonityypit nimeltään androgeenit ovat suurelta osin syyllinen siihen, miten perinnöllinen kaljuuntuminen ilmenee. Eräs tietyntyyppinen androgeeni, nimeltään dihydrotestosteroni (tai DHT), on pääsyyllinen. Henkilöillä, joilla ilmenee androgeeninen alopecia, on geneettinen herkkyys DHT: n vaikutuksille.

Kuinka DHT toimii? DHT on testosteronista (miespuolinen sukupuolihormoni) syntyvä hormoni, joka edistää normaalissa määrin tuotettuna miesten yleistä terveyttä ja kehitystä, etenkin murrosiän aikana. Epätavallisen suuri määrä DHT: tä voi kuitenkin aiheuttaa hiustenlähtöä. Kun DHT: tä on verenkierrossa normaalia enemmän, se voi helposti sitoutua hiustuppien reseptoreihin ja aiheuttaa niiden kutistumisen. Ajan myötä tämä kutistuminen vaikeuttaa hiuspohjan kykyä ylläpitää ja kasvattaa hiuksia.

Aiheuttaako DHT hiustenlähtöä?

Itsessään DHT ei ole huono asia. Se on normaali hormoni, joka auttaa edistämään tervettä kasvua murrosiän aikana. Perinnöllinen hiustenlähtömuoto, kuten androgeeninen alopecia, voi kuitenkin nopeutua, jos hiuspohjan DHT -pitoisuus on normaalia suurempi. Ymmärtääksesi kuinka DHT aiheuttaa hiustenlähtöä, ja miten se ja androgeeninen alopecia liittyvät toisiinsa, on hyödyllistä ymmärtää millainen on hiuksen normaali kasvukierto.

Jokainen vartalosi ihokarva kasvaa karvatupesta, ja hiusten karvatuppeja kutsutaan hiustupeiksi. Voit ajatella hiustuppeja pieninä koteloina, jotka tarjoavat välttämätöntä ravintoa jokaiselle hiukselle samalla kun ne ankkuroivat hiukset tiukasti kiinni ihoon. Jokainen hiustupesta kasvava hiussuortuva käy läpi kasvukierron, joka kestää tyypillisesti 2–6 vuotta (vaikka leikkaisit tai ajelisit hiuksiasi lyhyeksi).

Tämän kasvukierron lopussa hiussuortuva siirtyy ensin lepovaiheeseen ja putoaa sitten pois muutamaa kuukautta myöhemmin. Jälkeenpäin tyhjä hiustuppi tuottaa uuden hiuksen. Miten DHT liittyy sitten tähän kaikkeen?

Androgeeninen alopecia - mikä on DHT:n rooli?

Kuten aiemmin mainitsin, normaalin ja terveen kasvukierron aikana hiussuortuvat kasvavat, lepäävät ja putoavat lopulta pois ennen kuin uusi hius kasvaa tilalle. Jos keho alkaa kuitenkin muuntaa liian paljon testosteronia DHT :ksi, hiusten kasvukierrossa voi ilmetä ongelmia.

Normaalia korkeamman DHT-tason on todettu kutistavan hiustuppeja, joka lyhentää hiusten normaalia kasvukiertoa sekä saa hiukset näyttämään ohuemmilta ja tekee niistä alttiimpia katkeilemaan. Mikä pahempaa, DHT voi myös vaikeuttaa uusien hiusten kasvamista irronneiden hiusten tilalle.

Asiakkaiden todelliset ennen ja jälkeen kuvat - käytössä HairLust vitamiinit

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Tulokset ovat yksilöllisiä, ja näkyviä tuloksia saadaan usein 2-4 kuukauden käytön jälkeen.

Onko androgeeninen alopecia pysyvää?

Lyhyt vastaus: kyllä. Vaikka vaikutuksia, joita androgeeninen alopecia aiheuttaa, voidaan hoitaa monin eri tavoin ja jopa mahdollisesti kumota, perinnöllinen kaljuuntuminen on pysyvää.

Koska androgeeninen hiustenlähtö on perinnöllistä, sitä ei voida myöskään parantaa.

On onneksi olemassa monia keinoja, joilla voit estää DHT: tä tuhoamasta hiuksiasi, vaikka perinnöllinen kaljuuntuminen, kuten androgeeninen alopecia, aiheuttaisikin sinulle ongelmia.

5 luonnollista DHT estäjää

Perinnöllinen kaljuuntuminen, kuten androgeeninen alopecia, voi olla kova kolaus itseluottamukseen sekä itsetuntoon. Sinun on kuitenkin mahdollista sisällyttää DHT estäjä hiustenhoitorutiiniisi ja elämäntyyliisi. DHT estäjät voivat auttaa sinua torjumaan niitä kielteisiä vaikutuksia, joita perinnöllinen hiustenlähtö aiheuttaa.

Alla on 5 luonnollista ainesosaa, joista kukin voi toimia DHT estäjänä oikein käytettäessä.

sofie

Rosmariiniöljyn on tieteellisesti todistettu lisäävän hiusten määrää merkittävästi vain kuudessa kuukaudessa.

Sofie Tidemand - COO HairLust

Biotiini:

Biotiini voi toimia DHT estäjänä. Sitä käytetään monissa hiusten kasvua edistävissä lisäravinteissa ja hoidoissa, ja syystä! Tämä vesiliukoinen B-vitamiini on tehokas DHT estäjä, ja sen on osoitettu edistävän hiusten kasvua ja vähentävän hiustenlähtöä.

Kurpitsansiemenöljy:

Kurpitsansiemenöljy ja hiustenlähtö

Kurpitsansiemenöljy on erityisen tehokas DHT estäjä, kuten tämä kaksoisssokkotutkimus osoitti. Tämä tutkimus näytti, että keskimääräinen hiusmäärä kasvoi ajan myötä 40% niillä miehillä, joita hoidettiin kurpitsansiemenöljyllä.

Kofeiini:

kofeiini ja hiustenlähtö

Kuka olisi uskonut, että saat paremmat hiukset nauttimalla päivittäisen kahvikupillisesi? Kahvin juominen itsessään ei ole DHT estäjä eikä se välttämättä auta kasvattamaan enemmän hiuksia, mutta kahvin sisältämä kofeiini voi toimia DHT estäjänä. Molempien sukupuolten koehenkilöillä kofeiinin on osoitettu edistävän hiusten kasvua.

B12- ja B6-vitamiinit:

Biotiinin lisäksi, muut B-vitamiinit, kuten B12 ja B6, voivat toimia tehokkaana DHT estäjänä jos niitä otetaan hiustenkasvua edistävissä lisäravinteissa. Sen lisäksi, että nämä vitamiinit toimivat DHT estäjänä, ne parantavat myös hiuspohjan yleistä terveyttä.

Rosmariiniöljy:

Rosmariiniöljy hiustenlähtö

Yksi huomattava DHT estäjä on rosmariiniöljy, jonka on osoitettu edistävän hiusten kasvua ja lisäävän hiusten määrää tutkimuksiin osallistuneilla henkilöillä.

Nyt kun olemme käyneet läpi nämä luonnolliset DHT estäjät ja sen, kuinka DHT estäjät voivat auttaa korjaamaan ja uusimaan hiuksiasi, puhutaan seuraavaksi siitä, kuinka androgeeninen hiustenlähtö vaikuttaa naisiin.

Androgeeninen alopecia naisilla

Vaikka perinnöllinen hiustenlähtö vaikuttaa suuremmassa määrin miehiin, emme voi ohittaa sitä, että androgeeninen alopecia tuottaa ongelmia myös naisille. Toisin kuin miehillä, naisilla androgeeninen hiustenlähtö ei aiheuta päälaen kaljuuntumista. Sen sijaan naisilla androgeeninen alopecia saa hiukset ohenemaan yleisesti, mutta johtaa hyvin harvoin täydelliseen kaljuuntumiseen. National Health Servicen mukaan, noin puolella naisista ilmenee jonkinlainen perinnöllinen hiustenlähtö 65 ikävuoden jälkeen. Onneksi hoitokeinot ovat suurilta osin samanlaiset sekä miehille että naisille, joille androgeeninen alopecia tuottaa ongelmia.

Muut hiustenlähtömuodot

Androgeeninen alopecia on vain yksi hiustenlähdön muoto. On olemassa myös muita hiustenlähdön muotoja, joiden vuoksi perinnöllinen hiustenlähtö voi pahentua tai joista se voi johtua.

Alopecia Areata:

Tämä hiustenlähdön muoto aiheuttaa nopeaa hiustenlähtöä hajanaisissa, usein pyöreissä läiskissä. Alopecia areata ilmenee silloin, kun henkilön oma immuunijärjestelmä hyökkää hiustuppien kimppuun.

Alopecia areata

Alopecia Universalis:

Alopecia Universalis on myös perinnöllinen hiustenlähtömuoto. Se on alopecia areatan pitkälle kehittynyt versio, joka johtaa kaikkien hiusten ja ihokarvojen menettämiseen koko vartalon alueella.

Alopecia Universalis

Trikotillomania:

Tämä on häiriö, jossa yksilöllä ilmenee pakonomainen tarve nyppiä irti omia hiuksiaan ja muita ihokarvojaan.

Trichotillomania

Telogen Effluvium:

Telogen effluvium eli telogeeninen hiustenlähtö on parannettavissa oleva ilmiö, joka voi laueta stressaavan tai traumaattisen kokemuksen jälkeen. Telogen effluvium aiheuttaa tyypillisesti väliaikaista hiustenlähtöä päälaella.

Telogen Effluvium

Arpeuttava kaljuus:

Tämä on vakavampi hiustenlähdön muoto, joka aiheuttaa hiustenlähdön lisäksi myös hiusjuurien surkastumisen.

Scarring Alopecia

3 muuta syytä hiustenlähtöön

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa androgeeninen alopecia sekä muut yllämainitut hiustenlähdön muodot, mutta niiden lisäksi hiusten menetys voi johtua, tai sitä voivat pahentaa, esimerkiksi:

Stressi ja sairaudet:

Liika stressi on huono juttu monelta kannalta. Lisääntynyt stressitaso, pitkittynyt sairaus ja tietyt kilpirauhasen sairaudet voivat kaikki olla haitaksi hiuspohjan terveydelle ja johtaa hiustenlähtöön.

Vääränlaiset hiustenhoitomenetelmät:

Hiusten peseminen liian usein sekä tietyt kosmeettiset toimenpiteet, kuten permanentti, vaalennus ja hiusten värjäys, voivat tehdä hiuksistasi ohuemmat ja alttiimmat katkeilemaan tai jopa irtoamaan.

Näiden ei-toivottujen vaikutusten välttämiseksi, käytä shampoota, joka on suunniteltu edistämään hiusten kasvua ja pitämään hiustuppesi terveinä. On myös hyvä idea hoitaa hiuspohjaa tasaisin väliajoin ravitsevalla ja uusien hiusten kasvua edistävällä, proteiineja sisältävällä korjaavalla suihkeella.

Ruokavalio:

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä hiusten terveyden ylläpitämisessä oikean hiustenhoitorutiinin lisäksi. Muista sisällyttää päivittäiseen ruokavalioosi runsaasti vitamiini- ja mineraalirikkaita ruokia, jotka edistävät hiusten terveyden lisäksi myös ihon ja kynsien hyvinvointia!

Yritä sisällyttää erityisesti sellaisia ruokia, jotka sisältävät paljon biotiinia ja proteiinia, kuten marjoja, vihreitä lehtikasviksia, pähkinöitä ja papuja. Vältä myös liiallisen sokerin kulutusta. Kuten aiemmin mainitsin, biotiini toimii myös DHT estäjänä.

Riippumatta siitä millaisia oireita androgeeninen alopecia on aiheuttanut sinulle, on tärkeää muistaa, että on olemassa asioita, joita sinä voit tehdä parantaaksesi tilannetta. Voit saada paksummat ja täyteläisemmät hiukset ja torjua vaikutuksia, joita perinnöllinen kaljuuntuminen aiheuttaa, monilla tavoin; esimerkiksi ottamalla hiuksille tarkoitettua lisäravinnetta, johon sisältyy DHT estäjä, tai omaksumalla yleisesti terveellisemmän hiustenhoitorutiinin.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


4 kommenttia


 • Marko88

  Erilaiset hiustenlähtö shampoot testattu, nyt lähtee testiin myös vitamiinit


 • teemu

  kaikenlaisia ihmetuotteita kyllä löytyy markkinoilta.. ehkä paras kuitenkin luonnolliset ravintoaineet , niistä ei ainakaan voi olla haittaa


 • vaimo

  Mieheni harmittelee kun sillä on hiukset lähteneet päälaelta. Taidampa tilata sille näitä tuotteita kun synttäritkin lähenee!


 • kimi

  mielenkiintoinen ja hyödyllinen artikkeli. jospa näistä vinkeistä on apua!


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.