Kookosöljy hiuksille – miksi ja miten?


Terveellisten rasvahappojensa, ravintoaineidensa ja antioksidanttiensa ansiosta kookosöljystä on tullut monelle kauneudenhoidon kulmakivi, joka sopii käytettäväksi niin hiuksille kuin ihollekin. Sitä saa monissa muodoissa, ja erilaisissa pakkauksissa, mutta tässä artikkelissa keskityn erityisesti kertomaan, kuinka kookosöljy hiuksille toimii ja miten saat siitä kaiken irti hiusrutiineissasi.

Sara Pietiläinen

HairLust

Sara on kauppatieteiden maisteri Copenhagen Business Schoolista, joka vastaa HairLustin toiminnasta Suomessa. Sara on aina ollut kiinnostunut kauneudesta ja hiustenhoidosta, ja hän kokeilee aina rohkeasti uusia kampauksia ja hoitovinkkejä saavuttaakseen kauniit ja terveet hiukset. Muut kyselevät usein häneltä neuvoja hiusten- ja ihonhoitoon, joita hän myös jakaa mielellään.Lue lisää.

Kookosöljy hiuksille - Olen pitkään käyttänyt kookosöljyä sisältäviä hiustenhoitotuotteita, kuten hiusöljyä, mutta vasta viime aikoina olen ymmärtänyt, kuinka suuri hyöty kookosöljystä hiuksille oikeastaan onkaan, ja millä kaikilla tavoin se voi vaikuttaa hiusten hyvinvointiin.

Ennen kuin lähdet läträämään kookosöljyn kanssa, kannattaa varmistaa, että tiedät miten kookosöljy hiuksiin vaikuttaa, ja kuinka sitä tulisi käyttää parhaiden tulosten saamiseksi. Kaikista markkinoiden monikäyttöisistä öljyistä kookosöljyllä on ehdottomasti eniten käyttökohteita sekä erilaisia käyttötapoja. Kookosöljy hiuksiin on yksi hyvä vaihtoehto, mutta sitä voi käyttää myös meikin poistamiseen sekä kosteuttavana voiteena kuivalle iholle.

Olet varmasti miettinyt, miksi kaikki ammattilaisten käyttämät tuotteet sisältävät kookosöljyä hiuksille. Tästä artikkelista voit lukea lisää ihanan kookosöljyn käytöstä ja hyödyistä. Kerron myös parhaat vinkkini ja neuvoni, miten kookosöljy hiuksiin toimii parhaiten, ja mitkä hiustuotteet sisältävät sitä! Lue siis eteenpäin!

Kookosöljy hiuksille – miksi sinunkin kannattaa kokeilla

Kookoksesta saatava öljy on yksi parhaista terveellisten, keskipitkien rasvahappojen luonnollisista lähteistä. Nämä ravitsevat keskipitkät rasvahapot ovat sekä hiuksille että elimistölle elintärkeitä, sillä ne edesauttavat myös muiden ravinteiden imeytymistä kehossa ja hiuksissa.

Kookosöljyssä on myös runsaasti lauriinihappoa, jota löytyy luonnollisesti muun muassa äidinmaidosta. Lauriinihappo tukee esimerkiksi hormonaalista terveyttä ja solutason hyvinvointia. Keskipitkät rasvahapot myös tunkeutuvat syvälle hiuksen kuituun niiden rakenteen ansiosta. Monet huomaavatkin, että kookosöljy hiuksille ja kuiville latvoille tehoaa nopeammin, kuin monet muut öljyt.

Vaikka  puhtaan kookosöljyn käyttö ruuanlaitossa on ollut tavallista jo vuosikausien ajan ympäri maailmaa, on se vasta hiljattain tullut osaksi suosittujen kosmetiikkatuotteiden koostumusta. Kosmetiikassa kookosöljy hiuksille on vain yksi öljyn monista käyttökohteista. Me keskitymme kuitenkin tänään erityisesti siihen!

Kookosöljy hiuksiin – 3 hoitavaa vaikutusta

1. Kookosöljy hiuksille estää myös hiusten proteiinivajetta

Sisältämänsä lauriinihapon ja matalan molekyylipainonsa ansiosta öljyllä on kyky tunkeutua todella syvälle hiuksen kuituihin, mikä estää hiusten proteiinivajeeelta tehokkaasti.

2. Kookosöljy toimii erinomaisena kosteuttajana

Edellisessä kohdassa mainituista syistä öljyllä on tehokkaasti kosteuttavia ominaisuuksia, jotka hoitavat kuivia hiuksia jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen!

3. Hiukset voivat paremmin heti käytön jälkeen

Hiustyypistä ja ihotyypistä riippumatta kookosöljyn käyttö antaa tuloksia jo ensimmäisitä käyttökerroista lähtien ja hiuksesi voivat paremmin silmänräpäyksessä. Tämä johtuu öljyn uniikista rakenteesta sekä koostumuksesta.

Millainen kookosöljy hiuksille toimii parhaiten?

Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa aina valita tuote, jossa on käytössä ekologinen ja puhdas kookosöljy hiuksille. Itse yritän muistaa tämän säännön kaikkia kosmetiikkatuotteita valitessa, ja käytänkin usein vain luonnollisia sekä puhtaita hiustuotteita. Vältä siis prosessoituja ja runsaasti käsiteltyjä öljyjä, sillä niiden positiivinen vaikutus hiuksiin ei ole yhtä tehokas kuin puhtaan ja ekologisen öljyn. Joskus tuotteita myös käsitellään kemiallisesti niiden säilyvyyden pidentämiseksi.

Sopiiko raaka kookosöljy hiuksiin?

Kookosöljy hiuksiin voi olla myös täysin puhdasta ja niin sanotusti raakaa öljyä. Tätä voit löytää esimerkiksi hyvin varustelluista supermarketeista sekä terveyskaupoista. Kannattaa kuitenkin käyttää puhdasta kookosta hiuksiin maltilla, sillä rasvainen öljy saa hiukset nopeasti näyttämään likaisilta sekä painavilta. Hiukset kaipaavat usein myös muita ravinteita ja vitamiineja, joten kookosöljy hiuksille kannattaa ehkä yhdistää muihin hoitaviin ainesosiin esimerkiksi hiusöljyn muodossa.

Muita tärkeitä ainesosia

Kuten mainitsin yllä, voi olla hyvä idea etsiä kookosöljy hiuksille, joka sisältää myös muita ravintoaineita, kasvirasvoja ja eteerisiä öljyjä. Kookosöljyn käyttö on entistä tehokkaampaa, kun yhdistät sen muihin hiusten kaipaamiin ainesosiin. Tämän voi tehdä esimerkiksi luonnollisen hiusöljyn muodossa. Itse käytän hiuksiini Hair Strengthening & Protection Oil – hiusöljyä, joka sisältää kookosöljyn lisäksi muun muassa arganöljyä ja aprikoosinsiemenöljyä, jotka omien hoitavien vaikutuksiensa lisäksi tehostavat kookosöljyn hyötyjä.

Kookosöljyn käyttö:

Koska kookosöljyn käyttöön on monia eri tapoja, kannattaa kokeilla useampia eri versiota niistä, jotta löydät juuri omille hiuksillesi sopivan rutiinin. Kerron kuitenkin seuraavaksi muutaman hyvän ohjenuoran, joilla kookosöljy hiuksille usein toimii parhaiten:

MUISTA: Aloita maltillisesti

Runsaasti käytettynä kookosöljy hiuksille aiheuttaa rasvoittumista ja ihohuokosten tukkeutumista. Tässä tapauksessa kannattaa siis elää ”vähemmän on enemmän” – säännön mukaisesti. Aloita aina pienellä määrällä, ja lisää öljyä tarvittaessa vähitellen. Ennen kuin tiedät, kuinka kookosöljy hiuksillesi toimii, käytä sitä maltilla ja vähän, ja keskity erityisesti kuiviin latvoihin. Myös tästä syystä kookosöljyyn pohjautuva hiusöljy voi olla turvallisempi vaihtoehto.

Vältä hiuspohjaa

Vaikka puhtaan kookosöljyn käyttö hiuspohjaan saattaa tuntua hyvältä idealta, suosittelen välttämään tätä. Rasvainen ja raskas öljy saa hiuspohjan näyttämään rasvaiselta, ja se saattaa itseasiassa tukkia ihohuokosia sekä hiustuppeja, jolloin ärtyneen hiuspohjan tila pahenee entisestään. Esimerkiksi kuivaa hiuspohjaa kannattaa hoitaa siihen tarkoitetuilla tuotteilla, jotka sisältävät hieman kookosöljyä pelkän öljyn sijaan. Itse käytän Hair & Scalp Detox Scrub – hiuspohjan kuorintaa. Se kuorii hiuspohjan ihoa hellävaraisesti, mutta tehokkaasti, stimuloiden hiuspohjaa, ja poistaen kuolleita ihosoluja, likaa ja pölyä, sekä tuotekertymiä. Kuorinnassa yhdistyvät ekologinen aloe vera, oliiviöljy, rosmariiniöljy sekä aprikoosinsiemenhiput. Kuorinnan jälkeen hiuksiin saa luonnollista volyymiä ja tasapainoa esimerkiksi tällä Scalp Follicle Treatment & Volumizer - suihkeella.

Kookosöljy hiuksiin pesun jälkeen

Kookosöljyn käyttö esimerkiksi hiustenpesun ja hoitoaineen jälkeen toimii hyvin hoitavana ja kosteuttavana käsittelynä. Kookosöljy hiuksille pesun jälkeen esimerkiksi kosteuttaa, antaa kiiltoa, ja jättää hiukset helposti selvitettäviksi.

Kaikki kookosöljyn hyödyt hiuksille

Tee hiuksista helpommin selvitettävät, ja hankkiudu eroon takuista

Tuntuvatko hiuksesi takkuisemmilta kuin yleensä? Tähän ongelmaan voi olla apuna kookosöljy hiuksiin! Rasvainen öljy toimii ikään kuin voiteluaineena, ja hiukset saa selvitettyä takuista niitä raastamatta tai venyttämättä. Toimii niin kuiviin kuin märkiinkin hiuksiin!

Toimi näin: Lämmitä hieman öljyä kämmenelläsi. Käytä esimerkiksi HairLust Hair Strengthening & Protection Oil – hiusöljyä, jota on helppo käsitellä, sillä se ei tee hiuksista raskaan tai rasvaisen näköisiä. Jaa hiukset kahteen tai useampaan osioon hiusten paksuuden mukaan, ja levitä kookosöljy hiuksiin. Anna öljyn vaikuttaa hetki, ennen kuin harjaat kuivat hiukset läpi paddle brush – harjalla tai kosteat hiukset wet brush – hiusharjalla.

Taltuta kuivat kutrit

Kookosöljyn keskipitkät rasvahapot tunkeutuvat hiuksien eri kerroksiin nopeasti ja tehokkaasti. Tämä erottaa kookosöljyn monista muista markkinoiden hiusöljyistä. Kookosöljyn käyttö kuivien hiusten hoitamiseen ja pörröisyyden taltuttamiseen on siis erinomainen idea.

Toimi näin: Ota pieni määrä öljyä käsiisi ja levitä kookosöljy hiuksiin kevyesti hieromalla. Selvitä hiukset lopuksi hiusharjalla ja anna niiden kuivua omaan tahtiinsa.

Lisää hiuksiin kiiltoa ja säihkettä

Kookosöljy hiuksiin lisää kiiltoa ja säihkettä silmänräpäyksessä, joten se sopii täydellisesti aamun kiireisiin hetkiin, jolloin hiukset täytyy stailata ennätysajassa.

Toimi näin: Vältä hiuspohjaa, ja keskity sen sijaan levittämään kookosöljy hiuksiin ja niiden koko pituuksiin, sekä kuiviin kutreihin. Levitä kookosöljy hiuksiin harjalla tai kammalla. Kiillon lisäksi öljy myös kosteuttaa hiuksia ja hoitaa niitä seuraavaan shampoopesuun asti.

Kookosöljy hiuksille

Käytä jätettävänä hoitoaineena

Jos hiuksesi ovat pitkät, kuivat tai vahingoittuneet, voi olla hyvä idea hoitaa ja kosteuttaa niitä jätettävällä hoitoaineella pesun jälkeen. Hiuksista tulee helpommin selvitettävät, ja ne saavat myös ihanan, kosteuttavan hoidon – hemmottelua kuiville ja janoisille hiuksille!

Toimi näin: Ennen kuin selvität tai muotoilet hiuksesi, levitä kookosöljy hiuksiin sormillasi. Voit käyttää esimerkiksi vähän Hair Strengthening & Protection Oil – hiusöljyä. Anna öljyn vaikuttaa hiuksissa ja harjaa lopuksi hiukset läpi. Ei ole mitään syytä huuhdella öljyä pois hiuksista! Hiusnaamio kuiville hiuksille saattaa myös auttaa, jos kärsit todella pörröisistä kutreista!

Kookosöljy hiuksille ennen shampoopesua

Pitkäjaksoisesti käytettynä vahvat shampoot, kemialliset hiushoidot, tujut muotoilutuotteet ja jopa huonot hoitoaineet voivat vaurioittaa hiusta, kuivattaa kutreja ja aiheuttaa latvojen haaroittumista. Kookosöljy hiuksille ennen shampoopesua toimii luonnollisena hiusnaamiona, joka ehkäisee hiusten kuivumista. Kookosöljyn käyttö tekee hiuksista myös vastustuskykyisemmät vahvoja kemikaaleja vastaan.

Toimi näin: Lisää raaka kookosöljy hiuksiin, ja anna öljyn imeytyä ja vaikuttaa noin 15-20 minuuttia. Keskity erityisesti hiusten latvoihin ja kuiviin suortuviin. Vältä hiuspohjaa, jotta öljy ei tuki hiuspohjan ihohuokosia. Huuhtele lopuksi haalealla vedellä ja pese hiukset shampoolla ja hoitoaineella, kuten normaalisti.

Kookosöljyn käyttö hiusnaamiona yön ylitse

Kookosöljy hiuksille voi myös luonnollisesti edistää hiustenkasvua, jolloin hiukset kasvavat pidemmiksi ja paksummiksi. Öljy sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja välttämättömiä rasvahappoja, joita hiuksesi tarvitsevat pysyäkseen terveinä ja kosteutettuina. Jos käytät laadukasta ja hyvää öljyä hiuksillesi, huomaat varmasti, että hiukset katkeilevat vähemmän ja kaksihaaraisten määrä pienenee. Näin hiukset pääsevät helpommin kasvamaan pitkiksi ja paksuiksi.

Toimi näin:Tämä rutiini sopii hyvin suoritettavaksi ennen nukkumaanmenoa. Huuhtele hiukset haalealla vedellä, ja levitä sen jälkeen kookosöljy hiuksiin. Selvitä hiukset varovasti kammalla tai wet brush – harjalla, ja käytä tyynyäsi suojaamaan bambuista pyyhetyynyliinaa, jotta märät hiuksesi ja öljy eivät pilaa tyynyäsi. Aamulla voit pestä hiukset normaalin rutiinin mukaan shampoolla ja hoitoaineella. Suorita hoito 2 – 3 kertaa kuukaudessa.

Kookosöljy hiuksille aurinko- ja lämpösuojana

Kookosöljy voi toimia apuna myös auringonpolttamille ja kuiville hiuksille etelänloman tai kesäkuukausien aikana. Voit myös käyttää sitä lämpösuojana ennen kuumien muotoilulaitteiden käyttöä. Öljyllä on luonnollinen UV-suoja, ja se estää noin 20% auringon säteilystä. Kannattaa siis napata hiusöljy mukaan laukkuun, kun auringonpalvonta kutsuu. Muista kuitenkin, että kookosöljyn käyttö ei suojaa hiuksia auringolla 100%:sesti, joten keskipäivän aikaan pää kannattaa peittää huivilla tai hatulla, jotta hiukset ja päänahka eivät pala ja itse vältyt auringonpistokselta.

Toimi näin: Lisää kookosöljy hiuksiin, ja keskity erityisesti latvoihin ja osiin, jotka altistuvat auringolle. Voit lisätä öljyä sekä kuiviin, että pyyhekuiviin hiuksiin. Hiero öljy huolellisesti hiuksiin, ja huuhdo se myöhemmin pois. Pese lopuksi hiukset shampoolla ja hoitoaineella normaalisti.

4,8

4,8/5 tähteä

41 arvostelua


5 kommenttia


 • Oona

  Oon käyttänyt kookosöljyä naamiona ennen pesua. Silleen hiukset ei jää niin likasen näkösiks vaan tosi pehmeiks. hiuksia ei irtoo suihkussakaa yhtä paljo kun ne ei oo ihan takussa


 • Veeruksi

  Raaka kookosöljy voi olla hiuksille hieman raskasta, jollei ole todella todella kuivat hiukset. Mutta se kyllä pehmentää ja hoitaa hiuksia todella tehokkaasti, eli kannattaa etsiä hiusöljy, joka pohjautuu kookosöljyyn! Hiukset tarvitsevat myös muita aineita, joten hiusöljyt on hiusten ravitsemiseen täydellisiä. Ne nimittäin sisältävät usein myös monia muita ainesosia, jotka ovat hyväksi hiuksille. Kannattaa ottaa kokeiluun!


 • Jonnap

  En ole mennyt ikinä tähän kookosöljykelkkaan mukaan, jotkut käyttää sitä kaikkialle, mutta tällaisen ihanan hiusöljyn voisin hankkia. Oli vielä niin hyvä artikkeli, että alan vähän lämpenemään kookosöljylle! Pitääkin laittaa joululahjalistalle, kun ei tässä ole kuin pari kuukautta lahjojen availuun!


 • Heini

  Oon aina paininut TODELLA pörröisten hiusten kanssa ja kookosöljy on jotain sellaista, jota oon käyttänyt jo vuosia hiustenhoidossa. Aluksi käytin ihan vaan normaalia kookosöljyä, jota voi käyttää ihan ruuanlaitossakin mutta nyt ostin kokeiluun juurikin ton HairLustin hiusöljyn ja todellakin oon huomannut, että kannattaa mielummin käyttää hiuksille suunniteltua öljyä, sillä se ei jätä läheskään niin rasvaisen tuntuiseksi hiuksia. Joten itse todellakin suosittelen edes kokeilemaan kookosöljyä hiustenhoidossa :))


 • Liisa

  Käytän kookosöljyä tosi paljon hiustenhoidossa – se on ihan go-to tuote jota suosittelen kaikille, jotka haluavat pehmeämmät hiukset!


Jätä kommenttiHuomaathan, että kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisua.